2007-30 sayılı genelge

2008/25 sayılı genelgede açıklanan nedenlerle, bu genelgede yer alan kurallar, sadece resmi dairelerle kamu tüzel kişiliğine sahip olan kurumların aldığı ihale kararlarına uygulanacaktır.


Mali Danışmanlık 267- 12479                                                            

Ankara, 19.06.2007

Özü: İhale kararlarında damga vergisi hk.

 

 

G E N E L G E

( 30 )

 

        ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

        ........................ NOTERLİĞİNE

 

        İLGİ: 26.01.2006 tarih ve Mali Danışmanlık 967 (2006/9) sayılı genelgemiz.

 

        Bilindiği gibi, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne dayanılarak yayımlanan 2006/9 sayılı genelgemiz ile ihale kararı ve bu mahiyetteki kağıtların tabi olduğu damga vergisi uygulama prensipleri noterliklere duyurulmuştur.

        Sözü edilen Genelgemiz ile 488 sayılı Kanununa ekli (1) sayılı tablonun "II-Kararlar ve Mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci fıkrasındaki, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan daire ve kurumların yetkili organlarınca verilen her türlü ihale kararının binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi olacağı hükmü çerçevesinde ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan daire ve kurumların yetkili organlarınca bir malın artırma ve eksiltme, pazarlık ve sair şekilde alınması, satılması veya bir hizmetin görülmesi, gördürülmesi maksadıyla verilen her türlü kararların ihale kararı olduğu belirtilmiştir.

        Bu görüşün uygulanması meyanında, bazı noterliklerimizden alınan yazılarda alınacak mal veya hizmetin belirli ve fakat fiyatının belli olmaması halinde, ihale kararının varlığından bahsedilmesinin mümkün olup olmadığı hususu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından sorulmuştur.

        Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 18.06.2007 günlü toplantısında görüşülen 24.05.2007 günlü ve 46924 sayılı yazıda;

        "İlgi (a)'da kayıtlı dilekçenizde, bir gayrimenkulün alınmasına, ilgi (b)'de kayıtlı dilekçenizde ise demirbaş eşya ve malların uygun bedellerle bir şirketten diğerine devrine ilişkin olarak alınan kararların damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

07.12.2005 tarih ve 066424 tarih ve 066424 sayılı yazımızda da daha önce belirtildiği üzere, "............. ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan daire ve kurumların yetkili organlarınca bir malın artırma ve eksiltme, pazarlık ve sair şekilde alınması, satılması veya bir hizmetin görülmesi, gördürülmesi maksadıyla verilen her türlü karar" 488 sayılı Damga Vergisi Kanununu uygulaması bakımından ihale kararı olup bu karara konu malların belli ve hesap edilebilir bir değerinin olması gerekmektedir.

Kaldı ki, ticari ilişkilerde alım-satıma konu olan malların değerinin bilinmemesi ya da değerinin tespit edilememesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağı dikkate alındığında, ilgide kayıtlı yazılarınızda belirtilen işlemlere ilişkin olarak düzenlenen kağıtlarda alım-satıma konu malın değerinin gösterilmesi ve damga vergisinin bu değer üzerinden hesaplanarak ödenmesi kanun gereğidir."

        denilmektedir.

 

        Bu görüşe göre nihai alım (ihale) kararı olarak düzenlenen kağıtlarda yani ihale kararlarında alınacak menkul veya gayrimenkulün vasfı ve adedi belli olduğu takdirde ihale kararının da bu menkul veya gayrimenkulün bilinen, hesabedilebilir veya beyan edilen değeri üzerinden binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekecektir.

Bir kağıdın ihale kararı olarak değerlendirilebilmesi için bu kağıdın bir mal veya hizmetin alımı veya satımına ilişkin olmakla birlikte muhatabın da belli olması gerektiği tabidir.

        Bu durumda, bir mal veya hizmetin belli bir kişi veya kurumdan satın alınması veya bir mal veya hizmetin belli bir kişi veya kuruma satılmasına dair nihai alım, satım (ihale) kararları binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi bulunmaktadır. Dolayısıyla Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne göre bu kararlarda bedel olmaması(*) hali durumu değiştirmemektedir.

        Ancak, noterliklerden alınan sözlü ve yazılı müracaatlarda şirketlerin ve diğer tüzel kişi kuruluşların dahili işlemi vasfında bulunan ve yukarıda belirtilen ihale kararı niteliği arzetmeyen bazı kararlar yönünden tereddüte düşüldüğü anlaşıldığından, aşağıdaki örneklerle birlikte ilave açıklamaların da noterlikterce bilinmesi zarureti bulunmaktadır.

        Buna göre aşağıda belirtilen karar örnekleri bir mal veya hizmetin alınmasına yönelik olsa dahi, kararı alan kurumun iç işlemi olarak kaldığından ihale kararı olarak damga vergisine tabi olmayacaktır.

        1- "Şirketimiz ihtiyacı için 5 adet Mercedes Marka 2007 model otobüs alınmasına, bu konuda ilgili yerlerle görüşme ve pazarlık yapılması hususunda ...... 'nın yetkilendirilmesine karar verilmiştir."

        2- "Şirketimiz hizmet binası olarak kullanılmak üzere Kızılay civarında bir bina alınmasına karar verilmiştir."

        3- "Şirketimiz hizmet binası olarak kullanılmak üzere ....... mahallesi, .... ada, ...... parseldeki binanın alınması hususunda görüşme ve pazarlık yapmak üzere şirket yetkilisi .........' nin görevlendirilmesine karar verilmiştir."

        4- "Şirketimizin kredi ihtiyacının karşılanması için ........ Bankasından 100.000 YTL. kredi kullanılmasına ve bu krediye karşılık şirketimiz gayrimenkulleri üzerine 150.000 YTL bedelle ipotek ve şirketimize ait araçlar üzerine 50.000 YTL bedelle rehin tesis edilmesine karar verilmiştir."

        5- "......... şirketinin kullandığı 250.000 YTL kredinin teminatı için krediyi kullandıran ...... Bankası lehine gayrimenkullerimiz üzerine 400.000 YTL ipotek tesisine karar verilmiştir."

        6- "Şirketimiz lehine ...... Bankası tarafından açılmış ve açılacak krediler ile verilmiş ve verilecek teminat mektupları, kefalet dair taahhütler ve her ne sebepten olursa olsun doğmuş ve doğacak borçların teminatını teşkil etmek üzere müşterek müteselsil borçlu ve müteselsil kefalette bulunmaya karar verilmiştir."

        7-"Şirketimize ait ............ mahallesi, ..... ada, ....... parseldeki binanın/arsanın satılmasına karar verilmiştir."

        8- "Şirketimize ait ford marka 15 adet binek otomobilin her birinin 10.000 YTL'den aşağı olmamak üzere satılarak elde edilen gelirle inşaat yapmak üzere şehir merkezine yakın bir yerde arsa alınmasına karar verilmiştir."

        9-"Şirketimizin ihtiyacı için inşa edilecek hizmet binasının müteahhit/taşeron kullanılarak yapılmasına karar verilmiştir."

        10- "....... Kooperatifimiz adına .... ada, .... pafta, ....... parsel, ....... bağımsız bölüme ait tapunun, kooperatifimiz ......... nolu üyemiz, ......... ' na ferdileşme çerçevesinde devredilmesine karar verilmiştir."

        Bu kararlar, nihai alım veya satım kararı olan ihale kararı olmayıp kararı alan şirket veya kurumun dahili işlemi vasfındadır.

        Bu bakımdan damga vergisini gerektirmeyen söz konusu kararların örneğinin çıkarılmasında sadece maktu suret harcı tahsili icabedecektir.

        Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

        Saygılarımla,

 

                                                                                           BAŞKAN

                                                                                         Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)

 


Mali Danışmanlık -14251

 

 

Ankara, 12.07.2007

Özü:

 

 

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

 

(2007/30 sayılı genelgeye ek Genelge)

 

 

 

19.06.2007 günlü ve Mali Danışmanlık 12479 (2007/30) sayılı genelgemiz ile ihale kararlarının tabi olduğu damga vergisi prensipleri hakkında açıklamalar yapılmıştır.

Ancak, bu Genelgenin ikinci sayfasının üçüncü paragrafının dördüncü satırındaki “...bedel olması hali....” ifadesinin, “...bedel olmaması hali....” olarak düzeltilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim

        Saygılarımla,

 

 

                                                                                           BAŞKAN                                                                      

Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)