2001-41 sayılı genelge

2005/19 sayılı genelgenin, limited şirketlere ilişkin olan bölümü uygulamadan kaldırılmıştır.


Buna göre, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı ve süre uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtların yanı sıra pay devirlerine ilişkin sözleşme, karar ve benzeri kağıtlar ve bu kağıtlarla ilgili işlemlerden damga vergisi ve harç alınması söz konusu olamayacaktır. 2016/18 sayılı genelge


Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin pay devir sözleşmeleri ile pay devrine ilişkin yönetim kurulu kararlarından harç ve damga vergisi alınmayacaktır. 2016/93 sayılı genel yazı


Ankara,  18.9.2001

Özü: Anonim ve Limited şirket pay devri işlemlerinde harç ve damga vergisi uygulaması Hk.

 

G E N E L G E

( 41 )

 

           İLGİ:   1- 04.07.2001 günlü Hukuk 10862-47,

                       2- 05.07.2001 günlü Hukuk 10911-48,

                       sayılı genel yazılarımız.

 

           4684 sayılı Kanun ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu ile 492 sayılı Harçlar Kanununda yapılan değişiklikler, ilgi genel yazılarımız ile sizlere duyurulmuştu.

           4684 sayılı Kanun ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda yapılan değişiklikle, anonim eshamlı komandit ve limited şirket kuruluş mukavelelerinden alınacak damga vergisi nispetinin binde 5 olarak değiştirilmesi sonucunda, evvelce kademeli damga vergisine tabi tutulan şirket kuruluş mukavelenamelerinde yer alan hisselerin devri sırasında 488 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi hükmü çerçevesinde tahsil olunacak dörtte bir nispetindeki nihai verginin, hangi vergi nispeti dikkate alınarak uygulanacağı konusunda intikal eden tereddütler nedeniyle konu Yönetim Kurulu’nun 28.08.2001 günlü toplantısında görüşülmüştür.

 

Aşağıda 1. maddede bahsi geçen limited şirkete ilişkin hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.

         1- Limited şirketlerde hisse devri işlemlerinde damga vergisi ve harç uygulaması

           1989/45, 1992/36, 1992/43 ve 2001/5 sayılı Birliğimiz genelgeleri esasları çerçevesinde Limited şirket hisse devirlerinde düzenlenen devir (sözleşmeleri) senetleri şirket ana mukavelesinin tadilini (devrini) sağlayan bir belge mahiyetinde bulunduğundan bu kağıdın 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 14 üncü maddesinin 2 nci fıkrası hükmü gereğince aslından alınan verginin dörtte biri nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Dörtte bir nispetindeki nihai damga vergisinin hesabında ise 2001/5 sayılı genelgemiz esasları çerçevesinde, devir işleminin yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan vergi nispeti üzerinden hesaplanan damga vergisi tutarı esas alınacaktır.

           Buna göre, evvelce kademeli olarak damga vergisine tabi tutulmuş olan limited şirket ana mukavelesinde düzenlenen hisselerin bir bölümünün bugün devir konusu yapılması durumunda, devir işleminin yapıldığı tarihte yürürlükte olan vergi nispetinin (binde 5) devir bedeline tatbiki sonucunda hesaplanan damga vergisinin dörtte birinin alınması gerekmektedir. Bu suretle hesaplanacak damga vergisi tutarı ise (2001 yılı için) 13.000.000.000.-TL.sını aşamayacaktır.

           Limited şirket hisse devirlerine ilişkin harç uygulaması ise 492 sayılı Kanuna ekli 2 sayılı tarifenin I/1 pozisyonundaki asgari ve azami harç miktarları da dikkate alınmak suretiyle;

a)    Ortaktan ortağa devir halinde devir bedeli üzerinden beher imza için binde 0,90 nispetinde,

b)    Yeni ortak girecek şahsa devir halinde, devir eden için devir bedeli üzerinden, devir alan için ise şirket sermayesinin toplam tutarı üzerinden binde 0,90 nispetinde,

tahsil olunacaktır.

Yukarıda 1. maddede bahsi geçen limited şirkete ilişkin hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.

 

           2- Anonim şirketlerde hisse devri işlemlerinde damga vergisi ve harç uygulaması

           1987/52 ve 1988/20 sayılı Birliğimiz genelgeleri esasları çerçevesinde, anonim şirket nama yazılı hisse senetlerinin devrine ilişkin olarak düzenlenen devir senetleri, şirket ana mukavelesinin tadili manasına gelmeyen ve taraflar arasında düzenlenen normal bir mukavele olarak değerlendirilmektedir.

           Bu bakımdan anonim şirket nama yazılı hisse senetlerinin devrine ilişkin olarak düzenlenen devir (mukavelelerinin) senetlerinin ihtiva ettiği değer (hisse senedinin alım satım değeri) üzerinden binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Bu suretle hesaplanacak damga vergisinin azami tutarı ise (2001 yılı için) 843.753.450.000.-TL.den fazla olamayacaktır.

           Bu konudaki noter işlemlerinin ise yine ihtiva ettiği değer üzerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli 2 sayılı tarifenin I/1 pozisyonundaki asgari ve azami harç tutarları dikkate alınarak beher imza itibariyle binde 0,90 nispetinde harca tabi tutulması gerekmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                           Hasip DİNÇER

                                                                                                        (Ankara 24.Noteri)