2006-9 sayılı genelge

2007/30 sayılı genelge ile aynı mahiyettedir, bu genelgede ayrıntılı açıklama ve örnekler vardır.


Bu genelge 2008/25 sayılı genelge gereğince; sadece resmi daire ve kamu tüzel kişiliğine haiz kurumlar için uygulanır.


Mali Danışmanlık 967

Ankara, 26.01.2006

Özü: Belirli şahıstan belli bir gayrimenkulün alınmasına dair şirket yönetim kurulu kararı hk.

 

G E N E L G E

( 9 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden alınan yazıdaki bir anonim şirketin belirli bir gayrimenkulün satın alınmasına dair Yönetim Kurulu kararının Damga Vergisi Kanununa bağlı (1) sayılı tablonun II/2 nci fıkrasına göre binde 4,5 oranında damga vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hususu Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

 

           Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 16.01.2006 günlü toplantısında görüşülen 07.12.2005 günlü ve 066424 sayılı yazıda;

 

           “Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 4 üncü maddesinde ise, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammum ettiği hüküm ve manaya bakılacağı hükme bağlanmıştır.

 

Diğer taraftan, anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “II-Kararlar ve Mazbatalar” başlıklı bölümünün 2’nci fıkrasında, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan daire ve kurumların yetkili organlarınca verilen her türlü ihale kararının binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi olacağı hükmüne yer verilmiştir.

 

Bu çerçevede, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan daire ve kurumların yetkili organlarınca bir malın artırma ve eksiltme, pazarlık ve sair şekilde alınması, satılması veya bir hizmetin görülmesi, gördürülmesi maksadıyla verilen her türlü kararlar ihale kararlarıdır.

           Buna göre, ilgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan ve Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından alınan Yönetim Kurulu Kararı ile yalnızca bir gayrimenkulün satın alınmasına, işlemlerin yürütülmesine ve ilave kaynak ihtiyacı için gerekli kredi kullanımına yönelik olarak Genel Müdürlüğe yetki verilmemekte, aynı zamanda gayrimenkulün satın alınmasına karar verilerek değerleme neticesinde belirlenen satış tutarı da yönetim kurulu tarafından kabul edilmektedir.

 

           Buna göre, söz konusu 19.09.2005 tarih ve 71 Karar Sıra No.lu Yönetim Kurulu Kararı, taşıdığı hüküm ve mana itibariyle ihale kararı olup, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “II-Kararlar ve mazbatalar” başlıklı bölümünün 2 nci bendine göre binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekir.” denilmektedir.

 

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)