SIKÇA SORULAN SORULAR - ARTES

 

Açıklama alanında yazılı olan bilgiler sözleşme için gerekli olmadığı için sözleşme içeriğinde bulunmayacaktır. Açıklama alanında bulunan bilgilere göre Usul ve esaslar dokümanının VI/B/3. No'lu bölümüne göre eklenmesi gereken beyan veya taahhüt var ise sözleşmeye eklenmelidir.

Açıklama alanı trafik Denetlemesinde kullanılmak için oluşturulmuştur. Gerekiyorsa bu alana, varolan bilgiler yazılmalıdır.

Açıklama alanı boş gelir ise silinebilecek bilgilere ait pdf bağlantısı açıklama ekranında gösterilmeyecektir.Açıklama alanına 200 karakter girilebilir.

Adres -  Şirket merkezinin adresi il bazında değiştiğinde,  şirket satış işlemini yapmadan aracının plakasını  bir ay içerisinde değiştirebilir.

Adres -Gerçek kişinin İl bazında ikametgah adresi  değiştiğinde,  İlgili satış işlemini yapmadan aracının plakasını  bir ay içerisinde değiştirebilir.

Araç cinsi seçeneklerinde  gövde tipi S ile başlayan araçların tescilinde araç cinsi özel amaçlı seçilerek işleme devam edilmelidir.

Açıklama alanı ekrana gelindiğinde  silinecekler seçilerek ilerlenecek, Ekleme ekranına gelindiğinde eklemeler yapılarak ilerlenecektir.

Açıklama alanında yanlışlıkla silme (çıkarma) işlemi yapılırsa vazgeç düğmesi ile Açıklama ekranı kapatılır. Yeniden Önizleme düğmesine basıldığında açıklama alanı eski hali ile ekrana gelecektir.

Açıklama alanında silme işlemi sonrası yanlışlıkla sözleşme/işlem yazdırılmış ise  vezneden makbuz kesilmeyecek ve yeniden sözleşme hazırlanıp, yazdırılacaktır.

Ambulans tipi araçlarda sağlık Müdürlüğünden alınacak uygunluk belgesinin işleme eklenmesi gerekir.

AİTM seri tadilat (tip onay) uygunluk belgesinin kontrolü Belgenin üzerinde 2.sayfada yer alan tip onay no kullanılarak TSE web sayfasından tip onay no doğrulaması https://basvuruportal.tse.org.tr/genel/apmbelgearama.aspx linkinden yapılabilir.

Araç tescil belgesi - Artes uygulamasının başladığı tarihten önce yapılan araç satış sözleşmesine ilişkin araç tescil belgesi EGM'den alınacaktır.Noterlikten tescil belgesi verilemez.

Artes ekranında işlem yapmadan pasif kalma süresi 15 dakikadır. 15 dakikanın sonunda 2 dakikalık uyarı ekranı gelir. Toplam 17 dakika sonunda oturum otomatik kapanır.

Atv’ler gümrükten ithal edilip traktör gibi sahte olarak ve dolandırıcılık amaçlı satılabilir. Atv araçlar da ÖTV’ye tabidir. Traktör ÖTV’ye tabi değildir. Bunu bilen dolandırıcılar, Atv ‘nin düşük faturası ile traktör satışı yapmaktadırlar. Bu ayrıntıya dikkat  etmek gerekir.

ATV motosiklet türü araçlar Onn road ve off road şeklinde ikiye ayrılıyor, on road olanlar trafiğe tescilli ve ruhsatlı oluyor, off road olanlar ise ruhsatsız olup trafiğe tescil edilmiyor. Tescilli olanların satışı normal araç satışı gibi oluyor ve bunlar trafiğe çıkabiliyor. Off road olanlar ise trafiğe çıkamıyor ve dağda, sahilde, ormanlık alan gibi trafiğe kapalı yerde kullanılıyormuş ve trafiğe çıkarılmaları da suç oluşturuyor. Off road olanlar hem noterliklerde hem de taraflar arasında yazılı bir sözleşme ile satışı yapılabiliyor.

Bayiler ve EGM tarafından yapılan araç tescil işlemlerini dışındaki tüm tescil işlemleri Noterler tarafından yapılacaktır.

Bayiler tarafından yapılan ilk tescil işlemlerinde aracı satın alan ilgiliye geçici tescil belgesi verilmektedir.

Bayiden tescili yapılan araçların tescil belgeleri toplu olarak basılamaz.

Bayi ilk tescil işlemini yanlış yapmış ise, noter bunu düzeltemez,  İlgili bayiden temin ettiği belge ile trafik ve  tescil müdürlüklerinden düzeltme işlemi yapacaktır.

Çalıntı, kısıtlama olup olmadığına ilişkin kontroller şasi numarasından  sistem tarafından otomatik yapılmaktadır.

Çekme belgeli aracı ilgili normal plakalı araç olarak satamıyor, çekme belgeli araç, yine çekmeli satın alınabiliyor, çekmeli olarak satın alındıktan sonra, alıcının aracın kayıtlı olduğu trafik tescil müd.ne gitmesi gerekiyor.

Çekme, Hurda, kayıt kapatma gibi işlemler hariç tescil belgesi basımını gerektiren her türlü işlemde aracın muayenesine ilişkin belge aranır.

Çekme belgeli araçlarda muayene ve sigorta aranmaz.

Çeki demiri açıklamada var ise, satış işleminde otomatik olarak gelir ve işleme eklenir.

Çekici ÖTV’li ve başka nedenden dolayı ÖTV ödenmemiş ise, ÖTV istisna olarak girilmeli ve 3 yıl satılamaz kaydı düşülmelidir.

E-fatura, alıcı ve satıcının e-fatura mükellefi olması durumunda kullanılabilir ve satıcı firma e-faturayı sisteme kayıt etmiş ise, http://www.efatura.gov.tr/anasayfa.html web adresinden sorgulaması yapılabilir. Sisteme yüklenmemiş ise, satıcı firma iletişim araçları ile teyit edilirse, işlem yapılabilir.

Engelli küçük çocuk adına araç alımında muvafakat için annenin veya babanın tek imzalı  muvafakati yeterlidir.

Engelli Raporunun aslı yoksa, mutlaka noter onaylı sureti istenmelidir. Aslı varsa noter onaylı suretiyle karşılaştırılmalı ve aslı ilgiliye iade edilmelidir.

Engelli (zihinsel engelli) ise, bu nedenle temsilciden alınacak taahhütnamenin ayrıca düzenlenmesi ve ücretlendirilmesi gerekir.

Fatura kayıp ise; dip koçandan Noter tasdikli suret yapmaya gerek yoktur.

Fatura tarihinden itibaren 3 ay geçmiş ise tescil yapılamaz. İdari Para Ceza Tutanağı düzenlenmesi için, ilgili trafik Tescil Müdürlüğüne yönlendirilmelidir.

Fatura  - Sahiplik belge türü Fatura seçildiğinde evrak no alanına hangi numara yazılmalıdır? E-Fatura olması durumunda değişiklik gösterir mi, farklı ise bu durumda hangi numara girilmelidir?

Fatura ve e-fatura arasında farklılık vardır. Fatura da belge üzerindeki seri sıra no alanında yazılı olan numara girilmelidir, e-fatura da ise belge üzerindeki fatura no alanındaki bilgi girilmelidir.

Fatura tarihinden itibaren 3 ay içerisinde alıcı ilk tescilini yaptırmak zorundadır. İstenirse bu süre içerisinde noterlikte faturalı satış yapılabilir.

Finansal kiralama sözleşmesi dosyada varsa, Finansal kiracı bilgisi doldurulmalıdır.

Finansal Kiracı olması durumunda İstenirse Finansal Kiracının şirket merkezi adresine göre plaka kodu belirlenebilir.

Fatura aslı kayıp ve fotokopisi de varsa, satıcı firmadan gerekli onay ve teyit yazıları alınarak araç tescili yapılabilir. (Şase....Motor Nolu araç Şirketimiz tarafından .....T.C Kimlik Numaralı kişiye ...Tarihinde satılmıştır....) gibi .

Geçici belgenin süresi bitmiş ise, zayi belgesi aldırmak gerekir. Zayi Belgesi ile satış yapılabilir.

Geçici tescil belgesi sadece EGM tescilli araçlar için verilir. Geçici Tescil belgeli satış işlemi sırasında “araç tescil belgesi ücreti” tahsil edilemez.

Geçici ruhsatlı ve sigortası yapılmamış 3 yıldır galeride  bekleyen bir aracı ARTES’e geçince ruhsatını EGM mi yoksa noter mi verecek? ARTES uygulamasının başladığı tarihten önce yapılan araç satış sözleşmesine ilişkin araç tescil belgesi EGM'den alınacaktır.Noterlikten tescil belgesi verilemez.

Geçici tescil belgesi - Geçici tescil belgesine sahip araçların da sigortasının olup olmadığı bilgisi sistem tarafından görünmemektedir.Bu nedenle de aracın sigortası yoksa bile, sistem satışa izin veriyor. Bunun önlemek için aracın sigorta poliçesini mutlaka ilgiliden isteyip, sigorta bilgilerini incelemeliyiz.

Hisseli satışta, alıcı sayısının 1 den fazla olması halinde, alıcının 99 numara ile başlayan kimlikli olması halinde özel plaka işlemine devam edilemez.

Hisse satışlarında aracın tamamı satılmadığı zaman plaka değişikliği  yapılamaz.

İdari para cezası tutanağı,  3 aylık süreden sonra yapılacak tescillerde istenmeli ve sonra tescil yapılmalıdır. Tescilden sonra 1 aylık Muayene süresi verilmelidir.

İkinci el araç satış sözleşmesinin yapıldığı noterlikten tescil belgesinin  alınması zorunludur. Başka noterlikten, daha sonra tescil belgesi alınamaz.

İkinci el satışında plaka değişikliği talebi varsa ilgili plakayı noterlikten seçemeyecektir. Alıcı gerçek kişi ise yerleşim yeri adresinin, tüzel kişi ise merkez veya şube adresinin (ticaret sicilde tescil edilmiş olan) olduğu ildeki veya odalar vakıflar ve derneklerin karar defteri onaylı birinci sayfasında adres iline göre  EGM tescil biriminde aracın şasi numarası ve T.C. veya vergi kimlik numarasına plaka rezerve (seçimi) yaptırmaları gerekmektedir. Ayırtılan plaka sisteme otomatik gelecektir.

İkinci el araç satışlarında sistem, alıcının plaka değişikliği hakkı olup olmadığını otomatik kontrol etmektedir. İl bazında adres değişikliği olması halinde, ilgili satış işlemi olmadan plaka değişikliği talebinde bulunabilecektir.

İlk tescillerde ilgiliye aslını iade ettiğimiz Faturaların ve ÖTV ödeme belgelerinin aslına kaşe veya yazı ile ".... plakaya tescili yapılmıştır." şerhini yazılması tavsiye olunur.

İlk tescilde muayene yapılmaması durumunda  tescile esas uygunluk belgesinin tarihinden itibaren muayene süresi dolmuş ise tescili yapılarak bir ay muayene süresi verilir.

İlk tescil işleminde işlem sonuç belgesi ve plaka basım talep belgesine makbuz kesildikten sonra yevmiye numarası basılmalıdır.

İlk tescilde hissedarlardan biri TC vatandaşı ise MA MZ plaka alamaz. Normal plaka alır.

İlk tescil (Noterlikte yapılan) işleme ait makbuzun aynı gün, bayi tescillerinde makbuzun bir ay içerisinde kesilmesi gerekmektedir. Makbuzu kesilen ilk tescil işleminin dökümleri istenilen zamanda alabilir.

İlk tescilde miras kalan bir aracın satışı  sahiplik belge türü veraset İlamı seçilerek yapılır.

İlk tescil işlemlerinde plaka seçimi noterlikten yapılamayacaktır. Alıcı gerçek kişi ise yerleşim yeri adresinin, tüzel kişi ise merkez veya şube adresinin (ticaret sicilde tescil edilmiş olan) olduğu ildeki EGM tescil biriminde aracın şasi numarası ve T.C. veya vergi kimlik numarasına plaka rezerve (seçimi) yaptırmaları gerekmektedir. Ayırtılan plaka sisteme otomatik gelecektir.

İlk tescil aşamasında motor no doğrulama ekranında uyumsuz veri uyarısı alındığında hata türleri tablosuna göre yönlendirme yapılmalıdır.

İlk tescil işlemleri menüsü  Seçenekleri:

Sahiplik Belgesi ve ÖTV Belgesine göre seçim yapılır.

ÖTV'si GİB'e yatırılmış ve ÖTV'li araç ise A

Engelli ve malul, Şehit yakını, Gazi, Ticari araçların yenilenmesi türü araçlar B

ÖTV'siz araçlar veya GİB'de ÖTV kaydı olmayan araçlar C

Gümrük girişli şahadetnameli araçların ÖTV'si GİB'e yatırılmayan araçlar D

Gümrük girişli şahadetnameli araçların ÖTV'si GİB'e yatırılan araçlar E

İşlem sonuç belgesi  1 tane yazdırılır.  İlgiliye imzalatılıp, ciltbende takılır.Yabancı tüzel kişilerde 2 adet yazdırılır. Araç birden fazla kişi tarafından kullanabildiği için biri ilgiliye verilir. Diğeri ciltbende takılır.

İş makinelerinin tescili ilgili ticaret odaları tarafından yapılmaya devam edilecektir.

İşlem sonuç belgesinde tescil belgesindeki tüm bilgiler + tecil kayıtlarına işlenecek diğer şerhler + hisse oranları + Aracın veya alıcının durumuna göre alınması gereken Beyan ve Taahhütler + ilgilinin talebi + hak mahrumiyetleri çıkmaktadır.

Kamyon gibi araçlarda daha çok tamamlanmamış, üst yapı eklenmiş araçlarda münferit uygunluk belgesi olur.

Katar; araç ve römork beraber katardır. Araç + römork + taşıyacağı yük ağırlığı katar azami ağırlık değeridir.

Kısıtlamalar - tüm araç satış ve tescil işlemlerin Artes sistemi üzerinden yapılmaya başlanmasına kadar, muvafakatname, ad soyad, şirket ünvan değişikliği v.s bilgileri EGM tarafından kayıtlara işlenecektir.

Kısıtlı ekle alanının atında "Ma-Mz kullanan 6 kişi ekle" kutucuğu Botaş’ın yurt dışında kurulu yabancı şirket tüzel kişiliğinin Türkiye’ye getirdiği araçlar için eklenmiştir.

Logo bilgisini girerken ilgilinin logo sözleşmesi ibraz etmesi, sözleşme yoksa, "Yukarıda bilgileri yazılı araç için, ilgili mevzuat uyarınca tescilini talep ettiğim yazı, resim ve işareti (logoyu) hukuka uygun kullanım hakkına sahip olduğumu beyan ederim.” metni eklenmesi gerekir.

Logo sökülecek ise-Logo sökülmeden önce Tüvtürk'ten muayene yaptırılmalı ve tespit belgesi aranmalıdır. Tüvtürk tespiti, satış ve sonrasında tekrar logo olacak ise trafik tescil yetkilidir. Mevcut logo ile araç satılacak ise alıcı ile bu durumu alıcı ile irtibatlandırmak gerekir. Buna ilişkin belge alınmalı ve işleme eklenmelidir.  Logolu satışlarda alıcının logo ile hukuki ilişkisi araştırılmalı ve belgelenmelidir. Logolu aracın devrinde vize – tespit şartı vardır. Logo basımında Noterdeki tüm işlemler bitirilir. İlgili tespitten sonra Trafikte belge değiştirebilir. Plaka değişikliğinde plakaları Noter alır. Ruhsatlarda Noterce verilir. Daha sonra trafiğe gidip yeniden ruhsat alınır.

Makbuz silme işlemi yapılmaması gerektiği halde makbuz kesilirse usul ve esaslar dokümanındaki düzeltme işlemi yapılmalıdır.

Miras kalan bir aracın satışı  sahiplik belge türü veraset İlamı seçilerek yapılır.

Model yılını uygunluk belgesi belirler. Tamamlanmamış araç uygunluk belgesinden sonra tadilat yapılıp tamamlanmış ise tadilatın uygunluk belgesinde yer alan model tescil edilecek araç modelidir.

Motor ve Silindir Hacmi; Maliyede üst rakama yuvarlanarak yazılır. 1595 c.c 1.6 c.c olarak yazılıyor. Bu husus araç tescilinde çelişki ve sorun teşkil etmez.

Motosiklet  ve uygunluk belgesi L1 ise, Sigorta zorunluluğu bulunmamaktadır.

Motor ve şase numaralarının farklı olması nedeniyle, sistem uyarı verirse, sorununun çözülmesi için araç muayeneye gönderilmelidir. Her durumda araç üzerinde yazılı olan motor ve şasi numaraları esas alınmalıdır.

Motorlu bisiklet , Römork, motosiklet ve yarı römorklar tek plakası olan araçlardır.

Motosikletin tescilinde güç ağırlık oranı  alanı aktif gelir.

Muayenenin son gününde, sistem satış veya tescil belgesi basımı izni vermiyor ise, aracın muayenesini yaptırdıktan sonra tescil belgesi yazdırılabilir.

Muayene süresi bitmiş ise, İlk tescilde muayene yapılmaması durumunda  tescile esas uygunluk belgesinin tarihinden itibaren muayene süresi dolmuş ise tescili yapılarak bir ay muayene süresi verilir.

Muayene (İlk tescilde) hangi durumlara göre zorunludur?Usul ve Esaslar Dokümanı ekindeki “Uygunluk Belgesi türlerine Göre Uygunluk Belge Tarihi Veri Girişinde Esas Alınacak Uygunluk Belgesi Ve Muayene Yapılmayacağını Belirten Tablo” ya göre belirlenir ve sistem tarafından otomatik hesaplanır.

Mühürsüz plakalar alınmamalıdır. Mühürsüz plakalar araca ait olmayabilir. Bu plakalar için trafik tescile kayıp bildirimi yapılması gerekir. Trafikten aldığı zayi belgesi ile işlem yapılabilir.Aksi takdirde, aynı marka ve model araçlar terör ve yasal olmayan başka amaçlar için kullanılabilir.

Münferit uygunluk belgesinin kontrolü TSE web sayfasından yapılabilir. https://basvuruportal.tse.org.tr/Genel/AITMAracUygunlukBelgesiArama.aspx

NBS'de yazı servisinde bayi tescil (27.1.1) ve bireysel (noterlik) tescil  (27.1.2) olmak üzere 2 kod bulunur. Her iki işlem için Tahakkuk ekranındaki 27.1 nolu koddan makbuz kesilecektir. Makbuzlarında bayi ya da noterlik işlemi olduğuna dair bir ibare yoktur.

NBS’de alıcı satıcı bilgisi eklendiğinde yabancı tüzel kişi sistemde tanınamadığı için tüm araç satış işlemlerinde uyarı görünecektir.

Otomobil (M1, M1G) ve kamyonet (N1, N1G) araçların tescil bildiriminin bayilerden yapılması zorunludur. (Bayilerden tescil bildirimi yapılan araçların araç tescil belgesi basımları noterlerce yapılacaktır.)

Otomobil ve kamyonet haricindeki araçlar (minibüs, otobüs, kamyon, çekici, traktör, römork, yarı römork, motosiklet, motorlu bisiklet, özel amaçlı taşıtlar gibi) ile engelli aracı, ambulans ve acil sağlık araçları, diplomatik muafiyete haiz araçlar (EGM tescil birimleri yapacak), yabancıların araçları (MA-MZ plakalı), tahditli ticari plakalı araçlar (C, J, T gibi), Türk vatandaşlığından çıkmasına izin verilen kimselerin araçları, ad, soyad veya ticari unvan ihtiva eden plakalar, kamu kurum ve kuruluşları adına resmi plakalı araçlar, paralel ithalat yoluyla getirilen araçlar gibi araçların ilk tescili noterlerde yapılacaktır.

ÖTV istisnalı seçilirse - evrak seçiminde - hak mahrumiyetleri otomatik gelir. ÖTV’li seçimden ilerlenirse hak mahrumiyetine ilişkin  belge varsa elle eklenebilir.

ÖTV Ödeme belgesi sıra ve seri nosu ÖTV belgesinin sağ üst tarafında yer almaktadır. Bu numara üzerinden kontrol yapılmalı ve işleme yazılmalıdır.  

ÖTV muafiyeti olan olan araç işlemleri için, ÖTV' li araç seçeneğin girilir, Araç bilgileri girilerek aracın ÖTV ' den muaf olduğu doğrulanarak devam edilir.

ÖTV ödendikten sonra tescil edilen araçta 5 yıl içinde tadilat yapılmış ve daha yüksek bedelli bir araç haline gelmiş ise, ÖTV farkı ödenmelidir.

ÖTV ile Uygunluk Belgesindeki değerler uyuşmuyor ise, ilgili Vergi Dairesine  veya araç satıcısı bayisine yönlendirilerek, değerlerin örtüşmesi hususunda düzeltme yapılmalıdır.

Plaka : Emniyetten (EGM) rezerve (ayrılmış) edilmiş plaka süresizdir.

Plaka değişikliği, (2. El araç satışlarında )

Normalden – Resmi Plakalı TNB Tescilliye

Yabancıdan – Yabancıya

Resmi Plakalı TNB Tescilliden - Resmi Plakalı TNB Tescilliye durumlarında istenebilir.

Geçici tescil belgesi - Daha önce noterlikte yapılan araç satış söz. ile geçici tescil belgesini alan ilgili noterlikten tescil belgesini alamaz, emniyetten alması gerekir.

Plaka basım belgesi 2 tane basılacaktır. Belgeyi de yazdırmak için önce satış işlemini sorguluyoruz yaptığınız satışı seçip, NBS üzerinden ek belgelere geliyorsunuz, ek tanımla görüntüle seçeneğine gelip, plaka basım belgesi ekrana geliyor, 2 adet işaretleyip yazdır butonuna basılacak.Mühür ve başlık içeren bir nüsha ilgiye verilecek, diğer nüsha işlemin arkasına zımbalanacaktır.

Plaka - Mühürsüz plakalar araca ait olmayabilir. Bu plakalar için trafik tescile kayıp bildirimi yapılması gerekir. Trafikten aldığı zayi belgesi ile işlem yapılabilir.Aksi takdirde, aynı marka ve model araçlar terör ve yasal olmayan başka amaçlar için kullanılabilir.

Plaka imhası - plaka değişikliği yapılan araçlara ait mevcut plakaları ilgiliden aldıktan ve 4 parça olarak kestikten sonra, bu parçalar muhafaza edilmelidir.

Plaka değişikliği - Örneğin İlgili Trabzon dışından araç almaya gelmiş ve Plaka değişikliği talebinde bulunuyor ise aracın mevcut plakalarını (en az iki adet olmalıdır. bazı araçlarda plaka 3 adettir)  getirip noterliğe teslim edecek ve bu plakaları imha edilmek üzere saklayacağız ve satın alan plakasını Trabzon Şoförler odasından bastırabilir.

Plaka değişikliği ile yapılan ikinci el araç satış işlemlerinde plaka basım belgesinin otomatik olarak açılması için Yapılandırma Vezne Uygulama Parametreleri ekranında 2.El Plaka Basım Belgesi Otomatik Açılsın seçeneğinin EVET olarak seçilmesi gerekmektedir. otomatik olarak açılmaması durumunda İşlem sorgulama Ek Belgeler Ek Tanımla görüntüle ekranından plaka basım belgesine ulaşabilirsiniz.

Plaka - özel plakalı aracın satışında, özel plaka, ilk 2 rakam il kodu, son 3 rakam sıra no, aradaki harf grubu sayısı da 45 karakter olacak şekilde toplamda 50 karakter olabilir, ticari unvanların kısaltması yazılabilir. Özel plakaya yazılacak yazının bitişik olarak girilmesi gerekir.

Plaka değişikliğinde eski plakaların alındığı satış sözleşmesinin arkasına işlemi yapan personel tarafından yazılması tavsiye olunur.

Plaka Değişikliği talepli satış işlemlerinde numara ve harf verileri rezerve edilmiş ise satıştan önce eşleştirme yapılmalı ve trafikten o plaka bilgisi ilgili noterliğe tahsis edilmelidir. Bu durumda özel plaka verilebilir.

Plaka kodu 07 olan bir plaka Ankara’da basıldıysa plakadaki mühür 06 olabilir. Alıcı adresine göre plaka tahsisi yapıldığından. Aracın plakasına hangi şoförler odasının mührünün basıldığı hususu önemli değildir.

Plaka rezerve - çıkma plaka için ilgililer önce EGM ye bağlı Tescil birimlerine giderek plaka rezerve yaptırmalı ve şase numarasına plakayı bağlatmalıdır, daha sonra Noterlikte işlem yapılırken rezerve plaka aldıklarını belirtmelidir.

Rehin - ön rehin sistemden otomatik  olarak sistemden kontrol edilmektedir. Ön rehin bilgisi gelmiyorsa; Referans numarası yanlış olabilir, bankadan yeni referans numarası alınması gerekir.

Rehin - Ön rehin ile ilgili anlaşmalı olduğumuz banka ve finans kuruluşlarını Artes arka planda sorgulamaktadır.

Römork tescilinde yakıt cinsi seçeneğinde,   Motor no muaf seçilerek işleme devam edilmelidir.

Römork, yarı römork ve motorlu bisikletleri sigorta ettirme zorunluluğu yoktur.

Rehin Sözleşmeleri, satıştan önce Trafik tescil müd. tarafından aracın kayıtlarına işlenir. Ruhsat üzerinde, rehinle ilgili bir şey yazılmaması gerekir.

Römork ve şasi nosu traktöre ekleme ve ek tescil yapılırken işleme yazılmalıdır. Yoksa Römork ruhsatta görünmez.

Römork eski ise, yeni traktöre işlenebilir. Tescile tabi olmadığı için fatura tarihinden itibaren 3 ay geçmiş olması sebebiyle ceza kesilmez. Römork ve traktör sahibi aynı kişiler olabilir. Farklı kişiler olamaz.

Römork/yarı römork (750 kilogramın altındaki) ve bunları çekecek olan araca aynı plakadan 3 tane verilir/basılır.

Römorklar 750 kg üstü ise, tescile tabidir. (Traktör römorkları hariç) Tescili zorunludur. Römorklarda Sigorta istenmez ve çekicinin sigortasına tabidir.

Ruhsatta hologram yoksa, seri numaraları eşleşiyorsa, satış işlemi yapılabilir.

Sahiplik belgesi üzerinde düzeltme var ise; sahiplik belgesini düzenleyen kurumun değiştirilen bilgileri kaşe ve imza ile doğrulamış/teyit etmiş olması gerekir.

Satışta tescil belgesindeki şerhlerin kaldırılması gerekir. Şerhler kalktıktan sonra ruhsat yazdırılır.

Satış yapılmıyorsa, sadece ruhsatta değişiklik ve taahhüt v.s işlenecek ise, bu durumda yetki ve görev trafik tescile aittir. noterlikte yapılacak işlemlerde tadilatlar; araç modeli trafiğe nasıl tescil edilir ise noter satışında da aynı şekilde ayni fiili durumla tescil edilir.

Sigorta sistem üzerinden kontrol edilir, 2. veya 3. el satışları sistem üzerinden izin veriliyorsa yapılabilir. Bu tür satışlar, ilk satıştan  itibaren 15 günlük sürenin kontrolü ve tespiti halinde mümkündür. Aksi takdirde ilk satıştan itibaren yapılan 2. ve 3. Satışlarda da trafik sigortası aranması zorunludur.

Sigorta - satış esnasında ve satış sonrasındaki 15 gün için geçerlidir. 15. günün sonunda alıcının sigortayı kendi adına yenilemesi gerekmektedir.

Sigorta - Aynı gün satış yapılıp, tescil belgesi - ruhsat verildikten sonra, Satın alan bir saat sonra aynı aracı bir üçüncü kişiye satmak istediğinde sigortasının yapılmış olması gerekiyor.Bunun  için aracın sigorta poliçesini mutlaka ilgiliden isteyip, sigorta bilgilerini incelemeliyiz.

Sigortalı aracın 2. el olarak satışı yapıldıktan  sonra, alıcı 15 gün içinde aracı tekrar satacaksa, sigortasını yaptırması gerekir. İlk satıştaki sigortadan faydalanamaz. 15 günlük sürede, trafik sigortası aracı teminat kapsamına almıyor.

Taahhütname: araç, şehir içinde çalışacak ise, araç sahibinin taahhütname imzalaması zorunludur. Taahhütname alınırsa, takoğraf takma zorunluluğu yoktur. Ancak taahhütname alınmamış ise, Takoğraf takma zorunludur. Takoğraf takılacak ise, taahhütname metninin ruhsattan silinmesi gerekir.

Tadilat satıştan önce yapılmış ise; ÖTV son haliyle yatırılmalıdır. Satıldıktan sonra yapılmış tadilatta ÖTV farkı doğup doğmadığı araştırılmalıdır. Satıştan önce yapılan tadilatta model ve ÖTV tarihi ile aynı olmalıdır.

Taahhütname - Dijital takograf bulundurmayacağına ilişkin -  ARTES ekranında seçilir, taahhütname şerhi işlem sonuç belgesine otomatik eklenir. NBS üzerinden ayrıca bir taahhütname işlemi yazdırılmaz.

Takoğraf sökülmüş ama ruhsatta görünmüyor ise hatalı basımdan girilip tekrar ruhsat verilmelidir

Takoğraf varsa, takoğrafın marka ve bilgileri işleme eklenmelidir.

Takoğraflı olarak araç alınmak istenmiyorsa, alıcıya taahhütname imzalatılmalı  ve Takoğraf kaydı silinmelidir.

Takoğraf tespit belge türünde neye göre seçim yapacağım?Dijital Takograf Tespit Tutanağına göre veya takograf bulundurulmayacak ise Taahhütnameye (Şehir içinde ve büyük şehir belediye mücavir alanı içinde kullanacak) göre seçim yapılır. Kullanım amacı resmi olanlar araçlarda takograf cihazı bulundurulması zorunlu değildir.

Tam üretilmiş araç uygunluk belgesi AT= Tam Uygunluk Belgesi İşaretidir.  Araç üzerinde üretim sonra hiçbir değişiklilik yapılmamış anlamındadır.

Tescil belgesinin Diğer Bilgiler alanında ise  aracın kullanımına ilişkin kısıtlamalar + ek donanım bilgileri + muayene bilgisi çıkmaktadır.

E-imza gerektiren işlemler ve belgeler noter veya personel tarafından imzalanmalıdır.

Tescil Belgelerin sıra ile verilme/yazdırılma zorunluluğu yoktur.

Tescil belgesinin verildiği tarihten sonra,  3 ay geçmiş ise trafik idari para cezası karar tutanağının mutlaka ibraz edilmesi gerekir. Trafik idari para cezasının ödenip ödenmediğinin araştırılması yükümlülüğümüz yoktur.

Tescil Belgesi - Normal  mavi renkli tescil belgesi ile satışı yapılmak istenilen araçların sigortasının olup olmadığı bilgisi sistem tarafından görünmemektedir.

Tescil Belgesi - EGM 'den tescil edilen araçlar için tescil belgesi 15 gün içinde alınmaz ise alıcının adresine artık gönderilmiyor, tescil belgesinin EGM’den teslim alınması gerekir.

Tescil işleminin Noterliklerde yapılmaya başlaması ile birlikte, Mevzuat veya talimatlar gereği aracın eski kullanım şekli, yeni kullanım şekli ve alıcının türüne göre EGM'nin veritabanında yer alan açıklamalar NBS de araç satış işlemi yapılırken ön izleme aşamasında ekrana gelmektedir.  Gelen açıklama bilgileri ekranda yer alan dokümana göre silinebilir, ekleme ya da düzenleme yapılabilir. (İki alan olacak “Tescil Kayıtlarındaki Mevcut Açıklama" ve “Tescil Kayıtlarına Yeni Eklenmesi Gereken Açıklama", “Tescil Kayıtlarındaki Mevcut Açıklama" alanındaki bilgiler silinebilecek-ekleme yapılamayacak, “Tescil Kayıtlarına Yeni Eklenmesi Gereken Açıklama" alanındaki bilgiler silinemeyecek, ekleme yapılabilecektir.)

Tescil belgesi yazım ve diğer aşamalarda sıkışır, yırtılır, tahrip olur ise 2018/21 sayılı genel yazıya göre işlem yapılacaktır.

Tescil kayıtlarında düzeltme işlemi EGM tarafından yapıldıktan sonra başvuru yapılan herhangi bir noterlik tarafından yeni bir araç tescil belgesi düzenlenmeksizin ve herhangi bir ücret alınmaksızın mevcut araç tescil belgesi üzerinde gerekli değişiklik/düzeltme yapılır ve bu işlem ile birlikte noter tarafından ilgiliye, yapılan düzeltme işlemini ve araca ilişkin düzeltilen tescil kayıtlarını gösteren ayrı bir belge verilir.

Traktör mutlaka tescil aşamasında üretici şirket üzerinden teyit edilmelidir.

Traktör cinsi araçların ilk kez yapılacak tescil işlemi öncesinde, tescile esas faturayı düzenleyen kişi/kurum ile görüşülerek faturanın doğruluğunun teyit edilmesi  gerekir.

Traktörlerin uzak bir ilden alınması şüpheli bir durumdur.

Toplu ithal edilen araçlarda Gümrük şahadetnameleri işlemden önce istemelidir.

Tip onay numaraları https://www.gtb.gov.tr/uygulamalar.aspx sitesi üzerinden sorgulanabilir.

Tip Onay alanı  dosyasında sadece Münferit Uygunluk Belgesi olan araçlarda doldurulmaz, diğer araçlarda doldurulmalıdır.

Tüzel kişilerin adresi ekranda görünmesine rağmen neden bir sonraki aşamaya geçemiyorum ve adresi ekleyin uyarısı çıkıyor?

Ekranda görünen adres GİB’den otomatik gelmektedir, Güncel olmadığından uyarı vermektedir. Ticaret Sicil Gazetesinde belirtilen tüzel kişinin adresi yazılmalıdır. Ayrıca. il ve İlçe bilgileri elle girilmelidir.

Uygunluk belgesi kaybolmuş ise üretici firmanın  yetkilisine ait imza ve kaşesini içeren bir sureti ibraz edildikten sonra, noterlikte işlem yapılabilir.

Uygunluk Belgesi yılı (tarihi) model yılı ve muayene yılını belirler. Tam ve Tamamlanmış araçlarda Uygunluk belgesi tarihi model yılıdır, Ancak tamamlanmamış araçlarda Tamamlanmış araç uygunluk belgesindeki tarih model yılıdır.

Uygunluk Belgesi iki tane ise, hangisinin bilgileri girilecek?Usul ve Esaslar Dokümanı ekindeki “Uygunluk Belgesi türlerine Göre Uygunluk Belge Tarihi Veri Girişinde Esas Alınacak Uygunluk Belgesi Ve Muayene Yapılmayacağını Belirten Tablo” ya göre belirlenir.

Vekaletnamenin Arteste kontrolü,  NBS Vekalet Sorgulama alanından elle yapılmalıdır, otomatik kontrol yapılmamaktadır.

Uygunluk Belgesindeki düzenleme tarihi üretim tarihi olarak kabul edilmektedir.

Uygunluk belgesinde; ıslak imza, hologram ve filigran gibi güvenlik unsurları yer almalıdır.

Uygunluk belgesi verileri her zaman esas alınmalıdır. ÖTV ve fatura bilgileri uygunluk belgesine uygun olmalıdır.

Uygunluk Belgesinde hologram veya filigran yok ise renkli desenli basım ise ilgili bayiden teyit alınarak ve belge üzerine bu husus yazılmalı ve işleme devam edilmelidir.

Velayeten tescil için, velayet kararı yeterlidir, ayrıca ek velayet/mahkeme kararına gerek yoktur.

Vesayeten araç tescili için, kararda bu yetki yoksa, mahkemeden ek karar/izin alınması talep edilmelidir.

Yabancı gerçek kişinin ve yabancı tüzel kişinin Türkiye’deki adresine göre plaka,  belirlenir.Yabancıya satışlarda sistemde adres bulunmuyor ise yabancının beyan edeceği adres bilgisi adres olarak girilir.