1996-31 sayılı genelge

1996/22 sayılı genelge ve 2020/9 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Özü: Bazı taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E( 31 )

 

 Örneği ekli, “Taahhütname” başlıklı işlemde değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığı, harç ve damga vergisinin ne şekilde alınması gerekeceği konusunda intikal eden tereddütler üzerine Maliye Bakanlığından görüş istenmişti.

 Yönetim Kurulunun 08.08.1996 günlü toplantısında görüşülen Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 26.07.1996 günlü 34920 sayılı cevabi yazısında:

 “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır. Ayrıca, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun 10 ncu maddesinde de “Damga vergisi nispi veya maktu olarak alınır. Nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır.

 Belli para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder.” hükmüne yer verilmiştir.

        Yukarıda belirtilen hükümler karşısında, incelenen yazınız eki taahhütnamede, Sümer Holding Seydişehir Bayiliğinin Süm-or Şirketine devredilmesi halinde, şirketin kurucu ortaklarının, bayiliğin şirkete devrinden önce ne şekilde doğmuş olursa olsun, bütün borçları ile emtia alımlarından dolayı doğacak borçlarından, şirkete koydukları sermayenin yanısıra sermaye dışındaki bütün mal varlıkları ile sınırsız olarak müştereken ve müteselsilen Sümer Holding Anonim Şirketine karşı sorumlu olmayı kabul ve taahhüt ettikleri görülmektedir.

        Söz konusu taahhütname düzenleme şekli itibariyle Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen manada menkul veya gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmemekle birlikte, muhtevasında parayla ifade edilebilen bir borç taahhüdünü tazammun etmektedir. Sözü edilen parasal değer ise, devredilen iş yerinin devirden önce ne şekilde doğmuş olursa olsun bütün borçları ile emtia alımlarından dolayı doğacak borçlarının toplam tutarı olarak ifade edilmektedir. Dolayısıyla bu kağıtta üstlenilen parasal değerin gösterilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

 Buna göre, devredilen iş yerinin devirden önceki bütün borçları ile emtia alımlarındaki borçlarının bilinen veya hesaplanabilir miktarının, bunun belli olmaması halinde, tahmini değerinin taahhütnamede belli değer olarak gösterilmesi ve bahsi geçen kağıdın bu miktar üzerinden 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/1-a fıkrasına göre nispi damga vergisine, bu konudaki noter işlemlerinin ise 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 pozisyonu gereğince nispi harca tabi tutulması icabeder.” denilmektedir.

           Bilgilerinizi ve buna göre işlem yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)



TAAHHÜTNAME

 

           Sümer Holding A.Ş. Seydişehir bayiliği SÜM-OR Şirketine devredildiği takdirde SÜM-OR şirketi kurucu ortakları olup, aşağıda açık kimlikleri ve imzaları bulunan bizler, bayiliğin Şirkete devrinden önce ne şekilde doğmuş olursa olsun, bütün borçlarından, ayrıca emtia alımlarından dolayı doğacak borçlarından ötürü Şirkete koyduğumuz sermaye ile birlikte, sermaye dışındaki tüm mal varlıklarımızla sınırsız olarak kayıtsız, şartsız, müştereken ve müteselsilen Sümer Holding A.Ş.Pazarlama İşletmesi ve/veya şubesi KONYA Bölge Müdürlüğüne karşı sorumlu olmayı kabul ve taahhüt ediyoruz.