1988-69 sayılı genelge

Ankara, 28.10.1988

Özü : İhracatı Teşvik Muafiyetleri Hak.

 

GENELGE (69)

 

        Bir Ankara Noterinin Maliye ve Gümrük Bakanlığına yaptığı başvuru üzerine. anılan Bakanlıkça kendisine verilen ve bir örneği de Birliğimize gönderilen 17.10.1988 gün ve 63630 sayılı yazıda;

        Yatırımcılar tarafından yatırım faaliyetinin sürdürülebilmesi için herhangi bir yerin kiralanmasına ilişkin olarak düzenlenen kağıtların ve yapılacak olan işlemlerin damga vergisi ve harçtan istisna edilmesi hususunda 933 sayılı Kanunda Bakanlar Kuruluna bir yetki verilmemiş, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu ve 492 sayılı Harçlar Kanununda konuya ilişkin bir istisna hükmü düzenlenmemiştir.

Bu nedenle ......... Turizm Yatırım İşletmeleri Dış Ticaret ve Pazarlama Anonim Şirketi tarafından, Tatil Köyü ve Kompleksi yerinin kiralanmasına ilişkin olarak düzenlenen kağıtların, 488 sayılı Kanuna göre damga vergisine, bu konuda yapılacak olan işlemlerin ise 492 sayılı Kanuna göre harca tabi tutulması gerekmektedir.

        Bilgi edinilmesini, konuyla ilgili olarak Ankara ...Noterliğine gerekli duyurunun Birliğinizce yapılmasına ve bundan böyle Bakanlığımız ile yapılacak yazışmaların Birliğiniz kanalıyla yapılması hususunda adı geçen noterliğin uyarılmasını rica ederim.   denilmektedir.

           Bilinmesini ve,

 1 - 10.3.1987 tarih ve 2259/20 sayılı genelgemizde de hatırlattığımız üzere, ihracaatı teşvik uygulamasına ilişkin muafiyet hükümleri konusunda Maliye ve Gümrük Bakanlığından veya mahalli vergi dairesinden bir yazı alınmadıkça işlem hakkında yergi muafiyeti uygulanmaması,

 2 - Bakanlıklarla yapılacak yazışmalarda Birliğimizin aracı kılınmasını usul ittihaz edilmesi. Hususlarını bir kere daha hatırlatır ve buna göre işlem ifasını rica ederim.

           Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)