1996-7 sayılı genelge

1993/74 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Özü: Bazı taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E( 7 )

 

Maliye Bakanlığından gönderilen 15.01.1996 tarih ve 2228 sayılı yazıda: .....492 sayılı Kanuna bağlı 2 sayılı tarifenin I/1 pozisyonunda muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavele ve kağıtlardan beher imza için binde 0.60 harç alınacağı belirtilmiştir. Aynı kanununun 38 nci maddesinde de pey akçesi zamanı rücu, ücret tevkifi ve cezai şart gibi akdin müeyyidesi kabilinden olan taahhütlerden, başlı başına bir akde konu olmadıkça harç alınmayacağı hükme bağlanmıştır.

 

Yazınız konusu kağıtta, burs sahibi ve eşinin formda belirtilen gelir ve mal varlığı dışında ek geliri ve iş bağlantısı bulunmadığı belirtilerek, aksi takdirde burs işlerinin iptali ve yapılacak harcamaların 150.000.000.-lirasının yasal faizi ve % 50 fazlası ile ödenmesi kabul ve taahhüt edilmektedir.

Buna göre yazınızda bahsi geçen kağıdın cezai şart dikkate alınmaksızın taahhüt konusu olan 150.000.000.-lira üzerinden nispi harca tabi tutulması gerekir.

 

Öte yandan 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 9 ncu maddesinde bu kanuna ekli 2 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu açıklanmış ve bu tablonun II/1 fıkrasında da, öğrenim, staj, ihtisas ve benzeri gayelerle öğrencilerle velileri tarafından okul ve yurt idarelerine veya ilgili kuruluşlara verilen taahhütname ve kefaletnamelerin damga vergisinden istisna edileceği hükme bağlanmıştır.

 

Buna göre gerek yurt içinde ve gerekse yurtdışında öğrenim, burs, staj, ihtisas, kurs, mesleki araştırma ve benzeri gayelerle gerek öğrenciler ve gerekse velileri tarafından okul idareleri ile sair kuruluşlara verilmek üzere düzenlenecek olan taahhütnameler ve bunlarla ilgili kefaletnamelerin damga vergisinden istisna edilmesi gerekir.

 

Bu nedenle burs başvurusu ile ilgili olarak öğrenci ve velileri tarafından düzenlenen taahhütnamelerin 488 sayılı Kanuna ekli 2 sayılı tablonun II/1 fıkrasına istinaden damga vergisinden istisna edilmesi gerekir.... denilmektedir.

 

Taahhütname örneği genelge arkasına çıkarılmıştır.

Bilginizi ve gereğini rica ederim.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)