1993-43 sayılı genelge

1993/100 sayılı genelge ve 1989/106 sayılı genelge ve 1984/43 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


ANKARA, 10.6.1993

Özü: Müteahhit karnelerinin değerlendirilmesine ilişkin yazıların damga vergisine tabi tutulması mümkün değildir,  maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

GENELGE 43

 

Bir tereddüt üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığına yazdığımız yazıya anılan Bakanlıktan gönderilen 29.4.1993 tarih ve 27447 sayılı yazıda:

"Bilindiği üzere Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz denilmektedir.

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Yazınız ekinde yer alan karne değerlendirme başlıklı yazı düzenleme şeklinde menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdünü ihtiva etmediği gibi herhangi bir değere yönelik borç taahhüdünü de tazammun etmemektedir.

Zira muhtevasının incelenmesinden, ihaleye iştirakte dikkate alınan müteahhitlik karnesinin, ihaleye iştirak edildiği yıl değerleri itibariyle değerlendirilmesinin talep edildiği anlaşılmaktadır.

 

Bu çerçevede sözü edilen kağıt değer gösterilmesi mecburi kağıtlar meyanında da bulunmamaktadır.

 

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 1 nci maddesinde bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

Bu nedenle, yazınız ekinde yer alan karne değerlendirme yazısı başlıklı kağıt düzenlemesi bakımından dilekçe mahiyetinde bulunmakta, dilekçeler de 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtlardan olmadığından bu kağıdın damga vergisine tabi tutulması mümkün bulunmamaktadır.

 

Buna göre yazınız ekini teşkil eden karne değerlendirme yazısı başlıklı kağıdın 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 2 sayılı tarifenin II/I pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir.

 

İşlem örneği bilgi bakımından aşağıya çıkarılmıştır. Gereğini rica ederim.Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)


KARNE DEĞERLENDİRME YAZISI

 

12.2.1993 günü saat 15.00'te ihalesi yapılacak olan ......... keşif bedelli Mersin İli Tarsus İlçesi Ulu Camii onarımı inşaatında değerlendirilmek üzere A GRUBU .................... TL. miktarındaki karnenizin puanlama kriterlerine göre esasa alınmasını arz ederiz.Saygılarımızla,

.... İnşaat Ltd. Şti. İmza