2009-2 sayılı genelge

Mali Danışmanlık - 16-1239

Ankara, 22.01.2009

Özü: Serbest bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili işlem ve kağıtlarda harç ve damga vergisi istisnası hak.

 

G E N E L G E

( 2 )

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

          İLGİ: 04.04.2005 günlü ve Hukuk 4495 (2005/13) sayılı genelgemiz.

İlgi Genelgemizde, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 5084 sayılı Kanun ile değişik 6 ncı maddesinde “Serbest bölgeler, gümrük bölgesi dışında sayılır. Bu bölgelerde gümrük ve kambiyo mükelleflerine dair mevzuat hükümleri uygulanmaz.” hükmü ve 5084 sayılı Kanun ile eklenen geçici 3 üncü maddenin (c) bendinde ise, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin, bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları işlemlerin 31.12.2008 tarihine kadar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna olacağına dair hükmün uygulama esasları duyurulmuştur.

Diğer taraftan Resmi Gazete'nin 25/11/2008 günlü ve 27065 sayılı nüshasında yayımlanan ve Yönetim Kurulumuzun 19.01.2009 günlü toplantısında görüşülen Serbest Bölgeler Kanunu ile Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 5810 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Geçici 3 üncü maddesinin 2. fıkrası;

"Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar;

a) Serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisnanın 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b) alt bendi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci ve 30 uncu maddeleri uyarınca yapılacak tevkifata etkisi yoktur.

b) Bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az  % 85'ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır. Bu oranı % 50'ye kadar indirmeye ve kanuni seviyesine kadar yükseltmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Yıllık satış tutarı bu oranın altında kalan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız olarak, gecikme zammıyla birlikte tahsil edilir.

c) Bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçlardan müstesnadır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir."şeklinde değiştirilmiştir.

           Bu hüküm çerçevesinde 3218 sayılı Kanun gereği uygulanmakta iken 31.12.2008 tarihinde yürürlüğü sona eren damga vergisi ve harç istisnasının uygulama süresi Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergileme döneminin sonuna kadar uzatılmış bulunmaktadır.

           Buna göre serbest bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak gerek bölge içinde, gerekse bölge dışında yapılan işlemler ve bu konuda düzenlenen kağıtlara damga vergisi ve harç istisnası uygulanmasına devam edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                             BAŞKAN

                                                                                                           Hasan YENİ

                                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)