1989-106 sayılı genelge

1993/100 sayılı genelge ve 1993/43 sayılı genelge ve 1984/43 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Ankara, 25.12.1989

Özü : Müteahhitlik karneleri Hk.

 

G E N E L G E (106)

 

           Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 28.11.1989 tarih ve HARÇ: 2232314-184/87816 sayılı yazıda:

           ... 492 sayılı Kanunun 42. maddesinde, değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz denilmektedir.

 

           Anılan maddede menkul ve gayrimenkull malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

 

           Yazınız ekinde yer alan metnin incelenmesinden, müteahhitllk karnesi kullanmak isteyen şirketin, müteahhitlik karnesine sahip bir kişiden karnenin kullanılabilmesi için aldığı muvafakatı kullanmaktan vazgeçtiğini bildiren ve (...tarihinde... muvafakatı ile şirketimize kullanma izni verilen müteahhitlik karnesinin harcını yatıramadığımızdan bu karneyi almaktan vazgeçtiğimizi beyan ve kabul ederiz.) şeklindeki bir beyannameyi ihtiva ettiği anlaşılmaktadır. söz konusu yazıdan anlaşılacağı üzere, imza sahibi bu işlemde taahhüt eden tanımına uygun olarak bir yükümlülük ya da borç altına girmemektedir.

 

           Bu nedenle yazınız ekinde yer alan bu işlemin mahiyeti itibariyle beyanname niteliğinde olmasından dolayı, düzenlenen bu kağıtta değer gösterilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.   denilmektedir.

 

           Bilginizi rica ederim.

           Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)