1998-14 sayılı genelge

2004/26 sayılı genelge ve 2005/24 sayılı genelge ve 2016/93 sayılı genel yazı ile birlikte değerlendirilmelidir.


Ankara, 01.05.1998

Özü: Damga Vergisini makbuz mukabili ödeyecek kuruluşlarla ilgili 32 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Hk.

 

G E N E L G E( 14 )

 

 İLGİ: 05.08.1997 günlü ve Hukuk 12296 sayı ve 1997/40 sıra no.lu genelgemiz.

 İlgi genel yazımızla Damga Vergisini makbuz karşılığı ödeme mükellefiyetine tabi olan kuruluşların taraf oldukları kağıtların damga vergisinin ödenmesi prensipleri açıklanmıştır.

 Bu defa Maliye Bakanlığınca 30.04.1998 günlü ve 23328 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 32 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde;

 

 “488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun 18 inci maddesinin son fıkrasının Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanan 31/12/1980 tarihli ve 17207 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 16 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğine ekli listeye “9- ANONİM ŞİRKETLER” maddesinden sonra gelmek üzere aşağıda sözü edilen kuruluşlar eklenmiştir.

         

           10- 5422 SAYILI KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNA TABİ DİĞER MÜKELLEFLER

           11- KOLLEKTİF VE ADİ KOMANDİT ŞİRKETLER

           12- 213 SAYILI VERGİ USUL KANUNU HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTANLAR

 Buna göre yukarıda 10, 11 ve 12 numaralı maddelerde sayılan kişi ve kuruluşlar bir ay içinde düzenleyecekleri nispi veya maktu vergiye tabi kağıtların damga vergisini ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine bir beyanname ile bildirip aynı süre içinde makbuz mukabili yatıracaklardır. Makbuz mukabili ödenecek damga vergisi yoksa beyannamenin verilmesine gerek bulunmamakla birlikte keyfiyetin bir yazı ile vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir.

 Bu tebliğ gereğince damga vergisini makbuz karşılığı ilgili vergi dairesine yatıracak olan kişi ve kuruluşlar için uygulama dönemi tebliğin yayımını takibeden ay başından itibaren başlayacaktır.

 Ancak, söz konusu mükelleflerin uygulamaya geçmeden önce 23.03.1983 tarihli ve 17996 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 20 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde tutacakları damga vergisi defterlerini notere tasdik ettirmeleri ve bağlı oldukları vergi dairelerine başvurarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmeleri de gerekmektedir.

           Öte yandan, 16.12.1982 tarihli ve 17900 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 18 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile getirilen maktu vergiye tabi kağıtlara ait damga vergilerinin, kağıtların düzenlendiği anda damga pulu yapıştırmak suretiyle de ödenebileceğine ilişkin hüküm bu tebliğle makbuz mukabili ödeme kapsamına alınan kişi ve kuruluşlar için de geçerlidir.”

           denilmektedir.

 Sözü edilen Genel Tebliğ esaslarına göre 16 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekindeki listede yer alan kuruluşlarla Anonim Şirketlere ilaveten, kurumlar vergisine tabi diğer mükellefler ve bu meyanda Limited Şirketler, Kollektif ve Adı Komandit Şirketler ile bilanço esasına göre defter tutan diğer vergi mükellefleri, damga vergisini sürekli makbuz mukabili ödeme mükellefiyeti kapsamına alınmışlardır.

 Buna göre, sözü edilen kuruluşlar (mükellefler) 1 ay içinde düzenledikleri kağıtlara ait damga vergisini ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar bir beyanname ile bildirerek aynı süre içerisinde ödeyeceklerdir. Ödeme prensipleri içerisinde ayrıca damga vergisi defteri tutulması, düzenlenen kağıtların mahiyeti, ihtiva ettiği belli para ve damga vergisi tutarı itibariyle deftere kaydedilmesi ve kağıt üzerine “....TL damga vergisi tarafımızdan makbuz mukabili ödenecektir.” şeklinde şerh verilerek imzalanması da yer almaktadır.

 Tebliğ ile yapılan düzenleme ve yapılan açıklamalara ilaveten ilgide kayıtlı 1997/40 sayılı Birliğimiz Genelgesi esasları da dikkate alınarak;

 1- Damga Vergisini sürekli makbuz mukabili ödeme mükellefiyeti kapsamına alınan tüm mükelleflerin, noterlik dışında düzenledikleri kağıtlar üzerine koydukları “....TL damga vergisi tarafımızdan makbuz mukabili ödenecektir.” şeklindeki şerh ödeme hükmündedir.

 2- Bu kağıtların bilahare noterliğe örnek çıkarma işlemi için getirilmesi halinde ilgili noterliğin yukarıda bahsedilen şerhin kağıt üzerine konulup konulmadığını incelemesi gerekir.

 3- Söz konusu şerhin bulunmaması halinde 488 sayılı Kanunun 27 nci maddesi hükmü çerçevesinde vergi ve buna bağlı ceza ile gecikme faizinin ödettirilmesinden sonra işlem ifası icabeder.

 4- Bu uygulamanın, işlem tarafları hangi kişi veya kuruluş olursa olsun noterlikte düzenleme veya tasdik işlemine tabi tutulan kağıtlara şumulü yoktur. Dolayısıyla bu kağıtlara ait (varsa) damga vergisinin işlemi yapan noter tarafından tahsil olunması zorunludur.

 Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

 

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)