2003-60 sayılı genelge

Ankara,  26.12.2003

Özü: Fon iç tüzük değişikliği ve yatırım fonu katılma belgelerinin kayda alınmasına ilişkin belgelerin tasdiki ve örnek çıkarılması hk.

 

G E N E L G E

( 60 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden alınan yazı ekindeki, fon iç tüzük değişikliğine ilişkin olarak düzenlenen kağıt ve yatırım fonu katılma belgelerinin kayda alınmasına ilişkin ekli belgeler üzerinde tasdik veya örnek çıkarılması ile ilgili olarak tatbik edilecek damga vergisi yönünden Maliye Bakanlığına müracaat edilmiştir.

 

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğüne gönderilen yazımızda,            “Bankaların nezdinde bulunan yatırım fonlarının, fon miktarındaki artışlara dair iç tüzük değişikliğinde damga vergisi ve harç uygulaması yönünden farklılıklar olduğu belirtilerek konunun tetkiki ile noterler arasındaki birlik ve beraberliğin sağlanması talep edilmektedir.

 

           Bilindiği gibi ilk defa düzenlenecek fon iç tüzüğü başlıklı kağıtla ilgili düzenleme ve tasdik işlemleri noterlikte yapıldığında 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun l/1-a fıkrasına göre vasati mukavele olarak ihtiva ettiği değer üzerinden binde 7,5 nispetinde damga vergisine 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin l/1 pozisyonu gereğince de nispi harca tabi tutulmaktadır.

 

           Diğer taraftan fon miktarının artırılması sebebiyle fon iç tüzüğünde yapılacak değişikliğe ilişkin olarak noterlikte düzenlenen veya tasdik işlemine konu olacak kağıt 488 sayılı Kanunun 14/2 maddesine göre artan miktar üzerinden binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacak, nispi harç ise 1991/19 sayılı genelgemizin son iki paragrafındaki açıklamalar çerçevesinde fonun artırılmış yeni tutarı üzerinden alınacaktır.

 

           .......... Noterliğinin yukarıda belirtilen yazısında açıklandığı gibi, fon iç tüzük değişikliğinin düzenleme veya tasdik işlemine konu edilmeksizin sadece örnek işlemi (Ek:1) yapılması durumunda değişikliğe dair kağıdın ihtiva ettiği artış miktarına isabet eden damga vergisi ödettirilmeden örnek çıkarma talebinin karşılanmaması gerekmektedir. Aksi halde 488 sayılı Kanunun 27 nci maddesi hükmü gereğince mali sorumluluk söz konusu olacaktır.

 

           Bununla birlikte, ilgili Bankanın imzasını ihtiva etmeyen fon iç tüzük değişikliğine dair kağıdın imzasız olarak örneğinin çıkarılması durumunda, nispi damga vergisi yönünden bir işlem yapılması mümkün değildir. Zira henüz imzalanmamış olmakla söz konusu kağıt 488 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen prensiplere göre henüz herhangi bir hususu ispat ve belli etme vasfını kazanmadığından, yani hukuken tekemmül etmediğinden damga vergisinin konusuna girmeyecektir.

 

           Bu çerçevede, gerek ilgili banka tarafından ibraz edilen ve gerekse SPK tarafından düzenlenen belge ekinde bulunmakla birlikte bankanın imzasını ihtiva etmeyen ve fakat sadece SPK’ nın mührü bulunan (Ek:2) fon iç tüzüğü değişiklik belgesi sebebiyle nispi vergi tatbikatına imkan olmadığı düşünülmektedir.

 

           Yine Noterliğin yazısına ekli (Ek: 3) işlem örneği fon tutarının artırılması sonucunda; yatırım fonu katılma belgelerinin kayda alınmasına ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen bir belge olup bu belgenin örneğinin çıkarılması sırasında damga vergisi tatbikatından bahsetmek mümkün olmayacaktır. Zira bu belge ilgili banka tarafından fon iç tüzük değişikliğine ilişkin olarak düzenlenen bir belge olmayıp, fon artırımının kayda alınması sebebiyle SPK tarafından düzenlenen bir durum belgesidir." şeklinde görüş bildirilmiştir.

 

           Bakanlıktan cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 15.12.2003 günlü toplantısında görüşülen 06.11.2003 günlü ve 48061 sayılı yazıda da, “fon iç tüzüğü değişikliğine ilişkin düzenlenen kağıt ve yatırım fonu katılma belgelerinin kayda alınmasına ilişkin belge ile ilgili olarak damga vergisi yönünden belirtilen Birliğiniz görüşü Bakanlığımızca da 488 sayılı Kanun hükümlerine uygun bulunmuştur.”denilmektedir.

 

           Buna göre;

           1- Fon iç tüzüğünde yer alan sermayenin artırılmasına dair tüzük değişikliğine ilişkin kağıtların noterlikte düzenleme veya tasdik işlemine konu edilmeksizin sadece örneğinin çıkarılması halinde, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 27 nci maddesi hükmü gereğince,değişikliği sağlayan kağıdın ihtiva ettiği artış miktarına isabet eden damga vergisi ödettirilmeden örnek çıkarma talebinin karşılanmaması icabeder.

 

           2- Sözü edilen değişiklikle ilgili olmakla birlikte, ilgili (Bankanın) kuruluşun imzası bulunmayan ve fakat sadece SPK’ nın mührü bulunan fon içi tüzüğü değişikliğine dair kağıt yönünden damga vergisi tatbikatı söz konusu olmayacaktır.

 

           3- Fon tutarının artırılması sonucunda, yatırım fonu katılma belgelerinin kayda alınmasına ilişkin olarak SPK tarafından düzenlenen belgeler yönünden ise damga vergisi uygulanması mümkün değildir.

           İşlem örnekleri ektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)