2005-13 sayılı genelge

2009/2 sayılı genelge ve 2010/2 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Hukuk 4495                                                                                

Ankara,  4.4.2005

Özü: Serbest bölgede faaliyet ruhsatı alan mükelleflerin bölge dışında (noterde) yaptıracağı işlemler hk.

 

G E N E L G E

( 13 )

 

        ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

        ........................ NOTERLİĞİNE

 

        3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 6 ncı maddesinin, 5084 sayılı Kanun ile değiştirilerek bu maddedeki muafiyetin, Kanuna eklenen geçici 3 üncü maddede düzenlenmesi sonucunda, söz konusu muafiyet hükmünün uygulama prensipleri yönünden Maliye Bakanlığına müracaat edilmiştir.

        Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 22.03.2005 günlü toplantısında görüşülen 04.01.2005 günlü ve 169 sayılı yazıda "Bilindiği üzere, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 5084 sayılı Kanunla değişmeden önceki şeklinde, "Serbest bölgeler gümrük hattı dışında sayılır. Bu bölgelerde vergi, resim, harç, gümrük ve kambiyo mükellefiyetlerine dair mevzuat hükmü uygulanmaz." Hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, sadece serbest bölge içinde düzenlenen kağıtlarla, yapılan işlemlere damga vergisi ve harç istisnası uygulanmakta, serbest bölge dışında düzenlenen kağıtlarla, yapılan işlemlerden damga vergisi ve harç aranılmakta idi.

Ancak, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 5084 sayılı Kanun ile değişik 6 ncı maddesinde "Serbest bölgeler, gümrük bölgesi dışında sayılır. Bu bölgelerde gümrük ve kambiyo mükelleflerine dair mevzuat hükümleri uygulanmaz." Hükmü yer almakta, 5084 sayılı Kanun ile eklenen geçici 3 üncü maddenin (c) bendinde ise, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin, bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları işlemlerin 31.12.2008 tarihine kadar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna olacağı hüküm altına alınmıştır.

3218 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde yapılan değişiklik ile bölgede Türk vergi Kanunlarının geçerli olması sağlanmış, ancak; geçici 3 üncü madde ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin, bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları işlemler nedeniyle 31.12.2008 tarihine kadar vergi, resim, harç istisnası öngörülmüştür.

Serbest bölgede faaliyet göstermek üzere ruhsat almış mükelleflerin bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları işlemlere 492 sayılı Harçlar Kanununa göre harç istisnası, bu işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtlara ise 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre damga vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmaktadır.

Bu nedenle, serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin buradaki faaliyetleri ile ilgili olarak bölge dışında ve noterde yaptıracakları işlemlere harç ve damga vergisi istisnası uygulanması gerekir." denilmektedir.

 

        Buna göre serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin bu bölgedeki faaliyetleri ile ilgili olarak bölge dışında, bu meyanda noterliklerde yaptırdıkları işlemler harç ve damga vergisinden istisna edilecektir.

        Bakanlık görüşü, son yapılan Kanun değişikliği itibariyle serbest bölge dışında yapılan işlemlerden damga vergisi ve harç alınması gerektiğine dair prensipleri ihtiva eden 1992/24, 1993/37 ve 2001/52 sayılı genelgemiz esaslarını da değiştirmiş bulunmaktadır

Bilgi edinilmesini rica ederim.

        Saygılarımla,

                                                                                           BAŞKAN

                                                                                         Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)