1993-100 sayılı genelge

1993/43 sayılı genelge ve 1989/106 sayılı genelge ve 1984/43 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.



ANKARA, 10.12.1993

Özü : Müteahhitlik karnemizle ilgili inşaat, taahhüt, müşavirlik ve ticaret ltd.şti olarak herhangi bir iş almadığımızı beyan ve taahhüdünde maktu damga vergisine ve maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

GENELGE 100

 

Müteahhitlik karneleri hakkında verilen bazı taahhütnamelerden harç ve damga vergisinin ne şekilde alınacağına ilişkin bir sorumuz üzerine, Maliye Bakanlığından gönderilen 1.12.1993 tarih ve 75375 sayılı yazıda öncelikle Damga Vergisi Kanunun 10, Harçlar Kanunun 42 nci maddesi hükümleri açıklandıktan sonra sonuç olarak:

"İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan taahhütname başlıklı kağıt düzenleme şekli ile menkul veya gayrimenkul bir malın aynına yönelik olmadığı gibi, herhangi bir değere yönelik borç taahhüdünü de tazammun etmemektedir.

 

Muhteva itibariyle hamili bulundukları müteahhitlik karnesi ile şu ana kadar herhangi bir iş almadıklarının beyan ve taahhüt edildiği anlaşılmaktadır. Bu çerçevede iş bu işlemin değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında olmadığı, anlaşılmaktadır.

 

Bu itibarla örneği ekli işlem kağıdının maktu damga vergisine ve maktu harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmiştir.

 

Söz konusu taahhütnamenin bir örneği iş bu genelge arkasında bilgilerinize sunulmuştur.

Gereğini rica ederim.Saygılarımla

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)


Ek:1

TAAHHÜTNAME

 

(  ) adresinde faaliyet gösteren (   ) inşaat, taahhüt, müşavirlik ve ticaret limited şirketi olarak hamili bulunduğumuz  (   ) tarihli (   ) numaralı (   ) bedelli fotokopisi ekli karnemizle ilgili (   )  inşaat, taahhüt, müşavirlik ve ticaret limited şirketi olarak herhangi bir iş almadığımızı beyan ve taahhüt ederiz.