2006-5 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 963

Ankara, 26.01.2006

 

Özü: Sorumlu Yönetici sözleşmesinin harç ve damga vergisi hk.

 

G E N E L G E

( 5 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           İlgi: 28.09.2005 günlü ve Hukuk 14593 (91) sayılı Genel Yazımız.

           İlgi Genel Yazımızda TMMOB Gıda Mühendisler Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlıklarınca müştereken hazırlanan "Sorumlu Yönetici Sözleşmesi" gönderilmiştir.

           Bu defa Yönetim Kurulumuzun 16.01.2006 günlü toplantısında yapılan değerlendirme ile bu sözleşmenin damga vergisi ve harç tatbikatı karşısındaki durumu incelenerek aşağıdaki görüşün noterliklere gönderilmesine karar verilmiştir.

           TMMOB, Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odasından alınan yazıda,

           560 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair KHK kapsamında yürürlüğe konulan Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik esasları çerçevesinde gıda ve gıda ambalajı üretilen işyerlerinde sorumlu yönetici istihdamının zorunlu olduğu,

           Bu zorunluluğun, 560 sayılı KHK’yi yürürlükten kaldıran 5179 sayılı Kanunda da aynen muhafaza edildiği, ayrıca yayımlanan yönetmelikte de sorumlu yönetici olabilme ve sorumlu yöneticilerin yetki, sorumluluk ve çalıştırılmalarına ilişkin usul ve esasların düzenlendiği,

           Bu çerçevede gıda ve gıda ambalajı üreten işyerlerinde sorumlu yönetici görevini üstlenecek gıda, kimya ve ziraat mühendislerinin bu görevi bağlı oldukları meslek odalarından aldıkları “Sorumlu Yöneticilik Belgesi” ile yapabildikleri,

           bildirilmiştir.

           İnceleme konusu sözleşme örneğinde, sorumlu yöneticinin gıda veya gıda ambalajı üreten işyerinde sigortalı olarak ve belirli bir ücret karşılığı çalışacağı düzenlenmiştir.

           Bilindiği gibi 2002/12 sayılı genelgemizde mesul müdürlük sözleşmelerinin, 2004/21 sayılı genelgemizde de sürekli ve süreksiz hizmet akitlerinin, İş Kanununda yer alan istisna hükmü karşısındaki durumları incelenmiştir.

           Bu çerçevede, 4857 sayılı İş Kanununun 2 nci maddesindeki, “Bir İş Sözleşmesine dayanılarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara iş veren, işçi ve işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği yere iş yeri denir.

           ...............

           İş veren vekilliği sıfatı, işçilere tanınan hak ve yükümlülükleri ortadan kaldırmaz.” hükmü çerçevesinde, bir gıda veya gıda ambalajı üretimi yapılan işyerinde iş akdi karşılığı görev yapan sorumlu yöneticinin işçi olarak kabulü gerekmektedir.

           Diğer taraftan, aynı Kanunun 8 inci maddesinde, “İş Sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.

           Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.” hükmü düzenlenmiş, 10 uncu maddesinde de, “Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere de sürekli iş denir.

           Bu kanunun ........ 8 inci maddesi süreksiz işlerle ilgili sözleşmelerde uygulanmaz.” hükmüne yer verilmiştir.

           Bu hükümler dikkate alınarak yapılan inceleme sonucunda, gıda ve gıda ambalajı üreten işyerlerinde iş sözleşmesine dayalı olarak sigortalı ve belirli bir ücret karşılığı görev yapacak olan sorumlu yöneticinin işçi olarak kabulü gerekmektedir.

           Ayrıca sorumlu yönetici ile işveren arasında düzenlenen iş sözleşmesinin “Sorumlu Yöneticilik Sözleşmesinin” 30 iş gününden daha fazla çalışma süresini ihtiva etmesi durumunda damga vergisi ve harçtan istisna edilmesi icabeder.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)