2005-24 sayılı genelge

1998/14 sayılı genelge ve 2004/26 sayılı genelge ve 2016/93 sayılı genel yazı ile birlikte değerlendirilmelidir.


Hukuk 9464                                                                                

Ankara,  29.6.2005

Özü: Damga vergisi ödeme usulleri hk.

 

 

GENELGE

( 24 )

 

...................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

....................... NOTERLİĞİNE

 

        Bilindiği gibi 5281 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler sonrasında 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda yer alan hükümlerin uygulama usul ve esasları 2005/1 sayılı genelgemiz ile duyurulmuştur. Yapılan duyuruda, 04.02.2005 günlü ve 43 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde yer alan prensiplere de değinilmiştir.

 

        Bu defa Maliye Bakanlığınca 16.04.2005 günlü ve 25788 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 44 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile damga vergisi uygulamasında ilave açıklamalara yer verilmiştir.

 

        Yönetim Kurulumuzun 13.05.2005 günlü toplantısında görüşülen 44 Seri Nolu Tebliğ ile yapılan ve noterlikleri ilgilendiren açıklamalara göre;

 

        1- Serbest meslek erbabı vergi mükelleflerinin de diledikleri takdirde damga vergisini devamlı makbuz mukabili ödeyebilecekleri hususunda seçenek tanınmıştır.

 

        Bu çerçevede damga vergisini devamlı makbuz mukabili ödeme usulünü kendi isteği ile tercih eden serbest meslek erbabı mükellefler, damga vergisi defteri tutarak diğer kişilerle düzenledikleri kağıtları bu deftere kaydedeceklerdir. Düzenlenen kağıdın üzerine de ".....-YTL damga vergisi tarafımızdan makbuz mukabili ödenecektir. Defter sıra no. tarih/imza" meyanındaki bilgileri ihtiva eden bir kaşe vuracaklardır. Bu kaşe damga vergisinin ödenmesi manasındaki makbuz mahiyetinde olacağından bu kağıtla ilgili noter işlemleri sırasında damga vergisi yönünden başkaca bir işlem yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

 

        Ancak bu kağıtların noterliklerde düzenlenmesi veya düzenleme tarihinde yine noterliklerde tasdik işlemine tabi tutulması halinde kağıda ait damga vergisinin işlemi yapan noterlik tarafından tahsil edilmesi gerekmektedir.

 

        2- Damga vergisine tabi kağıtlara ait olup, makbuz mukabilinde vergi dairesine ödenen damga vergisine ilişkin olarak düzenlenen makbuzlarda, ödemenin hangi kağıda (sözleşme ihale kararı v.b.) ve işleme (vergi, ceza ve gecikme faizine) ait olduğunun yazılması sağlanmıştır.

 

        Böylece noterliklere işlem için getirilen kağıtlarla ilgili işlem yapılmadan önce;

 

        a) Damga vergisinin devamlı makbuz mukabili ödeme kapsamındaki kağıtlar üzerine yukarıda belirtilen kaşenin vurulup vurulmadığının,

 

        b) Vergisi devamlı makbuz mukabili ödeme kapsamında olmakla birlikte kanuni sürelerde damga vergisi ödenmemiş kağıtlardan olması halinde, vergi dairesince yapılacak tahsilata dair makbuzda, damga vergisi, ceza ve gecikme faiziyle birlikte tahsil olunarak, bu makbuzda kağıtla ilgili bilgilere yer verilip verilmediğinin,

 

        c) Vergisi münferit makbuz mukabili ödemeye konu olan kağıtların tabi olduğu damga vergisinin gerek süresi içerisinde ve gerekse kanuni süreden sonra ödenmiş olması durumunda bu konudaki vergi dairesi makbuzlarında da yukarıda belirtilen açıklamaların yapılıp yapılmadığının,

 

        araştırılması gerekmektedir.

 

        Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

        Saygılarımla,

 

 

BAŞKAN

Hasan YENİ

(İstanbul 28.Noteri)