2009-14 sayılı genelge

2009/6 sayılı genelge ve 2016/16 sayılı ve 2019/2 sayılı genelge ve 2019/2 sayılı genelgeye ek genelge ve 2021/14 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Mali Danışmanlık – 89-6360

Ankara, 26.03.2009

Özü: Kamu arazisinin yatırıma tahsis taahhütnamesinde değer hak.

 

G E N E L G E

( 14 )

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

          İLGİ: 26.02.2008 günlü ve Mali Danışmanlık 51-4804 (2009/6) sayılı genelgemiz.

 

           Bir noterliğimizden alınan ve Yönetim Kurulumuzun 19.03.2009 günlü toplantısında görüşülen yazıda, kamu arazilerinin yatırıma tahsisine dair taahhüt senetleri ile ilgili 2009/6 ve 1991/58 sayılı genelgeler arasında çelişki bulunduğu belirtilerek, 2009/6 sayılı genelgenin son bölümünün “ödenecek bedellerin toplamı ile yatırım değerinden büyük olanı üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınacaktır” cümlesinin “taahhütte yer alan bedellerden yüksek olan değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınacaktır” şeklinde düzeltilmesinin 1991/58 sayılı genelge esaslarına uygun düşeceği ifade edilmektedir.

 

           2009/6 sayılı genelgemize esas Gelir İdaresi Başkanlığı görüşündeki,

“.... Yazınız ekinde yer alan “Taahhüt Senedi” başlıklı kağıdın incelenmesinden, hak sahibinin, arazi izin bedeli, ağaçlandırma bedeli, orman köylüleri kalkındırma geliri ile ağaçlandırma ve erozyon kontrolü gelirini ödemeyi; bununla birlikte, yapımına izin verilen ve maliyet bedeli belli olan projeye ilişkin tesisleri yapmayı ve işletmeyi ve taahhütnamede yazılı diğer hususları itirazsız, olduğu gibi kabul ve taahhüt ettiği anlaşılmaktadır.

 

           Bu nedenle, “Taahhüt Senedi” başlıklı kağıdın, 492 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi ile 488 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkra hükümleri gereğince en yüksek harç ve vergi alınmasını gerektiren işlem olan proje yapma taahhüdüne ilişkin tutar olan proje maliyet bedeli üzerinden harç ve damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

           Ancak, Taşova Belediyesi 488 sayılı Kanunun 8 inci maddesi gereği resmi daire olarak kabul edileceğinden, adı geçen belediye tarafından düzenlenecek “Taahhüt Senedi” başlıklı kağıdın damga vergisine tabi tutulmaması gerekir.”

 

           İfadesi dikkate alınarak, Birliğimizce yapılan duyuruda,

           Bu görüşe göre kamu arazilerinin yatırımlara tahsisi ile ilgili (sözleşme, taahhütname gibi) kağıtlarda yer alan yatırım bedeli yönünden de yatırım yapılması taahhüdünden hareketle harç ve damga vergisi uygulanmasının gerektiğinin anlaşıldığı,

           Sonuç olarak bundan böyle bu nevi kağıtlardan 488 sayılı Kanunun 6/2 ve 492 sayılı Kanunun 46 ncı madde hükümleri gereğince ödenecek bedeller toplamı ile yatırım değerinden büyük olanı üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınacağı bildirilmiştir.

Ancak 1991/58 sayılı genelgemiz ve dayanağı Gelir İdaresi Başkanlığı görüşünde “kamu arazisinin alabalık üretim tesisi sahasına tahsisine ilişkin olarak düzenlenen izin taahhüt senedinde arazi tahsis bedeli yanında ayrıca ağaçlandırma bedeli, fon bedeli, teminat gibi ayrı ayrı harç ve damga vergisi alınmasını gerektiren iş veya işlemler bir arada bulunmaktadır. Bu durumda nispi harç ve damga vergisinin en yüksek vergi ve harç alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınması gerekmektedir.”

           denilmektedir.

 

           Bu durumda kamu arazisinin yatırıma tahsisi ile ilgili kağıtlarda yer alan ve yatırımcı tarafından ödenecek bedellerin her biri ayrı bir akit veya işlem gibi kabul edildiğinden 2009/6 sayılı genelgemizin 4 üncü sayfası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

          “Bu görüşe göre kamu arazilerinin yatırımlara tahsisi ile ilgili (sözleşme, taahhütname gibi) kağıtlarda yer alan yatırım bedeli yönünden de yatırım yapılması taahhüdünden hareketle harç ve damga vergisi uygulanmasının gerektiği anlaşılmaktadır.

           Sonuç olarak bundan böyle bu nevi kağıtlardan 488 sayılı Kanunun 6/2 ve 492 sayılı Kanunun 46 ncı madde hükümleri gereğince ödenecek bedellerin her biri ile yatırım değerinden büyük olanı üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınacaktır.

           Ancak incelenen işlemde taahhütte bulunan belediye olup, belediyeler de 488 sayılı Kanunun 3 ve 8 inci maddeleri çerçevesinde resmi daire sıfatı ile damga vergisi mükellefiyetine tabi olmadığından, belediyeler tarafından verilen bu nevi taahhüt senetleri damga vergisine tabi tutulmayacak, işlemden sadece nispi harç alınacaktır.”

 

Bu çerçevede 2009/6 sayılı genelgemiz konusu işlemin, bu genelgemiz esaslarına göre nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

 

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)