1986-39 sayılı genelge

Ankara 7.5.1986

özü : Bazı Noterlik işlemlerinde tesadüf edilen farklı uygulamalar Hak.

 

G E N E L G E (39)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Birliğimize zaman zaman intikal eden şikayet ve başvurulardan, bazı Noterlik işlemlerinde farklı uygulamalar yapıldığı anlaşılmıştır. Bu nedenle aşağıdaki hususların bir kere daha açıklanmasında yarar görülmektedir.

 

Şöyle ki.

1  - Bazı yerlerde özellikle mülkiyeti muhafaza 'kaydı ile yapılmış bir satışın ibra işleminde değer gösterilmediği anlaşılmaktadır. Daha önce yapılmış ve değeri belli bulunan bir işlem kağıdına atıf yapılarak düzenlenen ibra işleminde değer gösterilmemesinin söz konusu olamayacağı aşikardır. Esasen atıfta bulunulan işlemin tarih ve numarasının ibra işleminde belirtilmesi gerektiğinden, belli olan bu değer üzerinden nispi olarak harç ve damga vergisi

(x) alınması gerekmektedir. Aksi bir uygulama bugün için milyonu çoktan aşan araba satışlarının tüm ibra işlemlerinde haksız rekabete sebep olacak ve diğer noterlerin menfaatini de haleldar 'edecektir.

 

2  - Azilname veya istifa tebliğlerinden muhatap adedince  maktu harç alınacağı tabiidir. Ancak, istifa ve azilnamelerde tebliğ ile birlikte azilname veya istifanın altındaki imzanın onaylanması da  istenmiş ve    bu işlemde yapılmış ise, muhatap adedine göre alınacak harcın dışında, imza onaylaması nedeni ile de harç tahakkuku ve tahsili gerekmektedir.

 

3  - Yine istifa ve azilname gibi işlemlerden bilgi için gönderilen makamlarında' muhatap kabul edilerek, harç tahakkukunun buna göre çoğaltılması gerektiği düşünülmektedir. Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)

 

(x) Ek genelgeye bakınız

 


Ankara, 28.5.1986

G E N E L G E

 

(39 sayılı genelgeye Ektir)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Bazı Noterlik işlemlerinde tesadüf edilen farklı uygulamaların önlenmesi için yapılan 39 saydı genelgenin (1) no.lu bendinde sehven bir hata yapılmıştır.

 

Bilindiği üzere 1 Ocak 1986 tarihinde yürürlüğe giren, Damga Vergisi Kanunu değişikliğine göre, ibranameler damga vergisinden muaf tutulmuşlardır.

 

Bu itibarla, söz konusu genelgenin birinci bendinin 6 ncı satırı sonundaki (damga vergisi) ibaresinin çıkartılarak uygulanması gerekmektedir. Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla

 

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)