1996-22 sayılı genelge

1995/43 sayılı genelge ve 2020/9 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Özü: Devredilen işyerinin vergi borçlarına ilişkin bazı taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E( 22 )

 

        Maliye Bakanlığından gönderilen 04.03.1996 tarih ve 8574 sayılı yazıda, “.......devredilen işyerinin vadesi gelmiş ve gelmemiş tüm vergi borçları, sigorta prim borçları ve dışarıya karşı olan borçlarının tamamen ödeneceğine ilişkin taahhütnamede hangi değerin gösterileceği, harç ve damga vergisinin ne şekilde tahakkuk ve tahsil edileceği konusu incelendi.

        Bilindiği üzere Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır. Ayrıca Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde bu kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

        Yukarıda belirtilen hükümler karşısında yazınız konusu taahhütname düzenleme şekli itibariyle Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen manada bir taahhüdü ihtiva etmemekle birlikte, muhtevasında parayla ifade edilebilen bir borç taahhüdünü tazammun etmektedir. Sözü edilen parasal değer ise, devredilen işyerinin vadesi gelmiş ve gelmemiş vergi borçları, sigorta prim borçları ile dışarıya karşı olan borçlarının toplam tutarı olarak ifade edilmektedir. Dolayısıyla bu kağıtta üstlenilen parasal değerin gösterilmesi zorunlu bulunmaktadır.

        Buna göre, devredilen işyerinin vergi borcu, sigorta primi borçları ve dışarıya karşı olan borçlarının bilinen veya hesaplanabilir miktarının, bunun belli olmaması halinde ise tahmini değerinin taahhütnamede belli değer olarak gösterilmesi ve bahsi geçen kağıdın bu miktar üzerinden nisbi damga vergisine ve bu konudaki noter işlemlerinin de nisbi harca tabi tutulması icap eder.” denilmektedir.

           İşlem örneği genelge arkasına çıkartılmıştır.

           Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim.

           Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

 


 

T A A H H Ü T N A M E

 

............... ’a devir etmiş bulunduğum, ................................. adresinde faaliyet gösteren .........................................sürücü kursu işyerinin vadesi gelmemiş olanlarda dahil olmak üzere tüm vergi borçları, sigorta primi borçları ve dışarıya karşı olan tüm borçlarının tamamen tarafımdan ödeneceğini beyan, ikrar, kabul ve taahhüt ederim.

 

Taahhüt Eden