1993-3 sayılı genelge

ANKARA, 15.1.1993

Özü: Sahibi bulunduğu gayrimenkulün bir kısmının imar alanında kaldığı veya tecavüzlü bulunduğu belirtilerek, bedel talep etmeksizin bu işgalini kaldıracağını, enkazın tarafından kaldırılmaması halinde belediyece yapılacak yıkım masraflarını %40 fazlası ile karşılayacağını,

sahibi bulunduğu gecekondu veya evi dışında kendisine, eşine, reşit olmayan çocuklarına ait evi ve arsası bulunmadığını, aksi tespit edildiğinde hak sahipliğinin iptali ile hukuki ve cezai sorumluluğu kabul ettiği taahhütnamelerin maktu damga vergisi ve maktu harca tabi tutulması icap eder.

 

GENELGE 3

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığı'ndan gönderilen 11.12.1992 tarih ve 92201 sayılı yazıda:

"Sorumuza konu teşkil eden taahhütnamelerde kişinin sahibi bulunduğu gayrimenkulün bir kısmının imar alanında kaldığı veya tecavüzlü bulunduğu belirtilerek, bedel talep etmeksizin bu işgalini kaldıracağını, enkazın tarafından kaldırılmaması halinde belediyece yapılacak yıkım masraflarını %40 fazlası ile karşılayacağını, ikinci taahhütnamede ise sahibi bulunduğu gecekondu veya evi dışında kendisine, eşine, reşit olmayan çocuklarına ait evi ve arsası bulunmadığını, aksi tespit edildiğinde hak sahipliğinin iptali ile hukuki ve cezai sorumluluğu kabul ettiği taahhüt edilmektedir.

 

Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 42. maddesinde menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir denilmektedir.

 

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım ve taahhüdünü kapsayan işlemlerde değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir. İncelenmesinden de görüleceği gibi yazınız ekini teşkil eden taahhütnameler 42 nci madde kapsamına girmediği gibi belli bir para miktarına da konu teşkil etmemektedir. Dolayısıyla değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

 

Bu itibarla bu taahhütnamelerin maktu damga vergisi ve maktu harca tabi tutulması icap eder." denilmektedir.Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)