1996-46 sayılı genelge

1994/17 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Özü: Bazı tercüme işlemleri Hk.

 

G E N E L G E( 46 )

 

           Yabancı dilde yazılmış, örneği ekli, Garanti Mektubu başlıklı belgenin noterlikte tercümesinin istendiği, bu tercüme işleminde atıfta bulunulan faturadaki bedelin araştırılıp araştırılmayacağı, harç ve damga vergisinin ne suretle tahsil olunacağı konusunda intikal ettirilen tereddütler üzerine, Maliye Bakanlığından görüş istenmişti.

 

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan 27.05.1996 günlü 22033 sayılı cevabi yazıda:

           “Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

 

           Bu çerçevede, yazınız ekinde yer alan garanti mektubu başlıklı kağıt mahiyeti itibariyle 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtlardan olmadığından damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

           Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin ll-maktu harçlar bölümünün suretler ve tercümeler başlıklı 5 nci fıkrasının (b) bendinde, tercüme suretleri ve yabancı dille yazılmış kağıtların suretleri ve tercümelerinin beher sayfasından alınacak harç miktarı belirtilmiştir.

 

           Ayrıca, yazınız ekindeki kağıdın noterliğe sadece tercümesinin yapılması için getirildiği ve imza ve mühür tasdikine konu teşkil etmediği de anlaşılmaktadır.

           Buna göre, noterliklerde imza ve mühür tasdiki söz konusu olmaksızın tercümesinin yapılması için getirilen bahse konu kağıdın, 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin ll-5/b fıkrası hükmüne göre tercüme harcına tabi tutulması gerekir” denilmektedir.

 

           Bilginizi ve buna göre işlem yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)