2008-17 sayılı genelge

2018/13 sayılı genelge  ile birlikte değerlendirilmelidir.


Mali Danışmanlık - 335 - 11283                                                  

Ankara, 04.06.2008

Özü: Yatırımlara bedelsiz arsa tahsisine ilişkin arsa tahsis taahhütnamesi ve yatırım taahhütnamesi hk.

 

G E N E L G E

( 17 )

         ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

         ........................ NOTERLİĞİNE

         

İLGİ: 27.10.2004 günlü ve Hukuk 17306 (2004/43) sayılı genelgemiz.

 

         İlgi Genelgemiz ile 5084 sayılı kanun gereğince yatırımlara bedelsiz arsa tahsisi ile ilgili taahhütnamelerde değer gösterilmesinin zorunlu olmadığı bildirilmiştir.

         Bilahare bazı noterliklerden alınan müracaatlarda, 2004/43 sayılı genelgemiz konusu olan ve değere konu olmadığı bildirilen taahhütname örneklerine uygun ve fakat bu taahhütnamede yer alan hususlara ilaveten "özel hükümler" başlıklı ilave bir madde ihtiva eden taahhütname örneklerinin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı sorusu Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımızda,

         "Noterlik müracaatı ekinde yer alan üç adet taahhütnamenin incelenmesinden görüleceği üzere işlem, 15. maddeye (bu madde dahil) kadar ilgi Genelgemize konu EK:3 numaralı işlem örneği ile aynı hususları ihtiva etmektedir.

         Ancak, incelenen taahhütnamelerde farklı olarak "özel hükümler" başlıklı 16. madde eklenmiştir. Bu madde ise aynı taahhütnamelerin 4,5,6,7,8 ve 9 uncu maddelerinde belirtilen düzenlemelerin bir tekrarı niteliğindedir. Dolayısı ile de "özel hükümler" başlıklı 16. maddede yer alan düzenlemelerin bu taahhütnamelerin tabi olduğu maktu harç uygulamasına tesir etmeyeceği düşünülmektedir.

         Bununla birlikte konunun ekte gönderilen taahhütname örnekleri de dikkate alınarak Başkanlığınızca tetkiki ile tayin olunacak görüşünüzün Birliğimize bildirilmesi" meyanında görüş talep edilmiştir.

         Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 30.04.2006 günlü yazıda ise,

"İlgi (a)'da kayıtlı yazınız ekinde yer alan ve ilgi (b) yazımızla maktu harca tabi tutulması gerektiği belirtilen yatırım taahhütnameleri, ilgi (c) yazınıza istinaden ve eklendiği belirtilen "Özel Hükümler" başlıklı 16 ncı maddesi ile birlikte yeniden incelenmiş olup, ilgi (b)'de kayıtlı (2004/43 sayılı genelgemize esas olan) yazımızda belirtilen görüşlerimizi değiştirecek herhangi bir hususa rastlanılamamıştır." denilmektedir.

         Buna göre 2004/43 sayılı genelgemiz konusu taahhütnamelere özel hükümler başlığı ile konulan maddelerde yer alan belirli bir tesisin kurulması, yatırımın belli bir tarihte bitirilmesi, yatırımın tamamlanmasından sonra belirli sürede eleman çalıştırılması gibi maddelerin, bu taahhütnamelerin maktu harca tabi tutulmasına engel teşkil etmeyeceği anlaşılmaktadır.

         2004/43 sayılı genelgemiz ekinde yer alan taahhütnamelerin yeni düzenleme şekillerini ihtiva eden örnekleri genelgemiz ekinde yer almaktadır.

         Bilgi edinilmesini rica ederim.

         Saygılarımla,                                                                          BAŞKAN

                                                                                           Hasan YENİ

                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)

A.KAHRAMAN

ŞK.

Ek:Taahhütname örnekleri.