1983-19 sayılı genelge

2007/11 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Ankara, 16.5.1983

Öz : Yem Sanayi A.Ş. Satıcı Bayi Sözleşmesi Hak.

 

G E N E L G E

(19)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Yem Sanayi A.Ş. Ankara Yem Fabrikası Müdürlüğü ile satıcı bayi arasında düzenlenen satıcı bayi sözleşmesi nde değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığı hakkındaki sorumuza Maliye Bar kanlığından verilen 25.4.1983 gün ve GEL: HARÇ: 2232314-150/26967 sayılı yanıtta Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42. maddesinde, değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz denilmektedir.

 

Yeni Sanayi Anonim Şirketi Ankara Yem Fabrikası Müdürlüğü ile Satıcı bayiler arasında düzenlenen Satıcı Bayi Sözleşmesi mezkür şirketin üretimi olan karma yemlerin alım, satım ve teslimini ve bu hususta bayiinin taahhüdünü kapsamaktadır.

 

Söz konusu sözleşmenin bu niteliğinden dolayı, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinin amir hükmü gereğince, nispi harç ve damga vergisi matrahına esas teşkil etmek üzere mezkur sözleşmede belli bir değerin gösterilmesi mecburidir. denilmiştir.

Bilinmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)