1995-43 sayılı genelge

1996/22 sayılı genelge ve 2020/9 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


 

ANKARA 22.06.1995

Özü : Hisse senetlerine ilişkin bazı taahhütnameler Hk.

 

GENELGE 43

 

Örnekleri ekli "Taahhütname", "İbra ve Feragatname" ile "Karşılıklı Taahhütname" başlıklı işlemlerde, değer gösterilmesi gerekip gerekmediği, harç ve damga vergisinin ne şekilde alınması icabettiği konusunda intikal ettirilen tereddütler üzerine, Maliye Bakanlığından görüş istenilmiş idi.

Anılan Bakanlık Gelirler Genel Müdürlüğü'nün 31.05.1995 28991 sayılı cevabi yazısında:

 

"Kağıtların incelenmesinden düzenleyenlerce mevcut virmanlar kapsamındaki hisse senetlerine ilişkin olarak bazı taahhütlerde bulunulduğu ve bunlara aykırı fiiller doğduğunda muhatap şirketin zimmetlerini ibra ile bu konudaki talep ve dava haklarından feragat edildiğinin beyan edildiği anlaşılmaktadır.

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunun 42 nci maddesinde, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu belirtilmiştir.

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

Yazılarınız ekinde yer alan kağıtlar düzenleme şekilleri itibariyle menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmedikleri gibi herhangi bir değere yönelik borç taahhüdünü de tazammun etmemekte sadece gelecekte olabilecek bazı olaylar halinde nasıl hareket edileceğinin önceden bildirilmesi hali mevcut bulunmaktadır.

 

Bu nedenle, değer gösterilmesi zorunluluğu bulunmayan söz konusu kağıtların 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I-1/b pozisyonu gereğince maktu damga vergisine, bu konudaki noter işlemlerinin ise, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II-1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir.Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim.Saygılarımla

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)


İBRA VE FERAGATNAME

I.M.K.B. Takas ve Saklama A.Ş. nezdindeki hisse senedi saklama hesabımızdan diğer Borsa Üyesi Aracı Kuruluşlara olan virmanlar (hesaben kıymet aktarımları) ile, anılan kuruluşlar tarafından tarafımıza yapılacak virmanlar hususunda:

Mevcut firmanlar kapsamındaki hisse senetlerine ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri ve diğer yasal hükümlere aykırı fiiler doğduğunda İ.M.K.B. Takas ve Saklama A,Ş,'nin zimmetini ibra ile bu konudaki talep ve dava haklarımızdan feragat ettiğimizi beyan ederiz.

 

........................ BANKASI A.Ş.

 


TAAHHÜTNAME

I.M.K.B. Takas ve Saklama A.Ş. nezdindeki hisse senedi saklama hesabımızdan diğer Borsa Üyesi Banka ve Aracı kurumlara olan virmanlar (hesaben kıymet aktarımları) ile, anılan kuruluşlar tarafından tarafımıza yapılacak virmanlar hususunda:

Mevcut virmanlar kapsamı hisse senetlerinin gerek malikleri ve gerekse müşteri, mudi, varisleri ile bunun gibi kıymetler üzerinde hak sahibi olabilecek gerçek ve tüzel kişilerin, yazılı muafakatnamelerinin alınmaması ve diğer nedenlerle, iş bu hisse senetleriyle ilgili her türlü talep ve kanuni takiplerden müşterek ve müteselsilen (Virman amiri ve virman lehtarı) sorumlu bulduğumuzu kabul eder; bu konuda I.M.K.B. Takas ve Saklama A.Ş.'nin zimmetini ibra ile, her türlü talep ve dava haklarımızdan gayri kabili rücu olarak, feragat ettiğimizi beyan ederiz.

 

....................... MENKUL DEĞERLER ANONIM ŞIRKETI adına

 

Adres: ....................................................................

 

 


 

KARŞILIKLI TAAHHÜTNAME

1- Şirketlerimizin.............................. müşterisi Sn.................................... (müşteri)'a ait menkul kıymet I.M.K.B. Takas ve saklama A.Ş. (TvS) nezinde açmış bulunduğumuz saklama hesabının alt hesaplarında...,...............kodu ile saklamakta bulunduğumuzu, bu kod ile açılmış olan hesabın ve bu hasapta saklanan menkul kıymetlerin müşteriye ait olduğunu,

2- Müşteri kimliğinin TvS tarafından bilinmemesi sonucu hesabın bir sırdaş hesap niteliğinde olduğunu,

3- Müşterinin vereceğimiz kod ve şifre numaraları ile söz konusu alt hesapların bakiyelerini. TvS'nin belirleyeceği yöntem ile takip edebileceğini,

4- Istanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın ilan ettiği cari "takas süresi", fiziki menkul kıymet teslim ve/veya tesel(ümlerinin neden olacağı en çok bir iş günlük zoruntu gecikmeler dışında, müşterinin şirketimiz nezdindeki saklama hesabı ile TvS nezdinde müşteri adına açılacak alt hesap kayıtlarının birbirine uygun olarak tutulacağını,

5- Söz konusu bu alt hesaplar üzerinde tarafımızca yapılacak işlemler dolayısıyla müşteri ile aramızda doğabilecek herhangi bir ihtilaf sebebiyle TvS'nin hiç bir sorumluluğunun bulunmayacağını, her türlü maddi ve manevi zarar ve taleplerden müşteriye karşı tek başına sorumlu olacağını beyan, kabul ve taahhüt ederiz.

 

............adresinde .............MENKUL DEĞERLER A.Ş, adına imzaya yetkili;

 

imza imza

 

Ben.........................................,menkul kıymetlerimin..........

 

MENKUL DEĞERLER A.Ş. (TvS) nezdinde açacagı hesabın alt hesaplarında saklanması nedeniyle;

1- Adıma açıtacak söz konusu bu alt hesaplarda bulunan menkul kıymetlerimin bakiyelerini, aracı kuruluşca tarafıma verilecek kor ve şifreler yardımıyla ve TvS tarafından belirlenecek yöntem ile takip edeceğimi,

2- Vereceğim talimatlarla sınırlı kalmak üzere, bu alt hesaplar üzerindeki her türlü tasarruf yetkisinin bir ihtilaf sonucu yasal mercilerce aksine bir karar verilene veya bu alt hesaplar kapatılıncaya kadar aracı kuruluşa ait olacağını,

3- Bu yetkinin bahse konu bu alt hesaplarımın açılmış olmasının tarafıma TvS'ne karşı hiç bir şekilde muhatabiyet sağlamıyacağını,

4- Söz konusu bu alt hesaplarımın üzerindeki tasarruflar nedeniyle aracı kuruluş aramda doğabilecek her türlü ihtilaf sebebiyle TsV'nin hiç bir sorumluluğunun bulunmayacağını, doğabilecek her türlü maddi ve manevi zarar ve taleplerime yalnız aracı kuruluşu muhutap alacağımı beyan, kabul ve taahhüt ederim.

(müşteri)..................................... Adres...............