1986-66 sayılı genelge

Harçlar Kanununun 42/2. maddesi  ve 2008/25 sayılı genelge ve 1993/3 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Ankara 3,10,1986

Özü: Kişilerin belediyelere  karşı verdikleri bazı taahhütnameler Hak.

 

G E N E L G E (66)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Kişiler tarafından Belediyelere verilen bazı taahhütnamelerde değer gösterilip gösterilmeyeceği hususunda Maliye ve Gümrük Bakanlığından görüş istenmiş olup, bu konuda anılan Bakanlıktan gönderilen 19.9.1986 gün ve DMG : 2101108-1884/67102 sayılı yazıda :

 

İlgide kayıtlı yazınız ekinde gönderilen iki no. lu örnek taahhütnamede pafta ve parseli belli bir gayrimenkulün üzerine yaptırılmış bir barakanın yıkılması söz konusu olduğundan, taahhüt tarihindeki rayiç yıkım bedelinin gösterilerek bu .değer üzerinden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre binde 5 nispetinde nispi damga vergisine, 492 sayılı Harçlar Kanununun 2. sayılı tarifesine göre de binde yarım nispetinde harca tabi tutulması, ancak alınacak harcın 2000.-TL.dan az ve bir milyon liradan çok olmaması gerekir.

 

Öte yandan, yazınız ekindeki bir ve üç nolu örnek taahhütnamelere konu teşkil eden işlemlerin belirsiz olması nedeniyle bu kağıtlarda bir değer gösterilmesi mümkün bulunmadığından, söz konusu taahhütnamelerden maktu harç ve maktu damga vergisi alınması gerekir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin ona göre yapılmasını rica ederim denilmektedir. Söz konusu edilen taahhütname örnekleri ilişikte aynen bilgilerinize sunulmuştur. Gereğini rica ederim. Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)

 


ÖRNEK 1

TAAHHÜTNAME

İstanbul ili, Çatalca İlçesi, Büyük çekmece, Esenyurt Köyü........... pafta     parsel sayılı gayrimenkulün 2981 sayılı Yasaya göre yapılacak imar ve ıslah planlamasından dolayı yola gitmesinden hiçbir hak ve talepte bulunmayacağımı taahhüt ederim.

 

ÖRNEK 2

TAAHHÜTNAME

İstanbul ili, Bakırköy ilçesi, Avcılar Köyü, M. Kemalpaşa Mevkiinde kain ......... pafta, parsel sayıda kayıtlı gayrimenkulün üzerine yaptırmış olduğum barakayı belediyenin istediği anda yıkacağımı ve belediyeden hiçbir hak talep etmeyeceğimi taahhüt ederim.

 

ÖRNEK 3

TAAHHÜTNAME

3194 Sayılı İmar Kanunun 23. maddesine tabi olan İstanbul, Bakırköy, Avcılar, 22 pafta, 3599 parsel sayılı arsanın önündeki yolun yapımı için ileride İmar ve İskan Bakanlığınca çıkarılacak talimatname esaslarına göre Bakırköy Belediyesince hesaplanacak meblağı borçlu olduğu bu fark için hiçbir talepte bulunmayacağımı kendi isteğimle taahhüt ederim.