2016-20 sayılı genelge

2016/93 sayılı genel yazı ve 2005/21 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Mali Danışmanlık - 190-14491

Ankara, 09.08.2016

Özü: Bazı Kira Sözleşmelerinde Damga Vergisi İstisnası Hk.

 

 

G E N E L G E( 20 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tablonun A/2 fıkrasında kira mukaveleleri, mukavele süresine göre ödenecek kira bedelleri toplamı üzerinden binde 1, 89 nispetinde damga vergisine tabi bulunmaktadır.

 

 

Kanuna ekli (2) sayılı Tablonun IV - Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar bölümünün;

a)31 inci fıkrasında,

 

Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri.

 

b)32 nci fıkrasında,

 

Gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri damga vergisinden istisna edilmiştir.

 

Bu hükümler gereğince söz konusu kira mukavelelerinde, depozito, teminat, kefalet ve cezai şart gibi düzenlemeler olmadığı takdirde bu mukavelelerden damga vergi alınması söz konusu değildir.

 

Bu kağıtlar depozito, teminat, kefalet ve cezai şart gibi düzenlemeler ihtiva etse dahi kira işleminden damga vergisi alınmamakta, ancak, 09.06.2005 günlü ve HUK.8383 (2005/21) sayılı Genelgemizde de belirtildiği üzere, kanunda herhangi bir istisna hükmü bulunmayan depozito, teminat, kefalet ve cezai şart gibi düzenlemelerden damga vergisi tahsil olunmaktadır.

 

Ancak, Resmi Gazete'nin 09 Ağustos 2016 günlü ve 29796 sayılı nüshasında yayımlanan ve 09.08.2016 tarihli ve Mali Danışmanlık- 185-14485 (93) sayılı Genel yazımızla duyurulan 6728 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin c / 7 ve 8 inci fıkrası ile ilgili bölümün;

 

(31) numaralı fıkrası

Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri ile bu mukavelenameler üzerine konulacak kefalet şerhleri ve teminatlar.  şeklinde

 

(32) numaralı fıkrası,

Gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri ile bu mukavelenameler üzerine konulacak kefalet şerhleri ve teminatlar.  şeklinde değiştirilmiştir.

 

Yapılan değişiklik sonucunda, bir iktisadi işletmeye dahil olmayan bir taşınmazın;

- Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri (Büro),

- Gerçek kişilerce mesken,

- Gelir vergisinden muaf esnaflarca işyeri

- Gelir vergisinden muaf serbest meslek erbabınca işyeri

- Gelir vergisi uygulamasında basit usulde vergilendirilen mükelleflerce iş yeri olarak kiralanması halinde, bu kira mukavelelerinden ve tabii olarak bu mukavelelere konulan (adi ve/veya müteselsil) kefalet şerhleri ile teminatlar ve bu meyanda depozito, cezai şart gibi taahhütlerden de damga vergisi tahsil olunamayacaktır.

 

Bu çerçevede, 2005/21 sayılı Genelgemizin kira mukaveleleri ile ilgili düzenlemeyi ihtiva eden kısmı uygulamadan kaldırılmıştır.

 

Taşınmaz kira mukaveleleri yönünden 492 sayılı Harçlar Kanununda istisna veya muafiyete dair herhangi bir hüküm bulunmadığından, özel kanunlarla harçtan istisna veya muaf tutulanlar dışındaki diğer taşınmaz kira mukavelelerinden gerekli harçların tahsil olunacağı tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

 

Yunus TUTAR

Başkan