1987-20 sayılı genelge

1988/69 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir. Uygulamanın devam etmesi gerektiğini belirtilmektedir


Ankara, 10.3.1987

Öz : Maliye ve Gümrük Bakanlığı veya noterliğin bulunduğu yer vergi dairelerinden alınmış bir muafiyet yazısı ibraz edilmedikçe işlemin harç ve vergiden muaf olarak yapılmaması gerekir.

 

GENELGE (20)

 

................................................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

................................................... NOTERLİĞİNE

 

İhracatı Teşvik Kararnameleri uyarınca teşvik belgesine sahip müesseselere bazı harç ve vergi muafiyeti tanındığı malumlarıdır. Özellikle bu konuya ilişkin son kararnamelerde hiçbir yerden hiçbir belge istenmeksizin muafiyet hükümlerinin uygulanması açıkça belirtilmiştir.

Hal böyle iken, 31 Aralık 1984 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 85/2 sayılı ihracatı Teşvik Tebliğince istenilen taahhütnamelerde değer gösterilmesine gerek bulunmadığına ve bu işlemlerden maktu harç alınmasına ilişkin Başbakanlık Devlet Planlama Müsteşarlığının 1 Mart 1985 tarih ve 9556 sayılı yazıları tüm Noterlere genelge yapılmış ve genelgenin, bir örneği de bilgi için Maliye ve Gümrük Bakanlığına gönderilmiş olup, anılan Bakanlık daha sonra Birliğimize yazdığı 2.4.1985 ve 22813 sayılı yazılarında söz konusu taahhütnamelerde değer gösterilmesinin zorunlu olduğu görüşünü belirterek genelge yapılan Başbakanlık Devlet Planlama Müsteşarlığının mütalaasının yerinde olmadığını bildirmiştir.

Bu durumda iki Bakanlığın ihracatı teşvik uygulaması konusunda fikir birliğinde bulunmadıkları görülmüş ve her iki makama yazılan birer yazı ile bu konuda noterlerin müşkül durumda bırakılmamaları ve ileride karşılanması imkansız harç ve damga vergisi taleplerine muhatap kılınmamaları için bir araya gelinerek bir çözüm bulunması istenilmiştir.

Ancak 8 Nisan 1985 yılında her iki Bakanlığa yazılan bu yazılarımız birkaç defa tekit edilmiş olmasına rağmen konuya bir çözüm getirilmemiş bulunmaktadır.

Bu nedenle, Ankara Noter Odası Başkanlığının bir başvurusu da nazara alınarak konu 26.2.1987 tarihli Yönetim Kurulumuzda enine boyuna görüşülerek, teşvik uygulama muafiyetleri konusunda Maliye ve Gümrük Bakanlığı veya noterliğin bulunduğu yer vergi dairelerinden alınmış bir muafiyet yazısı ibraz edilmedikçe işlemin harç ve vergiden muaf olarak yapılmaması hususunun noterlere duyurulmasına karar verilmiştir.

Bilginizi rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

Başkanı Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)