NOTERLİK İŞLEMLERİ VE VEZNE GİRİŞLERİ - KERİME ÖNLEN - NOTER

28.12.2023

NOTERLİK İŞLEMLERİ VE VEZNE GİRİŞLERİ

1.BÖLÜM

NBS- VEZNE İŞLEMLERİ

TNB portalde Noterlik Kanunu, ilgili yönetmelikler, noter işlemlerinde uygulanan tarifeler, İşlem Formülleri, yıllar içinde çıkarılan genelge ve genel yazılar, noterlik iş ve işlemleri ile ilgili mesleki çalışmalar noterlerin erişimine sunulmuştur. Geçmiş yıllarda yayınlanan genelgelerin bir kısmı 2019 yılından itibaren birleştirilmiş ve “Birleştirilmiş Genelgeler” kısmında yayınlanmaktadır. Noterlik iş ve işlemlerinin usulüne uygun olarak eksiksiz yapılması yönünden ilgili mevzuatın takibi çok önemlidir.

Noterlik işlemlerinin hazırlanması için kullanılan NBS uygulamasına, sistemde tanımlı olan kullanıcılar, internete bağlı bir bilgisayarda Google Chrome tarayıcısının adres çubuğuna https://nbs.tnb.org.tr/ adresini yazarak açılan sayfada T.C. numarası ve TNB portal şifresi ile giriş yapabilirler.

Noterliklerde yazım ve vezne işlemleri için NBS Web uygulaması kullanılmaktadır, NBS noterlik işlemlerine ait yazı servisi, vezne servisi ve bunlarla ilgili raporların, noterlik işlemlerine dair yardımcı programların bir arada bulunduğu bir uygulamadır.

Zaman zaman notere gelmeksizin telefonla arayıp, işlem noter masrafının ne kadar olacağı konusunda noterliklerden bilgi istenmektedir, 8 sayılı Birleştirilmiş Genelge ile noterlik işlemi görülmeksizin giderinin ne olacağı konusunda bilgi verilmesinin çeşitli sıkıntılar çıkardığı, bu nedenle işlem görülmeden telefonla veya sair şekilde bilgi verilmesinin uygun olmadığı noterlere duyurulmuştur. Bu genelge uyarınca işlem evrakı tam olarak görülmeden telefonla veya sair şekilde noter masrafının ne olacağı konusunda bilgi verilmemelidir.

VEZNE YETKİSİ TANIMLAMA

NBS uygulamasında vezne işlemlerini yapıp, işlem makbuzu kesebilmek için uygulamayı açan kullanıcının vezne yetkisi olmalıdır, noterlikte çalışan bir kişiye vezne yetkisinin tanımlanmasını yalnız noter veya noterlik vekalet döneminde ise noter vekili T.C. numarası ve şifresi ile NBS uygulamasını açıp

YAPILANDIRMA- VEZNE YETKİSİ TANIMLAMA kısmından tek vezne çalışacaksa o noterlikte bulunan bir kişiye, birden fazla vezne çalışacaksa birden fazla kişiye vezne yetkisi verilip kaldırılabilir, Noter kendine de vezne yetkisi verebilir.

Vezne yetkisi tanımlanan kullanıcılar noterlikteki internete bağlı herhangi bir bilgisayardan kendi T.C. numarası ve şifresi ile NBS uygulamasına girerek, vezne işlemlerini yapıp, makbuz kesebilecektir.

Yapılandırma kısmından birden fazla vezne yetkilisi tanımlandığında, sıradaki yevmiye numarasının mükerrer kullanılmasını önlemek için vezne servisi “TAHAKKUK” ekranında        “SIRADAKİ        YEVMİYE”        numarası

görüntülenmemektedir, makbuzu kesilecek işleme ait yevmiye numarası makbuz kesildiğinde makbuzda yazılı olarak görüntülenmektedir.

NBS- VEZNE SERVİSİ -YEVMİYE KAPANIŞ VE AÇILIŞI

NBS uygulaması açılırken bilgisayarın sistem tarihi ile açılır, ancak vezne servisinde hangi gün için yevmiye açılmışsa, kapatılmadığı sürece aynı tarihle açık kalır.

Vezne servisinde makbuz kesebilmek için YEVMİYE AÇIK olmalıdır, yeni güne yevmiye açmak için son çalışma gününün vezne işlemleri tamamlandıktan sonra VEZNE SERVİSİ sol üst köşedeki tarih alanına veya sağında bulunan kırmızı renkli daire şeklindeki açma kapatma butonuna tıklanarak yevmiye kapatılır. Veznede yevmiye açılış için NBS- VEZNE SERVİSİ sol üst köşede bulunan kırmızı renkli daire şeklindeki butona tıklanarak işlem yapılacak güne yevmiye açılıp işlem makbuzları kesilir.

Veznede makbuzu kesilecek işlem tarihi ile makbuzdaki yevmiye tarihi NK.52 maddede sayılan istisnai haller dışında aynı olmalıdır. “NK.52.Maddede” - Noterler tatil günlerinde ve iş günlerinin tatil saatlerinde ancak vasiyetname tanzim ve tasdiki veya gecikmesinde zarar umulan noterlik işlemlerini yapabilirler. Tatil gün ve saatlerinde iş yapılması sebebinin evrakta gösterilmesi ve bu işlemin yevmiye defterinin tatilden sonraki ilk numarasına kaydedilmesi zorunludur.” hükmü yer almaktadır. Bu hükümdeki istisnai haller dışında veznede makbuz keserken işlem tarihi ve makbuz tarihinin aynı olduğunun kontrolü mutlaka yapılmalıdır.

NBS - VEZNE SERVİSİ - VEZNE UYGULAMA
PARAMETRELERİ

Vezne kullanıcısı tarafından “Vezne Uygulama Parametreleri” kısmından, vezne uygulaması ile ilgili ayarlar yapılabilir. Örneğin;

1)Veznede tahakkuk listesinden gelmesi zorunlu olmayan örnek çıkarma, çeviri onayı... gibi kodlardan aynı kod arka arkaya kullanılarak seri makbuz kesilmek istenirse, VEZNE SERVİSİ - VEZNE UYGULAMA PARAMETRELERİ - “İşlem Kodu Sıfırlansın” kutusu “Hayır” seçilip, kaydedilerek “İşlem Seçimi” kutusunda en son makbuzu kesilen işlem kodunun hazır gelmesi sağlanır, bu uygulamayı değiştirmek ve tahakkuk ekranında “İşlem Seçimi” kutusunun boş gelmesini sağlamak için VEZNE UYGULAMA PARAMETRELERİ - “İşlem Kodu Sıfırlansın” kutusu “Evet “ seçilip kaydedilmelidir.

2)VEZNE UYGULAMA PARAMETRELERİ- “2.El Plaka Basım Belgesi Otomatik açılsın”- “Evet” yapılıp kaydedilince plaka değişikliği yapılan araç satışlarında veznede makbuz kesilince plaka basım belgesinin vezne bilgisayarında otomatik olarak açılıp yazdırılması sağlanır.

3)VEZNE UYGULAMA PARAMETRELERİ- TARES Tescil Belgesi Otomatik açılsın”- “Evet” yapıp, kaydedilince 6750 Sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu uyarınca noterliklerde yapılan taşınır rehin sözleşmesinin veznede makbuzu basılınca taşınır rehninin sicile tescil edildiğine dair “TARES Tescil Belgesinin” vezne bilgisayarında otomatik olarak açılıp yazdırılması sağlanır.

4)VEZNE UYGULAMA PARAMETRELERİ- “Milyonluk Ortak Hesap” kısmından ortak hesaba dahil olan noterler için ortak hesapla ilgili paraların yatırılacağı banka bilgileri kaydedilir,

5)VEZNE UYGULAMA PARAMETRELERİ- “Aidat Banka Bilgisi” kısmından noter aidatının yatırılacağı banka bilgileri kaydedilir,

NBS > YARDIMCI PROGRAMLAR >TANIMLAMA
İŞLEMLERİ

1)NBS-Yardımcı Programlar- Tanımlama İşlemleri- Defter Vergi Dairesi Tanımlama

VUK. nun “Tasdik makamı” başlıklı 223. maddesinde “ Defterler, iş yerinin, iş yeri olmayanlar için ikametgahın bulunduğu yerdeki noter veya noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar...tarafından tasdik olunur...” hükmü düzenlenmiştir, noterler tarafından yetki alanı dışındaki mükelleflerin defteri onaylanırsa, usulsüz defter onayı yapılmış olur ve cezai yaptırıma maruz kalınır,

defter onay işlemlerinde bu yetki kuralının atlanmaması için;

NBS-Yardımcı Programlar- Tanımlama İşlemleri- Defter Vergi Dairesi Tanımlama kısmından Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu uyarınca onaylanan defterler için her noter kendisinin defter tasdik etmeye yetkili olduğu “İL” ve seçilen ildeki vergi dairelerinin içinden yetki alanındaki vergi dairelerini “VERGİ DAİRESİ LİSTESİNE EKLE” kısmından kaydettiği taktirde, liste dışındaki vergi dairesine kayıtlı mükelleflerin veznede defter onay makbuzu kesilirken uyarı vermesi ve noterliğin yetki alanı dışındaki kişilerin defter onayının yapılmaması sağlanır.

2)Yardımcı Programlar- Tanımlama İşlemleri- Protesto Banka Tanımlama;

Noterler senette yazılı olan borçluya dair adres bilgisi kendi noterliğinin yetki alanı dışında olan senetlerin protesto işlemini yapamazlar. Aynı ilçede birden fazla noter varsa bankalar oda tarafından noterlere dağıtılır, bu kurallara uygun şekilde noterlikte protesto işlemi yaptırabilecek banka bilgilerini tanımlamak için, önce noterliğin bulunduğu il seçilir, açılan listeden senedi protesto edilecek banka şubesi seçilerek “SEÇİLİ ŞUBELERİ LİSTEYE EKLE” kısmından eklenip kaydedilir. Bu listede bulunmayan yeni açılan banka şubesi olursa bu şube isimleri TNB, BTM’ ne bildirilerek listeye eklenmesi sağlanır.

3)Yardımcı Programlar> Tanımlama İşlemleri> Tercüman Tanımlama

Noterler bizzat kendilerinin yemin yaptırmadıkları tercümana çeviri işlemi yaptıramazlar. Tercüman 5

Tanımlama kısmında noterlikte tercüme yapacak yeminli tercümanlara ait gerekli bilgi girişleri yapılıp, kaydedilir, yazı servisinde işlem hazırlarken ve vezne servisinde makbuz keserken bu kısımda kayıtlı olan tercüman bilgileri kullanılır.

Ayrıca, NBS yazı servisinde YAZIŞMA-GENEL-YEMİN TUTANAĞI TERCÜMANLAR İÇİN 12.1.9 kodundan yemin tutanağı hazırlanıp yazdırılınca, yemini yaptırılan tercüman bilgileri de NBS-YARDIMCI PROGRAMLAR - TANIMLAMA İŞLEMLERİ kısmına aktarılır.

Tanımlama İşlemleri - Tercüman Tanımlama sayfasında noterler tarafından tercümanın çeviri yapacağı “Bildiği Diller” ile tercümana ödenecek “Tercüme Pay Oranı” seçilip “Kaydet” butonu ile kaydedilmelidir.

NBS YAZI SERVİSİNDE KENDİ KODUNDAN HAZIRLANIP VEZNEDE KENDİ KODUNDAN MAKBUZ KESİMİ ZORUNLU OLAN BİR KISIM NOTERLİK İŞLEMLERİ;

Noterlik işlemlerinin bazıları NBS yazı servisinde mutlaka kendi kodundan hazırlanmalı, vezne servisinde de kendi kodundan makbuzu kesilmelidir. Özellikle sicille haberleşen işlemler ve vekaletname gibi elektronik ortamda başka kurumlarla veri paylaşan işlemlerin NBS de kendi kodundan hazırlanıp veznede o işlem için hazırlanmış koddan makbuz kesimi çok önemlidir.

Yazı servisinde kendi kodundan hazırlanması ve veznede kendi kodundan makbuz kesimi zorunlu olan işlemlerden bir kısmı aşağıda listelenmiş olup, bu kodlara zamanla yeni kodlar eklenebileceğinden noterlik işlemi tamamlanmadan kod uygunluk kontrolü yapılmalıdır.

1-VEKALETNAME - NBS Yazı Servisi “1”li kodlar (Vezne Kodu 1.1)

Vekaletnameler yazı servisinde kendi kodundan hazırlanıp veznede kendi kodundan makbuzu kesildiği taktirde TNBBS elektronik arşivine kaydedilmektedir.

Vekaletnameler hazırlanırken (özellikle dışarıda hazırlanan) vekaletname metninde yazılı vekillerin sisteme tam olarak eklenip eklenmediği kontrol edilmeli, dışarda hazırlanan vekalette süre varsa süresi de sisteme eklenmelidir.

NBS-yazı sevisinde vekaletname kodundan hazırlanıp, vezne servisi “VEKALETNAME” 1.1 kodundan makbuzu kesilen vekaletnameler TNBBS elektronik arşive kaydedilince, vekalette süre varsa süresi, vekaleti yapan noterlik tarafından eklenen uyarı varsa bu uyarılar, sorgulamalı olarak yapılan azil işlemi ( yazı servisi kodu 2.1.1), sorgulamalı olarak yapılan düzeltme beyanları ( yazı servisi kodu 8.1.7), sorgulamalı olarak yapılan vekillikten istifa işlemi ( yazı servisi kodu 18.1.2) ilgili vekalete bağlanmakta, vekalete dayalı olarak herhangi bir noterlikten yapılacak işlemler sırasındaki sistemsel kontrollerle işlem güvenliği sağlanmaktadır. Ayrıca TNB tarafından vekalet bilgisinin paylaşıldığı kurumlarla da güvenli bilgi paylaşımı yapılmaktadır.

2-AZİLNAME- NBS Yazı Servisi “2” li kodlar (Vezne Kodu 2.1)

02.01.2014 tarihinden itibaren noterliklerde yapılmış olan ve TNBBS elektronik arşive kaydedilen vekaletlerle, 03.03.2016 tarihinden itibaren yurt dışındaki Türk Konsolosluklarından yapılan vekaletnamelerin azil işleminin, yazı servisinde AZİLNAME SORGULAMALI- 2.1.1 kodundan hazırlanıp, makbuzunun veznede AZİLNAME- 2.1 kodundan kesilip, sistemsel olarak azlin vekaletle ilişkilendirilmesi sağlanmalıdır.

3-TESCİLLİ ARAÇLARIN, TESCİLLİ İŞ MAKİNELERİNİN VE TİCARİ PLAKALARIN DEVRİNE DAİR İŞLEMLER;

Yazı Servisi; 4.1.1 Araç Satış Sözleşmesi- Vezne kodu :4.11, Yazı Servisi; 4.1.2 Mülkiyetin Saklı Tut. Kay. Araç Satış Söz.

Vezne kodu: 4.11,

Yazı Servisi; 4.1.3 Araç Bağış Bağışlama Sözleşmesi

Vezne kodu: 4.11,

Yazı Servisi; 4.1.4 İş Makinesi Satış Sözleşmesi

Vezne kodu: 4.13,

Yazı Servisi; 4.1.10 İş Makinesi Bağışlama Sözleşmesi -

Vezne kodu: 4.13,

Yazı Servisi; 4.1.11 Ticari Plakalı Araç Satış Sözleşmesi

Vezne kodu: 4.12,

Yazı Servisi; 4.4.10 Araç Rehin Sözleşmesi Sorgulamalı

Vezne Kodu: 4,42

Yazı Servisi; 4.1.12 Ticari Plakalı Araç Bağış Sözleşmesi-

Vezne kodu: 4.12,

Yazı Servisi; 4.7.11 Ticari Plaka Satış Sözleşmesi

Vezne kodu: 4.16,

Yazı Servisi; 4.7.55 Ticari Plaka Bağış Sözleşmesi

Vezne kodu: 4.16,

Yazı Servisi; 4.7.56 Servis Taş. Kartı ve Ticari Plaka Satış Söz

Vezne kodu: 4.16

4-İSTİFANAME- Yazım 18 li kodlar - Vezne Kodu 18.1,18.2

5-TARES İŞLEMLERİ yazım ve vezne kodu -        26.1, 26.2,

26.3, 26.4, 26.5

6-ARTES işlemleri ARTES portalden hazırlanır vezne kodu - 27.2, 27.3, 27.4, 27.5, 27.8

7-TAŞINMAZ SATIŞ SÖZLEŞMESİ Yazım - 4.9.1.,Vezne Kodu- 4.94

ARTES- Araç tescil, tadilat, araç devir işlemleri, NBS- tescilli araçların satış bağış işlemleri, TARES işlemleri ve Taşınmaz Satış Sözleşmesi sicille haberleşen işlemlerdir, veznede makbuzu kesildiği zaman ilgili sicile bilgi gönderilmektedir, bu işlemler sonucu tescil ile her türlü bilgi değişikliklerinin ilgili sicile işlenebilmesi için işlem makbuzunun veznede sicille haberleşen kendi kodundan kesilmesi zorunludur. Veznede yanlışlıkla başka koddan makbuz kesilirse sicile hiçbir şekilde bilgi gönderilemeyeceğinden, bu işlemlerin kendi kodundan yapılmasına özen gösterilmelidir. Bu işlemler aynı zamanda veznede makbuz kesilince silinemez işlemlerden olduğu için, işlem tamamlandıktan ve ilgiliden ücret alındıktan sonra makbuz kesilmelidir.

Vezne servisinde makbuz kesiminden önce işlem metinleri kontrol edilmeli, önerilen vezne kodundan makbuz kesilmesine rağmen eksik alındığı düşünülen harç, damga vergisi, harca dayalı noter ücreti (...ve sair) olursa 93.1 İKMAL kodundan eksik kalan tutarlar elle yazılıp, ikmal makbuzu kesilerek tahsilatı tam yapılmalıdır.

NBS- VEZNE SERVİSİ - TAHAKKUK LİSTESİ

NBS uygulamasında yazı servisi ile vezne servisi entegre çalışmaktadır. Yazı servisinde hazırlanıp yazdırılan işlemler, VEZNE SERVİSİ- “TAHAKKUK LİSTESİ” ne düşmektedir.

Vezne Servisi- “TAHAKKUK LİSTESİ” ‘nden makbuz kesilecek işlem seçilerek “Tahakkuk Et (F4)” tuşu ile “TAHAKKUK” ekranına getirilip, “TAHAKKUK” ekranında işlem metnine uygun veri girişleri yapıldıktan sonra makbuzu kesilir.

Tahakkuk listesinden makbuz kesimi için seçilen işlemle kağıt ortamında yevmiye numarası basılacak işlemin aynı olduğu vezne kullanıcısı tarafından özenle kontrol edilmelidir.

Vezne servisinde tahakkuk listesinden makbuz kesilecek işlemi seçerken, yazı servisinden yazdırılıp, kağıda basılan işlemin sol alt kısmında bulunan “NBS NO” ile Tahakkuk Listesinde arama yapılmalı, bu numara ile listeden doğru işlem seçilip, tahakkuk ekranında işleme uygun kodda, gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra, “HESAPLA” yapılıp makbuzu kesilmelidir.

Veznede makbuz kesimi aşamasında gerekli özen gösterilmeyip yanlış işleme makbuz kesildiğinde, yevmiye numarası aynı olsa bile kağıt ortamındaki işlemle elektronik ortamdaki işlem farklı olmakta, bu nedenle çeşitli sıkıntılar yaşanmaktadır. Olası sıkıntıların önüne geçebilmek için veznede tahakkuk listesinden makbuz kesilecek işlem seçiminde çok dikkatli olunmalıdır.

NBS VEZNE SERVİSİ- TAHAKKUK- “İŞLEM SEÇİMİ”

VEZNE SERVİSİ- TAHAKKUK ekranındaki İŞLEM SEÇİMİ kısmında noterlik işlemlerine uygun makbuz kesiminin sağlanması için hazırlanmış vezne kodları bulunmaktadır. Tahakkuk ekranında “İşlem Seçimi” kutusunda vezne işlem kodu ile veya işlem adı ile arama yapılabilir.

NBS Yazı servisinde yazdırıldıktan sonra vezne servisinde “TAHAKKUK LİSTESİNDEN” seçilerek “TAHAKKUK” ekranına getirilen işleme ait veznede tek bir kod varsa “İŞLEM SEÇİMİ” kutusuna bu işlem kodu seçili olarak gelmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Yazı servisinde hazırlanan işlemin niteliğini değiştirecek şekilde işlem metnine ekleme veya çıkarma yapılmadan yazdırıldığı durumlar için veznede uygun kod önermesi yapılmıştır. Buna rağmen vezne yetkilisi tarafından işlem metni ile makbuz kesimi için önerilen vezne kodunun uygun olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Kendi kodundan makbuz kesilmesi zorunlu işlemler (Araç satışı, vekaletname, azilname, istifaname TARES, ARTES, Taşınmaz Satış Sözleşmesi ve benzeri...) dışındaki işlemler, makbuz kesimi için “TAHAKKUK LİSTESİ” nden çağrıldığında “İŞLEM SEÇİMİ” kutusuna seçili gelen kod işlem metnine uygun değilse tahakkuk ekranında “İŞLEM SEÇİMİ” kutusunun sağındaki “Tüm Kodlar” kutusu işaretlenince açılan işlem listesinden işleme uygun kod seçilir, işleme uygun bilgiler girilip, “HESAPLA” yapıldıktan sonra makbuz kesilir.

ÖRNEK:1)Yazı servisinde 9.2.1 kodundan bir feragat işlemi hazırlanırken ilgilinin talebine uygun olarak feragat metnine ilaveten 100.000,00 TL değerli taahhüt de yazılırsa 100.000,00TL üzerinden veznede nispi harç ve damga vergisi alınması gerekir. Bu işlem yazdırıldıktan sonra makbuz kesimi için Vezne Servisi- Tahakkuk Listesi’nden tahakkuk ekranına alındığında, yazı servisinde işleme feragat olarak başlandığı için “İşlem Seçimi” kutusuna 9.2-“FERAGATNAME” kodu gelecektir. Feragatname işlemi damgaya tabi olmadığı için tahakkuk ekranında girilen işlem değeri üzerinden yalnızca nispi harç alınacak, damga vergisi alınmaksızın işlem makbuzu hatalı olarak kesilecektir. Bu durumda önerilen 9.2 FERAGATNAME kodu yerine vezne tahakkuk ekranında “İŞLEM SEÇİMİ” kutusunun sağındaki “Tüm Kodlar” kutusu işaretlenir, açılan işlem listesinden 6.1- “TAAHHÜTNAME” kodu seçilir, işleme uygun bilgi girişi yapılıp makbuz kesilerek, diğer ücretler yanında değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi de alınır.

ÖRNEK 2: İş Kanunu’na göre 30 günden fazla süreli olan iş sözleşmeleri yazılı yapılırsa, işlemden harç ve damga vergisi alınmaz. 2021/13 sayılı genelge uyarınca 4857 sayılı İş Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı 4. Maddesinde İş Kanunu kapsamında bulunmayan iş ve işlemler sayılmıştır, noterliklerde yapılan hizmet sözleşmelerde yapılacak işin İş Kanunu        kapsamında olup        olmadığı        dikkatlice

araştırılmalıdır.

İş Kanunu kapsamında olan 30 günden fazla süreli hizmet akitlerinin makbuz kesiminde vezne servisi tahakkuk ekranındaki, 4.80 “Hizmet Akdi” kodunda harç ve damga vergisi alınmaksızın işlem makbuzu kesilmelidir.

NBS Yazı servisinde bulunan 4.7.32,        4.7.33,4.7.35,4.7.39

kodlu hizmet sözleşmelerinde sözleşme süresi 1 yıl olarak belirlenmiş olup, bu işlemler için vezne servisinde harç ve damga vergisi almayan 4.80 Hizmet Akdi kod önermesi yapılmıştır. Yazı servisinde bu kodlardan işlem hazırlanırken ilgililerin talebi üzerine süre değiştirilip, sözleşme süresi 30 gün veya daha az süre yazılırsa veya sözleşmeye konu iş, İş Kanunu kapsamında olmayan bir işse, sözleşmeden harç ve damga vergisi alınması gerekeceğinden, vezne kodunun vezne yetkilisi tarafından makbuz kesimi sırasında değiştirilmesi gerekir, vezne tahakkuk ekranında makbuz kesim önermesi olan 4.80 kodunu değiştirmek için, makbuzu kesilecek işlem tahakkuk listesinden seçilir, tahakkuk ekranına alınır, tahakkuk ekranı “İŞLEM SEÇİMİ” kutusunun sağında bulunan “TÜM KODLAR” kutusu işaretlenir, veznede tanımlı bütün kodların listesi açılır 4.71 kodu seçilip, işlem değeri, imza adedi ile işleme uygun diğer bilgi girişleri yapıldıktan sonra makbuz kesilir.

NBS > VEZNE SERVİSİ > TAHAKKUK

Toplam Nüsha Sayısı, Asıl Nüsha Sayısı, Suret Nüsha Sayısı

Toplam Nüsha Sayısı kutusuna makbuz kesilecek noter işleminin tamamı kaç nüsha hazırlanmışsa bütün nüshalar sayılarak toplam sayısı yazılır,

Asıl Nüsha Sayısı kutusuna işlem ilgilileri, tanıklar ve tercüman gibi işleme katılanların tamamı ile noter tarafından imzalanarak hazırlanan nüshaların sayısı yazılır,

Suret Nüsha Sayısı kutusuna yalnızca noter tarafından imzalanarak hazırlanan nüshaların sayısı yazılır.

Önemli Not: Vezne tahakkuk ekranında bu 3 kutu dışındaki kutulara bilgi girilirken, işlemin yalnızca bir nüshasında bulunan (Noterde kalan nüshadaki) veriler dikkate alınarak girilmelidir.

NBS- VEZNE SERVİSİ- TAHAKKUK- “İmza Adedi”

Noterlik Kanunu Yönetmeliği’nin 132. Maddesi uyarınca işlem asıl nüshalarının bütün yapraklarının ilgili ve noter tarafından imzalanması zorunludur. Ancak birden fazla yapraklı, ciltli kitap halinde ve sayfaları sıralı numaralı olan noterlik işlemlerinin yalınızca son sayfasının imzalanması yeterlidir.

492 sayılı Harçlar Kanunu’nun, “Noter Harçları” başlıklı İkinci Kısımda noterlik işlemlerinden alınması gereken noter harçları ve harca esas işlem değerinin belirlenmesine dair hükümler düzenlenmiştir.

Bu kanuna bağlı (2) Sayılı Tarife'ye göre noter harçları nispi veya maktu olarak alınır.

Noterlik işleminden alınması gereken nispi veya maktu harcın doğru hesaplanması için NBS VEZNE SERVİSİ-TAHAKKUK ekranındaki “İMZA ADEDİ” kutusuna ve işlemde değer varsa değer yazan kutulara makbuzu kesilecek işleme uygun doğru değer girişi vezne yetkilisi tarafından yapılmalıdır.

Veznede “İMZA ADEDİ” kutusuna girilen sayı yapılan noter işlemi için varsa alınması gereken noter harcını, nispi harç alınması gereken işlemlerde harç tutarına göre belirlenen noter ücretinin hesaplanmasını sağlar. Ayrıca “İmza Adedi” kutusuna girilen sayı değer içermesine rağmen harçtan istisna edilen işlemlerden Noterlik Ücret Tarifesi’ nin 8. Maddesi uyarınca alınması gereken harcın %30’u oranında noter ücretinin hesaplanmasını sağlamaktadır, bu nedenle veznede “İmza Adedi” kutusuna imza sayısının doğru girilmesi noter ücretinin doğru hesaplanması yönünden de çok önemlidir.

ÖNEMLİ NOT:

Vezne servisi tahakkuk ekranında makbuz kesimi için işleme uygun kod seçildiğinde, tek taraflı işlemlerde imza sayısı 1 den az olamayacağı için “İmza Adedi” kutusunda 1 sayısı görüntülenir, çift taraflı işlemlerde imza sayısı 2 sayısından az olmayacağı için “İmza Adedi” kutusunda 2 sayısı görüntülenir, ancak makbuz kesilecek bütün işlemler için (tahakkuk listesinden çağrılanlar işlemler de dahil) “İMZA ADEDİ” kutusuna imza sayısının vezne yetkilisi tarafından işleme uygun olarak hesaplanıp doğru sayının girilmesi gereklidir.

İlgililer işleme yalnızca kendi adına imza atıyorsa, VEZNE SERVİSİ-TAHAKKUK- ekranındaki “İMZA ADEDİ” kutusuna işleme katılan ilgili sayısının toplamı girilir. Tanık, tercüman, bilirkişi imzaları hesaba katılmaz.

İşleme katılan ilgili imza atamayıp parmak izi bassa dahi imza adedi kutusuna işleme katılan ilgili sayısının toplamı girilir.

Noterlik işlemine uygun olarak, vezne servisi “TAHAKKUK” ekranındaki “İMZA ADEDİ” kutusuna girilecek imza sayısı, Harçlar Kanunu’nun ilgili maddelerindeki hükümlerle, bazı genelgeler uyarınca hesaplanır.

Kişilerin, imzaların, birden çok olması başlıklı 44.maddede;

“- Bir kişinin birden çok kişiyi temsil etmesi harcın artırılmasını gerektirmez.

-Şu kadar ki, bütün imzaların tasdiki kanunen şart olan muamelelerde vekaleten imza edilmesi halinde vekilin imzasının tasdikinden alınacak harç temsil ettiği kişilerin sayısınca çoğaltılır.

-Bir işte müştereken hareket eden vekillerin ve bir borca kefalet eden müteselsil kefillerin bir kağıda koyacakları birden çok imzalar bir imza sayılır.

-Ancak mümessil, haiz olduğu birden fazla sıfatlara dayanarak imza ederse sıfatları sayısınca harç çoğaltılır.

-Bir kişi hem kendisi için ve hem başkalarını temsil suretiyle imza ederse kendisi için ayrı, başkaları için de yukarı ki fıkralara göre ayrı harç alınır.

-Birden ziyade kimseler, bir kağıda ayrı ayrı işler için imza atıyorlarsa her birinden imza ettikleri kısım için ayrı ayrı harç alınır.” hükmü düzenlenmiştir.

Örneğin; Vekaletname işlemini 2 kişi kendi adına imzalamışsa veznede makbuz keserken, tahakkuk ekranı “Vekaletname” 1.1 kodunda “İmza Adedi” kutusuna “2” sayısı girilir. Vekalet verenin biri okur yazar diğeri değilse dahi imza adedi kutusuna 2 sayısı girilir.

Harçlar Kanunu’nun 44.madde 1.fıkrasında “Bir kişinin birden fazla kişiyi temsil etmesi harcın arttırılmasını gerektirmez...” hükmü düzenlenmiştir. Bu hüküm uyarınca örneğin bir noterlik işlemine vekil 3 kişi adına vekaleten imza atıyorsa (işlemde başka ilgili yoksa), 1 imza kabul edilir ve bu durumda vezne servisi-tahakkuk ekranında işleme uygun kod seçimi yapılır, “İmza Adedi” kutusuna istisnai haller hariç “1” sayısı girilir.

2016/24 sayılı genelgede bazı vekaletlerdeki harç ve harca esas imza adedi ile ilgilidir;

-2016/24 sayılı genelge uyarınca bir avukatın değişik işler

için aldığı vekaletnameleri başka bir avukata tek bir vekaletname ile devretmesi halinde, devredilen her bir vekaletname ayrı iş kabul edilerek devredilen her bir vekalet için ayrı ayrı harç alınması gerekmektedir.

Örneğin; Bir avukat 3 müvekkilinden aldığı 3 ayrı dava vekaletini noterde tek işlem tevkil etmek isterse, bu durumda veznede “İMZA ADEDİ” kutusuna “3” sayısı verilir.

-2016/24 sayılı genelgede bir şahsın aynı vekaletname ile

ayrı ayrı kişilere ayrı ayrı işler için vekalet vermesi durumunda vekili farklı olan her iş için birer imza hesabıyla harç alınması gerektiği belirtilmektedir.

Örneğin; aynı vekaletname ile bir kişi tarafından A isimli kişiye araç alımı, B isimli kişiye araç satımı için vekalet verilmesi durumunda bu genelge uyarınca işleme 1 kişi katılmış olmasına rağmen vezne servisi tahakkuk ekranında “İMZA ADEDİ” kutusuna “2” sayısı girilir.

Harçlar Kanunu’nun 44. Madde 2.fıkrasında “.. Şu kadar ki, bütün imzaların tasdiki kanunen şart olan muamelelerde vekaleten imza edilmesi halinde vekilin imzasının tasdikinden alınacak harç temsil ettiği kişilerin sayısınca çoğaltılır...” hükmü düzenlemiştir. Bu hüküm uyarınca kanunen bütün imzaların ayrı ayrı onayı zorunlu bir noterlik işlemi vekaleten yapılsa dahi veznede makbuz keserken “İmza Adedi” kutusuna vekilin temsil ettiği toplam kişi sayısı girilir.

Örneğin; TTK.335.maddesi uyarınca anonim şirket esas sözleşmesindeki ortakların imzalarının ayrı ayrı onaylanması zorunludur. Anonim şirket kuruluş sözleşmesindeki kurucu ortakların imzaları hem noterliklerde hem de ticaret sicilde onaylanabilmektedir.

Yazı servisinde bu işleme ait 4.8.2 kodu bulunmaktadır. İşlem bu koddan hazırlanır.

TTK 335. Md. uyarınca anonim şirket kuruluş sözleşmesi onay işlemini vekil vekaleten imzalasa dahi, vezne servisi tahakkuk ekranı 4.81 kodunda “İmza Adedi” kutusuna ortak sayısı kadar imza sayısı girilir, işleme uygun değer girişi yapıldıktan sonra veznede makbuzu kesilir.

Harçlar Kanunu 123.madde uyarınca sermaye şirketlerinin kuruluş işlemleri harçtan istisna edilmiştir, veznede girilen işlem değeri ve imza adedi alınması gereken noter ücretinin hesaplanmasını sağlamaktadır, bu nedenle doğru sayı girişi önemlidir.

Makbuz        kesiminin        ardından        NBS-YARDIMCI

PROGRAMLAR- “Şirket Kuruluş Söz. Sonuç Bildirimi” ekranından gerekli bilgi girişleri yapılıp bildirimi tamamlanır. NBS -VEZNE SERVİSİ - TAHAKKUK - “Sözleşme Bedeli”-“Vergiye Tabi Değer”

492 Sayılı Harçlar Kanunun “Çeşitli İşlemlerde Değer” Başlıklı 43.Maddesi uyarınca;

“Madde 43 - Tarifede yazılı nispi harçların hesabında, sulh işlemlerinde sulh olunan bedel, rehin işlemlerinde rehin bedeli, kiralarda mukaveledeki süreye göre kira karşılığının toplamı, süre belli değilse bir yıllık kira tutarı, hizmet akdinde süreye göre verilecek ücretin toplamı, süre belli değilse bir yıllık ücret tutarı, sermaye şirketlerinde konulması ve ileride konulması taahhüt edilen sermayenin toplamı, kaydı hayatla, irat bağlanmasında bir yıllık irat tutarı, harca esas olur. Kiralamanın devir ve feshinde geri kalan süreye, sermayenin artırılmasında yalnız artırılan kısma ve sermaye paylaşılmasında mevcut miktara göre harç alınır.” hükmü düzenlenmiştir.

Bu hüküm uyarınca vezne servisi “Tahakkuk” ekranındaki “Sözleşme Bedeli” veya “Vergiye Tabi Değer” kutularına işleme uygun olarak bulunan toplam değer girilmelidir, girilen değer o işlemden alınması gereken nispi noter harcı, nispi damga vergisi ve nispi harca dayalı olarak alınan noter

ücretinin hesaplanmasını sağlar.

ÇEŞİTLİ NOTERLİK İŞLEMLERİNDE TOPLAM TUTARIN BELİRLENMESİ;

1)Kira sözleşmelerinde toplam kira tutarının belirlenmesi;

-Kira süresine göre hesaplanan toplam kira bedeli,

-Süre belli değilse, aylık kira tutarının 12 ile çarpımı sonucu bulunacak 1 yıllık kira tutarı,

-1 yıldan fazla süreli kira sözleşmelerinde, ertesi yıllar için kira artış oranı, TEFE TÜFE gibi işlem anında tespiti mümkün olmayan bir artış oranı ise sözleşmede belirlenen yıllık kira bedeli ile kira süresi çarpılarak toplam kira bedeli bulunur.

-Bir yıldan daha fazla süreli kira sözleşmelerinde ertesi yıllar için artış nispeti belirlenmiş ise bu nispete göre her bir yıl için artış oranına göre ayrı ayrı hesaplanarak bulunacak tutarların toplamı harç ve damga vergisinin matrahıdır.

Örneğin; Kira süresi 3 yıl, aylık kira bedeli 1.000,00.TL, yıllık kira bedeli 12.000,00.TL olup, devam eden yıllar için kiraya her yıl %10 artış yapılacağına dair hüküm bulunan kira sözleşmesinde toplam kira bedeli aşağıdaki şekilde hesaplanır. 1.yıl 12.000,00.TL, 2.yıl 12.000,00 TL%10 artışla 13.200,00 TL,

3.yıl 13.200,00.TL%10 artışla 14.520,00TL olmak üzere toplam kira bedeli 39.720,00.TL olur.

-2018/19 sayılı genelgeye göre kira bedelinin net olarak belirlendiği ve stopajın kiracıya ait olacağına dair açıkça düzenleme bulunan işyeri kira sözleşmelerinde, kira bedeline göre stopaj tutarı hesaplanır, stopaj tutarı ile kira bedeli toplanıp vezne yönünden işlem değeri bulunur.

Bu genelge uyarınca vezne sevisi “TAHAKKUK” ekranında harç ve damga vergisine esas brüt kira tutarını belirlemek için;

Süre belli ise; Aylık net kira x 100/80 hesabına göre bulunan aylık brüt kira tutarı x süre,

Süre belli değilse; Aylık net kira x 100/80 hesabına göre bulunan aylık brüt kira tutarı ile 12 çarpılarak bulunacak tutar üzerinden harç ve damga vergisi alınır.

(Bu hesaplamada işyeri kira stopaj oranı %20’dir, işlem anındaki kira stopaj oranı değişmişse değişen yeni oran dikkate alınarak hesap yapılmalıdır.)

2)Hizmet akitlerinde toplam tutarın belirlenmesi;

Süre belli ise:

Asgari ücretten az olmamak şartıyla, aylık brüt ücret x süre

Süre belli değilse:

Asgari ücretten az olmamak şartıyla, 1 yıllık brüt ücret tutarıdır.

3)İşlemde değer + KDV varsa harç ve damga vergisi matrahının belirlenmesi;

1997/24,1997/3 sayılı genelgeler özetle KDV hariç tutardan harç ve damga vergisi alınacağı yönündedir, bu nedenle veznede değer kutusuna, işlem metninde yalnızca “değer + KDV” yazılı olan işlemler için KDV dışındaki tutar girilir.

4)İşlemde yabancı para birimi varsa tutarın Türk Parası’ na çevrilmesi;

Damga Vergisi Kanunu 12.madde, 2015/2 2006/59 sayılı genelgeler uyarınca işlemin yapıldığı günde Merkez Bankası internet sayfasında yayınlanan döviz satış kuru üzerinden işlemde bulunan yabancı para tutarı Türk Parası’ na çevrilerek Türk Parası karşılığı bulunur.

ÖNEMLİ NOT: Bir kısım noterlik işlemlerinde işlem değerinin yabancı para ile belirlenmesi yasaklanmıştır, bu nedenle yabancı        para        birimi        bulunan        noterlik        işlemlerinde

2021/34,2021/304 sayılı genel yazı hükümleri dikkate alınmalı,        “Türk        Parası        Kıymetini        Koruma        Hakkında 32

Sayılı Karara İlişkin Tebliğ” hükümlerine aykırılık bulunmamasına dikkat edilmelidir.

NBS- VEZNE SERVİSİ-TAHAKKUK - “İşlem Bir Yapraktır”

Veznede makbuz kesimi için seçilen işlem re'sen senet, vekaletname, protesto gibi daha yüksek değerli kağıt bedeline tabi bir işlem ise vezne tahakkuk ekranında “İşlem Bir Yapraktır” kutusu görüntülenir, bu kutunun doğru işaretlenmesi işlemden alınması gereken değerli kağıt bedelinin doğru hesaplanmasını sağlar.

“İşlem Bir Yapraktır” kutusu yalnızca işlem metninin 1 yaprağa yazıldığı, 2. yaprakta işlem metni dışımda eklerin bulunduğu durumda işaretlenir. İşlem metni 1 yapraktan fazla kağıda yazdırılmışsa “İşlem Bir Yapraktır” kutusu boş bırakılmalıdır.

Örneğin; İmza sirküleri dayanak alınarak şirket yetkilisi vekalet verecekse, vekaletin metni bir yaprakta yazdırılmış ve ayrı bir kağıda şirket müdürünün imza sirkülerinin fotokopisi çekilmişse bu durumda veznede vekalet işlem makbuzu kesilirken “İşlem bir yapraktır” kutusu işaretlenip, “Bir Nüshadaki Yaprak” adedi kutusuna ise (1) vekaletin yazıldığı kağıt için, (1) de imza sirkülerinin fotokopisinin çekildiği kağıt için olmak üzere toplam “2” sayısı girilir, vekaletin işlem metninin 2. kağıda geçtiği durumlarda “İşlem bir yapraktır” kutusu işaretlenmeden boş geçilir.

NBS- VEZNE SERVİSİ- TAHAKKUK- “Bir Nüshadaki Yaprak”

Noterlik işleminde kullanılan kağıtlar nedeni ile işlem ilgilisinden devlet adına değerli kağıt bedeli alınır. Vezne tahakkuk ekranındaki “Bir Nüshadaki Yaprak” kutusu işlemde fiziken kullanılan ve noter mührü ile mühürlenip imzalanan kağıtlardan alınması gereken değerli kağıt bedelinin hesaplanmasını sağlar.

Bir nüshadaki yaprak kutusuna işlem metninin yazılı olduğu kağıtlar ile müstenidat ve diğer eklerin bulunduğu kağıtların tamamının yaprak adedi, yani işlemin bir nüshasında kullanılan bütün kağıtların dil olarak toplam sayısı yazılır. Noter işlem kağıdının önü ile birlikte arkası dolu olsa dahi 1 yaprak yalnızca 1 sayılarak, işlemin bir nüshasında kullanılan toplam kağıt sayısı bulunur.

Önemli Not: 1981/35 sayılı genelge uyarınca kroki veya yerleşim planı gibi çizimlerin yer aldığı kağıtların ebadı ne kadar büyük olursa olsun kağıt tek parça ise değerli kağıt

adedi “1” sayılır.

NBS-VEZNE SERVİSİ- TAHAKKUK SAYFA SAYISININ
HESAPLANMASI

Vezne Servisi- Tahakkuk ekranında yazı, karşılaştırma, ek karşılaştırma ve dayanak kutularına girilecek sayfa adedi hesaplanırken işlemin yalnızca 1 nüshasındaki toplam sayfa sayısı hesaplanır ve girilir.

Vezne tahakkuk ekranındaki yazı, karşılaştırma, ek karşılaştırma ve dayanak kutularına girilecek sayfa adedi Noterlik Kanunu 113.maddesinin yollamasıyla, Harçlar Kanunu 135. maddesi uyarınca hesaplanır. 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa(=1000 harf 1 sayfa) kabul edilir ve son sayfa 20 satırdan eksik bile olsa 1 sayfa kabul edilerek bir nüshadaki toplam sayfa sayısı bulunur. İşlemde kullanılan yaprak (kağıt) sayısı ile harf sayılarak hesaplanan sayfa sayısı karıştırılmamalıdır, sayfa bilgisi girilecek kutulara kesinlikle işlemde kullanılan kağıt sayısı girilmemelidir.

Noterlik Ücret Tarifesinin 4.mad.2.fıkra uyarınca, 10 veya daha az satırı içeren durumlarda çeviri ücretinin yarım alınması gereklidir.

Bu nedenle tahakkuk ekranında Tercüme Sayfa Adedi, Yazılı Tercüme Sayfa Adedi ve Sözlü Tercüme Sayfa Adedi kutularına sayı girilirken 10 veya daha az satırı içeren durumlarda çeviri ücretinin yarım alınabilmesi için 0,5 gibi buçuklu değer girilir.

NBS- VEZNE SERVİSİ- TAHAKKUK- ASIL YAZI SAYFASI;

Noterlik Ücret Tarifesi’nin 3.maddesine göre noterler kendileri yazarak veya noterlik dairesinde fotokopi çekerek hazırladıkları işlemler ve ekleri için sayfa başı yazı ücreti alırlar.

Yazı ücretine dair sayfa sayısı belirlenirken;

Düzenleme asıl işlemlerde işlemin bir nüshasında yazılı olan noktalama işaretleri hariç bütün karakterler sayılarak 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa (bin harf 1 sayfa, iki bin harf 2 sayfa gibi...) hesabıyla sayılır, son sayfa 20 satırdan eksik bile olsa “1” sayfa kabul edilir, bulunan sayı toplamı vezne tahakkuk ekranındaki “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna girilir.

Onaylama asıl işlemin bir nüshasında ilgilinin imza attığı bölüme kadar olan kısım noktalama işaretleri hariç 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa (bin harf 1 sayfa, iki bin harf 2 sayfa gibi...) son sayfa 20 satırdan eksik bile olsa 1 sayfa kabul edilerek sayılır ve asıl yazı sayfası toplamı bulunur, bulunan sayı toplamı vezne tahakkuk ekranındaki “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna girilir.

Asıl işlemlerde tanıklık ve onaylama şerhlerinden yazı ücreti alınmaz. (Noterlik Kanunu Mad.112/3)

Veznede makbuzu kesilecek işlem NBS uygulaması yazı servisinden yazdırılınca vezne servisinde “TAHAKKUK LİSTESİ” ne düşer, bu listeden seçilip TAHAKKUK ekranına alındığında işlemdeki asıl yazı sayfa sayısı, varsa suret yazı sayfa sayısı tahakkuk ekranında görüntülenir, işlemin eki yok ise yazı kutusuna gelen işlem sayfa sayısı dışında başka sayı girilmez, işlemin eki varsa ve noterlik dairesinde fotokopi çekilerek işleme eklenmişse, eklenen belgemin ilgili kısımlarındaki karakterler, noktalama işaretleri hariç 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, (bin harf 1 sayfa, iki bin harf 2 sayfa gibi.. ) son sayfa 20 satırdan eksik bile olsa 1 sayfa hesabıyla sayılır, bulunan yazı sayfa sayısı işlemin yazı sayfa sayısına eklenir, bulunan toplam sayı “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna yazılır.

Örneğin; NBS yazı servisinde yazdırılan bir araç alım vekalet işlemi Vezne Servisi- Tahakkuk Listesinden seçilerek TAHAKKUK ekranına alındığında bu işlem için “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna “2”, vekalet veren ilgilinin kimlik fotokopisi noterlik dairesinde çekilerek vekalete eklenirse bu fotokopi nedeniyle “1” sayfa yazı ücreti alınması gerektiğinden Asıl Yazı Sayfası” kutusuna 2 vekalet metni için,1 de kimlik fotokopisi için “3” sayısı girilir.

Tahakkuk listesinden çağrılıp makbuz kesilmesi zorunlu olmayan işlemlerde, Vezne Servisi- Tahakkuk ekranında makbuzu kesilecek işleme uygun kod seçimi yapılıp, işlem ve varsa eklerine ait yazı sayfa sayısı birlikte hesaplanıp bulunan toplam sayfa sayısı ve diğer kutulara işleme uygun olarak girilmesi gereken değerler elle girilir, “Hesapla” yapıldıktan sonra işlem makbuzu kesilir.

NBS- VEZNE SERVİSİ -TAHAKKUK -
“SURET YAZI SAYFASI”

(2019/8 sayılı Birleştirilmiş Genelge)

Düzenleme işlem suret nüshasının yazı sayfa sayısını hesaplamak        için suret        onay        şerhi “İşbu        örnek daire

dosyasında        saklı aynı        tarih        ve yevmiye        nolu        aslının

aynıdır.” ibaresi ve işlemde yazılı olan noktalama işaretleri dışındaki bütün karakterler sayılır.

Onaylama işlem suret nüshasının yazı sayfa sayısını hesaplamak için suret onay şerhi “İş bu örnek daire dosyasında saklı aynı tarih ve yevmiye nolu aslının aynıdır.” ibaresi ve işlemde yazılı olan noktalama işaretleri dışındaki bütün karakterler sayılır.

Noterlikte ibraz edilen belgenin tamamından örnek çıkarılacaksa suret yazı sayfa sayısını hesaplamak için belgenin bir nüshasının tamamında yazılı olan karakterler sayılır, (belgenin noterlikte fotokopisi çekilmişse noktalama işaretleri hariç sayılarak) 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa (bin harf 1 sayfa, iki bin harf 2 sayfa gibi...) son sayfa 20 satırdan eksik bile olsa 1 sayfa hesabıyla bulunan toplam sayfa sayısı yalnızca yazı kutusuna girilir, örnek çıkarılacak belge dışarıda fotokopi çekilmişse bulunan toplam sayfa sayısı yalnızca karşılaştırma kutusuna girilir.

Makbuzu kesilecek işlem NBS programında işlem yazı servisinde yazdırılıp vezne servisinde VEZNE - TAHAKKUK LİSTESİ - TAHAKKUK ekranına alındığında asıl ve suret yazı sayfa sayısı tahakkuk ekranında görüntülenir, işlemin eki yok ise yazı kutusuna gelen işlemin yazı sayfa sayısı dışında başka değer girilmez, işlemin eki varsa ve noterlik dairesinde fotokopi çekilerek işleme eklenmişse bu ekin yazı sayfa sayısı işlemin yazı sayfa sayısına eklenir, bulunan toplam sayı “Asıl Yazı Sayfası” ve “Suret Yazı

Sayfası” kutularına yazılır.

Örnek onay şerhlerinden yazı ücreti alınamaz, bu nedenle NBS yazı servisinden 3.1.1        - 3.1.14 kodlarından yazdırılan

örnek onay şerhlerinin sayfa sayısı hesaba katılmaksızın yalnızca örneği onaylanan belgedeki harf ve karakterler sayılıp noktalama işaretleri hariç, 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa (bin harf 1 sayfa, iki bin harf 2 sayfa gibi...) son sayfa 20 satırdan eksik bile olsa 1 sayfa hesabıyla 1 nüshadaki toplam suret sayfa sayısı bulunur.

NBS - VEZNE SERVİSİ - TAHAKKUK
“KARŞILAŞTIRMA ASIL” - “KARŞILAŞTIRMA SURET”

Noterlik dairesinin dışında yazılan veya fotokopisi çekilen işlem ve varsa eklerin asıl nüshası ile diğer nüshalarının bire bir aynılığının kontrolü için birbiri ile karşılaştırması yapılır, bu karşılaştırma nedeniyle noterler Noterlik Ücret Tarifesi’ nin 5. Maddesi uyarınca, (asıllar hariç) diğer nüshalarından sayfa başı karşılaştırma ücreti alırlar.

Örneğin kimliğinden onaylı örnek çıkartmak isteyen ilgili, kimliğinin fotokopisini noterlik dairesinin dışında fotokopi çektirerek notere gelirse, noterler kimlik aslı ile fotokopilerinin birebir aynı olup olmadığını, aslıyla fotokopilerini karşılaştırıp kontrol eder. Asıl belge ile ondan çoğaltılan belgelerin birebir aynı olmasından noterler        sorumludurlar,        asıl belge ile örnekleri

karşılaştırılır, fotokopi ve asıl belge birebir aynı ise örnek çıkarma işlemi yapılır.

Veznede makbuzu kesilecek işlem kodu seçilince, noterlik dairesi dışında yazılan yada fotokopisi çekilen işlemin bir nüshasının işlem metnindeki karakterler (noktalama işaretleri hariç sayılır), varsa daire dışında fotokopi çekilerek işleme eklenen imza sirküleri, vekalet, kimlik fotokopisi gibi sair bütün belgelerin ilgili kısmındaki karakterler de (noktalama işaretleri hariç) sayılır, işlem ve ekleri için ayrı ayrı 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, son sayfa 20 satırdan az olsa bile 1 kabul edilerek toplam karşılaştırma sayfa sayısı bulunur, işlem ve varsa eklerinin toplam sayfa sayısı vezne tahakkuk ekranında ”KARŞILAŞTIRMA ASIL” ve işlemde suret nüsha yapılmışsa “KARŞILAŞTIRMA SURET” kutularına girilir, işlem metni dışında kalan işleme ekli vekalet veya sirküler gibi ek belgelerin ilgili kısımlarının sayfa sayısı ayrıca EK KARŞILAŞTIRMA kutusuna da girilir, “HESAPLA” yapılır ve o işlemden alınacak karşılaştırma ücretinin hesaplanması sağlanır.

ÖNEMLİ NOT: Vezne tahakkuk ekranında karşılaştırma kutularına girilen sayfa sayıları kesinlikle “Asıl Yazı Sayfası”, “Suret Yazı Sayfası” kutularına girilmez.

ÖRNEK:

1)Gerçek kişi tarafından dışarda yazılarak noterliğe getirilen taahhüdün eki yok, onay şerhi yazı servisinden 2 asıl nüsha hazırlanmışsa, NBS vezne servisinde makbuz kesimi;

“İmza Adedi” 1 (Taahhütte bulunan kişi 1den fazla ise kişi sayısınca imza sayısı girilir), “Vergiye Tabi Değer” Taahhüdün değeri yazılır, “Karşılaştırma Asıl” Daire dışında yazılan taahhüt metninin ilk nüshası ile ikinci nüshasının birebir aynı olduğunun tespiti için ikisi birbiri ile karşılaştırılır, aynı olduğuna kanaat getirilince ilk nüsha        hariç        diğer nüshaların sayfa sayısının

toplamından karşılaştırma ücreti alınır. Bu ücretin doğru alınması için dışarıda hazırlanan taahhüt metninin bir nüshasındaki karakterler (noktalama işaretleri hariç) sayılır, 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, son sayfa 20 satırdan az olsa bile 1 sayfa hesabıyla bulunan toplam sayfa sayısı “Karşılaştırma Asıl” kutusuna yazılır,

Dışarıda hazırlanan taahhüdün onay şerhi nedeniyle yazı ücreti alınmaz, vezne tahakkuk ekranında diğer kutulara işleme uygun bilgi girişi yapıldıktan sonra “HESAPLA” yapılır ve işlem makbuzu kesilir.

2)Tüzel kişi adına dışarıda yazılıp, noterliğe getirilen taahhütname onay şerhi 2 asıl nüsha hazırlanmışsa vezne servisinde makbuz kesimi;

“İmza Adedi” 1 (Taahhütte bulunan kişi 1den fazla ise kişi sayısınca imza sayısı girilir)

“Vergiye Tabi Değer” Taahhüdün değeri yazılır,

“Asıl Yazı Sayfası; Taahhüt onay şerhi yazıcıdan çıktı alınınca tahakkuk listesine gelir, tahakkuk listesinden “Tahakkuk” ekranına çağrıldığında “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna “1” sayısı dayanak şerhi nedeniyle gelir, şirket yetkilisinin imza sirküleri noterlik dairesinde fotokopi çekilmişse, yazı ücreti alınması gerektiğinden sirkülerin ilgili kısımları (noktalama işaretleri hariç) 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, son sayfa 20 satırdan az olsa bile 1 sayfa kabul edilerek sayılır, bulunan sayfa sayısı dayanak yazı sayfası üzerine ilave edilerek “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna yazılır. (İşlem eklerinin noterlik dairesinde fotokopi çekilmesi durumunda yazı ücreti alınması gerektiğinden “EK KARŞILAŞTIRMA” kutusuna sayı girilmez.)

“Karşılaştırma Asıl” Dışarda yazılan taahhütname metni (noktalama işaretleri hariç) sayılır, 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa son sayfa 20 satırdan az olsa bile 1 sayfa hesabıyla sayılır, bulunan toplam sayfa sayısı “Karşılaştırma Asıl” kutusuna yazılır, vezne tahakkuk ekranında diğer kutulara işleme uygun bilgi girişi yapıldıktan sonra “HESAPLA” yapılır ve işlem makbuzu kesilir.

NBS - VEZNE SERVİSİ - TAHAKKUK
“EK KARŞILAŞTIRMA”

Noterlik dairesi dışında fotokopisi çekilip Noterlik Kanunu 79.madde ve ilgili genelgeler uyarınca noterlik işlemine eklenen vekalet, imza sirküleri, yetki belgesi veya kimlik fotokopisi gibi aslı görülerek aslından fotokopi çekilen dayanak belgelerin ilgili kısmından ücret alınması gerekir.

Dayanak belgeler noterlik dışında fotokopi çekilip işleme eklenmişse, ilgili kısımdan karşılaştırma ücreti alınabilmesi için, dayanak belgenin bir nüshasının ilgili kısmındaki karakterler (noktalama işaretleri hariç) sayılır, 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, son sayfa 20 satırdan az olsa bile 1 sayfa kabul edilerek bulunan toplam sayfa sayısı, “KARŞILAŞTIRMA ASIL”, işlemde suret nüsha da varsa “KARŞILAŞTIRMA SURET” ve “EK KARŞILAŞTIRMA” kutusuna girilir, dışarda fotokopi çekilen dayanakların sayfa sayısı yazı kutusuna girilmez.

Önemli Not: (Noterlik işlemine eklenen dayanak belgelerin fotokopisi noterlikte çekilmişse yazı ücreti alınması gerektiğinden, ilgili kısmının sayfa sayısı karşılaştırma kutularına yazılmaz, yazı kutularına yazılır.)

NBS- VEZNE SERVİSİ - TAHAKKUK
“DAYANAK”

3)sayılı Birleştirilmiş Genelgede noterlik işlemlerine eklenecek dayanak belgelerle ilgili geniş açıklamalar mevcuttur. Tahakkuk ekranında dayanak kutusu işlemde suret nüshası varsa açılmaktadır.

Noterlik Kanunu 79.madde, N.K. Yönetmeliği 92. madde, 2019/3 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca işleme suret harcı alınmadan eklenmesi gereken dayanakların sayfa sayısı (vekalet, imza sirküleri, temsil belgeleri veya kimlik fotokopisi gibi belgelerin sayfa sayıları) “DAYANAK” kutusuna girilir.

Dayanaklar dışında işleme eklenen başka belgeler varsa bunların sayfa sayısı dayanak kutusuna girilmez.

Tahakkuk ekranında “DAYANAK” kutusuna girilen sayı o işlem için alınmaması gerek suret harcının hesaplanmasını ve o tutar kadar suret harcının eksik alınmasını sağlar.

Noterlik işlemi vekaleten veya sirkülerle temsilci tarafından yapılıyorsa vekaletin, imza sirkülerinin veya temsil belgesinin işleme dayanak olarak yazılması zorunlu olduğu gibi N.K.79.madde uyarınca eklenmesi ve ilgili kısımlarının ücretlendirilmesi de ZORUNLUDUR.

Örneğin; Şirket yetkilisi tarafından yapılacak bütün noterlik işlemlerine imza sirküleri veya yetkilinin yetki belgesi ya da yetkisini gösterir ticaret sicil gazetesi eklenir, avukatlar tarafından çekilen ihtarnamelere de avukatın yetkisini gösterir vekaleti dayanak olarak yazılıp, baro pulu yapışmış olan fotokopisi işleme eklenir, diğer ücretler yanında eklenen temsil belgesi/vekaletin işleme dayanak alınan kısmı satır sayfa hesabı ile ücretlendirilir.

3 sayılı Birleştirilmiş Genelgenin 12. Maddesi noterlikte işlem yapma yeteneğine dair alınan sağlık raporları ile ilgili olup, özetle;

Hukuki işlem ehliyetine ilişkin raporun verildiği kurum yanında, tarih ve numarası ile iş sahibinin hukuki işlem yapmaya ehil olduğunun işlem içine yazılacağı, ilgili yönetmelik hükmü gereğince sadece aslının işlemin noterde kalan nüshasına ekleneceği, rapora ilişkin bilgilerin işlem içeriğine yazıldığı için ilgililere gereksiz külfet yüklenmemesi için sağlık raporunun noterde kalan nüsha dışındaki nüsha ve örneklere eklenmemesi gerektiği noterlere duyurulmuştur. Bu genelge uyarınca işlem ilgililerinin işlem yapma yeteneğinin bulunduğuna dair alınan ve yalnızca işlemin noterde kalan nüshasına eklenen sağlık raporu makbuz kesimi sırasında ücretlendirmeye tabi tutulmaz.

NBS- VEZNE SERVİSİ- TAHAKKUK - EK İŞLEMLER -
İSTİSNA UYGULAMASI

(HARÇ ALINMAZ, DAMGA VERGİSİ ALINMAZ, DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ ALINMAZ, SURET HARCI ALINMAZ...)

Veznede makbuzu kesilecek işlem için vezne tahakkuk ekranında işleme uygun kod seçilip, imza adedi, işlem değeri, yaprak adedi, yazı, karşılaştırma sayfa sayıları gibi girilmesi gereken veriler girildiğinde bu işlemden alınması gereken maktu veya nispi harçlar, işlem damgaya tabi ise damga vergisi, değerli kağıt bedeli sair vergi, gider ve ücretler hesaplanır.

İlgili kanunlarla bazı noterlik işlemleri noter harcı/damga vergisi/değerli kağıt bedelinden istisna edilmiştir.

Örneğin; Veznede makbuz kesilecek işlem için yalnızca damga vergisi istisnası uygulanacaksa vezne servisi tahakkuk ekranında makbuz kesilecek işleme uygun kod seçimi yapılır, işleme uygun olarak tahakkuk ekranındaki kutular doldurulur, tahakkuk ekranın sol alttaki “+EK İŞLEMLER”-“İSTİSNA EKLE” sekmesine tıklanıp, “İstisna Bilgileri” ekranında Damga Vergisi - “Damga Vergisi Alınmaz” yapılır, açıklama kutusuna istisna açıklaması yazılır “UYGULA” yapılır, işlemden damga vergisi alınmadan makbuz kesilir.

İşlemden harç, damga vergisi, değerli kağıt bedeli alınmayacaksa vezne servisi tahakkuk ekranında makbuz kesilecek işlem seçimi yapılır, işleme uygun olarak tahakkuk ekranındaki kutulara değer girilir, tahakkuk ekranın sol alttaki “+EK İŞLEMLER”-“İSTİSNA EKLE” sekmesine tıklanıp, “İstisna Bilgileri” ekranında “Harç Alınmaz”, “Damga Vergisi Alınmaz”, “Değerli Kağıt Alınmaz” hepsi tek tek seçilip alınmaz yapılıp “İstisna Açıklaması” kısmına gerekli açıklama yazıldıktan sonra istisna uygulanır.

Makbuzu kesilecek işleme uygun olması durumunda Vezne Servisi-Tahakkuk- Ek İşlemler - İstisna Ekle kısmında İstisna listesinde tanımlı bulunan istisnalardan birini seçerek de istisna uygulaması yapılabilir.

İstisna uygulaması yapılırken istisna hükmü kontrol edilir, halen yürürlükte bulunup bulunmadığı araştırılmalı, istisna uygulanmasına kanaat getirildikten sonra işlem istisnası ne içinse yalnızca onun için istisna uygulanmalı, istisna olmayan devlet alacaklarının alınması sağlanmalıdır.

ÖRNEK: 2016/28 sayılı genelge bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilere, bunların teminatlarına, geri ödenmelerine ilişkindir. Bu genelge özetle bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılan kredilere ilişkin olup;

a)Kredi sözleşmeleri, kredilerin teminatına ve kredilerin geri ödenmelerine dair kâğıtların yanı sıra kredinin, kredi kuruluşunca devri veya temlikine ilişkin kâğıtların da damga vergisine tabi tutulmayacağı,

b)Kredi sözleşmeleri ve kredi teminatı ile kredilerin geri ödenmelerine ilişkin işlemlerden harç alınmayacağı,

c)Ancak Kredi alacağının, kredi kuruluşunca bir başka kurum veya kişiye devriyle ilgili işlemlere harç istisnası öngören bir hüküm mevcut olmadığından bu işlemlerden gerekli harcın tahsil edileceği,

Nispi harcın matrahını ise devir ve temlike konu olan varsa kredi teminatlarının toplamı ile kredi tutarından yüksek olanın teşkil edeceği noterlere duyurulmuştur.

ÖNEMLİ        NOT:        Bu        genelgedeki        istisnaları

uygulayabilmek için makbuzu kesilecek işlem metni dikkatlice incelenmelidir. İşlemin münhasıran kredi ile ilgili bir işlem olması ve işlem metnin de her türlü borçlar, sair borçlar, diğer borçlar ... her türlü alacaklar, sair alacaklar, diğer alacaklar, her türlü masraflar, avukatlık ücreti mahkeme masrafı ödenmesi gibi ” gibi kredi istisnasını kaldıracak cümlelerle, kredi dışı borç ve alacakla ilgili başka bir taahhüdün olmadığından emin olunmalıdır.

ÖRNEK; Kredi borçlusu dışında bankaya kredi ödemesini yapan kişiye, banka tarafından kredi alacağının ve varsa teminatlarının devrine dair krediden doğan alacağın devri işlemi damga vergisinden istisna edilmiş olup, işlemden nispi harç alınır.

Kredi kuruluşu tarafından kullandırılan krediden doğan alacağın kredi kuruluşunca devri işlem makbuzunun kesimi sırasında, vezne “TAAHAKKUK” ekranında damga vergisi istisnası uygulanmadan önce, işlem metni kontrol edilip işlemin yalnızca kredi ile ilgili olduğu ve damga vergisi istisnasını ortadan kaldıracak başka bir hüküm olmadığı anlaşıldıktan sonra vezne tahakkuk ekranında;

-Alacağın Devri-Temlikname 11.1 işlem kodu seçilir.

-İşleme katılan ilgili sayısına göre belirlenen sayı “İmza Adedi” kutusuna girilir,

-İlgilinin işlemde yazılı olan talebine göre alacağın devri nereye ve kime bildirilecekse bu bildirimin sayısı tebliğ türüne göre muhatap adedi kutularına, “Normal Muhatap Adedi”, “E- Muhatap Adedi” girilir,

-“Temlik Bedeli” kutusuna devre konu olan kredinin toplam tutarı ile devredilen teminatlar varsa teminatların toplamından yüksek olan değer girilir,

-Tahakkuk ekranındaki diğer kutulara da işleme uygun olarak girilmesi gereken değer girişleri yapıldıktan sonra

-Vezne tahakkuk ekranının sol alt kısımda bulunan “+EK İŞLEMLER”- “İSTİSNA EKLE” kısmı tıklanır, “İSTİSNA EKLE” sekmesinden “Damga Vergisi”-“Damga Vergisi Alınmaz” yapılarak “”İstisna Açıklaması” kısmına gerekli açıklama yazıldıktan ”UYGULA” yapılır, yalnızca damga vergisi alınmadan, diğer ücretlerle birlikte harç da alınarak işlem makbuzu kesilir.

NBS - VEZNE SERVİSİ - TAHAKKUK - EK İŞLEMLER - “MUAFİYET UYGULAMASI”

Noterlik işlemi noter harcı ve damga vergisine tabi olmasına rağmen ilgili kanunlarla bazı kişi ve kurumlar bazı işlemleri için noter harcı veya damga vergisinden muaf tutulmuşlarsa, muafiyete tabi kişi veya kurum işleme katılırsa yalnızca onun için harç alınmaz, işlemin başka tarafı varsa onlar kendilerine ait harcı öderler, işleme katılan taraflardan biri için damga vergisi muafiyeti varsa muaf olmayan taraf damga vergisinin tamamını ödemekle yükümlüdür.

NBS yazı servisinden hazırlanan işlem yazdırıldıktan sonra makbuz kesimi için Vezne Servisi - Tahakkuk Listesinden “Tahakkuk” ekranına getirilir, tahakkuk ekranında işleme uygun vezne kodu seçilir, işlemin taraflarından biri veya birkaçı için harç muafiyeti uygulanacaksa,        işleme uygun olarak

hesaplanan imza sayısı “İmza Adedi” kutusuna yazılır, diğer kutulara da işleme uygun bilgi girişleri yapıldıktan sonra, tahakkuk ekranın alt kısımdaki “EK İŞLEMLER “        tıklanır,

“MUAFİYET EKLE” sekmesinde “Muafiyet Uygulanacak Kişi Ekle” tıklanıp, ilgililerin isminin yazılı olduğu kutudan harç muafiyeti uygulanacak ilgilinin ismi seçilir, sonra “ ASIL HARÇ”        kısmından “HARÇ ALINMAZ” - “EKLE” yapılır,

(birden fazla ilgili için harç alınmayacaksa aynı anda isimleri seçilip “HARÇ ALINMAZ” yapılıp eklenir), “Muafiyet Açıklaması”        kutusuna        gerekli        açıklama yazılarak

“UYGULA(F4)” yapılıp, tahakkuk ekranında “HESAPLA” yapıldıktan sonra seçilen ilgili yada ilgililer için harç alınmaksızın işlem makbuzu kesilir.

HMK 206.madde uyarınca yapılan işlemlerde imza atamayan ilgili harçtan muaf tutulmuştur.

ÖRNEK 1) Noterlik işlemi HMK 206 uyarınca yapılan bir işlem ise işleme imza atan ve imza atamayan ilgililerin birlikte katılması durumunda harç muafiyetini uygulayıp veznede makbuz kesilmesi;

Tahakkuk ekranından işlem için uygun olan işlem kodu seçilip, İMZA ADEDİ” kutusuna işleme katılan imza atan veya atamayan bütün ilgili sayısı kadar sayı girilir. Tahakkuk ekranında imza adedi sayısı doğru olarak girildikten ve diğer kutulara da işleme uygun bilgi girişleri yapıldıktan sonra NBS- VEZNE SERVİSİ -TAHAKKUK- ekranı -EK İŞLEMLER- “MUAFİYET EKLE” sekmesinde “Muafiyet Uygulanacak Kişi Ekle” tıklanıp, ilgililerin isminin yazılı olduğu listeden harç muafiyeti uygulanacak (imza atamayan) ilgilinin ismi seçilir, sonra “ ASIL HARÇ” kısmından “HARÇ ALINMAZ” - seçilip “EKLE” yapılır, “Muafiyet Açıklaması” kutusuna gerekli açıklama yazılarak, “Uygula (F4)” butonu ile muafiyet uygulandıktan sonra        tahakkuk ekranında

“HESAPLA” yapılıp seçilen ilgili yada ilgililer için harç alınmaksızın işlem makbuzu kesilir.

NBS- VEZNE SERVİSİ - TAHAKKUK

“EK ÜCRET EKLE”

Noterlik işlemi için alınması gereken PTT, Yol Ödeneği, Çeviri Onaylama ücreti, Tescil, Aracılık ücreti... gibi ek ücretleri alabilmek için, tahakkuk ekranında işlem seçimi yapılıp kutulara gerekli bilgiler yazıldıktan sonra bu ekranın alt kısmında bulunan “EK ÜCRET EKLE”- “EK ÜCRET SEÇİMİ” listesinden eklenmek istenen ek ücretin yanındaki kutu işaretlenmelidir.

“EK ÜCRET EKLE” “YOL ÖDENEĞİ”

Noterlik dairesi dışında yapılan noterlik işlemleri için diğer ücretlerin dışında yol ödeneği de alınır, bu durumda işlemin hangi nedenle noterlik dışında yapıldığına dair gerekli şerh düşüldükten sonra VEZNE-TAHAKKUK ekranında uygun işlem kodu seçilip “EK ÜCRET EKLE” “YOL ÖDENEĞİ” kısmından işleme uygun olan yol ödeneği seçilip eklenir.

8 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca noterlik dairesinin bulunduğu binanın dış kapısına kadar gelmesine rağmen rahatsızlığı, yaşlılığı veya başkaca bir engeli nedeniyle noterlik dairesinin içerisine giremeyen ilgiliden yol ödeneği alınamaz. Böyle durumlarda yazı servisinde işlem hazırlanırken “İşlem Yeri- Noterlikte” seçilir, ancak onay şerhinde ilgilinin mazereti nedeniyle imzasının noterlik binasının dış kapısında alındığına dair gerekli şerh düşülür ve yol ödeneği alınmaksızın işlem tamamlanır.

NBS-VEZNE SERVİSİ -TAHAKKUK- “+EK ÜCRET EKLE”- “ÇEVİRİ ONAYLAMA ÜCRETİ”

Noterlik işlemine katılan ilgili Türkçe bilmiyorsa noterliğin yeminli tercümanı aracılığıyla sözlü çeviri yapılarak işlem hazırlanır. NBS yazı servisinde tercümanın da katılımıyla hazırlanan işlem yazdırılınca vezne servisinde tahakkuk listesine düşer, tahakkuk listesinden seçilip makbuz kesimi için tahakkuk ekranına getirildiğinde “Sözlü Tercüme Sayfa Adedi” kutusuna işlemin sözlü çeviri sayfa sayısı gelir, işlemin durumuna göre bu sayı 0,50 puan eksiltilebilir, vezne yetkilisi tarafından işleme uygun değer girişleri yapılıp, işlem makbuzu kesilir.

NBS yazı servisinde hazırlanmayan        işlemlere        vezne

servisinde tahakkuk listesinden çağırılamayacağından, NBS vezne servisi “TAHAKKUK” ekranında işleme uygun vezne kodu seçilip, gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra çeviri onaylama ücreti eklemek için “TAHAKKUK” ekranın alt kısmında yer alan “+EK ÜCRET EKLE “ kısmındaki “+EK ÜCRET SEÇİMİ” listesinden “ÇEVİRİ ONAYLAMA ÜCRETİ” kutusu işaretlenince, TAHAKKUK ekranının sol tarafında yer alan “PARAMETRELER” kısmına “Yazılı Tercüme Sayfa Adedi” ve “Sözlü Tercüme Sayfa Adedi” kutularıyla, tahakkuk sayfasının sağ kısmında yer alan “ÜCRETLER” bölümünde “Çeviri Onaylama Ücreti” kutusu açılır.

İşlemde sadece yazılı çeviri yapılmışsa çeviri metnindeki sayfa sayısı toplamı (50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, 10 satır veya daha az ise 0,50 sayfa hesabıyla) “Yazılı Tercüme Sayfa Adedi” kutusuna yazılır, işlemde yazılı çeviri yaptırılmamışsa “Yazılı Tercüme Sayfa Adedi” kutusuna bilgi girilmez boş geçilir.

İşleme katılan kişi Türkçe bilmiyor ve bu nedenle dilden dile sözlü çeviri yapılıyorsa “Sözlü Tercüme Sayfa Adedi” kutusuna onaylama işlemlerde çevirisi yapılan işlemdeki noter onay şerhi dışında kalan işlem metninin sayfa sayısı girilerek sözlü çeviri için çeviri onay ücreti alınması sağlanır.

NBS- VEZNE SERVİSİ- TAHAKKUK - “EK İŞLEMLER”
“DAMGA EKLE”, “HESAPLANMIŞ DAMGA EKLE”

Vezne servisi tahakkuk ekranında noterlik işlemlerine uygun hazır kodlar bulunmaktadır. Makbuz kesilecek noterlik işlemine uygun koddan, doğru değerler girilerek makbuzu kesildiği zaman noter ücretlerinin yanında noter harcı, varsa damga vergisi değerli kağıt bedeli... tahsil edilir. İşlem içeriğine göre ayrıca alınması gereken damga vergisini makbuza eklemek için VEZNE SERVİSİ- TAHAKKUK ekranında işleme uygun kod seçilip gerekli değerler girildikten sonra tahakkuk ekranını alt kısmında bulunan “+EK İŞLEMLER” kısmından eğer damga vergisi tutarı elle hesaplanıp girilmek istenirse “HESAPLANMIŞ DAMGA EKLE” kısmından hesaplanan damga vergisi eklenip alınması sağlanır.

Eğer sistemsel olarak damga vergisinin hesaplatılması istenirse Tahakkuk ekranında uygun işlem kodu seçilip, işleme uygun bütün bilgi girişleri yapıldıktan sonra “+ EK İŞLEMLER”- “DAMGA EKLE” butonuna tıklanarak açılan sayfadan damga vergisi nispetinin değeri seçilip “Damgaya Tabi Değer” kutusuna damga vergisi alınması gereken tutar girilerek damga vergisi sistemsel olarak hesaplatıldıktan sonra “Tamam” butonu ile makbuza damga vergisi eklenir.

İhtar, ihbar, örnek, çeviri işlemlerinden diğer ücretlerle birlikte damga vergisi alınması gereken durumlarda, 15 günlük süresi içinde olmak koşuluyla, vezne servisi tahakkuk ekranında işleme uygun kod seçilir, işleme uygun gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra “+ EK İŞLEMLER”- “DAMGA EKLE” kısmından eklenen damga vergisinin de alınması sağlanır.

ÖRNEK 1)

ÖRNEK ÇIKARMA İŞLEMLERİ Örneği çıkarılmak için notere ibraz edilen kağıt, damga vergisine tabi bir kağıt olup, damga vergisi ödenmemişse, damga vergisinin de alınarak örnek onay işlemi yapılır. Damga vergisine tabi kağıdın düzenlendiği tarihten itibaren 15 günlük süre içinde ise damga vergisi de noterler tarafından işlem makbuzu ile alınır, 15 günü geçmişse damga vergisi, faizi ve gecikme cezası vergi dairesine yatırtılır.

2002/6 sayılı Genelge uyarınca; Örnek çıkarılması için notere getirilen belge aslı damga vergisine tabi bir kağıt ve damga vergisi ödenmemişse, noterler damga vergisi ödenmeden bu belgeden örnek çıkaramazlar. (Örneğin ihale sözleşmesi, akaryakıt bayilik sözleşmesi, kira sözleşmesi... gibi damgaya tabi bütün sözleşmeler, taahhütler, kısaca damgaya tabi her türlü kağıt)

Damga vergisi ödenmemiş kağıttan noterlikte örnek onayı yapılacaksa, süresi içinde (imza tarihinden itibaren 15 günlük süre içinde ise ) olmak kaydıyla vezne servisinde TAHAKKUK ekranında işlem kodu 3.1 “ÖRNEK” kodu seçilip işleme uygun gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra bu ekranının alt kısmında yer alan “+EK İŞLEMLER” - “DAMGA EKLE” - ”NİSPİ

DAMGA” kısmı kullanılarak tahsil edilecek damga vergisi nispeti listeden seçilir, “Damgaya Tabi Değer” kutusuna ise örnek çıkarılacak belgedeki toplam değer girilip damga vergisi tahsil edilerek örnek çıkarılabilir.

Örnek çıkarılması istenen sözleşme yurt içinde yapılan bir sözleşme ise tanzim tarihinden itibaren 15 günlük süre geçmişse, ilgiliyi vergi dairesine yönlendirip, bu kağıda ait damga vergisi, faiz ve varsa cezasını ödettirdikten sonra damga vergisi ödeme makbuz fotokopisi noterde kalan nüshaya bilgi amaçlı alınıp örnek çıkarılmalıdır.

Damga vergisini devamlı makbuz mukabilinde ödeyen kişi ve kuruluşa ait işlemden örnek çıkarılmasının istenmesi durumunda ise işleme usulüne uygun olarak kaşe vurulup vurulmadığı ve yetkili tarafından imzalanıp imzalanmadığı, ödeneceği belirtilen damga vergisinin doğru olup olmadığı kontrol edilecektir.2005/ 1 ve 21 sayılı genelgelerde bu konuda geniş açıklama mevcuttur.

ÖRNEK 2)

İHTARNAME-İHBARNAME işlemine eklenen kağıt varsa ve bu kağıt damga vergisine tabi olup damga vergisi ödenmemişse veya ihtar metninde damga vergisi alınmasını gerektiren bir taahhüt varsa, ihtarname işleminden alınması gereken ücretler yanında alınması gereken damga vergisi de alınmalıdır.(Damga vergisine tabi kağıt yurt içinde tanzim edilmişse, tanzim tarihten itibaren 15 günlük süre içinde ise damga vergisi de noterler tarafından işlem makbuzu ile alınır, 15 günü geçmişse damga vergisi, faizi ve varsa gecikme cezası vergi dairesine yatırtılır.) İhtar/ihbar işlem makbuz kesimi sırasında tahakkuk ekranında işlem seçimi ve uygun bilgi girişleri yapılır, bu ekranın altındaki “+EK İŞLEMLER” - “DAMGA EKLE”- “NİSPİ DAMGA” kısmı kullanılarak tahsil edilecek damga vergisi nispeti listeden seçilir, “Damgaya Tabi Değer” kutusuna ise damga vergisi alınması gereken değer girilip, diğer ücretlerle birlikte tahsil damga vergisi de alınır.

ÖRNEK 3)

ÇEVİRİ İŞLEMLERİ: Çevirisi için notere ibraz edilen kağıt damga vergisine tabi bir kağıt olup, damga vergisi ödenmemişse damga vergisi alınarak çeviri işlemi yapılır.

(Damga vergisine tabi kağıt yurt içinde tanzim edilmişse, tanzim tarihinden tarihten itibaren 15 günlük süre geçmemişse, damga vergisi de noterler tarafından işlem makbuzu ile alınır, 15 günü geçmişse damga vergisi vergi dairesine yatırtılır. Yurt dışında ve Türkiye de yabancı ülke konsolosluklarında tanzim edilen kağıtlarda 15 günlük süre içinde olması aranmaksızın damga vergisi noter tarafından tahsil edilebilir.)

Vezne servisi “TAHAKKUK” ekranında 21.1 “Çeviri” işlem kodu seçilip, işleme uygun bilgi girişleri yapıldıktan sonra, bu ekranının alt kısmında yer alan “+EK İŞLEMLER”- “DAMGA EKLE”, “NİSPİ DAMGA” kısmı kullanılarak tahsil edilecek damga vergisi nispeti listeden seçilir, damgaya tabi değer kutusuna ise çevrilecek belgedeki toplam değer girilip, diğer ücretlerle birlikte damga vergisi de tahsil edilir.

NBS > VEZNE SERVİSİ > TAHAKKUK >
“EK İŞLEMLER”> “KDV TEVKİFATI EKLE”

VEZNEDE KDV TEVKİFATI UYGULAMASI

2021/9 sayılı Genelgede KDV tevkifatı yapmakla yükümlü olanlar, uygulama prensipleri ve noterlik işlem makbuzu yönünden açıklamalar mevcuttur.

Noterlikte yapılan bir işlem için ödenmesi gereken KDV nin tevkifata tabi tutulması gereken durumlarda veznede KDV tevkifatı uygulanarak makbuz kesimi;

Makbuzu kesilecek noterlik işlemi için NBS vezne servisi tahakkuk ekranında uygun işlem kodu seçilerek, işleme uygun bütün bilgiler girilip “HESAPLA“ yapılınca “ sair tahsilat + PTT giderleri + KDV toplamı 2.000,00 TL dan fazla ise makbuz kesim aşamasında ekrana KDV tevkifatı ile ilgili uyarı gelmektedir, bu uyarı geldiği zaman, makbuz kesilecek kişi bankalar gibi KDV tevkifatı yapmakla yükümlü olan kişi ve kuruluşlardan ise (BKZ 20121/9 sayılı Genelge) vezne yetkilisi tarafından makbuz kesimine devam edilmez “HAYIR” tıklanır, vezne tahakkuk ekranının alt kısmında bulunan + EK İŞLEM” sekmesi açılır, listenin alt kısmında bulunan “KDV TEVKİFATI EKLE” kısmında “TAMAM” yapıldıktan sonra, o işlem için ilgiliden alınması gereken KDV’nin yarısının eksik tahsil edilmesi sağlanır.

Tevkifat yükümlüsü işlem ilgilisine tevkifata tabi tutulan KDV tutarını aylık KDV beyannamesinde beyan ederek ödemesi gerektiği yönünde bilgi verilmesi uygun olur.

Noterler KDV tevkifatı yapınca, tevkifata tabi tutulan KDV tutarını o aya ait KDV beyannamesinde beyan edip, ödemeleri gereken KDV’yi tevkifat uyguladıkları tuttukları tutar kadar eksik öderler. Noterlik işlem makbuzu kesilirken ve KDV tevkifatı yapılırken dikkat edilmelidir.

Önemli Not: İşlem makbuzu kesildikten sonraki günlerde 2021/9 sayılı genelgedeki esaslara göre KDV tevkifatı yükümlüsü adına kesilen bir makbuzda KDV tevkifatı yapılması gereken bir durumda tevkifat yapılmaksızın KDV nin tamamı ilgiliden tahsil edilmişse, işlemin yapıldığı ay içinde olmak koşulu ile vezne servisinde “94.2 Tevkifata Tabi KDV İadesi” kodundan makbuz kesilip, tevkifata tabi tutulması gereken KDV tutarı (İşlem makbuzunda tahsil edilmiş olan KDV tutarının yarısı) ilgilisine iade edilir, bu şekilde tevkifata tabi tutulan KDV tutarı, noterler        tarafından o aya ait KDV

beyannamesinde beyan edilir.

Önemli Not: Veznede yevmiye kapatıldıktan sonra KDV tevkifatı yükümlüsü olmayan kişi adına hataen KDV tevkifatı yapıldığı ve KDV’nin eksik tahsil edildiği anlaşılmışsa, işlemin yapıldığı ayın içinde olmak koşulu ile vezne servisi tahakkuk

ekranında “93.2        - KDV İkmali” kodu kullanılarak ilgiliden

eksik alınan KDV tutarı tahsil edilir.

NBS- VEZNE SERVİSİ -TAHAKKUK “+EK İŞLEMLER”
“TOPLU MAKBUZ KESİMİ”

Veznede aynı koddan kesilmesi gereken ve makbuz tutarı birebir aynı olan işlemler için toplu olarak, arka arkaya seri makbuz kesimi;

NBS VEZNE - TAHAKKUK ekranında işleme uygun işlem kodu seçildikten sonra “YEVMİYE ADEDİ kutusuna toplu olarak kesilecek yevmiye sayısı girilir,

Diğer kutulara işleme uygun gerekli bilgiler girildikten sonra TAHAKKUK ekranın alt kısımda yer alan “+EK İŞLEMLER”> “TOPLU MAKBUZ KESİMİ” kısmı kullanılarak aynı ilgili adına veya farklı ilgililer adına arka arkaya istenilen sayıda seri şekilde makbuz kesilebilir.

İşlem kodu, makbuzdaki bütün değerler ve makbuz tutarı birebir aynı olan, birden fazla işlem için tek makbuz basılması istenirse, tahakkuk ekranında işleme uygun vezne kodunda işleme uygun veri girişi yapıldıktan sonra “Yevmiye Adedi” kutusuna makbuz kesilecek yevmiye sayısı yazılır ve “HESAPLA” yapılıp makbuz kesilir.

NBS- VEZNE SERVİSİ - MAKBUZ DÖKÜMÜ

Veznede işlem makbuzu kesilirken internet veya elektrik kesintisi, yazıcıda makbuz sıkışması, toner bitmesi gibi herhangi bir nedenden dolayı işlem makbuzu yazdırılmamışsa, “VEZNE SERVİSİ”- “MAKBUZ DÖKÜMÜ” kısmında açılan listeden, makbuzu yeniden yazdırılacak işlem seçilip “MAKBUZ DÖKÜMÜ (F4)” yapılıp işlem makbuzunun yazdırılması sağlanır.

ÖNEMLİ NOT:

-Noterliklerde makbuz        yazdırırken        makbuzun seri ve sıra

numarasına göre sıralı kullanmaya özen gösterilmelidir.

-Noterlik makbuzu bir şekilde kullanılamayacak hale gelmişse atılmaz, bu makbuza kırmızı kalemle “İPTAL” yazılır sıradaki işlemin noter nüshasının arkasına takılarak cildbendde muhafaza edilir.

NBS VEZNE SERVİSİ-YEVMİYE LİSTESİ-
DÜZENLE - XSİL ( YEVMİYE SİL)

Noterliklerde gün içinde hatalı olarak makbuzu kesilen Vezne Servisi- Yevmiye Listesi’nde kırmızı renkli olmayan (Araç Satışı, Vekaletname, Azilname, İstifaname, ARTES, TARES... gibi) silinemeyen ve düzeltilemeyen işlemlerin dışındaki işlemler için e- imza yapılmamışsa yevmiye kapatmadan makbuzu düzeltilebilir, silinebilir.

DÜZENLE; Gün içinde hatalı makbuz kesimi yapılan işlem makbuzunun vezne servisinde yevmiye kapatmadan düzeltilip yeniden makbuz kesilebilmesi için, “VEZNE İŞLEMLERİ”- “YEVMİYE LİSTESİ” kısmı seçilerek gün içerisinde makbuzu kesilen işlemlerin listelenmesi sağlanır. “YEVMİYE LİSTESİ” nden düzeltme yapılacak işlemin yevmiye numarasının solunda yer alan kutu işaretlenerek düzeltme yapılacak işlem seçilir seçilen işlemin en sağ tarafında bulunan aşağı ok tıklanır, “DÜZENLE” ile işlem tahakkuk ekranına getirilir, gerekli düzeltme yapılıp, makbuzunun yeniden kesilmesi sağlanır, hatalı kesilen önceki makbuz, ilgilideki nüshası ile birlikte iptal edilip,

(Makbuz üzerine yukarıdan aşağıya boydan boya çizgi çekip İPTAL yazılır) noterlikte kalan işlemin arkasına doğru doğru kesilen yeni makbuzla birlikte takılır.

YEVMİYE SİL; Yevmiye kaydı silme, yevmiye kapanışı yapılmadan o gün içinde herhangi bir nedenle hataen oluştur ulan, yevmiye listesinde kırmızı renkli olmayan ve e- imzası yapılmamış olan işlemlerin yevmiye kayıtları için yapılabilir.

Vezne servisinde Yevmiye Listesi’nden silinecek yevmiye kaydının en solunda bulunan boş kutu işaretlenir, ekranın sağ alt kısmında bulunan “SİL” seçilip ilerlenir ve silme nedeni yazılıp, seçilen yevmiye kaydı silinir. Bu yevmiye için basılan işlem makbuzunun mükellef ve noter nüshaları birlikte zımbalanır, üzeri kırmızı kalemle çizilip “İPTAL” yazılır, bu şekilde iptal edilen makbuzlar aynı yevmiye numarası verilerek sonradan oluşturulan işlem evrakını arkasına eklenip cildbende takılır.

NBS VEZNE SERVİSİ- TAHAKKUK- “BOŞ YEVMİYE” MAKBUZ KESİMİ

Makbuzu kesildikten sonra bir nedenle yevmiye listesinden silinerek iptal edilen yevmiye numarası, son işleme ait değilse “Boş Yevmiye” olarak vezne servisi tahakkuk ekranında görüntülenir, boş yevmiye numarası için makbuz kesip, yevmiye kaydı oluşturulmadan açık olan yevmiye kapatılamaz. Tahakkuk ekranında “Boş Yevmiye” numarasına makbuz kesebilmek için, vezne servisi TAHAKKUK ekranının sağ üst köşesindeki “TOPLAM BOŞ YEVMİYE” yazan alana tıklanıp boş kalan yevmiye listesi açılır, makbuzu kesilecek yevmiye numarası “SIRADAKİ YEVMİYE” kutusuna alınır ve bu yevmiye numarasına sıradaki işlemin makbuzu kesilir.

NBS vezne uygulamasında bazı işlemlerin makbuzu kesildikten sonra düzeltme yapılamamakta, yevmiye kaydı silinememektedir;

Örneğin: Araç Satışları 4.11,        4.12,4.13, Vekaletname 1.1,

Azilname 2.1 Vekillikten İstifa 18.2, TARES 26.1-5, ARTES 27.2-5 Taşınmaz Satış Sözleşmesi gibi... işlemler için makbuz kesilmeden önce gerekli bütün kontroller yapılıp, işlemin usulüne uygun olarak tamamlandığından emin olduktan ve hesaplanan tutar tahsil edildikten sonra makbuz kesilmelidir. Makbuz kestikten sonra eksik tutar olduğu fark edilirse 93.1 “İKMAL” kodu kullanılarak eksik tutar için ikmal makbuzu kesilir, makbuz kestikten sonra hataen fazla alındığı tespit edilen tutar 94.1 “İADE” kodundan iade edilir.

ÖNEMLİ NOT:

-İade makbuzu kesildiği zaman makbuzun noter nüshasına makbuz tutarını iade aldığı yazdırılarak ilgilinin imzası alınır.

-Yevmiye kayıtlarında yapılan düzeltme ve silme işlemlerinin usulüne uygun ve doğru olarak yapılıp yapılmadığı, NBS- VEZNE SERVİSİ- VEZNE RAPORLARI- GÜNLÜK RAPORLAR- VEZNE GÜVENLİK RAPORU kısmından noter tarafından kontrol edilmelidir.

NBS-VEZNE SERVİSİ- GİDER GİRİŞİ

NBS uygulamasında, vezne yetkisi olan noterlik çalışanları, vezne yetkisi olmasa da noter, noterlik vekalet döneminde ise noter vekilli VEZNE SERVİSİ- “GİDER GİRİŞİ” kısmından noterlik giderlerini işleyebilirler.

Vezne Servisi - Gider Girişi ekranında önce giderin ait olduğu ve işleneceği Yıl ve Dönem seçilir, sağ alt köşeden “Yeni Kayıt” ekranı açılır, Fatura Tarihi, Gider türü, Belgeyi Düzenleyen, KDV matrahı yazılır (faturadaki KDV siz tutar), KDV oranı seçilir, otomatik hesaplamadaki KDV ile toplam tutarın faturadaki tutarlarla birebir aynı olduğu kontrol edilir, tutarlar aynı değilse otomatik hesaplama yapılmaz tutarlar elle tek tek girilir, “KAYDET (F4)” tuşu ile girilen gider bilgileri kaydedilir.

Gider belge bilgileri kaydedilirken yanlışlık yapılmışsa, Vezne Servisi- “Gider Girişi” kısmında hatalı bilgi girişi yapılan gider belgesinin kayıtlı bulunduğu YIL ve DÖNEM seçimi yapılır, gider belgeleri görüntülenir, listeden düzeltme yapılacak gider kaydının sağ tarafındaki aşağı

ok işaretinden “GÜNCELLE” yapılır ve açılan ekranda belge bilgilerinde gerekli düzeltme yapılarak doğru bilgiler kaydedilir.

NBS- VEZNE SERVİSİ - “ORTAK HESAP/DİĞER GİRİŞLER”

Ortak hesaba tabi noterliklerin bağlı bulunduğu noter odası tarafından, ay sonunda yapılan dağılım sonucu, ortak hesaptan gelen gelirleri ile kendilerinin ortak hesaba yatırdıkları paraların veznede kaydedilmesi gereklidir.

Ortak hesaptan gelen ve yatırılan paraların vezne servisinde için, NBS - VEZNE SERVİSİ - “ORTAK HESAP DEĞER GİRİŞİ” - ekranında “Yeni Kayıt” seçilir, açılan ekranda ilgili kutulara ortak hesaptan gelen ve ortak hesaba yatan tutarlar girilip, “Kaydet ve GİB’e Gönder(F4)” tuşu ile kaydedilir ve NBS uygulaması üzerinden GİB Defter Beyan Sistemine elektronik bildirim yapılır, ortak hesap bildirimleri yapılırken aynı anda noter harcı, damga vergisi ve değerli kağıtlardan alınan beyiye tutarları da otomatik olarak elektronik ortamda Defter Beyan Sistemine bildirilir.

ÖNEMLİ NOT: Ortak hesaptan gelen ve ortak hesaba yatırılan para bilgileri vezne yetkilisi tarafından hatalı girilip GİB gönderimi yapılsa dahi, aynı ekran açılıp listeden düzeltme yapılacak ayın sağındaki aşağı ok işaretinden “GÜNCELLE” kısmından gerekli düzeltme yapıldıktan sonra “Kaydet ve GİB’e Gönder(F4)” tuşu ile kaydedilir ve tekrardan GİB bildirimi ile Defter Beyan Sistemine gönderilir.

ÖNEMLİ NOT: Ortak hesaba tabi olmayan tek çalışan noterler de noter harcı, damga vergisi ve değerli kağıt beyiye gelirlerinin aylık GİB bildirimini aynı ekrandan elektronik ortamda yaparlar.

Yukarda anlatıldığı şekilde, ortak hesaptan gelen ve giden paralar ile harç, damga vergisi ve değerli kağıt beyiye gelirleri NBS vezne servisinden GİB Defter Beyan Sistemine elektronik ortamda gönderildiğinden defter beyan sisteminde bu bilgiler ayrıca ELLE GİRİLMEZ.

NBS- VEZNE SERVİSİ- “VEZNE RAPORLARI”

Vezneden alınması gereken günlük yevmiye dökümü, vezne güvenlik raporu, dönemlik vergi dökümü, aylık iş cetveli, muvazene defteri ve diğer bütün raporlar, NBS - VEZNE SERVİSİ- “VEZNE RAPORLARI” kısmından yazdırılır.

1)GÜNLÜK YEVMİYE DÖKÜMÜNÜN ALINMASI

Noterliklerde NBS VEZNE SERVİSİ uygulamasında yevmiyenin açık olduğu güne ait makbuz kesme işlemleri tamamlandıktan sonra mesai bitiminde NBS-VEZNE SERVİSİ- VEZNE RAPORLARI- GÜNLÜK RAPORLAR - YEVMİYE DÖKÜMÜ kısmından “Geçici Döküm Kontrolü” açılıp makbuzu kesilen işlem listesi kontrol edilir.

Gün içinde yapılan işlemlerle karşılaştırılıp, kontrol edilir, tamamlanan işlemlere makbuz kesildiğinden emin olunduktan sonra, VEZNE SERVİSİ-TAHAKKUK ekranı sol üst köşede tarihin bulunduğu alana tıklanarak yevmiye kapanışı yapılır.

Yevmiye kapatıldıktan sonra, Vezne Raporları-Günlük Raporlar-Yevmiye Dökümü ekranında “Resmi Döküm” ekrana açılır.

Gün içinde yapılan işlemlere dair resmi döküm, kullanılmaya başlamadan önce noter tarafından ilgili asliye hukuk mahkemesinden açılış onayı yapılmış olan, sayfaları sıra numaralı ve mühürlü yevmiye defterine, gün içinde makbuz kesilen işlemlerin yevmiye kayıt bilgileri yazdırılır. ÖNEMLİ NOT: Yevmiye defterinin mühürlü yaprağı yazıcıda sıkışma veya başka bir nedenle yıpransa dahi atılmaz iptal edilerek sırasına takılır, mühürlü yaprakların kaybolmaması için yevmiye defteri belli aralıklarla ciltlettirilir.

2)NBS-VEZNE SERVİSİ - VEZNE RAPORLARI -

DÖNEMLİK VERGİ DÖKÜMLERİ

Noterlik Kanunu 118.maddesi uyarınca;

Noterler yaptıkları işlemler nedeniyle makbuz karşılığında noter harcı, damga vergisi, değerli kağıt bedeli ve tescil belge bedeli tahsil ederler.

Noterlik Kanunu 119.maddesi uyarınca;

Noterlerin tahsil ettikleri vergi, resim ve harçlar ile değerli kağıt bedellerine ilişkin beyannameler, her ayın 1 ile 15 inci ve 16 ile sonuncu günlerine ait iki devre için hazırlanır ve her ayın 15 inci ve son gününü takip eden 7 iş günü içinde, ilgili vergi dairesine beyanname verilerek ödemesi yapılır.

Bu maddede 2 dönem belirlenmiştir. 1-15 tarih aralığı 1. Dönem, 16-ayın son günü tarih aralığı ise 2.dönemdir.

Noterler tarafından dönem içinde tahsil edilen devlet alacaklarının vergi dairesine yatırılması için;

NBS- Vezne Servisi-Vezne Raporları-Dönemlik Vergi Dökümleri kısmından döküm alınacak dönem seçilip,

“Noterlerce Yapılacak Makbuz Karşılığı Ödemelere Ait Beyanname” yazdırılır.

Bu beyanname ile noterliğe ait yevmiye defterindeki aynı dönem sonu verileri karşılaştırılıp, kontrolleri yapıldıktan sonra devlet alacakları ilgili dönemi takip eden 7 iş günü içinde süresi geçirilmeksizin vergi dairesine ödenir. İçinde bulunulan dönemde o noterlik nöbet tutmuşsa ve nöbet tutulan gün/günler dönemin ya da ayın son gününe denk gelmişse, bu durumda nöbet tutulan günün de beyannameye dahil edilmiş olması gereklidir.

ÖNEMLİ NOT:

Noterlikte yapılan işlemler nedeniyle tahsil olunan devlet alacaklarının süresi içinde beyannamesinin verilmesi ve ilgili vergi dairesine ödenmesi çok önemlidir.

-Noterler tarafından tahsil edilen noter harcı, damga vergisi, değerli kağıt bedeli, tescil belge bedeli, gibi devlet alacaklarının ödenmesinde gecikme olursa, Noterlik Kanunu 120.Maddede belirtilen parasal yaptırımlarla,

-Türk Ceza Kanunu uyarınca zimmet suçu nedeniyle cezai müeyyide ile meslekten ihraç gibi disiplin cezasına maruz kalınır.

NOTERLER TARAFINDAN VEZNE RAPORLARININ
GÖRÜNTÜLENMESİ

NBS-VEZNE SERVİSİ-VEZNE RAPORLARI

NBS uygulamasına kendi şifresi ile giriş yapan noterler ve vekalet döneminde noter vekilleri, vezne yetkisi olmasa dahi VEZNE SERVİSİ-VEZNE RAPORLARI kısmından bütün vezne raporlarını görüntüleyebilirler.

ÖNEMLİ NOT:        Vezne Raporları- “Günlük Raporlar”

kısmından “Vezne Güvenlik Raporları” belli aralıklarla alınıp, yevmiye kaydında değişiklik yapılan işlem ve makbuzları ile karşılaştırılıp, değişikliklerin usulüne uygun yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.

Vezne raporlarının bir kısmı TNB Portal-Benim Sayfam- Noterlik İşlemleri- Merkezi NBS Raporları kısmından da görüntüleyebilirler.

2.BÖLÜM

BAZI İŞLEMLERE AİT GENELGELER VE
VEZNE GİRİŞLERİ

ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİ (KATİ-MÜLK.MUHFZ) (VEZNE KODU:4.11)

39 sayılı Birleştirilmiş Genelgede ikinci el araçların satışlarına dair geniş bilgiler mevcuttur.

Bu genelge ile; “..Zihinsel engelliler ile reşit olmayan küçükler adına araç satış veya devri yapılması halinde, .., ileride doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair, kanuni mümessillerince noterde tanzim ve tasdik edilmiş taahhütname satış veya devir işlemini yapan noter tarafından alınarak diğer evrakla birlikte muhafaza edilecektir.” hükmü noterlere duyurulmuştur. Bu nedenle küçük veya zihinsel engelli adına araç alım işlemine başlanmadan önce NBS yazı servisinden araç alımı ile ilgili 6.1.12 veya 6.1.13 kodlarından uygun olan taahhütname hazırlanıp, adına araç alınacak kişinin yasal temsilcisinin imzası alınarak taahhütnamenin makbuzu kesilip tamamlandıktan sonra bu taahhüt satış sözleşmesine eklenerek araç satış sözleşmesi tamamlanır.

5942 Sayılı Kanunla 2918 Sayılı Trafik Kanununun 20.d ve e maddeleri değiştirilmiş bu değişiklik uyarınca, tescilli araçların ikinci el satış sözleşmelerinden harç, damga vergisi, değerli kağıt bedeli alınmayacağı yapılan noter işleminden ise maktu ücret alınacağı hüküm altına alınmıştır, ikinci el tescilli araç satışı (Ticari plakası ile birlikte satılan araçlar hariç) işlemi yazı servisinde uygun koddan sorgulamalı olarak hazırlanıp yazdırıldıktan sonra işlem makbuzu 4.11 nolu koddan hesaplanıp kesilmelidir, çünkü araç satış işleminin makbuzu uygun vezne kodundan kesilince araç alıcı adına otomatik olarak tescil edilmektedir.

39 sayılı Birleştirilmiş Genelge, maktu ücrete tabi araç satış işlemlerinden yol ve tercüme ücreti alınmayacağı hükmünü içermektedir, bu nedenle 4.11, 4.12, 4.13 ve 4.17 nolu kodlara yol, tercüme ücreti ve sair başkaca ücret eklenmemelidir.

Satış işleminin makbuzu kesildikten sonra, satışa konu aracın, satıcı adına olan eski tescil belgesi noter tarafından alınıp, iptal edilerek noterde kalan işlem nüshasına eklenir, alıcı ve satıcı kimlik fotokopileri ile işlem temsilen yapılıyorsa, temsil belgesinin fotokopileri yalnızca noterde kalan işlem nüshasına eklenir,

ÖNEMLİ NOT: Tescilli araçların satış işleminden, araç satışına dair maktu ücret dışında başka bir ücret alınmaz. İşlemde plaka değişikliği varsa aracın eski plakaları alınıp noter tarafından imha edilir, plakasız aracın trafiğe çıkarılmaması konusunda alıcı bilgilendirilir.

VEZNEDE MAKBUZU KESİLEN SATIŞ SÖZLEŞMESİNDEN
SONRA ALICI ADINA MOTORLU TESCİL BELGE BASIMI

Yeni alıcı adına tescil belgesi ARTES uygulaması- Belge Döküm İşlemleri - Noterlik Tescil Belgesi Dökümü veya Döküm Bekleyen Tescil Belgeleri kısmından sorgulanıp, basılacak tescil belge bilgileri ekrana alınır, noterlikte bulunan TNB’ den teslim alınan motorlu araç tescil belgesi kağıdına yazdırılır, tescil belgesini noter imzalayacaksa noterin Bakanlık sicil numarası, personel imzalayacaksa noter odasından alınan personel sicil no yazılıp, imzalanarak alıcıya teslim edilir.

EGM TARAFINDAN TESCİL EDİLECEK ARAÇLARIN NOTERDE SATIŞ/DEVRİ

Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Noterler Tarafından Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar da belirtildiği üzere;

EGM tarafından tescil edilecek resmi araçların da (Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık araçlarından kendilerince belirlenenler ile Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, diplomatik ve konsüler misyonlar ile uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik ve konsüler muafiyeti bulunan mensuplarının ve güvenlik gerekçesiyle İçişleri Bakanının onayıyla kapsama alınacak araçlar) satış işlemleri noterler tarafından yapılır.

Bu işlemde motorlu araç tescil belgesine ilişkin değerli kağıt bedeli noter tarafından tahsil edilmeksizin, veznede makbuz kesiminin ardından ekrana açılan, "Tescile İlişkin Geçici Belge" den 2 adet basılır, alıcıya imza ettirilir, noter tarafından da imzalanıp onaylandıktan sonra bir adedi araç sahibine verilir, bir adedi ise satış sözleşmesi ve diğer belgelerle birlikte noterlikte muhafaza edilir. Bu araçların tescili ile tescil belgesi ve plaka verme işlemleri EGM tarafından gerçekleştirilir.

EGM tarafından tescil edilecek araçların noterlikte satış işlemi tamamlandıktan sonra veznede makbuz basımının ardından geçici tescil belgesi ekrana otomatik olarak açılır ve yazdırılır, ancak herhangi bir nedenle yazdırılamayan geçici tescil belgesi, NBS- Yardımcı Programlar- Sorgulama İşlemleri- Geçici Tescil Belgesi Sorgulama kısmından yazdırılabilir.

SEFER GÖREV EMRİ BULUNAN ARAÇLARIN SATIŞI;

39 sayılı Birleştirilmiş Genelgede Seferberlik Görev Emri bulunan araçların satışı ile ilgili de bilgiler bulunmaktadır. Satış veya devri yapılacak olan aracın satış işlemi sırasında yapılan sorgulamasında SEFER GÖREV EMRİ bulunduğunun tespit edilmesi halinde bu durum hakkında alıcı bilgilendirilir, araç satış sözleşmesi yazı servisinde hazırlanıp veznede araç satış işlem makbuzu kesilip, satış işlemi tamamlandıktan sonra;

"Sefer Görev Emri" belgesinin arka yüzündeki kimlik ve adres bilgilerinin doldurulmasının ardından alıcıya imzalattırılarak tebliğ edilir,

Satıcı tarafından Sefer Görev Emrinin zayi edildiğinin bildirilmesi durumunda ise, satış işlemine başlamadan önce araç sahibi satışın yapılacağı noterin bulunduğu yerdeki Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne yönlendirilerek, zayii olan SEFER GÖREV EMRİ' nin tıpkıçekimi aldırılır ya da Milli Müdafaa Mükellefiyeti Komisyonu kararının alındığı ilin Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden faks veya mail yoluyla sefer görev emri noter tarafından temin edilerek satış işlemi yapılabilir.

Sefer görev emri aslı veya kaybolmuşsa fotokopisi yeni alıcı bilgileri yazılarak alıcıya tebliğ edilir, tebliğ edilen “Sefer Görev Emri” nin noterlikte 2 adet fotokopisi çekilir,

fotokopinin biri noterlikte kalan satış sözleşmesine eklenir, biri Milli Müdafaa Mükellefiyeti Komisyonu kararının alındığı İl Valiliğine (İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne - AFAD) gönderilir, İl afet ve acil durum müdürlükleri noterler tarafından gönderilen yeni sahip bilgilerini Seferberlik Bilgi Sistemine kaydederler.

TÜRKİYEDE        İKAMET        EDEN YABANCILARIN

TÜRKİYEDE KULLANMAK İÇİN ARAÇ ALIMI;

Türkiye’de trafikte tescilli bulunan araçlar, Türkiye’de ikamet eden yabancılara satılırsa, NBS yazı servisinde 4.1.1 nolu koddan satış sözleşmesi hazırlanırken, “Yeni Satış Türü” kutucuğundan “Yabancı Sahipli (MA-MZ)” seçilir, alıcının kimliği        tanımlanırken kimlik tipi “İKAMET

TEZKERESİ” seçilirse, yabancılara Nüfus Müdürlüğü tarafından verilen 99 ile başlayan kimlik numarası yazılarak işleme devam edilir, (Yabancı kişi için işlem yapılırken 1 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca “... 11.04.2014 tarihinden sonra verilen “İkamet İzin Belgesi” tek başına kimlik olarak kabul edilmeyecek, bu belge sahibi kişilerin pasaportlarının veya yabancı kimliklerinin olması nedeniyle işlemlerinde, “İkamet İzin Belgeleri” ile tercüme edilmiş pasaportları veya yabancı kimlikleri birlikte kullanılacaktır..” hükmü uyarınca, satış sözleşmese kimlik ekranında yabancı alıcı için ikamet tezkeresi eklenen durumlarda, işlemin onay şerhinde yazılı bulunan, ikamet tezkeresi kimlik bilgisinin yanına, yabancı alıcının çevirili kimlik bilgileri kullanıcı tarafından elle yazılıp eklenmesi gereklidir.)

Kimlik ekranında yabancı alıcı kimliği tanımlanırken, “Kimlik Tipi”- “ÇEVİRİLİ KİMLİK” seçilirse alıcının Türkiye’de aldığı vergi numarası girilerek işleme devam edilir. Ayrıca 39 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca; satış işlemi sırasında yabancı alıcı için KPS' den adres gelmemesi durumunda, ikamet tezkeresinde gösterdiği adresi, bu da yok ise alıcının beyanına göre adresi işlemi hazırlayan kişi tarafından adres kutusuna önce il sonra ilçe yazılarak uygun formatta girilmelidir.

Türk vatandaşlığından izinle çıkmış olanlar araç alırken alıcı “Yabancı Sahipli (MA-MZ)” seçilmemelidir, çünkü araç alımında vatandaşlıktan izinle çıkan Türkler yabancı gibi görünmemekte MA-MZ plaka verilmemektedir, araç satış işlemi hazırlanırken alıcı bilgileri kısmına normal plakalı olarak seçim yapılmalıdır.

MÜLKİYETİN SAKLI TUTULMASI KAYDIYLA SATIŞ SÖZLEŞMESİ- VEZNE KODU:4.11)

(32 sayılı Birleştirilmiş Genelge)

Trafikte tescilli aracı satan kişi, satış bedelinin tamamının ödenmemesi nedeniyle aracın mülkiyetini kendinde saklı tutarak satmak isterse, işlemi yazı servisinde düzenleme şeklinde “MÜLKİYETİN SAKLI TUTULMASI KAYDIYLA SATIŞ SÖZLEŞMESİ” 4.1.2 nolu koddan hazırlanır, işleme satıcı ve alıcının fotoğrafı yapıştırılır.

4721 sayılı TMK’nin 764 üncü maddesi gereğince, başkasına devredilen bir malın mülkiyetinin saklı tutulması kaydı, ancak resmi şekilde yapılacak sözleşmenin, devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesiyle geçerli olur. Bu hüküm uyarınca alıcının adresi satış işlemini yapan noterliğin bulunduğu ilçeden farklı bir ilçede ise alıcının ikametgah adresinin bulunduğu ilçedeki noterliğe satış sözleşmesinin 1 nüshasını mülkiyeti muhafazalı satış sözleşmesi tescil defterine tescil edilmesi için gönderir.

Mülkiyeti Saklı Tutulması Kaydıyla Satış Sözleşmesi yazı servisinden yazdırılınca, makbuz kesimi için vezne servisi “Tahakkuk Listesi” nden seçilerek, “Tahakkuk” ekranında 4.11 işlem koduna getirilir, alıcının ikametgah adresi satışın yapıldığı noterliğin bulunduğu ilçeden farklı bir ilçede ise tescil bildirimi ile ilgili 2 posta ücretinin alınması için bu ekrandaki “Mülkiyeti Muhafaza Tescili başka noterlikte yapılacak” kutusu işaretlenip “HESAPLA” yapılır, ardından işlem makbuzu kesilir. Yazı servisinde yazışmalar kısmından tescil bildirimine ilişkin üst yazısı hazırlanıp, tescil için satış sözleşmesinin 1 nüshası alıcının ikametgahındaki noterliğe gönderilir.

Mülkiyeti muhafazalı araç satışlarında satışın, alıcının ikametgahındaki noterlikte bu hususa özel tescil defterine tescili işlem geçerlilik şartı olduğundan, alıcının adresinin satış işlemini yapan noterlikle aynı ilçede olması durumunda aynı noterlikte, alıcının adresinin farklı ilçede bulunması halinde o ilçedeki noterlikte tescil yapılması için gönderilmesine özen gösterilmelidir.

32 sayılı Birleştirilmiş Genelge ile mülkiyeti saklı tutularak yapılan araç satış işleminden yol ücreti, çeviri ücreti ve tescil ücreti alınmaması, alıcının ikametgah adresinin bulunduğu ilçe satışın yapıldığı noterliğin bulunduğu ilçeden farklı ise alıcının ikametgah ilçesindeki noterlikte tescil edilmesi için hem gönderme hem de cevap nedeniyle gereken posta ücretinin tahsil edilmesi gerektiği noterlere duyurulmuştur.

6 sayılı Birleştirilmiş Genelgeye göre, mülkiyeti muhafazalı olarak yapılan araç satış işleminin sonrasında satıcının bakiye alacağını alması nedeniyle yapılan ibraname işlemi, satış işleminin yapıldığı noterlikten başka bir noterlikte ise NK.81 uyarınca ibranamenin bir nüshası ilk işleme (Mülkiyetin Saklı Tutulması Kaydıyla Satış Sözleşmesi) bağlanmak üzere, satış işleminin yapıldığı noterliğe gönderilir, gönderilen bu nüsha nedeniyle harç alınmaz. İbranameye konu satış işlemi, ibranın yapıldığı noterlikte ise ibranamenin tarih ve yevmiye numarası noterlik dairesinde bulunan mülkiyeti muhafazalı satış işlemine yazılır, ibraname fotokopisi satış işlemine eklenir.

TESCİL (VEZNE KODU 12.1)

(32 Sayılı Birleştirilmiş Genelge)

Mülkiyetin Saklı Tutulması Kaydıyla Satış Sözleşmesi'ndeki alıcının ikametgah adresi, işlemi yapan noterliğin bulunduğu ilçeden başka ilçede ise, satış işlemini yapan noter, veznede 4.11 kodundan makbuz keserken, “Mülkiyeti Muhafaza Tescili

başka noterlikte yapılacak” kutusunu işaretler ve satış ücreti ile birlikte 2 posta ücretini de alarak makbuzu keser.        Satış

işlem makbuz kesiminden sonra alıcının ikametgahındaki noterlikte, mülkiyeti muhafazalı araç satış sözleşmesi tescil defterine tescil edilmesi için satış sözleşmenin bir örneği ile birlikte 1 PTT ücreti gönderir. Mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla yapılan araç satış işleminden, satış işleminin ücreti ile PTT ücreti dışında, tescil ve bildirim ücretleri alınmaz.

Mülkiyetin Saklı Tutulması Kaydıyla Satış Sözleşmesini alan alıcının ikametgahındaki noter, tescil işlemi için veznede 12.1 kodundan makbuz keserken, açılan listeden makbuz kesilecek noterliğin ismini seçer, ekranda bulunan “Bildirim Yazı Ücreti” ile “Tescil Ücreti” ‘ne tıklayıp bu iki ücreti sıfırladıktan sonra makbuz keser. Tescil için gelen Mülkiyetin Saklı Tutulması Kaydıyla Satış Sözleşmesi üzerine makbuzdaki yevmiye numarasını basıp cildbende takar, sözleşmeyi tescil defterine tescil ettikten sonra bu sözleşmenin üzerine tescil sıra numarasını not düşer, tescil isteyen noterliğe tescil yapıldığını bildiren bir üst yazı ile birlikte noter makbuzunun mükellef nüshasını gönderir.

ARAÇ SATIŞ-TESCİLSİZ ARAÇLAR (VEZNE KODU:4.14)

39 sayılı Birleştirilmiş Genelgede belirtildiği gibi sıfır olarak satın alınan araçlar alıcısı adına henüz trafikte tescil edilmeden fatura tarihinden itibaren 3 aylık tescil süresi içinde satılmak istenirse noterliklerde satış sözleşmesi yapılabilir. İşlemi NBS yazı servisi “ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİ-(FATURALI ARAÇ)” 4.1.6 nolu koddan hazırlanır, 3 nüsha yazdırılır. Herhangi bir yere bildirim yapılmaz. İşleme araç fatura fotokopisi, alıcı ve satıcı kimlik fotokopileri, temsilen yapılıyorsa temsil belgesinin fotokopisi mühürlenip imzalanarak usulüne uygun şekilde eklenir, veznede makbuzu 4.14 nolu koddan hesaplanır, işlem metni ve eklenen belgeler nedeniyle Noterlik Ücret Tarifesine göre alınması gereken ücretler alınır, Veznede makbuz keserken eklerle birlikte işleme uygun sayılar ile “Satış Bedeli” ve ”Fatura Bedeli” girilir, nispi harç, damga vergisi, değerli kağıt bedeli, diğer ücretler hesaplanarak alınır. Makbuz kesilip işlemi tamamlandıktan sonra araç faturası üzerine satış işleminin yevmiye nosu, tarihi ile birlikte alıcının ismiyle satış bilgisi şerh düşülüp, imzalanır mühürlenir.

ÖNEMLİ NOT: Faturaya dayalı olarak noterlikten satın alınan aracı, alıcı kendi adına tescil ettirip, araç tescil belgesi çıkartmadan, aynı fatura ile bir başkasına satış yapamaz. Kendi adına aracı tescil ettirip, tescil belgesi aldıktan sonra satabilir.

TİCARİ PLAKALI ARAÇ DEVRİ (SATIŞ.BAĞIŞ) (VEZNE KODU : 4.12)

(39 sayılı Birleştirilmiş Genelge)

İllere göre farklı rakam ve harf grubu verilen Tahditli Ticari Plakalı araçların satış işlemi yapılırken alıcı adına düzenlenmiş ticari taşıt tahsis belgesi aranır.

Tahditli ticari plakalı araçların plakaları ile birlikte satış işlemi yazı servisinde “TİCARİ PLAKALI ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİ “        4.1.11 kodundan hazırlanmalı,        4.1.1

“ARAÇ        SATIŞ        SÖZLEŞMESİ        “        kodundan

hazırlanmamalıdır.

İşlem yazı servisinde hazırlanıp yazdırıldıktan sonra, Vezne Servisi- Tahakkuk Listesinden “Tahakkuk” ekranına çağrılınca 4.12 vezne kodu seçili gelir, bu ekrandaki “Plaka Bedeli” kutusuna, yazı servisinde işleme yazılmış olan ticari plaka bedeli otomatik olarak gelir, veznede değiştirilemez, diğer ücretlerin yanında, bu bedel üzerinden binde 30 oranında nispi harç, binde 9,48 damga vergisi ve nispi noter ücreti alınır.

ÖNEMLİ NOT: Ticari plakalı araç satış sözleşmesi

işlem makbuzu kesildikten sonra, yevmiye kaydı silinemeyeceğinden, olası hataların önüne geçebilmek için makbuz kesmeden önce bütün kontroller yapılmalı, makbuz tutarı ilgiliden tahsil edildikten sonra makbuz kesilmelidir.

İŞ MAKİNASI SATIŞ SÖZLEŞMESİ (VEZNE KODU:4.13) (39 Sayılı Birleştirilmiş Genelge)

Ticaret odalarında tescilli iş makinelerinin satış sözleşmesi yazı servisinde 4.1.4 “İŞ MAKİNASI SATIŞ SÖZLEŞMESİ” kodundan hazırlanır, vezne servisinde 4.13 nolu koddan işlem makbuzu kesilir, araç satışı maktu ücreti ile vergi dairesine satış sözleşme örneği göndermek için posta gideri alınarak işlem makbuzu kesilir.

Veznede satış işlem makbuz kesiminden sonra, iş makinasının satış bildirimi ilgili ticaret odasına elektronik ortamda yapılmakta ve iş makinesi alıcı adına ilgili ticaret odasında otomatik olarak tescil edilmektedir, bu nedenle ticaret odalarında tescilli iş makinalarının satış sözleşmesi yazı servisinde 4.1.4 kodundan başka koddan yapılmamalıdır. Veznede makbuz kesim işlemi tamamlandıktan sonra silinemez, iptal edilemez.

ÖNEMLİ NOT: İş Makinası Satış Sözleşmesi’nin birer sureti üç işgünü içerisinde satıcı ve alıcının gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairelerine gönderilir. İlgililer tarafından ibraz edilen iş makinası ruhsatının üzerine noterlik satış işlem tarih ve yevmiye numarası ile birlikte alıcının Ad Soyad/Unvan bilgileriyle birlikte satış yapıldığına dair satış bilgisi yazılıp imzalanır, 1 aylık süresi içinde ilgili odaya müracaat edip kendi adına yeni ruhsat çıkartması için satış sözleşmesi ile birlikte mevcut ruhsatı alıcıya teslim edilir.

TİCARİ PLAKA DEVRİ- (SATIŞ, BAĞIŞ) (VEZNE KODU:4.16)

(39 sayılı Birleştirilmiş Genelge, 2018/15,        2018/9, sayılı

genelgeler.)

Araçta takılı olmayan, boşa çıkarılmış olan tahditli ticari plakanın tamamı veya bir kısım hissesinin satılmak istenmesi durumunda, alıcı adına ilgili belediyece düzenlenmiş "Tahsis Belgesi" noterce aranacaktır.

Herhangi bir araç üzerine takılı olmadığı bildirilen, tahditli plakanın satışına başlamadan önce, araç satış servisinden yapılacak sorgulama sonucunda satılmak istenen ticari plakanın araç üzerinde takılı olmadığının anlaşılması durumunda tahditli plaka satışı yapılır.

İşlem yazı servisinde 4.7.11 kodundan hazırlanıp, veznede makbuzu 4.16 kodundan kesilir. Plaka satış değeri üzerinden imza adedine bakılmaksızın işlemden binde 30 harç alınır, harç alınırken üst sınır kontrolü yapılmaz, binde 9,48 nispetinde damga vergisi ve diğer ücretler de alınır.

Plaka bedeline göre alınması gereken harç nispetinin binde 30, damga vergisinin binde 9.48 olması nedeniyle noter masrafı yüksek tutacağından, makbuz kesmeden önce işlem tutarı konusunda ilgili bilgilendirilmeli, ücret tahsil edilip bütün kontroller tamamlandıktan sonra veznede işlem makbuzu kesilmesi uygun olacaktır.

ZİRAAT MAKİNASI SATIŞ SÖZ.- SORGULAMASIZ (VEZNE KODU:4.17)

(39 Sayılı Birleştirilmiş Genelge)

Ziraat odalarında tescilli ziraat makinelerinin satış işlemi elektronik ortamda yapılamamaktadır, ziraat makinesi satışına başlamadan önce ziraat makinesinin kayıtlı bulunduğu ziraat odası aranarak satılacak ziraat makinesi üzerinde devri engelleyici takyidat olup olmadığı araştırılmalı, satışa engel bir durum yok ise sözleşmesi yazı servisinde 4.1.15 kodundan hazırlanır. Vezne servisinde 4.17 nolu koddan satışa dair maktu ücretle birlikte gerekli bildirimleri PTT kanalıyla yapmak için posta ücreti de alınarak (başkaca ücret alınmaksızın) makbuz kesilir.

Satışı yapılan ziraat makinası ruhsatının üzerine noterlik satış işlem tarih ve yevmiye numarası ile birlikte alıcının Ad Soyadı/Unvan bilgileriyle birlikte satış

yapıldığına dair satış bilgisi yazılıp imzalanır, 1 aylık tescil süresi içinde ilgili odaya müracaat edip kendi adına yeni ruhsat çıkarması için mevcut ruhsatı satış sözleşmesi ile birlikte alıcıya teslim edilir.

ÖNEMLİ NOT: Satış sözleşmesinden birer suret noterler tarafından 3 işgünü içerisinde, ziraat makinesinin tescilli bulunduğu ve tescil edileceği oda ile satıcı ve alıcının gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairelerine gönderilir.

ARTES- ARAÇ TESCİL İŞLEMLERİ (VEZNE KODU 27)

Noterlikteki sıfır araç tescil işlemleri, bayiler tarafından tescili yapılan sıfır araçların tescil belgesinin basım işlemleri, tescilli araçlara yapılan tadilatlar, hak mahrumiyeti ekleme, hak mahrumiyeti kaldırma, trafikten çekme, trafiğe çıkarma ve tescilli araçların hurdaya ayırma işlemleri artes.tnb.org.tr uygulamasından yapılır.

ARTES uygulamasına işlem yapacak kişinin, T.C. numarası ve TNB portal giriş şifresi ile giriş yapılır, hazırlanan işlem yazıcıdan yazdırıldıktan sonra, NBS -Vezne Servisi- Tahakkuk Listesine düşer, makbuz kesilecek işlem seçilip, “TAHAKKUK” ekranında işleme uyan 27 li koddan işlem makbuzu kesilip ARTES işlemi tamamlanır.

TNB PORTAL-Benim Sayfam-Yardım ve Destek- Teknik Destek- ARTES kısmında, sıfır araç tescil işlemleri, tadilat, trafikten çekme, trafiğe çıkarma, hurdaya ayırma, hak mahrumiyeti ekleme ve kaldırma işlemleri ile ilgili yönetmelik, Usul ve Esaslar, duyurular ve eğitim videoları yer almaktadır.

Araçlara dair yapılacak her türlü tescil işleminin veznede makbuz kesiminden önce gerekli bütün kontrolleri yapılmalıdır, çünkü 27 li vezne kodlarından kesilen işlem makbuzu silinemez.

33 sayılı Birleştirilmiş Genelgede ve 2019/231 sayılı genel yazıda araç sicil kayıtlarına rehin işlenmesi ve kaldırılması ile ilgili geniş açıklamalar mevcuttur.

Araçların tescil işlemleri sırasında elektronik ortamda eklenmesi mümkün olan ön rehin dışındaki bir rehnin sicile işlenebilmesi için;

Tescilli Araca Rehin Eklenmesi - Rehin Alan Ve Rehin Veren Gerçek Kişi İse:

NBS yazı servisinde 4.4.10 kodlu “ARAÇ REHİN SÖZLEŞMESİ- SORGULAMALI” kodundan hazırlanan, tescilli araca dair rehin sözleşmesi yazdırılınca vezne servisi Tahakkuk Listesinde görüntülenir, listeden seçilip “Tahakkuk” ekranına alındığında “ Araç Rehin Sözleşmesi-Sorgulamalı” 4.42 kodundan işleme uygun bilgi girişi yapılıp, makbuzu kesilir, diğer ücretlerle birlikte rehin sözleşmesinde yazılı olan değer üzerinden veznede noter harç ve damga vergisi alınır, makbuz kesildikten sonra, rehin şerhi aracın sicil kayıtlarına ARTES te otomatik olarak işlenir.

Tescilli Araca Rehin Eklenmesi - Rehin Alan Tüzel Kişi, Kurum Veya Kuruluş İse:

Rehin Alan tüzel kişi, kurum veya kuruluş ise; NBS yazı servisinde rehin sözleşmesi hazırlatmadan da adi yazılı rehin sözleşmesi ile aracın sicil kaydına rehin ekletilebilir, bu durumda rehin sözleşmesinin tarafları noterliğe birlikte gelip, yazılı rehin sözleşmesini ibraz etmeleri gerekir.

ÖNEMLİ NOT: Adi yazılı rehin sözleşmesine istinaden araç kaydına işlenecek olan rehin şerhinin, araç kaydına eklenmiş/eklenecek olan diğer rehin şerhlerinden ayırt edilmesinin sağlanması için, rehin sözleşmesinde tarih ve yalnızca bu sözleşmeye mahsus olarak belirlenmiş bir sözleşme/evrak sayısının bulunması şarttır, ayrıca rehin sözleşmesi nedeniyle alınması zaruri damga vergisi (istisnai durumlar hariç) ödenmelidir.

Yukardaki açıklamalar doğrultusunda adi yazılı rehin sözleşmesine dayalı olarak araca rehin eklemek için;

ARTES        - Hak Mahrumiyeti İşlemleri/Hak Mahrumiyeti

Ekleme kısmından “Rehin Ekleme” işlemi hazırlanıp yazdırılır, makbuz kesimi, için vezne tahakkuk listesinden bu işlem seçilir, “Listeden Tahakkuk Et(F4)” tıklanıp, tahakkuk ekranında 27.4 koduna getirilir, adi yazılı rehin sözleşmesi damga vergisine tabi olup, damga vergisi ödenmemişse ve rehin sözleşme        tarihinden itibaren, 15 günlük süre dolmamışsa, diğer ücretlerle birlikte damga vergisinin de alınması için tahakkuk ekranının alt kısmında yer alan “ + EK İŞLEMLER” - “DAMGA EKLE” - “Nispi” kısmında açılan listeden tahsil edilecek damga vergisi nispeti 9,48 seçilip, rehin sözleşmesi değeri “Damgaya Tabi Değer” kutusuna girilerek, makbuz kesilir, makbuz kesimi ile noter ücreti ile birlikte rehin sözleşmesinin damga vergisi de tahsil edilirken, ilgili rehnin araç sicil kaydına eklenmesi sağlanır.

Rehin sözleşme tarihinden itibaren 15 günlük süre geçmişse, önce vergi dairesine damga vergisi, gecikme cezası ve varsa faizi yatırtıldıktan sonra ARTES’ ten hak mahrumiyeti ekleme kısmından, aracın sicil kaydına rehin eklenmesi işlemi hazırlanıp, vezne servisinde makbuz kesildikten sonra araç sicil kaydına rehin eklenir.

Tescilsiz Araca Tescil Sırasında Rehin Eklenmesi;

Aracın tescili sırasında araç tescil kaydına noter tarafından eklenecek olan rehin dayanağı sözleşme, damga vergisi alınması gereken bir sözleşme ise ve damga vergisi ödenmemişse, rehin sözleşmesi tarihinden itibaren 15 gün geçmişse rehin sözleşmesinin damga vergisi vergi dairesine yatırtılır, damga vergisinin ödendiğine dair makbuz fotokopisi ARTES te rehin şerhi eklenerek hazırlanan tescil işlemine eklendikten sonra veznede makbuzu kesilir.

Rehin sözleşmesi tarihinden itibaren 15 günlük süre dolmamışsa, ARTES uygulamasından tescil işlemi rehin şerhi de eklenecek şekilde hazırlandıktan sonra yazdırılır, vezne tahakkuk listesinden bu işlem seçilir, “Listeden Tahakkuk Et(F4)” tıklanarak tahakkuk ekranında 27 li koduna getirilir, tahakkuk ekranının alt kısmında yer alan “ + EK İŞLEMLER” - “DAMGA EKLE” - “Nispi” kısmında tahsil edilecek damga vergisi nispeti 9,48 seçilip, rehin sözleşmesi değeri “Damgaya Tabi Değer” kutusuna girilip, makbuz kesilerek nispi damga vergisinin tahsili ile aracın tescili yapılır, sıfır araç tescil sırasında araç kaydına rehin de eklenir.

ÖNEMLİ NOT: Sıfır rehinli araç tescilinde, rehinli aracın ruhsatı basılmadan önce, rehnin araç kaydına işlenip işlenmediği kontrol edilmeli, sisteme işlenmişse ruhsatı basılmalı, aksi taktirde ruhsat basılmadan TNB Sicil ve Tescil Hizmetlerini arayıp, rehnin araç kaydına eklenmesi sağlanmalı ve araç kaydına rehin eklendikten sonra ruhsat basılmalıdır.

2019/231 sayılı genel yazı uyarınca;

İmza atamayan kişiler ile Türkçe bilmeyen kişilere ait araçların tescil işlemleri iki şekilde yapılabilecektir. Buna göre;

1)İmza atamayan kişiler ile Türkçe bilmeyen kişilere ait araçların tescil işlemleriyle birlikte (logo, takograf ya da trafikten çekme taahhütnameleri gibi) bir taahhüt verilmesi gerekiyorsa;

İmza atamayanlar ile okuryazar olmayanlar tarafından verilecek taahhütnameler NBS yazı servisinden düzenleme şeklinde,

İmza atabilen, Türkçe bilmeyen okur yazarlar tarafından verilecek taahhütnameler ise tercüman kullanılarak NBS yazı servisinden onaylama şeklinde, ayrı bir işlem olarak yapılıp, veznede 6.1 kodundan makbuz kesilir.

Bu şekilde tamamlanan taahhütnameler, ARTES uygulamasından, tanık ve tercüman bulundurulmaksızın yazdırılan tescil işlem sonuç belgesine eklenir, işlem sonuç belgelerinde ilgilinin imzası veya parmak izi alınıp, veznede 27 li kodlardan uygun olandan makbuz kesilerek, tescil işlemi tamamlanır.

2)Okur yazar olmayan veya Türkçe bilmeyen kişilere ait araçların tescil işlemleriyle birlikte yukarıda belirtilen nitelikte bir taahhüt verilmesi gerekmiyorsa, tescil işlemi, tanık ve tercüman bulundurulmaksızın ilgilinin imzası veya parmak izi alınmak suretiyle ARTES’ten hazırlanıp, veznede makbuzu kesilerek işlem tamamlanır.

AZİLNAME (VEZNE KODU 2.1)

Azilname ve tebliğ işlemleri ile ilgili olarak 20 ve 21 sayılı Birleştirilmiş Genelgede geniş açıklamalar mevcuttur.

02.01.2014 tarihinden itibaren noterliklerde yapılan vekaletlerin, 03.03.2016 tarihinden itibaren konsolosluklarda yapılan vekaletlerin azlinin sisteme işlenebilmesi için azilname        işlemi NBS yazı servisinde AZİLNAME-

SORGULAMALI 2.1.1 kodundan hazırlanmalıdır.

Azilname işlemi yazı servisinden yazdırılıp, makbuz kesimi için vezne servisinde “Tahakkuk Listesi” nden “TAHAKKUK” ekranını alındığında, 2.1 kodu seçili gelecektir. Azil edilecek muhatap sayısı ile azledenin talebi üzerine bilgi için azilnamenin gönderileceği tapu, banka gibi kurumlar da muhatap kabul edildiği için bu kurumların da toplam sayısı yazı servisindeki tanımlamasına göre “Normal Muhatap Adedi” veya “E- Muhatap Adedi” kutularına gelir, işlemdeki muhatap adedi ile vezne ekranındaki muhatap adedinin uygunluğu kontrol edilmelidir.

Azle konu vekalet başka bir noterlikten yapılmış ise Noterlik Kanunu 81/3 maddesi uyarınca, azilname 1 nüsha fazla çıkarılıp, azlin noterlik cildbendinde yapıştırılmış olan vekalete işlenmesi amacıyla vekaletin yapıldığı noterliğe gönderilir, bu bildirim kanun gereği olduğundan harç alınmaz, ilgili noterliğe gönderilecek nüsha asıl ise “HARÇSIZ ASIL”, suret ise “HARÇSIZ SURET” kutusuna “1” verilir, bildirim için PTT ücreti alınır, vezne servisinde “İMZA ADEDİ” kutusuna Harçlar Kanunu ilgili maddeleri uyarınca hesaplanan imza sayısı girilir.

Örneğin; Azil işlemi asaleten yapılıyorsa “İmza Adedi” kutusuna işleme katılıp vekili azleden kişi sayısı girilir. Bir nüshadaki yaprak, yazı sayfa sayısı gibi diğer bilgi girişleri de hazırlanan işleme uygun olarak doldurulduktan sonra işlem makbuzu kesilir.

Azle konu vekalet azlin yapıldığı noterlikte ise azilname işleminden 1 fotokopi çekilip, azledilen vekalete eklenir, azil işlemi yevmiye nosu ve tarihi ile birlikte vekaletin üzerine elle yazılarak işlenir.

Azledilen vekalet başka noterlikte ise mutlaka azlin vekalete işlenmesi için azlin bir nüshasının vekaletin bulunduğu noterliğe gönderilmesi zorunludur.

ÖNEMLİ NOT: Azilname işlemi tamamlandıktan sonra tebliğ işlerinin gecikmeden yapılması çok önemlidir.

BAĞIŞ SÖZLEŞMESİ (VEZNE KODU 4.77)

SİLAH BAĞIŞ SÖZLEŞMESİ-

42 sayılı Birleştirilmiş Genelgede ateşli silahların devrine ilişkin geniş açıklamalar mevcuttur.

-Ateşli silahın ruhsat sahibi tarafından başka bir kişiye devredilebilmesi için, devir işleminden önce devralacak kişi adına silahı devralabileceğine dair izin alınmış olması zorunludur. İzin almış kişi adına noterlikte tarafların talebi uyarınca satış veya hibe yoluyla devir sözleşmesi yapılır.

Yivsiz silahlar- av tüfekleri için izin belgesi aranmaz, yivsiz silah ruhsatnamesi olan kişiler bu ruhsatta bulunan silahları devredilebilir, noterlikte devreden için devredenin ruhsatı aranır, devralan için de kendi adına düzenlenmiş ruhsat aranır, işlemden 1 ay içinde; devreden ruhsatından devrettiği tüfeği sildirir, devralan da kendi ruhsatına işletir.

Silah bedel alınmaksızın bağışlanmışsa, yazı servisinde 4.7.20 nolu koddan “Silah Bağış Sözleşmesi” hazırlanır, işleme silahın alıcıya devredilebileceğine dair izin belgesi eklenir. Eklenecek izin belgesi mühürlü olmalıdır. Silah devrine dair izin belgesi 6 ay süre ile geçerlidir.

Bağış işleminin makbuzu vezne servisinde 4.77 nolu koddan kesilir, vezne Tahakkuk ekranında;

Bağışlananın Değeri- Bağışlanacak silahın taraflarca beyan edilen değeri girilir.

Asıl Yazı Sayfası- İşlem metninin ilgili imzasına kadar olan kısmının sayfa sayısıdır, işlem NBS yazı servisinden yazdırılıp, vezne servisinde “Tahakkuk Listesi” nden çağrılarak makbuzu kesilince, sistem tarafından otomatik olarak hesaplanan işlemin asıl yazı sayfa sayısı bu kutuya gelmektedir.

Suret Yazı Sayfası-

“İşbu suret daire dosyasında saklı aynı tarih ve yevmiye sayılı aslının aynıdır” şerhi hariç kimlik onay şerhi ile birlikte işlemin tamamının toplam sayfa sayısıdır,

İşlem NBS yazı servisinden yazdırılırken suret nüshası da yazılmışsa, vezne servisinde “Tahakkuk Listesi” nden çağrılıp makbuzu kesilirse, sistem tarafından otomatik olarak hesaplanan sayfa sayısı, işlemin suret yazı sayfa sayısı kutusuna gelmektedir.

Silah bağış işlemine eklenmesi gereken İzin belgesinin fotokopisi dairede çekilmişse, asıl ve (suret nüsha varsa) suret yazı sayfa adetleri bu belge için 1 arttırılır. Karşılaştırma kutuları boş bırakılır.

İzin belgesinin fotokopisi dışarıda çektirilmişse, Karşılaştırma kutularına “1”, Ek Karşılaştırma kutusuna “1” girilir, dışarıda fotokopisi çekilen izin belgesi için ayrıca yazı kutularına değer girilmez.

İzin belgesi N.K.79 anlamında dayanak olmadığı için işlemde suret nüshası hazırlanmışsa vezne ekranındaki dayanak kutusu boş bırakılıp, izin belgesinden dolayı suret harcı da alınır.

BANKA TEBLİĞİ -İHTARNAME (VEZNE KODU 5.3, 5.4)

20 ve 21 Sayılı Birleştirilmiş Genelgede İhtar, ihbar ve banka hesap özeti tebliğ işlemlerine dair geniş açıklamalar mevcuttur.

2004/3 Sayılı genelgede özetle; birden fazla noter olan yerlerde bankalar ile tüm finans ve faktoring kurumlarınca tebliğ için notere getirilen, hesap özeti içeren tebliğler de dahil, konusu ne olursa olsun ihtar, ihbar ve her türlü tebliğ işlemlerinin ortak hesap kapsamına alındığı noterlere duyurulmuştur. Banka tebliğ işlemlerinin ortak hesaba girebilmesi için harçlı ise veznede 5.3 nolu koddan, harçsız ise 5.4 nolu koddan makbuzu kesilir.

ÖNEMLİ NOT: Banka tebliğ işlemlerinin ortak hesap dışı kalıp kalmadığı, işlemin yapıldığı ay sona ermeden içinde bulunulan aydaki tarih        aralığı        seçilerek, VEZNE TAHAKKUK-

SORUŞTURMA- İŞLEM KODU kısmına sırası ile 5.1 ve 5.2 kodu yazılır, bu 2 koddan makbuzu kesilen bütün işlemlerin görüntülenmesi sağlanır. İlgili isimleri kontrol edilerek banka, finans, faktoring şirketine ait ihtar ihbar işlemlerinin ortak hesap dışı kaldığı tespit edilirse “Vezne Servisi”- “Ortak Hesap Taşıma” kısmından ortak hesap dışı kalan işlem varsa seçilerek ay içinde tebliğ ortak hesabına taşınır.

Her hesap özetinin üzerine ilgiliye tebliğinin istendiğine dair bir yazı eklenmelidir. Bu yazı banka yetkililerince imzalanmalıdır. Noter tarafından hesap ekstresinin muhataba tebliğ talebinin uygun bulunduğuna dair tensip şerhi yazılarak işlem onayı tamamlanır. Tebliğ için getirilen ihtar, ihbar hesap özeti hesap ekstresi ve sair belgeyi İmzalayan banka yetkililerinin yetki belgesi veya imza sirküleri ya da yetkili olduklarını gösterir ticaret sicil gazetesi işlemin bütün nüshalarına eklenir.

2008/7 sayılı genelge uyarınca, Ödemede gecikme olmaksızın, borcun bildirim tarihindeki mevcut durumunu gösteren hesap özeti tebliğinden harç alınması gereklidir. Harç alabilmek için vezne servisinde işlem makbuzu, Banka Tebliği- İhtarname 5.3 nolu koddan kesilir.

Muhatap Adedi kutusuna tebliğ edilecek kişi sayısı girilir,

Bir Nüshadaki Yaprak kutusuna işlemin yalnızca 1 nüshasındaki bütün yapraklar (kağıt) dil olarak sayılır ve toplamı girilir.

Asıl Yazı Sayfası - Dayanak yazısı ile birlikte tensip şerhi (50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa hesabıyla) sayfa sayısının toplamı “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna girilir. Banka yetkililerine ait yetki belgesi veya imza sirküleri noterlik dairesinde fotokopi çekilmişse, ilgili kısımlarının sayfa adedi de yazı sayfa sayısına eklenir.

Karşılaştırma Asıl -        Dışarıda        hazırlanan        banka

yetkililerinin tebliğ talebini içeren yazısı ile hesap özeti, ihtar, ihbar ve sair tebliğ evrakının (50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, son sayfa 20 satırdan eksik olsa bile 1 sayfa hesabıyla) sayfa sayısının toplamı “Karşılaştırma Asıl” kutusuna girilir. Banka yetkililerine ait yetki belgesi veya imza sirküleri de noterlik

dairesi dışında fotokopi çekilmişse, onların sayfa sayısı toplamı (50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, son sayfa 20 satırdan eksik olsa bile 1 sayfa hesabıyla), tebliğ evrakının sayfa sayısına eklenir, bulunan sayfa sayısı “Karşılaştırma Asıl” kutusuna girilir.

Ek Karşılaştırma- Yetki belgesinin veya imza sirkülerinin fotokopisi noterlik dairesinin dışında çekilmişse, karşılaştırma ücreti alınması gerektiğinden, yetki belgesi veya yetkililere ait imza sirkülerinin ilgili kısımlarının sayfa sayısı (50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, son sayfa 20 satırdan eksik olsa bile 1 sayfa hesabıyla) ek karşılaştırma kutusuna girilir. Makbuzu kesilen        ihtarların        tebliğ        işlemleri        gecikmeksizin

tamamlanmalıdır. Karşılaştırma kutularına yazılan sayılar, “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna girilmez.

ÖNEMLİ NOT:

Birden fazla noterin bulunduğu yerlerde banka tebliğ işlem makbuzlarının 5.3 veya 5.4 nolu kodlardan kesilmesine çok dikkat edilmelidir, aksi taktirde işlem ücreti ortak hesap dışı kalır ve bu durum disiplin cezasını gerektirir.

BANKA TEBLİĞİ - İHTARNAME- HARÇSIZ (KOD 5.4) - (2007/57,2016/14 sa. Genelgeler)

Münhasıran süresinde ödenmeyen nakdi, gayri nakdi ve ayni kredi borçlarının, kredi kartlarının geri ödenmesi ile ilgili ihtar ve ihbarların içeriğinde istisnayı kaldıracak başkaca talepler olmaması durumunda NBS vezne servisinde makbuzları harçsız olan 5.4 kodundan, işleme uygun bilgi girişi yapılıp kesilir. İhtar metninde işlem istisnasını kaldıracak şekilde sair borç ve alacaklarla ilgili başkaca talep varsa işlem makbuzu veznede harçlı olan 5.3 kodundan kesilir.

BEYANNAME- DÜZELTME (VEZNE KODU 8.4)

(2016/6 sa. Genelge, 2016/93 sa. genel yazı)

Noterlik        Kanununun “Noterlik işlemlerinde çıkıntı,

değiştirme, fesih, iptal ve düzeltme” başlıklı 81.Maddesinde; Noterlik işlemlerinde, ilgilinin imzasını ve noterin onayını taşımayan çıkıntılar geçerli değildir. Çıkıntılar el yazısı ile yapılamaz.

Tamamlanmasından sonra bir        noterlik        işleminin

değiştirilmesi veya fesih ve iptal veyahut evvelki işin nitelik ve değeri değişmemek şartıyla düzeltilmesi, evvelki işlemin yapıldığı şekilde yeni bir işlemle yapılır. İşlem tamamlandıktan sonra hiçbir şekilde işlem kağıdına çıkıntı ve ekleme yapılamaz.

Düzeltme işleminin tarih ve numarası, noterlik dairesinde bulunan evvelki işleme ait kağıda yazılır. Yeni işlem başka bir noterlikte yapılırsa, düzeltme işlemini yapan noterlik, yeni işleme ait kağıdın bir nüshasını, gerekli açıklama yapılarak ilk işleme ait kağıda bağlaması için o işlemi yapan noterliğe gönderileceğine dair hükümler düzenlenmiştir. Bu hüküm uyarınca yapılacak düzeltme işlemlerinin makbuz kesiminde vezne “Tahakkuk” ekranında 8.4 kodu kullanılır.

Ancak sözleşmede yapılan değişiklikle ilave iş yaptırılması, taraf ve miktar gibi unsurlar değişiyorsa ilk işlemde azami hadden damga vergisi ödense dahi artan değer üzerinden nispi damga vergisi alınır. (Damga Vergisi Kan.14.Mad.)

Düzeltme ve/veya değişiklik yapılan noterlik işlemi başka noterlikte yapılmışsa düzeltme/değişiklik işleminden “1 nüsha” fazla çıkarılarak o noterliğe işleme eklemesi için gönderilir. Kanun gereği resmi makamlara yapılacak bildirimler ile noterliklere gönderilecek düzeltme beyannamesi için harç alınmayacağından, noterliğe gönderilecek bu nüsha için muhatap kutularına sayı girilmez, bildirim nüshası asıl ise vezne “Tahakkuk” ekranında “HARÇSIZ ASIL” kutusuna, ”1” sayısı yazılır, eğer gönderilecek nüsha suret ise “HARÇSIZ SURET” kutusuna, “1” sayısı yazılır. Diğer kutulara da işleme uygun bilgi girişleri yapıldıktan sonra makbuz kesilir.

ÖNEMLİ NOT: Noterlik işlemi tamamlandıktan sonra işlemde düzeltme yapılabilmesi için işleme katılan bütün ilgililerin düzeltme işlemine de katılması zorunludur.

BEYANNAME- ARAÇ SATIŞ DÜZELTME (VEZNE KODU 8.5)

39 sayılı Birleştirilmiş Genelge, 2018/10 sayılı genelge;

Harç, damga vergisi ve değerli kağıt bedeli alınmaksızın, elektronik ortamda yapılan ikinci el araçların satışına dair araç satış işlemi tamamlandıktan sonra, bu sözleşme ile ilgili olarak yapılacak düzeltmelerin de harç ve damga vergisi ile değerli kağıt bedeli alınmadan maktu ücretle yapılacağı yönündedir. Bu nedenle elektronik ortamda yapılacak araç satış sözleşmelerinin düzeltmesi ile ilgili olarak yazı servisinden hazırlanan düzeltme beyannamesi işleminin makbuzu, vezne servisi “Tahakkuk” ekranında “Beyanname - Araç Satış Düzeltme” başlıklı, maktu araç satış ücreti alan, 8.5 nolu koddan kesilir.

Düzeltme ve/veya değişiklik yapılan araç satış sözleşmesi başka noterlikte yapılmışsa, o noterliğe gönderim için PTT ücreti de alınır, düzeltme/değişiklik işleminden 1 nüsha fazla çıkarılarak sözleşmeyi yapan noterliğe sözleşmeye eklenmesi için gönderilir.

2018/10 sayılı genelge uyarınca başkaca bildirim yapılmaz.

ÇEVİRİ (VEZNE KODU: 21.1)

Noterler tercümanlara çeviri yaptırtmadan önce Noterlik Kanunu ve Noterlik Kanunu Yönetmeliği uyarınca, gerekli niteliklere haiz tercümanı seçip, yemin yaptırmak zorundadırlar.

Noterler atandığı noterlikte, kendisinden önceki noter tarafından yemini yaptırılmış olan tercümana çeviri yaptıracak ise kendisi de yeniden yemin yaptırıp, yemin tutanağı düzenlemek zorundadır.

Noterlik Kanunu uyarınca iki tür çeviri işlemi yapılmaktadır.;

1-N.K.99.Madde uyarınca yabancı dildeki kağıdın örneğini çıkarmak amacıyla.

Yabancı dildeki kimlik, pasaport, diploma gibi asıl bir belgenin onaylı örneğinin verilebilmesi için bu belgenin Türkçeye çevrilmesi ve bu çeviriye belge aslının fotokopisinin eklenmesi gereklidir. Tercümanın çeviri metninin altında “...dilindeki asıl belgeyi Türk diline tam ve doğru olarak çevirdiğimi beyan ederim.” şeklinde beyanı ve imzası olmalıdır. Noter suret onay şerhinde ise çevirinin yeminli tercümanı tarafından yapıldığı ve yabancı dildeki belgenin aslının aynı olduğu belirtilmeli ve işleme eklenen asıl belge fotokopisine “ÖRNEK” kaşesi vurulmalıdır.

2-Noterlik Kanunu 103.madde uyarınca bir dilden bir dile veya bir yazıdan başka yazıya çevirme işlemi;

Çeviri yalnızca başka bir yazıya tercüme amaçlı yapılıyorsa çevirisi yapılan belgeyi çeviriye ekleme zorunluluğu yoktur. 23 Sayılı Birleştirilmiş Genelgede çeviri işlemleri ve tercüman seçimi ile ilgili geniş açıklamalar mevcuttur, bu genelge uyarınca çevirisi yapılan belge ancak ilgilinin talebi halinde çeviri işlemine eklenebilir.

Örneğin; 10 satırı geçmeyen bir çeviriye, (ilgilinin çevrilen belgenin eklenmesine dair talebi alınıp) çevrilen belgenin fotokopisi eklenerek tamamlanan çeviri işleminin makbuz kesimi;

Vezne servisi tahakkuk ekranında 21.1 “ÇEVİRİ” kodu seçilir,

Tercüme Sayfa Adedi” kutusuna “0,50” sayısı girilir,

(“Tercüme Sayfa Adedi” kutusuna sayı girilirken tercüman tarafından yapılmış olan çevirinin sayfa sayısı satır hesabına göre, 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa hesabıyla sayılıp girilir. Eğer çeviri 10 satır veya daha az ise 0,50 sayısı yazılır. Çünkü Noterlik Ücret Tarifesinin, “Çevirme Ücreti” başlıklı 4.maddesinin 2.fıkrası uyarınca, 10 veya daha az satırı içeren sayfalardan yarım çeviri ücreti alınması gereklidir.)

“Asıl Yazı Sayfası” Çeviri ve çevrilen belgeden her birinin ayrı ayrı 20 satırı geçmediği durumlarda, her birinin sayfa sayısı “1” olduğundan, 1+1 toplam “2” sayısı “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna girilir, ekrandaki diğer kutulara da işleme uygun bilgi girişinden sonra “HESAPLA” yapılıp, makbuz kesilir.

23 sayılı Birleştirilmiş Genelge 6 maddede; “ Faks yoluyla gelen ya da fotokopi şeklinde ibraz edilen belgelerin de tercüme edilebileceği, a) 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 53/a maddesi hükmü (mahkemelere verilecek tenfiz dilekçelerine, yabancı mahkeme ilamının o ülke makamlarınca usulen onanmış aslı veya ilamı veren yargı organı tarafından onanmış örneği ve onanmış tercümesinin eklenmesi zorunludur) ayrık tutulmak kaydıyla; noterlikte yapılacak tercüme işlemlerinin tercüme edilecek belge aslı yoksa faks veya fotokopi yolu ile çıkarılmış suretlerinden de yapılmasının mümkün olduğu...” hükmü mevcuttur.

ÖNEMLİ NOT: Bu hüküm uyarınca yabancı mahkeme ilamlarının fotokopi ya da fakstan çevirisi yapılamaz. Yabancı mahkeme ilamı dışında, fotokopi veya fakstan çeviri yapılıyorsa çevirinin başına dikkat çekecek şekilde “FOTOKOPİDEN ÇEVİRİ” veya “FAKSTAN ÇEVİRİ” şerhi düşülmeli ve tercüman beyanının içinde de çevirinin fotokopiden veya fakstan yapıldığı belirtilmelidir.

KABUL ŞERHLİ PROFORMA FATURA ÇEVİRİSİ;

2001/43 sayılı genelgede, çevirisi istenen proforma fatura üzerinde muhatap tarafından kabul anlamına gelecek bir şerh verilmişse, bu belge ödemeyi ve siparişi kabul eden bir mektup olarak değerlendirilmekte ve bu çeviri işleminden diğer ücretlerle birlikte proforma faturanın ihtiva ettiği değer üzerinden nispi damga vergisi alınması gerektiği belirtilmektedir.

Kabul şerhi bulunan proforma faturanın çevirisi yapıldıktan sonra makbuz kesimi için VEZNE SERVİSİ-TAHAKKUK ekranında 21.1 nolu kod seçilir, ilgili ismi ve makbuz kesilecek çeviri işlemine göre kutulara gerekli bilgiler girildikten sonra, bu ekranının alt kısmında yer alan “ + EK İŞLEMLER...” - “DAMGA EKLE” kısmı kullanılarak tahsil edilecek damga vergisi nispeti 2023 yılı için binde 9,48 seçilip, proforma faturadaki değer “Damgaya Tabi Değer” kutusuna girilir, “HESAPLA” yapılıp makbuz kesilerek diğer ücretlerle birlikte nispi damga vergisi de tahsil edilir.

ÇEVİRİ -ÇOK DAMGALI (VEZNE KODU 21. 2)

Çevirisi yapılan belgede farklı nispetlerde damga vergisi alınmasını gerektiren işlemler bir arada bulunuyor ve bu işlemlerin damga vergisi ödenmemişse ( 15 günlük süre içinde ise), vezne “TAHAKKUK” ekranında 21.2 “ÇEVİRİ” kodu seçilir, ekranda işleme uygun bilgi girişi yapılır, çevrilen belgedeki damgaya tabi her bir değer ve damga vergisi nispeti ayrı ayrı girilir, diğer ücretlerle birlikte çevrilen belgenin damga vergisi de tahsil edilir, 15 günlük süre geçmişse vergi dairesine damga vergisi, gecikme cezası ve varsa faizi ödettirildikten sonra çevirisi yapılır.

DEFTER ONAYI (VEZNE KODU 19)

Vergi Usul Kanunu’nun “Tasdik makamı” başlıklı 223. maddesinde “Defterler, iş yerinin, iş yeri olmayanlar için ikametgahın bulunduğu yerdeki noter veya noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar...tarafından tasdik olunur...” hükmü düzenlenmiştir, noterler tarafından yetki alanı dışındaki mükelleflerin defteri onaylanırsa, usulsüz defter onayı yapılmış olur ve cezai yaptırıma maruz kalınır, bu nedenle defter onay işlemleri sırasında yetki kuralının atlanmamasına özen gösterilmelidir.

51 sayılı Bileştirilmiş Genelgede defter onay işlemleri ile ilgili geniş açıklamalar mevcuttur.

Bu Genelge ile “İş Sağlığı ve Güvenliği Defteri” nin herhangi bir yerle sınırlı olmaksızın tüm noterler tarafından onaylanabileceği bildirilmiştir.

Son yıllarda çıkarılan tebliğlerle, bazı mükelleflere elektronik ortanda defter tutma zorunluluğu getirilmiştir. 2017/159 Sayılı genel yazı ile ve farklı tarihlerdeki tebliğlerle defterlerini elektronik ortamda tutmak zorunda olan mükellefler noterlere duyurulmuştur.

Noterde defter tasdik işlemi yapılırken, mükellefin elektronik ortamda defter tutma zorunluluğu bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli, elektronik ortamda defter tutma mecburiyeti olanların defter onayı noterler tarafından yapılmamalıdır.

ÖNEMLİ NOT: 486 sıra numaralı Vergi Usul Kanun Genel Tebliği uyarınca; Serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflere elektronik ortamda defter tutma mükellefiyeti getirildiğinden, bu mükelleflerin defterleri noterlikte onaylanamaz.

51 sayılı Birleştirilmiş Genelgede özetle;

-Anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluşunda, ticari defterlerin açılış onayları şirket merkezinin bulunduğu ticaret sicili müdürlüğü tarafından yapılır hükmü yer almaktadır. Bu hükümden anlaşılacağı üzere Noterler anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluşunda yaptırdıkları defter açılış onayını (ilk işe başlama onayı) yapamayacaklardır, bu onay yetkili ticaret sicil müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

-Ticaret şirketleri ile gerçek ve tüzel kişi tacirlerin ticari defterlerinin gerek açılış onaylarında gerekse hesap döneminin açılışı niteliğinde olan onay yenilemelerinde (defter ara onayında),        ek        defter        onaylarında, ticaret        sicili

tasdiknamesinin noterce aranmasının zorunlu olduğu,

-Ticaret şirketleri dışındaki gerçek kişi tacirlerin kuruluş sırasında yaptıracakları ticari defterlere ilişkin ilk açılış onaylarında ticaret sicili tasdiknamesi aranmayacağı, ancak ilk işe başlama dışında yapılan açılış, ek defter tasdiki ve ara tasdiklerinde (onay yenileme) ticaret sicil tasdiknamesi aranmasının zorunlu olduğu,

-Gerçek kişi tacirler için ilk kuruluş aşamasındaki defter onayı dışındaki defter açılış, ek defter onayı, ara onayı (onay yenileme) işlemlerinde ticaret sicil tasdiknamesi veya esnaf odasında kayıtlı olduğunu gösterir belge aranacağı duyurulmuştur.

- 25.12.2020 tarihli Hukuki Danışmanlık duyurusu ile defter onaylama işlemleri için alınması gereken Ticaret Sicil Tasdiknamelerinin;

TNB portal-Benim Sayfam-Noterlik İşlemleri- “Ticaret Sicil Tasdiknamesi Sorgulama” kısmından da alınabileceği noterlere duyurulmuştur, bu kısımdan sorgulama ile çıkarılan ticaret sicil tasdiknameleri defter onay işlemlerinde kullanılabilir.

406 Sıra No. lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 01.04.2011 tarihinden itibaren defter ve belge tasdiklerinin bildirimlerinin elektronik ortamda yapılması esası getirilmiştir.

Noterlerce onaylandıktan sonra bildirime tabi olan defterlerin meşruhatları;

TNB portal-Benim Sayfam- Noterlik İşlemleri - Bildirimler- GİB Defter İşlemleri Bildirimi “DEFTER ONAY BİLGİ GİRİŞİ VE DÜZENLEME” kısmından hazırlanır,

Bu ekranda Yeni Defter Onay Listesi Oluştur- Yeni Defter Takımı Ekle kısmında önce Mükellef Türü seçilir. Gerçek kişiler için T.C No, tüzel kişiler için vergi no girilerek “VERGİ KİMLİK SORGULA” butonu ile mükellef bilgileri sorgulanır.

İlk işe başlamada mükellefin vergi dairesinde kaydı yok ise buraya mükellef bilgileri sorgulama yapılmaksızın elle girilir. Daha sonra ise “Defter Bilgileri” kısmındaki defter türü, onay türü, dönemi, sayfa sayısı gibi gerekli bilgiler girilerek “DEFTERİ EKLE” ile eklenir ve Defter Bilgileri kaydedilir. Deftere ait meşruhat soldaki yazıcı simgesi tıklanarak yazdırılır.

ÖNEMLİ NOT: Bildirime tabi defter belgeleri hazırlanırken NBS - YARDIMCI PROGRAMLAR, manuel defter hazırlama kısmı kullanılmamalıdır.

Defter bilgileri noterler dışında muhasebeciler tarafından da TNB' nin sistemine kaydedilebilir. Muhasebecinin sisteme giriş şifresinin belirlenmesi noterler veya personelleri tarafından yapılmaktadır.

Muhasebecilerin sisteme kaydı ve şifresinin belirlenebilmesi;

Noter veya noter personeli tarafından TNB Portal - Benim Sayfam- Noterlik İşlemleri - SMMM Şifre Tanımlama - Yeni Kayıt /Şifre Güncellemesi kısmından gerekli bilgi girişleri yapılarak belirlenir. Muhasebeciler internetten, TNB SMMM Defter Bilgi Girişi kısmına kendi şifreleri ile girip defteri onaylanacak mükellef ve defter bilgilerini kaydedip meşruhat çıktısı ve listelerini alıp bu listedeki defterleri de noterde onaylatırlar.

Muhasebeciler, noter ve çalışanları tarafından hazırlanıp sisteme kaydedilen defterler için noterliklerde NBS VEZNE SERVİSİ - DEFTER BELGE İŞLEMLERİ- TOPLU DEFTER

LİSTESİ kısmından makbuzu kesilecek defterlerin “DEFTER LİSTE NUMARASI” yazılıp, “SORGULA” yapılır, açılan listedeki defterlerin makbuzu kesilir.

Makbuz kesiminden sonra sıralı sayfa numaralı defterin bütün sayfalarına noterlik ıslak mührü ve işlem yevmiye numarası basıldıktan sonra ilk ve son sayfası Noterlik Kanunu 68.madde ve N.K.Yön.99-105 maddeleri ile ilgili diğer kanunlar uyarınca gerekli şerhler düşülür ve usulüne uygun olarak defter onay işlemi yapılır.

51 Sayılı Birleştirilmiş genelge uyarınca; Açılış onayının defterin “1 numaralı” ilk sayfasına yazdırılması zorunlu olup, boş numarasız sayfaya yazdırılamaz.

2011/47 Sayılı Genel Yazı ve ilgili tebliğler uyarınca tasdiki ve bildirimi zorunlu olan defterler sayılmıştır. Noterler tasdik etmiş oldukları bildirimi zorunlu olan defterlere ait bilgileri, en geç tasdik işleminin yapıldığı ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI' na elektronik ortamda göndermek zorundadırlar.

Örneğin; Aralık ayında açılış onayı yapılan defterlerden bildirime tabi olan defterler, onay işleminin yapıldığı Aralık ayını takip eden ikinci ay olan Şubat ayının sonuna kadar, noterler tarafından elektronik ortamda GİB bildirimi yapılmak zorundadır.

Noterlikte onaylanan defterlerin elektronik ortamda GİB’ na bildirilmesi;

- NBS Vezne servisinde vezne yetkilisi tarafından makbuzu kesilen defterlerden bildirime tabi olanlar, TNB Portal - Benim Sayfam - Noterlik İşlemleri - Bildirimler- GİB Defter İşlemleri Bildirimi” GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA BİLDİRİLECEK DEFTERLER kısmında yer alır.

Bu ekranda tarih aralığı belirlenip sorgulanarak, bu tarihlerde “Onaylanan Defter Listesi” açılır ve süresi içinde noterler tarafından “Listeyi Gelir İdaresi Başkanlığı’na Bildir” tıklanarak GİB defter bildirimi yapılır.

ÖNEMLİ NOT:

Vezne servisinde makbuz kesimi sırasında internet kesintisi olması veya defter onay bilgilerinde eksiklik bulunması nedeniyle, bildirime tabi bir defterin, TNB bildirimi yapılamayabilir, TNB bildirimi yapılmadığı için de TNB portal - Benim Sayfam - Noterlik İşlemleri - Bildirimler- GİB Defter İşlemleri Bildirimi” GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA BİLDİRİLECEK DEFTERLER kısmında bilgileri bulunmaz, TNB portale gönderilemeyen defter onay bilgilerinin TNB portale gönderilmesi için;

NBS VEZNE SERVİSİ - DEFTER BELGE İŞLEMLERİ - DEFTER ONAY - TAHSİLATI GERÇEKLEŞTİRİLEN DEFTER ONAY İŞLEMLERİ kısmından yapılan sorgulama sonucu TNBA ye gönderilemeyen defter bilgileri ekrana getirilir, varsa eksiklikler tamamlanır, “TNB’ ye GÖNDER” butonu ile portale gönderimi tamamlanır, ardından da bildirime tabi olan defterlerin, TNB portal - Benim Sayfam - Noterlik İşlemleri - Bildirimler- GİB Defter İşlemleri Bildirimi” GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA BİLDİRİLECEK DEFTERLER kısmından süresi geçirilmeden GİB bildirimi yapılır.

Bildirime tabi olmayan defterler NBS- YARDIMCI PROGRAMLAR - “MANUEL DEFTER HAZIRLAMA” kısmından hazırlanabilir.        (Bildirime        tabi defterler bu kısımdan

hazırlanmaz, TNB Portal den hazırlanır.) Veznede ise defterin türüne ve onay türüne göre 19 nolu kodlardan uygun olan koddan makbuzu kesilir.

ÖNEMLİ NOT:

Bildirime tabi olan defterlerin açılış ve ara tasdiki işlem makbuzu vezne servisinde kendi kodundan kesilip, süresi içinde TNB portalden elektronik ortamda GİB bildirimi yapılmasına özen gösterilmelidir.

Ara tasdiki yapılan defter aynı zamanda görüldü yapılmış olsa dahi vezne servisinde işlem makbuzu Kapanış - Görüldü kodlarından kesilemez.

Elektronik ortamda ve kâğıt ortamında bildirim mecburiyetini süresinde yerine getirmeyen veya süresinde yerine getirmekle beraber, sayılan bilgileri eksik ya da yanlış olarak gönderen noterler veya noterlik görevini ifa edenlere Vergi Usul Kanununda yer alan cezai müeyyideler uygulanır. 2023 yılı için bu ceza 7500 TL. dir, Bu cezaya maruz kalmamak için noterde onaylanan defterlerden bildirime tabi olan defterler süresi içinde GİB ‘na bildirilmelidir.

DEĞİŞİK İŞLEM (VEZNE KODU 92.1)

Veznede tanımlı işlem kodları ile birebir örtüşmeyen işlemlerin makbuz kesimi için vezne servisi tahakkuk ekranındaki 92.1 kodu kullanılır.

Vezne yetkilisi tarafından hesaplanan harç, damga vergisi, değerli kağıt, noter ücreti ve diğer bilgi girişleri tahakkuk ekranında elle yazılır, işlem ismi listeden seçildikten sonra makbuzu kesilir.

ÖNEMLİ NOT:

Vekaletname, azilname, istifaname, araç satış- bağış sözleşmeleri, ticari plaka devir sözleşmeleri, TARES işlemleri, ARTES işlemleri, Taşınmaz Satış Sözleşmesi gibi sicillerle haberleşen, silinemeyen, düzeltilemeyen işlemler ile ölüme bağlı tasarruflar, defter ve belge onayı gibi elektronik ortamda bildirilen işlemlerin makbuz kesimi için 92.1 nolu kod kesinlikle kullanılmamalı bu işlemler için hazırlanmış kendi kodlarından işlem makbuzu kesilmelidir.

EMANET (VEZNE KODU 13.1)

22 sayılı Birleştirilmiş Genelgede emanet işlemleri ile ilgili geniş açıklamalar mevcuttur.

Noterlik Kanunu 62 ve devamı maddeleri ile Noterlik Kanunu Yönetmeliği' nin ilgili maddeleri uyarınca noterler emanet teslim alabilirler, emanet tutanağı hazırlamak için yazı servisinde “İşlem Tipi” “Düzenleme” seçilir, “TUTANAK” başlıklı 13 nolu kodlardan işleme uygun kod kullanılarak, en az 3 nüsha tutanak hazırlanır,        teslim alınan emanet noterlikte

tutulması zorunlu olan emanet defterine kaydedilir, ilgili imzası alınır ve emanet defterindeki sıra numarası emanet teslim alma tutanağına yazılır.

Yazı servisinden yazdırılan emanet tutanağının Vezne servisi- Tahakkuk 13.1 “EMANET” kodundan makbuz kesimi;

MUHATAP ADEDİ - Emanet bir kişiye teslim edilmek için alınmışsa, o kişiye emanet tutanağının bir nüshası emaneti teslim alması konusunda bilgilendirmek için gönderilir, MUHATAP ADEDİ kutusuna emanet tutanağının örneği gönderilecek kişi sayısı girilir, aksi durumlarda bu kutu boş geçilir.

SAKLAMA YILI- Bu kutuya emanete veren        kişinin talebi

üzerine saklama süresi 1 yıldan az olmamak üzere girilir.

EMANETİN DEĞERİ kutusuna emanet tutanağında değer yazıyorsa bu değer girilerek değer üzerinden nispi harç alınması sağlanır, değer yoksa bu kutu boş geçilir, diğer kutulara da gerekli bilgiler girildikten sonra işlem makbuzu kesilir.

Tamamlanan tutanağın bir nüshası ilgiliye verilir, bir nüshası cildbende yapıştırılır, tutanağın bir nüshası da içinde emanet bulunan, kapatılan kısmı emaneti veren ve noter tarafından imzalanmış mühürlenmiş olan kapalı zarfa iliştirilir ve kasada saklanır.

N.K.64.mad.,N.K.Yön.107/son ve 108.maddeler uyarınca noterler emanet para da alabilirler. Para alınırken kullanılacak Emanet Makbuzu, emanet para geri ödenirken kullanılacak “Reddiyat Makbuzu” örneği TNB Portal- Ana Sayfa- Mevzuat- Mesleki Dokümanlar- Diğer Mesleki Dokümanlar kısmında mevcuttur. Emanet alınacak para, Türk Borçlar Kanunu 107.madde uyarınca alınıyorsa, o zaman mahkemece noterliğin tevdi mahalli olarak tayin edilmesi gereklidir. Emanet para en geç ertesi iş günü bankadaki emanet para hesabına yatırılmalıdır. Noterlikler her yıl ocak ve temmuz ayında bu para miktarlarını bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılıklarına bildirirler.

Adalet Bak. Huk. İşleri Gen. Müd. nün 26.05.2008 tarih ve 104/1 sayılı Genelgesi uyarınca, emanet para hesabının Vakıflar Bankasının bulunduğu yerlerde, Vakıflar Bankasında açılması gerektiği bildirilmiştir.

22 sayılı Birleştirilmiş Genelgede, kaset ya da CD'lerin, yasaklanmamış ve konusu itibariyle meşru olduğu yolundaki ilgilinin beyanı tutanağa yazılmak suretiyle emanete kabul edilebileceği açıklanmıştır.

22 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca Sendika başkan ve yöneticilerinin mal bildirimlerine dair emanetler saklama süresinin dolmasını takiben alınmazsa, 1 yıl daha beklenir ve sonrasında Noterlik Kanunu 65.madde uyarınca gerekli tebligatlar yapılmasına rağmen yine de alınmazsa bu emanetler bir tutanakla imha edilebilir.

EMANET- İADE TUTANAĞI (YAZI SERVİSİ KODU 13.1.9) Örneğin; Noterler muhataba teslim edilmek üzere anahtar emanete alabilirler. Anahtar emanete alma işlemi NBS yazı servisinde, EMANET - ANAHTAR TESLİM ALMA TUTANAĞI 13.1.2 kodundan hazırlanır ve veznede 13.1 kodundan gerekli bilgiler girilip, makbuzu kesilir.

ÖNEMLİ NOT:

Anahtarı noterden teslim alması için muhataba tebligat yapıldıktan sonra, muhatap noterden anahtarı teslim almaya geldiğinde yazı servisinde “İşlem Tipi”- “Düzenleme” seçilir,13.1.9 kodu kullanılarak “EMANET- İADE TUTANAĞI” hazırlanır. Hem tutanağa hem de emanet defterine emaneti teslim alanın imzası alınarak emanet teslim edilir. Noterde emanette bulunan anahtarın ilgiliye tesliminde veznede makbuz kesilmez, 22 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca emanetin noter tarafından ilgilisine teslimi ücret alınmaksızın yapılır.

EL İLE YAZILAN KAPALI ZARFTAKİ VASİYETİ EMANETE ALMA

( 18 sayılı Birleştirilmiş Genelgenin “I-Vasiyet” bölümünün 3.b maddesinde el ile yazılmış vasiyetnamenin emanete alma işlemi ile ilgili açıklamalar mevcuttur.)

Türk Medeni Kanunu 538.maddesi uyarınca vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek, başından sonuna kadar miras bırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış vasiyetnamenin kapalı zarfta emanete alınmak ve saklanmak üzere noterliğe verilmesinde, Noterlik Kanunu 69. maddesi uyarınca işlem yapılır. İlgilinin hukuki ehliyeti bulunduğuna dair

rapor alınması uygun        olur,        tutanağa ilgilinin fotoğrafı

yapıştırılır.

Vasiyet eden tarafından elle yazılan, kapalı zarftaki vasiyetini emanete almak için NBS yazı servisinde düzenleme şeklinde 13.1.1 kodlu “EMANET-VASİYETNAME TESLİM ALMA TUTANAĞI” hazırlanır, yazdırılan işlem vezne servisinde Tahakkuk Listesinden çağrılır, Vezne Servisi - Tahakkuk ekranında 13.1 “EMANET” kodunda kutulara bilgiler girilip, nüfusa bildirim için ekranın alt kısmında “+EK ÜCRET EKLE” kısmından “Bildirim Yazı Ücreti” de alınarak işlem makbuzu kesilir. Kapalı zarfın kapatılan kısmı noterlik mührü ile mühürlenip imzalandıktan ve ilgilisine de imza ettirildikten sonra tutanağın bir nüshası bu zarfa zımbalanarak kapalı kasada saklanır, emanet defterine ve fihrist defterine kaydedilir.

El ile yazılan kapalı zarftaki vasiyetin emanete alındığına dair işlem, ilgilinin vefatı halinde ölümünün noterliğe bildirilmesi için noterin bulunduğu yer nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekir,        NBS yazı servisinde 13.1.1 kodundan işlem

düzenleme şeklinde hazırlanıp yazdırılır , tahakkuk listesinden çağrılıp veznede 13.1 kodunda makbuzu kesilip, işlem e- imzası yapıldığında elektronik ortamda NVİ bildirimi yapılır ve el yazılı vasiyetini noterlikte emanete bırakan kişinin nüfus kaydına VASİYET şerhi işlenir, işlem tamamlandıktan sonra vasiyet bildiriminin ilgilinin nüfus kaydına işlenip işlenmediği mutlaka kontrol edilir, bildirim yapılamamışsa NBS-YARDIMCI PROGRAMLAR - ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR - NVİ ÖLÜME BAĞLI TASARRUF BİLDİRİMİ kısmından sorgulama yapılıp bildirimi tamamlanmalıdır.

Noterlik Kanununun 69’uncu maddesinin ikinci fıkrası gereğince, nüfus idaresi tarafından vasiyet edenin öldüğünün ihbar edilmesi veya resmi bir belge ile ispatı halinde, noterlikte emanette alınmış kapalı zarftaki vasiyet ilgili sulh hukuk mahkemesince açılması için noterin bulunduğu yerdeki cumhuriyet savcılığına gönderilir.

ÖNEMLİ NOT:

Emanete kapalı zarfta el yazılı vasiyet bırakan ilgilinin vefatı halinde gecikmeksizin Noterlik Kanunu 69’uncu madde hükmü uyarınca vasiyetin açılması için noterler tarafından gönderiminin yapılması, gecikme nedeniyle yaşanabilecek olası hak kayıplarının önüne geçilmesi yönünden çok önemlidir.

EMANETTEKİ VASİYETİN İADESİ (VEZNE KODU 13.9)

Noterde emanete kapalı zarfta el ile yazılı vasiyet bırakan ilgili, emanete bıraktığı kapalı zarftaki vasiyetnamesini geri almak isterse NBS yazı servisinde13.1.15 kodundan “Emanetteki Vasiyetin İadesi Tutanağı” düzenlenir, yazı servisinde hazırlanıp yazdırılan bu işlem, Vezne-Tahakkuk Listesinden, “Tahakkuk” ekranına getirilerek, makbuzu 13.9 “Emanetteki Vasiyetin İadesi” kodundan kesilir. İade tutanağının bir fotokopisi, cildbende takılı olan el yazılı vasiyetin emanete alma tutanağına eklenip, işlemin üzerine emanetteki vasiyetin iade edildiğine dair bilgi notu düşülür.

Emanette bulunan kapalı zarftaki vasiyetnamenin kendisine iade edildiğine dair ilgili imzası, işlem tutanağı ile birlikte emanet defterine de alınır. Emanetteki vasiyetin iade edildiği vasiyet fihristine de işlenir.

Noterlikte emanete alınan vasiyet nedeniyle ilgilinin nüfus kaydına konulan “VASİYET” şerhinin kaldırılıp kaldırılmadığı kontrol edilir. Emanete alınıp iade edilen kapalı zarftaki vasiyet nedeniyle ilgilinin nüfus kaydına konulan vasiyet şerhi kalkmamışsa, kaldırılması için nüfusa yazılı bildirim yapılarak, bu şerhin kaldırılması sağlanır.

E TESPİT (VEZNE KODU 13.8)

(19 Sayılı Birleştirilmiş Genelgede bu konuda geniş açıklamalar mevcuttur)

19 sayılı Birleştirilmiş Genelge ile Noterlik Kanunu 198/A maddesiyle tespit konusuna ilişkin yeni bir düzenleme yapıldığı ve elektronik ortamdaki durum, görüntü, işlem veya benzeri her türlü verinin de noterler tarafından tespitinin yapılabileceği noterlere duyurulmuştur. Yine aynı genelge ile noterlerin yapabilecekleri tespit işlerinin Noterlik Kanunu'nun 60'ıncı maddesi ile sınırlı olduğu, yapılması kanunla başka bir makam, merci veya şahsa verilmiş olan, kanunlarda resmi olarak yapılmaları emredilen ve mercileri belirtilmiş olan hukuki işlemleri noterlerin yapamayacakları belirtilmiştir.

Bu genelgede özetle;

-Noterlik Kanunu’na eklenen 198/A maddesiyle, tespit konusunun genişletilmesi yanında, tespitin yapılış şekline ilişkin de yeni bir düzenleme yapıldığı ve bu işlerin elektronik ortamda da yapılmasına olanak sağlandığı,

-Bir donanımda veya internet ortamındaki her türlü verinin tespiti işleminin TNBBS kullanılarak yapılacağı,

-Bir donanımda veya internet ortamında bulunan verinin elektronik ortamda tespiti sırasında, veri içeriğinin yabancı dilde olması durumunda, ilgilisi tarafından talep edilmedikçe tercümesinin gerekmediği,

- Noterlik Kanunu'na eklenen 198/A maddesi ve Noterlik İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre bir donanımda veya internette bulunan her türlü verinin, hukuk, ceza ve idari davaya konu olup olmayacağı dikkate alınmadan tespitinin yapılabileceği noterlere duyurulmuştur.

E -TESPİT YAPILMASI;

E-Tespit isteyen kişi tarafından TNB PORTAL - E HİZMETLER - E-TESPİT ekranın sağ üst köşesindeki E- DEVLET kapısından e-devlet şifresi ile giriş yapılır, “YENİ TESPİT” sekmesinden ilerlenir, Kullanım Koşulları kısmı onaylanıp “DEVAM” yapıldıktan sonra, açılan sayfadaki adres çubuğuna, e-tespit yapılacak internet sayfasının adresi girilir, ilk sayfayla birlikte tespiti istenen sayfaların “EKRAN GÖRÜNTÜSÜNÜ TESPİT ET “ kısmından tespit yapılır ve “BELGE OLUŞTUR” butonu ile kaydedilir ,        “TESPİT

BAŞVURU NUMARASI” oluşan sayfadaki “TAMAM” düğmesi ile tespit kaydı oluşturulur. Ardından e-tespitin tutanağa bağlanıp, tamamlanması için herhangi bir noterliğe müracaat edilir.

İlgilinin noterliğe müracaatı üzerine, noterler tarafından NBS yazı servisi, “Düzenleme” işlem listesinde yer alan “ E- TESPİT” 13.1.12 kodlu işlem seçilip, e- tespit başvuru numarası ile sorgulama yapılır, tespit isteyen kendi adına tespit yapmışsa, ekrana gelen uyarıda “EVET” seçilir ve ilgilinin kimliği tutanağa eklenir, tespit isteyen kendi adına tespit yapmamışsa ekrana gelen uyarıda “HAYIR” seçilir ve kimlik ekranında adına tespit yapılan ilgilinin kimliği işleme eklenir, diğer noterlik işlemleri gibi varsa temsilci eklenir, tutanak hazırlandıktan sonra bu ekranın sağ üst tarafında bulunan göz ikonundan tespit edilen belgeler yazdırıldıktan sonra, tespit tutanağı da yazdırılır, tespit edilen sayfalar tespit tutanağına eklenip tespit isteyenin imzası alınır, daha sonra bu işlem VEZNE SERVİSİ - TAHAKKUK LİSTESİ’ nden “TAHAKKUK” ekranına çağrılınca, 13.8 nolu kod seçili gelir, işlem kaç nüsha ise toplam nüsha sayısı, bir nüshada bulunan yaprak adedi (işlem ve eklerin toplam yaprak adedi) , tutanakla birlikte tespit edilen sayfaların yazı sayfa sayısı (Tespit edilen yapraklardaki yazı sayısı harf sayılarak bulunmaz, bunun yerine her bir yaprak için 1 yazı sayfa sayısı olmak üzere kaç yaprak tespit edilmişse toplamı tutanak yazı sayfa sayısı üzerine ilave edilir.) bilgileri ve işeme uygun diğer bilgiler de girilerek veznede makbuzu kesilip, e-tespit işlemi tamamlanır.

ÖNEMLİ NOT:

19 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca bir donanımda veya internet ortamında bulunan tespiti yapılacak verinin içeriğinin yabancı dilde olması durumunda tercümesi yapılmaksızın E- TESPİT işlemi yapılabilir, ilgilisi Türkçeye çevirisini de talep ederse ancak o zaman çeviri yapılarak işlem tamamlanır.

FATURA ONAYI (VEZNE KODU 19.11)

(2011/47 Sayılı Genel Yazı)

406 Sıra No. lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 01.04.2011 tarihinden itibaren defter ve belge tasdiklerinin bildirimlerinin elektronik ortamda yapılması esası getirilmiştir.

2011/47 Sayılı Genel Yazı ile ilgili tebliğ uyarınca tasdiki ve bildirimi zorunlu olan belgeler tek tek sayılmıştır. Bildirime tabi bu belgeler noterlikte tasdik edilirken TNB portal-

Benim Sayfam- Noterlik İşlemleri - Bildirimler- GİB Belge (Fatura) İşlemleri Bildirimi - BELGE (FATURA) ONAY- Belge (Fatura) Onay Bilgi Girişi Ve Düzenleme kısmından meşruhatları hazırlanıp, yazdırılır.

Bu sayfada onaylanacak belge veya faturanın meşruhatını hazırlarken; Gerçek kişiler için T.C No, tüzel kişiler için vergi no girilerek “VERGİ KİMLİK SORGULA” butonu ile mükellef bilgileri sorgulanır, (Sorguluma ile gelen mükellef bilgilerinin doğruluğu ve mükellefin “FAAL” mükellef olduğu kontrol edilmelidir.) Daha sonra ise “Belge(Fatura) Bilgileri “ kısmına belge cinsi, seri, sıra no , sayfa ve nüsha sayısı girilerek “Belge Bilgileri Kaydet” butonu ile kaydedilir. Faturaya ait meşruhat en soldaki, yazıcı simgesi tıklanarak yazdırılır.

Meşruhatı TNB portalden hazırlanan, bildirimi zorunlu olan fatura ve belgelerin vezneden makbuz kesimi için - Vezne Servisi - Defter Belge İşlemleri - Belge/Fatura Çağırma ekranı açılır, fatura/belgenin noter tarafından hazırlanan meşruhatının alt kısmında bulunan, NBS numarası yazılıp sorgulanır, portalden hazırlanan fatura bilgileri ekrana getirilir, belge bilgileri kontrol edildikten sonra KAYIT VE MAKBUZ kesimi yapılır .

Bildirime tabi olan belge veya faturanın meşruhat yazdırılmaksızın da NBS- Vezne - “Tahakkuk” ekranında “Belge Onayı (Fatura vs) Bildirimli” 19.11 kodundan makbuzu kesilip, ardından        NBS-Vezne Servisi-Defter

Belge İşlemleri- Belge Onay- “Tahsilatı Gerçekleştirilen Belge Onay” İşlemleri kısmından sorgulama yapılır , açılan listeden bilgileri tamamlanacak işlem seçimi yapılır, fatura bilgileri tamamlanır, “TNB’ ye Gönder” kısmından TNB gönderimi yapılır. TNB portal-Benim Sayfam- Noterlik İşlemleri - Bildirimler- GİB Belge (Fatura) İşlemleri Bildirimi -GELİR        İDARESİ        BAŞKANLIĞINA        BİLDİRİLECEK

BELGELER (FATURALAR) ekranı açılır, 15 günlük yevmiye tarih aralığında sorgulama yapılır, listeden seçim yapılarak seçilen fatura/belgenin meşruhatı yazdırılır, süresi içinde GİB’na bildirim yapılır.

Bildirime tabi belgelerin GİB bildirimi;

TNB portal- Benim Sayfam- Noterlik İşlemleri - Bildirimler- GİB Belge (Fatura) İşlemleri Bildirimi -GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA BİLDİRİLECEK BELGELER (FATURALAR) ekranında, 15 günlük yevmiye tarih aralığında sorgulama yapılır ve noterlikte onaylanan belgelerin listelenmesi sağlanır, “Listeyi Gelir İdaresi Bakanlığı’na Bildir” kısmından bildirim yapılır.

ÖNEMLİ NOT:

Noterler tasdik etmiş oldukları bildirimi zorunlu olan belgelere ilişkin bilgileri, en geç belgelerin tasdik edildiği günü takip eden 15. günün sonuna kadar elektronik ortamda GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI' na göndermek zorundadırlar.

İlgili Tebliğle getirilen elektronik ortamda ve kâğıt ortamında bildirim mecburiyetini süresinde yerine getirmeyen veya süresinde yerine getirmekle beraber, sayılan bilgileri eksik ya da yanlış olarak gönderen noterler veya noterlik görevini ifa edenlere Vergi Usul Kanununda yer alan cezai müeyyideler uygulanır.        2023 yılı için bu tutar 7.500,00 TL.

olup, bu cezai müeyyideye maruz kalmamak için noterliklerde onaylanan ve elektronik ortamda bildirime tabi olan defter ve belgelerin en geç belgelerin tasdik edildiği günü takip eden on besinci günün sonuna kadar elektronik ortamda GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI' na bildirim yapılmasına özen gösterilmelidir.

TASDİKİ VE BİLDİRİMİ ZORUNLU BELGELER;

1-FATURA

2-SEVK İRSALİYESİ

3-GİDER PUSULASI

4-PERAKENDE SATIŞ FİŞİ

5-SERBEST MESLEK MAKBUZU

6-TAŞIMA İRSALİYESİ

7-G.MÜŞTERİ LİSTESİ

8-YOLCU TAŞIMA BİLETİ

9-MÜSTAHSİL MAKBUZU

10-YOLCU LİSTESİ

11-REÇETE

12-DİPKOÇANLI GİRİŞ BİLETİ

13-ADİSYON

14-İRSALİYELİ FATURA

15-DÖVİZ ALIM BELGESİ

16-AMBAR TESELLÜM FİŞİ

17-MAKİNALI KASALARIN KAYIT RULOLARI

18-ADİSYON TİPİ PERAKENDE SATIŞ FİŞİ

19-DÖVİZ SATIM BELGESİ

20-SİGORTA KOMİSYON GİDER BELGESİ

21-ÖDÜNÇ SÖZLEŞMESİ

22-ÖZEL FATURA

23-FATURA/ÇEK

24-DİPKOÇANLI YOLCU TAŞIMA BİLETİ

25-SİGORTA POLİÇELERİ

26-EK BELGELER (ZEYİLNAMELER)

27-ORMAN KOOPERATİFLERİ ÖDEME CETVELİ

28-GİRİŞ BİLETİ

29-KIYMETLİ MADEN ALIM BELGESİ

30-KIYMETLİ MADEN SATIM BELGESİ

31-DÖVİZ VE KIYMETLİ MADEN ALIM BELGESİ

32-DÖVİZ VE KIYMETLİ MADEN SATIM BELGESİ’ dir.

2006/60,64 sayılı genelgelerle faturalar 50 veya 100'lük ciltler halinde onaylatılabileceği, bu sayıların dışında 1,10,49 gibi sayfa sayılı ciltlerin onayının yapılmaması gerektiği açıklanmıştır.

Gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, kullanacakları belge ve faturaları noterliklerde onaylatabilirler, basit usule tabi olan mükellefler kullanacakları fatura ve belgeleri bağlı bulundukları odalardan temin ederek kullanmaları gerektiğinden, bu mükelleflerin noterde fatura ve belge onayı yapılmamalıdır. Bu durumun istisnası yalnızca oda kaydı bulunmayan ve sadece traktörle nakliyecilik yapanlar, hususi oto ile ticari faaliyette bulunanlar, biçer döver işletmecileri ile inşaat ustalarıdır, bunların kullanacakları fatura ve belgelerin onayı oda kayıtları olmadıklarını beyan etmeleri üzerine noterliklerde yapılabilir.

1990/87 Sayılı Genelge, sevk irsaliyesi ve yolcu listesinin en az üç nüsha olarak düzenleneceği yönündedir, bu nedenle 2 li olan ciltler onaylanmamalıdır.

Bildirime tabi olmayan belgelerin hazırlanması, NBS- Yardımcı Programlar - Manuel Belge Hazırlama kısmından yapılabilir, bildirime tabi olan belge ve faturalar bu kısımdan hazırlanmaz, TNB portalden yukarda yazılı olan şekilde hazırlanır.

FERAGATNAME

MİRAS KALAN MENKÜLDEN FERAGAT (VEZNE KODU 9.1)

MİRAS KALAN MOTORLU ARAÇTAKİ HAKDAN DİĞER MİRASÇI LEHİNE FERAGATNAME

(39 sayılı Birleştirilmiş Genelge)

Muristen kalan bir motorlu aracı, mirasçılar isterlerse kendi adlarına intikal ve tescil ettirmeksizin, diğer mirasçı lehine miras hissesinden feragat edebilir. Lehine feragat yapılan mirasçı, feragat işlemi üzerine ilgili vergi dairesinden feragat nedeniyle ödenmesi gereken veraset ve intikal vergisini ödedikten ve tescil edilecek araç için ilişik kesme belgesi aldıktan sonra, noterliklerde bu aracı kendi adına tescil ettirebilir.

Miras kalan araçla ilgili olarak diğer mirasçı lehine yapılacak feragat işlemi NBS yazı servisinde, feragat eden ve lehine feragat edilenin bir arada bulunması ve işleme birlikte katılmak istemesi durumunda iki taraflı 9.1.3 kodundan, yalnızca feragat edenin/edenlerin işleme katılması durumunda ise 9.1.6 nolu koddan tek taraflı olarak hazırlanır, feragat işlemine varsa NK.mad.79 uyarınca işleme katılanların mirasçı olduklarını gösterir veraset ilamı/mirasçılık belgesi eklenir, veznede makbuzu 9.1 nolu koddan kesilir.

İMZA ADEDİ kutusuna işleme katılan kişi sayısına göre belirlenen toplam sayı girilir.

VERGİYE TABİ DEĞER kutusuna işlemde değer yazılmışsa bu değer girilir, değer yok ise bu kutu boş geçilir.

31 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca işleme değer girilmesi zorunluluğu yoktur.

Feragat bedelsiz olarak yapılırsa, işlem metnine bedelsiz olarak feragat edildiği yazılır.

İşleme eklenmesi zorunlu dayanaklar noterlik dairesinde fotokopi çekilirse, bunların yazı sayfa sayısı ile feragat işleminin yazı sayfa sayısı toplamı yazı sayfa sayısı kutularına girilir, dairede fotokopi çekilen durumlarda karşılaştırma kutularına sayı girilmez,

İşleme eklenmesi zorunlu dayanaklar dışarda fotokopi çekilirse, bunların sayfa sayısı toplamı karşılaştırma kutularına girilir, işleme eklenmesi zorunlu ek varsa eklerin sayfa sayısı “Ek Karşılaştırma” kutusuna girilir,

İşlemde suret nüshası varsa tahakkuk ekranındaki “DAYANAK” kutusuna NK.79 kapsamında eklenen dayanak belgenin sayfa sayısı girilir, işleme göre diğer kutulara gerekli bilgiler girilerek işlem makbuzu kesilir.

MİRAS KALAN SİLAHTAKİ HAKDAN DİĞER MİRASÇI LEHİNE FERAGATNAME

31 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca, mirasçılar tarafından diğer mirasçı lehine miras kalan silahtaki haktan feragat işlemi yapılırken, lehine feragat yapılacak mirasçı için, adına silah alabileceğine dair izin belgesi aranmaz.

İlgili mevzuat uyarınca 21 yaşını bitirmemiş kişilere ateşli silah ve mermi taşıma ve bulundurma ruhsatı verilemeyeceğinden, lehine feragat edilenin 21 yaşından büyük olmasına dikkat edilmelidir.

Miras kalan silahla ilgili olarak yapılacak feragat işlemi, NBS yazı servisinde yalnızca feragat edenin/edenlerin katılması durumunda tek taraflı olarak 9.1.1 kodundan, feragat eden ve lehine feragat edilenin bir arada bulunması ve işleme birlikte katılmak istemesi durumunda iki taraflı 9.1.7 kodundan hazırlanır, feragat işlemine varsa NK.mad.79 uyarınca işleme katılanların mirasçı olduklarını gösterir veraset ilamı/mirasçılık belgesi eklenir.

Yazı servisinden yazdırılıp, veznede tahakkuk listesinden çağrılınca “TAHAKKUK” ekranında 9.1 nolu kod seçili gelir, yazı sayfa sayısı yazı kutularında görüntülenir.

İMZA ADEDİ kutusuna işleme katılan kişi sayısına göre belirlenen toplam sayı girilir.

VERGİYE TABİ DEĞER kutusuna işlemde değer yazılmışsa bu değer girilir, değer yok ise bu kutu boş geçilir.

31 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca, bu işlemde değer gösterilmesi zorunluluğu yoktur. Feragat bedelsiz olarak yapılırsa, işleme bedelsiz olarak feragat edildiği yazılır ve “VERGİYE TABİ DEĞER” kutusuna değer girilmez. Eğer işlemde değer varsa bu değer, “VERGİYE TABİ DEĞER” kutusuna yazılıp, değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınması sağlanır.

Mirasçıları gösterir veraset ilamı eklenirse, bu belgenin fotokopisi dışarıda çekilirse, sayfa sayısı vezne tahakkuk ekranında karşılaştırma, ek karşılaştırma kutularına, dairede fotokopi çekilirse yazı sayfası feragat işleminin sayfa sayısına eklenip toplamı, asıl ve suret yazı sayfası kutularına girilir, işleme eklenen veraset ilamının sayfa sayısı “Dayanak” kutusuna da girilir. Hazırlanan işleme göre diğer kutulara bilgiler girildikten sonra işlem makbuzu kesilir.

FESİHNAME (KODU :15.1)

Veznede tanımlı fesihname kodları (15.2,15.3,15.4) dışında kalan fesih işlemleri veznede 15.1 nolu koddan hesaplanır

Muhatap adedi kutularına fesih işlemi ilgilinin talebi üzerine yasal zorunluluk olmaksızın herhangi bir kişi yada kuruma gönderilecekse, bu sayı tebligatın türüne göre “Normal Muhatap Adedi” ve/veya ”E-Muhatap Adedi” kutularına girilir,

Harçlar Kanununun ilgili maddeleri uyarınca hesaplanan imza sayısı “İMZA ADEDİ” kutusuna girilir,

Feshe konu işlem başka bir noterlikte yapılmışsa Not.Kan.81/3.fıkra uyarınca feshi yapan noterlik, feshin feshedilen işleme bağlanması için o noterliğe fesih işleminden 1 nüsha gönderir, bu bildirim Noterlik Kanunu uyarınca zorunlu bir bildirim olduğu için bundan dolayı muhatap adedi kutusuna sayı girilmez, bildirim nüshası asıl ise “HARÇSIZ ASIL”, suret ise

“HARÇSIZ SURET” kutusuna 1 sayısı girilir.

‘VERGİYE TABİ DEĞER” kutusuna feshedilen işlemin değerinin tamamı girilir. Özellikle uygulamada hizmet akitlerinde yanlışlıkla kalan süreye ait değer girilmektedir, hizmet akitlerinin feshinde ilk sözleşmedeki toplam değer ne ise “‘VERGİYE TABİ DEĞER” kutusuna o değer girilmelidir.

Kira sözleşmesinin fesih işlem makbuzu veznede 15.1 kodundan değil, 15.4 nolu “Kira Sözleşmesinin Feshi” kodundan kesilmelidir.

ÖNEMLİ NOT: "Alacağın Devri (Alacağın Temliki), Gemi- Uçak-İş Makinası Araç Satışı, Menkul Mal Satış Sözleşmeleri gibi yapıldığı anda sonuç doğuran ve devralana mülkiyeti nakleden sözleşmelerden tamamlandıktan sonra cayılmak istenirse, yeniden aynı türde bir sözleşme ile devir alan devraldığını devretmelidir. Bu yeni sözleşmeden alınması gereken damga vergisi, sözleşmenin damga vergisi nispeti ne ise o oranda tahsil edilmeli, bu durumlarda veznede fesihname kodundan işlem makbuzu kesilmeyip, yapılan işleme ait vezne kodundan kesilerek, damga vergisinin doğru ve tam olarak alınmasına dikkat edilmelidir. Bu durumlarda veznede fesihname kodundan işlem makbuzu kesilirse işlemin damga vergisi eksik tahsil edilir.

FESİHNAME - KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

(VEZNE KODU 15.4)

Bu kod kira sözleşmelerinin feshi için kullanılır.

Damga vergisi toplam kira bedeli üzerinden alınırken, Harçlar Kanunu 43.madenin 2.fıkrası uyarınca; kira sözleşmelerinin feshinde harç geriye kalan süreye isabet eden kira bedeli üzerinden alınır.

Aile konutunun kira sözleşmesinin feshinde, Türk Medeni Kanununun 194.maddesi uyarınca; eşlerden biri diğer eşin açıkça rızası bulunmadıkça aile konutuna ilişkin kira sözleşmesini feshedemez. Bu nedenle diğer eşin feshe muvafakat etmesi gereklidir.

ÖRNEK:        Kira sözleşmesinin feshinde 15.4 kodundan

makbuz keserken fesihle muvafakatın birlikte yapıldığı durumlarda, iki eşin imzası harç yönünden 1 imza kabul edilir. Kira sözleşmesinin feshi işleminde 1 kiraya veren, 1 kiracı ve 1 de muvafakat eden eş varsa veznede makbuz kesimi;

“İmza Adedi” “2”

“Kalan Süreye Ait Bedel” kutusuna geriye kalan kira süresine isabet eden toplam tutar girilir, bu tutar üzerinden harç alınır, “Sözleşme Bedelinin Tamamı” kutusuna feshedilecek kira sözleşmesi toplam değeri girilir, (değer belirlenirken devam eden yıllar için kira artış oranı varsa artış yapılarak toplam değer bulunmalıdır) bu değer üzerinden feshin damga vergisi alınır, diğer kutulara da işleme göre gerekli veriler girilerek işlem makbuzu kesilir.

HİSSE DEVRİ (VEZNE KODU 4.21)

(2020/40 sayılı Birleştirilmiş Genelgede şirket hisse devri ile ilgili geniş açıklamalar mevcuttur.)

2016/18, 2018/6 Sa. Genelgeler uyarınca anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı ve süre uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtların yanı sıra pay devirlerine ilişkin sözleşme, karar ve benzeri kağıtlar ve bu kağıtlarla ilgili işlemlerden damga vergisi ve harç alınmaz, şirket hisse devirlerine getirilen harç ve damga vergisi istisnası nedeniyle sermaye şirketlerinin NBS vezne-“TAHAKKUK ekranında 4.21 nolu “Hisse Devri” kodundan, harç ve damga vergisi alınmadan işlem makbuzu kesilir.

2001/26 sayılı genelge uyarınca, hisse devir işlemi, yapıldığı ayı takip eden ayın 15.günü akşamına kadar, şirketin merkezinin bulunduğu yer vergi dairesine gönderilmelidir. Gönderilen bu nüsha için harç alınmaz. Vezne servisinde vergi dairesine gönderilecek nüshadan dolayı “HARÇSIZ SURET” kutusuna “1” yazılır.

2006/69 sayılı genelge, yabancı sermayeli şirketlerdeki hisse devrine ilişkin noter işlemlerinin matbu formla, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Müdürlüğüne bildirileceği yönündedir.

ÖRNEK; Anonim şirket. pay devri veya limited şirket pay devri işleminde, yalnızca 1 kişiden 1 kişiye pay devri yapılacaksa, vezne “TAHAKKUK” ekranında HİSSE DEVRİ 4.21 kodu kullanılarak makbuz kesilir;

İmza Adedi: 2 (1 hisseyi devreden, 1 devralan için toplam 2 imza sayısı girilir.)

Devredilen Değer: Devredilen hissenin değeri girilir.

Harçsız Suret:1 (Şirketin merkezinin bağlı bulunduğu vergi dairesine harçsız olarak gönderilecek nüsha sayısı)

Asıl Yazı Sayfası- İşlem NBS yazı servisinden yazdırılıp, vezne servisinde “Tahakkuk Listesi “nden çağrılarak makbuzu kesilirse, sistem tarafından otomatik olarak hesaplanan işlemin asıl yazı sayfa sayısı “TAHAKKUK” ekranında Asıl Yazı Sayfası kutusuna gelmektedir. (Şirket hisse devir işlemine ortakların pay durumlarını gösterir sicil gazetesi eklenirse ilgili kısmın satır sayılarak hesaplanan sayfa sayısı, noterlikte fotokopi çekilmişse işlemin yazı sayfa sayısına eklenir, dışarıda fotokopi çekilmişse yazı sayfasına eklenmez karşılaştırma ve ek karşılaştırma kutusuna girilir.)

Suret Yazı Sayfası - İşlem NBS yazı servisinden yazdırılıp, vezne servisinde “Tahakkuk Listesi“nden çağrılarak makbuzu kesilirse, sistem tarafından otomatik olarak hesaplanan işlemin suret yazı sayfa sayısı “TAHAKKUK” ekranında Suret Yazı Sayfası kutusuna gelmektedir.

Şirket hisse devir işlemine ortakların pay durumlarını gösterir sicil gazetesi eklenirse, ilgili kısmın satır sayılarak hesaplanan sayfa sayısı, noterlikte fotokopi çekilmişse işlemin suret yazı sayısına da eklenir, dışarıda fotokopi çekilmişse karşılaştırma ve ek karşılaştırma kutusuna girilir, işlemin uygun olarak tahakkuk ekranındaki diğer kutulara da gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra, vergi dairesine pay devrinin bildirimi için gönderilecek nüsha nedeniyle 1 PTT ücreti alınarak işlem makbuzu kesilir.

ÖNEMLİ NOT: 2018/3 sayılı genelgede açıklandığı üzere kollektif şirketler sermaye şirketi olmayıp şahıs şirketi olduğundan pay devir işlemleri harç ve damgaya tabiidir, kollektif şirket pay devir işlem makbuzları vezne servisinde 4.21 kodundan kesilemez, harç ve damga vergisi alan 4.23 vezne kodu kullanılır.

HİSSE DEVRİ ÇOKLU (VEZNE KODU 4.22)

Bir noterlik işlemi ile birden fazla hisse devri tek bir sözleşmede yapılıyorsa, her bir devir için ayrı ayrı alınması gereken harcı asgari sınır kontrolü yaparak hesaplayıp, işlemdeki harç istisnası nedeniyle alınmayan harcın yüzde 30’ u oranında noter ücretini eksiksiz alabilmek için, vezne “TAHAKKUK” ekranında 4.22 nolu koddan işlem makbuzu kesilir.

“SÖZLEŞME SAYISI” kutusuna kaç devir olayı varsa en az “2” olmak üzere toplam sayı girilir.

Her bir devir olayındaki devredilen hissenin değeri “Sözleşme Bedeli” kutularına ayrı ayrı girilir.

Her bir devir için “İMZA ADEDİ” kutularına 2 sayısı yazılır. İşleme uygun olarak tahakkuk ekranındaki diğer kutulara bilgi girişleri de tamamlandıktan sonra işlem makbuzu kesilir.

HİSSE DEVRİ-        ŞAHIS        ŞİRKETİ (KOLLEKTİF, ADİ

KOMANDİT) (VEZNE KODU 4.23)

(2018/3 sayılı genelge)

Kollektif şirketler şahıs şirketleridir, noterlikte yapılacak işlem yalnızca pay devri işlemi ise vezne “TAHAKKUK” ekranında 4.23 kodundan işlem makbuzu kesilip, devredilen pay değeri üzerinden harç ve damga vergisi alınır.

Noterlikte pay devri ile birlikte bütün ortakların katılımı ile kollektif şirket sözleşme tadili de yapılırsa, vezne “TAHAKKUK” ekranı 4.23 kodunda işleme uygun gerekli bilgi girişi yapılıp, (Pay devrinin ortak olmayan birine yapılması, mevcut ortaklardan birinin payını devredip ortaklıktan ayrılması gibi) kollektif şirket toplam sermayesi ve devredilen payın değerinden hangi değer yüksekse, o değer yazılır, diğer ücretlerle birlikte yüksek olan değerden harç ve damga vergisi alınır.

HİZMET AKDİ (VEZNE KODU 4.80)

2011/11 sayılı genelgede açıklandığı üzere; İş Kanunu’na tabi olarak, 30 günden fazla çalışma süreli hizmet sözleşmeleri yazılı olarak yapıldığı taktirde, harçtan ve damga vergisinden istisnadır, bu nedenle 30 günden fazla çalışma süreli hizmet sözleşmelerinin noterde onaylanması durumunda harç ve damga vergisi alınmaz ve işlem makbuzu vezne servisinde 4.80 nolu koddan kesilir.

2021/13 sayılı genelge ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı 4.Maddesinde; İş Kanunu kapsamında olmayan iş ve işlemler sayılmıştır, bu hüküm uyarınca vezne servisi tahakkuk ekranında 4.80 nolu “HİZMET AKDİ” kodundan makbuz kesmeden önce, sözleşme hükümleri kontrol edilmeli, İş Kanunu kapsamında ve 30 günden fazla süreli olduğuna kanaat getirildikten sonra 4.80 kodundan makbuz kesilmelidir.

Örneğin; İş Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı, 4.madde “e” bendi uyarınca; Ev Hizmetlerine ilişkin sözleşmelerde İş Kanunu hükümleri uygulanmayacağından süreye bakılmaksızın, bu tip sözleşmelerden sözleşmedeki değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınmalıdır.

Vezne “TAHAKKUK” ekranında, 4.80 “HİZMET AKDİ” kodundan makbuz keserken, işlemden alınması gereken noter ücretinin belirlenebilmesi için işçiye ödenecek toplam ücret tutarı asgari ücretten az olmamak koşuluyla;

-Süre belli ise: Süre X aylık brüt ücret=Toplam brüt ücret, -Süre belli değilse: Aylık brüt ücret X 12 = 1 yıllık ücret tutarı belirlenir, bulunan tutar “VERGİYE TABİ DEĞER” kutusuna girilir.

ÖNEMLİ NOT:

Sözleşmeye konu iş için çalışma süresi 30 iş günü veya daha az ise yapılacak iş süreksiz iş olduğundan, Türk Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır, bu ve bunun gibi İş Kanunu kapsamında olmayan işler için sözleşmedeki toplam değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınması gerektiğinden, işlem makbuzu vezne “TAHAKKUK” ekranında, 4.71 nolu “SÖZLEŞME” kodundan kesilir.

İADE MAKBUZU (VEZNE KODU 94.1)

Bu kod ilgiliden yanlışlıkla fazla tahsil edilen harç, damga vergisi, değerli kağıt bedeli ve diğer ücretlerin iadesi için kullanılır. Fazla para alınan işlem makbuzu 1. 15 günlük

dönemde kesilmişse, harç, damga vergisi ve değerli kağıt bedelinin iadesi için iade makbuzu bu dönemin içinde, fazla tutar alınan işlem makbuzu 2.        15 günlük dönem içinde

kesilmişse, devlet alacaklarının iadesi için iade makbuzu 2. dönemin içinde kesilebilir. Devlet alacakları dışında fazla alınan diğer ücretler her zaman iade edilebilir.

Herhangi bir noterlik işleminden hataen fazla alınan devlet alacağının veya noter ücretlerinin iadesi için, Vezne Servisi - Tahakkuk ekranında “İADE” 94.1 kodu seçilir, NBS de yevmiye kaydı mevcut olan bir işlemden iade yapılırken NBS de yevmiye kaydı mevcut seçeneği işaretlenir, ( Yevmiye tarihi 2014 sonrası olan işlemler), iade yapılacak işlem tarihi ve yevmiye numarası girilip “EKLE” yapılır, gerekli açıklama yapılır ve birden fazla noterlik olan yerlerde makbuz kesilecek işlem ortak hesaba tabi ise ortak hesap başlığı sütunundan uygun olan işaretlenir, daha sonra “Parametreler”-“İşleme Özel Alanlar” kısmında iade edilmesi gereken miktarlar ait olduğu kutulara vezne yetkilisi tarafından elle doğru olarak girilir ve iade makbuzu kesilir. İade makbuzunun noter nüshasına makbuz tutarını ilgilisinin elden aldığına dair şerh düşülerek ilgilinin imzasının alınması uygun olur.

ÖNEMLİ NOT:

İade makbuzu keserken işlem makbuzundaki hangi tutardan iade yapılacaksa parametreler kısmında kendi kutusuna yazılmalıdır (harç iadesi harç kutusuna, damga vergisi iadesi damga vergisi kutusuna ...).

Araç devir ve tescil işlemi nedeniyle motorlu araç tescil belge bedeli tahsil edilmiş olmasına rağmen, herhangi bir nedenden dolayı tescil belgesi basılmaması durumunda, dönemi içinde olsa dahi tescil belge bedeli noter tarafından iade edilemez. Belge bedelinin tahsil edildiği dönem sonunda vergi dairesine yatırılmasından sonra noterler tarafından basılmayan tescil belge bedelinin işlem ilgilisine iadesine dair bir dilekçe yazılır, tescil belge bedelinin tahsil edildiği noter işlem makbuzunun, o döneme ait dönemlik vergi beyannamesinin, tahakkukunun ve noter ödeme makbuz fotokopisi çekilip, dilekçeye eklenip vergi dairesine verilerek ilgiliye iade edilmesi sağlanır.

İHTARNAME-İHBARNAME (VEZNE KODU 5.1- 5.2)

20 ve 21 sayılı Birleştirilmiş Genelgede ihtar ihbar ve tebliğ işlemlerine dair geniş açıklamalar mevcuttur.

20 sayılı Birleştirilmiş Genelge ile tebliğ işlemlerinde noterler tarafından doğrudan Adres Kayıt Sistemine girilerek muhatabın adresinin tespit edilemeyeceği, ilk tebliğ işleminde tebliğ isteyen kişi tarafından muhatabın adresinin beyan edilmesinin zorunlu olduğu, muhatabın beyan edilen adresine gönderilen tebligatın yapılamadan iade edilmesi durumunda işlem sahibinin yeniden başvurusu üzerine TCK numarası ile yapılan AKS sorgulaması sonucu tespit edilen adresine mavi zarfla yeniden tebligat çıkarılacağı yönündedir.

Beyan edilen adrese çıkarılan tebligatın, tebliğ edilememesi nedeniyle iade edilmesi üzerine, iş sahibinin başvurusu halinde, Adres Kayıt Sisteminde bulunan yerleşim yeri adresine gönderilecek tebligat, yeni bir işlem sayılmayacağından, bu işlemden dolayı veznede tebligat gideri dışında başka bir gider tahsil edilmeyecektir.

İade olan tebliğ evrakını yeniden tebliğe çıkarmak için alınacak tebligat gideri vezne servisinde ikmal makbuzu kesilerek tahsil edilir. PTT giderinin ikmali için NBS Vezne servisi- Tahakkuk ekranında 93.1 kodu seçilir, “YEVMİYE İLİŞKİLENDİRME” ekranında iade edilen tebliğ evrakının ilk işlemine ait yevmiye numarası ve tarihi girilip eklenir, açıklama kutusuna gerekli açıklama yazılıp diğer kutular doldurularak “TAMAM” yapılır, tahakkuk ekranında “NORMAL MUHATAP ADEDİ” kutusuna mavi zarf gönderilecek muhatap sayısı girilir “HESAPLA “ yapılır, alınması gereken PTT ücreti alınıp ikmal makbuz kesilir. Daha sonra NBS- LİSTELER - “Tebligat Listesi” açılır, ikmal makbuzunun “Yevmiye Tarihi “ ve “Yevmiye No” yazılarak sorgulanır, mavi zarf basılacak işlem seçili r, Muhatap tanımlanırken Zarf Tasarımı ekranında Mavi (AKS) zarf tasarımı seçilir, Muhatap adı soyadı ve T.C nosu girilerek AKS’ den sorgulanan adresi ve diğer bilgiler de yazılıp muhatap tanımlaması tamamlandıktan sonra, tebliğ zarfı yazıcıya konulan mavi renkli kağıda yazdırılır.

NBS uygulamasında YARDIMCI PROGRAMLAR-MANUEL ZARF HAZIRLAMA kısmından da mavi zarf hazırlanabilir, Manuel Zarf Hazırlama ekranında muhatap adı soyadı ve AKS den tespit ettikleri yerleşim yeri adresini ve diğer bilgileri girip kaydederler, “Zarf Yazdır” kısmında “MAVİ (AKS) ZARF TASARIMI” kutusu işaretlenir, yazıcıya mavi kağıt konularak tebliğ zarfı mavi kağıda yazdırılır.

Mavi renkli tebligat kağıdında “Adres, muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresidir. Bu adrese tebligat yapılacaktır.” açıklaması yazılı olarak çıkar.

İhtar/ihbar işlemleri ilgilinin talebine ve işlemi niteliğine göre “İmza Onaysız” veya “İmza Onaylı” çalışılabilir. Yazı servisinde imza onaylı seçilirse Vezne Servisi-Tahakkuk ekranında “İmza Adedi” kutusuna ihtar isteyenlerin imza adedi toplamı, vezne kullanıcısı tarafından doğru olarak girilmelidir, eğer imza onaysız çalışılırsa veznede makbuz keserken “İmza Adedi” kutusu boş geçilir.

“Normal Muhatap Adedi” kutusuna ilgilinin talebi üzerine tebliğ zarfı gönderilecek kişi veya kurumların toplam sayısı girilir,

“E- Muhatap Adedi” kutusuna ise işlemde E-tebligat yapılacak kişi varsa sayısı girilir.

ÖNEMLİ NOT: E-tebligat adresi olanların e-tebligat adresine tebliğ yapılması zorunludur, bu nedenle işlemde muhatap için UETS adresi bildirilmişse bu adrese, işlemde muhatap için UETS adresi bildirilmemişse, muhatap tanımlanırken gerçek kişi muhatabın işlemde TC numarası varsa TC numarasından, tüzel kişi muhatabın işlemde Detsis/Vergi numarası varsa bu numaralardan e-tebligat adres sorgulaması yapılmalıdır, e- tebligat adresi varsa e-tebligat, e-tebligat adresi yoksa fiziki ortamda tebligat çıkarılmalıdır.

ÖRNEK: 1-Gerçek kişi tarafından dışarda hazırlanarak noterliğe getirilen ihtarın eki yok ve yazı servisinden onay şerhi imza onaysız olarak hepsi asıl nüsha hazırlanmışsa;

“TOPLAM NÜSHA” kutusuna ihtar veya ihbar işleminden noterde kalan nüshayla birlikte kaç nüsha hazırlanmışsa

toplamı girilir.

“Bir Nüshadaki Yaprak” İşlemin bir nüshasında kullanılan kağıt adedi sayılıp bulunan toplam sayı yazılır. (Önü ve arkası yazılı da olsa 1 yaprak 1 olarak sayılır.)

“Asıl Yazı Sayfası” Dışarıda hazırlanan ihtar onay şerhi nedeniyle yazı ücreti alınmazken, onay şerhinin devamında yer alan tensip şerhinden dolayı 1 yazı ücreti alınması için (Tahakkuk listesinden “Tahakkuk” ekranına çağrıldığında “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna “1” sayısı gelmemişse) “1” sayısı “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna yazılır,

“Karşılaştırma Asıl” Noterlik dairesi dışında hazırlanan ihtarname metnindeki karakterler (noktalama işaretleri hariç) sayılır, 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, son sayfa 20 satırdan az olsa bile 1 sayfa hesabıyla sayılır, bulunan toplam sayfa sayısı karşılaştırma ücretinin hesaplanması için “Karşılaştırma Asıl” kutusuna yazılır, vezne tahakkuk ekranındaki diğer kutulara işleme uygun başka bilgi girilmesi gerekmiyorsa “HESAPLA” yapılır ve işlem makbuzu kesilir.

ÖRNEK: 2- Tüzel kişi adına dışarıda hazırlanarak noterliğe getirilen ihtarname, yazı servisinden onay şerhi imza onaysız olarak hepsi aslı nüsha hazırlanmış ve temsilcinin İmza sirküleri/temsil belgesi noterlik dairesinde fotokopi çekilip işleme eklenmişse;

“TOPLAM NÜSHA” kutusuna ihtar veya ihbar işleminden kaç nüsha hazırlanmışsa toplamı girilir.

“Bir Nüshadaki Yaprak” İşlemin bir nüshasında kullanılan kağıt adedi sayılıp bulunan toplam sayı yazılır. (Önü ve arkası yazılı da olsa 1 yaprak 1 olarak sayılır.)

“Asıl Yazı Sayfası” şirket yetkilisinin temsil belgesi veya imza sirküleri ve varsa ihtar ekleri noterlik dairesinde fotokopi çekilip işleme eklenmişse yazı ücreti alınması için, sirkülerin ilgili kısımları ve varsa ihtar ekindeki diğer belgelerde yazılı olan karakterler (noktalama işaretleri hariç) 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, son sayfa 20 satırdan az olsa bile 1 sayfa kabul

edilerek sayılır, bulunan toplam sayfa sayısı dayanak ve tensip şerhi yazı sayfası üzerine ilave edilir, hepsinin toplam sayısı “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna yazılır, (Temsil belgesi/Sirküler ve ihtar eklerinin noterlik dairesinde fotokopi çekildiği durumda yazı ücreti alınması gerektiğinden, yazı kutusuna yazılan sayfa sayısı “Karılaştırma” “Ek Karşılaştırma” kutusuna yazılmaz)

“Karşılaştırma Asıl” kutusuna dışarda hazırlanıp yazılan ihtarname metnindeki karakterler (noktalama işaretleri hariç) sayılır,        50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa,

son sayfa 20 satırdan az olsa bile 1 sayfa hesabıyla sayılır, karşılaştırma ücreti alınması için, bulunan toplam sayfa sayısı “Karşılaştırma Asıl” kutusuna yazılır, vezne tahakkuk ekranındaki diğer kutulara işleme uygun başka bilgi girilmesi gerekmiyorsa “HESAPLA” yapılır ve işlem makbuzu kesilir.

2016/6 sayılı genelge uyarınca; ilgili yasa ve yönetmelikler gereği noterlikte yapılan işlemin bir nüshası diğer bir noterliğe veya başka bir resmi kuruma noter tarafından re’sen bildiriliyorsa bu bildirim harçsız olarak yapılır, bu kurumlara gönderilecek nüsha sayısı muhatap adedi kutusuna yazılmaz, bildirilecek nüsha asıl nüsha ise “HARÇSIZ ASIL”, suret nüsha ise “HARÇSIZ SURET” kutusuna sayısı yazılır.

ÖRNEK: Yapı Denetim Hizmet Sözleşmesinin tek taraflı olarak feshi için yapılan ihbarname işleminde işlem ilgilinin talebine göre imza onaylı hazırlanırsa ve işleme 1 kişi katılırsa;

“TOPLAM NÜSHA ADEDİ” kutusuna toplam 5 sayısı girilir. (1 noter nüshası için, 1 işlem ilgilisinin nüshası için, feshi ihbar edilen sözleşmenin karşı tarafı olan muhatap nüshası için 1 ve bildirim yapılması zorunlu olan ilgili idare nüshası için 1,bayındırlık ve İskan Müdürlüğü nüshası için 1 adet )

Vezne Servisi-Tahakkuk ekranında 1 kişi için,

“İMZA ADEDİ” kutusuna 1 verilir, (ilgilinin talebine göre imza onaylı çalışılmazsa bu kutu boş geçilir)

“NORMAL MUHATAP ADEDİ” kutusuna yapı denetim hizmet sözleşmenin karşı tarafı için (UETS adresi yoksa ve 1 kişi ise) 1 sayısı girilir,

21 sayılı Birleştirilmiş Genelgede belirtildiği üzere fesih ihbar işleminin ilgili idareye, ilgili Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne de noter tarafından bildirilmesi zorunludur,

Bu nedenle ilgili idare ile bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne gönderilecek nüsha asıl ise “HARÇSIZ ASIL”, kutusuna, gönderilecek nüsha suret ise “HARÇSIZ SURET” kutusuna bu bildirimin her biri için 1 olmak üzere toplam “2” sayısı girilmelidir, (bu bildirimler için ayrıca “MUHATAP ADEDİ “ kutularına sayı girilmez) tahakkuk ekranındaki diğer kutulara da gerekli veriler girilir muhatap, gönderilecek kişi ve kurumlar için gerekli PTT ücreti kontrolü yapıldıktan sonra, vezne tahakkuk ekranındaki diğer kutulara işleme uygun başka bilgi girilmesi gerekmiyorsa, “HESAPLA” yapılıp işlem makbuzu kesilir.

ÖNEMLİ NOT: 2021/12 sayılı genelge ile sözleşmede taraflara hiçbir gerekçe göstermeksizin tek taraflı bildirimle fesih hakkına dayalı olarak yapılan fesih ihbarlarında, sözleşme değeri üzerinden işlem imza onaylı çalışılırsa nispi harç ve fesih damga vergisi alınması gerektiği noterlere duyurulmuştur;

Bu genelge nedeniyle fesih ihbarname metinleri dikkatle gözden geçirilmeli, sözleşmeye dayalı tek taraflı fesih hakkı kullanılarak yapılan fesih ihbarlarında, vezne servisi “Tahakkuk” ekranındaki kutulara işleme uygun bilgi girişi yapıldıktan sonra, ekranının alt kısmındaki “+EK İŞLEMLER” - “Damga Ekle”-“Nispi Damga” listesinden “Fesihname” seçilerek, “Damgaya Tabi Değer” kutusuna feshedilen sözleşmedeki değer girilerek, diğer ücretlerle birlikte fesih damga vergisi de tahsil edilmelidir.

ÖNEMLİ NOT: 1997/11 sayılı genelgede noter kanalıyla çekilecek ihtar ve ihbarlara eklenen herhangi bir kağıt varsa ve bu kağıt damga vergisine tabi bir kağıt ise bu kağıdın damga vergisi ödenmemişse, bu kağıda ait damga vergisi ve cezası ile varsa gecikme faizi ödettirilmeden işleme alınamayacağı belirtilmektedir.

Noterlikte çekilmek istenen ihtar veya ihbar işlemine eklenen kağıt düzenleme tarihinden 15 gün içerisinde ise NBS Vezne Servisi- Tahakkuk ekranında (İşlem ilgilisi banka veya finans kurumu değilse) 5.1 kodunu seçip gerekli verileri girdikten sonra bu ekranının altındaki “ +EK İŞLEMLER”        - “DAMGA EKLE” “Nispi Damga” kısmında

açılan listeden, ihtarın ekindeki kağıda uygun olarak tahsil edilecek damga vergisi nispeti seçilip, damga vergisi matrahı (İhtar veya ihbar işlemine eklenen kağıttaki damga vergisi alınmasını gerektiren tutar) “Damgaya Tabi Değer” kutusuna girilerek, diğer ücretlerle birlikte damga vergisinin de tahsil edilmesi sağlanır. Eğer 15 günlük bu süre geçmişse noterler ilgiliyi vergi dairesine yönlendirerek, damga vergisi ve cezası ile varsa gecikme faizini de yatırtıp, damga vergisinin ödendiğine dair makbuz örneğini alıp işlem tamamlanır.

İşlem ilgilisi damga vergisini devamlı makbuz mukabilinde ödeyen kişi ve kuruluş ise işleme usulüne uygun olarak kaşe vurulup vurulmadığı ve yetkili tarafından imzalanıp imzalanmadığı, ödeneceği belirtilen damga vergisi tutarının doğru olup olmadığı kontrol edilecektir.2005/1 sayılı genelgede damga vergisini devamlı makbuz mukabilinde ödeyen kişi ve kurumlarla ilgili olarak geniş açıklama vardır.

İKMAL (VEZNE KODU 93.1)

Herhangi bir noterlik işleminde eksik alınan noter harcı, damga vergisi, değerli kağıt bedeli ve ücretlerin ikmali vezne “TAHAKKUK” ekranında, 93.1 kodundan makbuz kesilerek yapılır.

2014 yılından önce NBS uygulaması dışında makbuzu kesilerek yapılan bir işleme ikmal yapılacak ise 93.1 kodu seçildikten sonra açılan Yevmiye İlişkilendirme sayfasında “NBS’ de yevmiye kaydı yok” seçilir,

02.01.2014 tarihinden bugüne kadar NBS uygulamasında makbuzu kesilerek yapılan bir işleme ikmal yapılacak ise vezne servisi tahakkuk ekranında 93.1 kodu seçildikten sonra açılan “Yevmiye İlişkilendirme” sayfasında “NBS’ de yevmiye kaydı mevcut” seçilir.

Ardından ikmal yapılacak işlemin Yevmiye No ve Yevmiye Tarihi girilir, EKLE yapılır, diğer bilgiler girildikten sonra ilerlenir, (ikmal yapan noter ortak hesaba tabi ve ikmal makbuzu kesilecek işlem ortak hesaba tabi bir işlem ise ortak hesap seçimi yapılır,) açılan ekrandaki “Parametreler”-“İşleme Özel Alanlar”        kısmında        ikmal edilecek bedeller veznedar

tarafından tek tek ilgili kutulara elle girilir, PTT, yol ücreti gibi ek ücret ikmal için de “EK ÜCRET EKLE” kısmından ek ücret seçimi yapılarak eklenir, adına makbuz kesilecek ilgili bilgileri de girildikten sonra ikmal makbuzu kesilir.

Veznede ikmal yapmak için herhangi bir süre sınırı yoktur, o noterlikte yapılmış olan bir işlem için ne kadar eski tarihli olursa olsun ikmal makbuzu kesilebilir. PTT ücretleri dışındaki ikmallerde ilk işlemin yapıldığı andaki tarifelere bakarak doğru değerleri belirleyip ikmal yapılmalıdır.

KEFALETNAME (VEZNE KODU 16.1)

28 sayılı Birleştirilmiş Genelgede kefaletname, 45 sayılı Birleştirilmiş Genelgede ise kefalette eşin muvafakati ile ilgili geniş açıklamalar mevcuttur.

Türk Borçlar Kanunu 583.madde uyarınca, kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmaz. Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini, kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi şarttır. Ayrıca kendi adına kefil olma konusunda özel yetki verilen vekaletlerde ve diğer tarafa veya bir üçüncü kişiye kefil olma vaadinde bulunulması da aynı şekil koşullarına bağlıdır.

Yukarda yazılı hususlar işlemin geçerlilik şartıdır.

ÖNEMLİ NOT:

Noterliklerde yapılan kefalet, kefalet vaadi işlem metinleri ile kefalet için verilen vekaletname işlem metninde kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihinin yazıldığı, el yazısı ile yazılması gereken hususların da kefil tarafından işlemde tam ve doğru olarak yazıldığı dikkatlice kontrol edilmelidir. Evli olanlar için eş muvafakatı gereken durumlarda eş muvafakatı da aranmalıdır.

Türk Borçlar Kanunu 584.madde uyarınca; Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.

Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumlu olacağı miktarın artmasına veya adi kefaletin müteselsil kefalete dönüşmesine ya da kefil yararına olan güvencelerin önemli ölçüde azalmasına sebep olmayan değişiklikler için eşin rızası gerekmez.

(Ek fıkra: 28/3/2013-6455/77 md.) Ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi veya ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletler, mesleki faaliyetleri ile ilgili olarak esnaf ve sanatkârlar siciline kayıtlı esnaf veya sanatkârlar tarafından verilecek kefaletler, 27/12/2006 tarihli ve 5570 sayılı Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi Kullandırılmasına Dair Kanun kapsamında kullanılacak kredilerde verilecek kefaletler ile tarım kredi, tarım satış ve esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca kooperatif ortaklarına kullandırılacak kredilerde verilecek kefaletler için eşin rızası aranmaz.”

28 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca, Türk Borçlar Kanunu’ nun 584'üncü maddesi gereğince, eşler tarafından eşinin kefaletine muvafakatname işlemlerinde, muvafakat verenin, lehinde beyanda bulunduğu kişi ile evli olup olmadığı hususu noterlerce araştırılır ve buna dair belgenin bir örneği dayanak olarak, işlemin asıl ve örneklerine eklenir.

Diğer ücretlerin yanında eklenen nüfus kayıt örneğinden de gerekli yazı ücreti alınmalıdır.

Türk Borçlar Kanunundaki şekil şartlarına uygun olarak tamamlanan kefaletname makbuzu vezne servisi “TAHAKKUK” ekranında 16.1 “KEFALETNAME” kodundan kesilmelidir.

İmza Adedi” kutusuna kefil sayısı girilir,

Kefalet Değeri” kutusuna kefalet tutarı ve diğer kutulara da gerekli bilgi girişleri yapılarak makbuzu kesilir.

2014/116 sayılı genel yazıda da belirtildiği gibi kefalet işlemine eş katılıp muvafakat ederse bu muvafakat nedeniyle imza sayısı arttırılmaz, kefille birlikte eşinin imzası “1” imza sayılır.

KİRA SÖZLEŞMESİ (VEZNE KODU 4.31)

(29 sayılı Birleştirilmiş Genelgede kira sözleşmeleri ile ilgili geniş açıklamalar mevcuttur.)

NBS vezne servisindeki 4.31 nolu kod taşınır ve taşınmaz kira sözleşmelerinin makbuz kesiminde kullanılır.

Ayrıca araçların her türlü yakıt ve sair masraflarının kiracı tarafından karşılanarak çıplak olarak kiraya verilmesine dair kira sözleşmelerinin makbuzu da 4.31 nolu koddan kesilir.

ÖNEMLİ NOT:

-Araç sahibinin gözetim ve denetimi altında yakıt giderleri ile sair masrafları araç sahibi tarafından karşılanarak araçla taşıma yapılacaksa bu işlem kira sözleşmesi değil taşıma sözleşmesi olduğundan veznede 4.71 SÖZLEŞME kodundan işlem makbuzu kesilmelidir.

-Taşıt kira sözleşmesi ile taşıma sözleşmesini birbirinden ayırt etmek için taşıt sahibinin yüklenimine bakılmalıdır. Taşıt sahibi, kendisinin bakım ve denetimi altında olan taşıtı ile taşıma işi yapacaksa bu bir kira sözleşmesi değil, taşıma sözleşmesidir, damga vergisi nispeti binde 9,48 dır. Buna karşılık, taşıt tamamen diğer tarafın kullanım ve yararlanmasına bırakılmış ise bu bir kira sözleşmesidir. Sözleşmenin başlığında ne yazıldığına bakılmaksızın, tarafların taahhütlerine bakılarak, sözleşmenin kira sözleşmesi mi yoksa taşıma sözleşmesi mi olduğu doğru tespit edilmeli ve ona göre uygun olan vezne kodundan işlem makbuzu kesilip, damga vergisi eksiksiz olarak tahsil edilmelidir.

Kira sözleşmelerinde toplam kira tutarının belirlenmesi;

-Kira süresine göre hesaplanan toplam kira bedeli,

-Süre belli değilse, aylık kira tutarının 12 ile çarpımı sonucu bulunacak 1 yıllık kira tutarı,

-1 yıldan fazla süreli kira sözleşmelerinde, ertesi yıllar için kira artış oranı, TEFE TÜFE gibi işlem anında tespiti mümkün olmayan bir artış oranı ise sözleşmede belirlenen yıllık kira bedeli ile kira süresi çarpılarak toplam kira bedeli bulunur.

-1 yıldan daha fazla süreli kira sözleşmelerinde, ertesi yıllar için artış nispeti belirlenmiş ise bu nispete göre her bir yıl için artış oranına göre ayrı ayrı hesaplanarak bulunacak tutarların toplamı harç ve damga vergisinin matrahıdır.

Örneğin; Kira süresi 3 yıl, aylık kira bedeli 1.000,00.TL, yıllık kira bedeli 12.000,00.TL olup, devam eden yıllar için kiraya her yıl %10 artış yapılacağına dair hüküm bulunan kira sözleşmesinde toplam kira bedeli aşağıdaki şekilde hesaplanır. 1.yıl 12.000,00.TL, 2.yıl 12.000,00 TL%10 artışla 13.200,00 TL , 3.yıl 13.200,00.TL%10 artışla 14.520,00TL olmak üzere toplam kira bedeli 39.720,00.TL olur.

-2018/19 sayılı genelgeye göre kira bedelinin net olarak belirlendiği ve stopajın kiracıya ait olacağına dair açıkça düzenleme bulunan işyeri kira sözleşmelerinde, kira bedeline göre stopaj tutarı hesaplanır, stopaj tutarı ile kira bedeli toplanıp vezne yönünden işlem değeri bulunur.

Bu genelge uyarınca vezne sevisi “TAHAKKUK” ekranında harç ve damga vergisine esas brüt kira tutarını belirlemek için;

Süre belli ise; Aylık net kira x 100/80 hesabına göre bulunan aylık brüt kira tutarı x süre,

Süre belli değilse; Aylık net kira x 100/80 hesabına göre bulunan aylık brüt kira tutarı ile 12 çarpılarak bulunacak tutar üzerinden damga vergisi alınır.

(Bu hesaplamada işyeri kira stopaj oranı %20’dir, işlem anındaki kira stopaj oranı değişmişse değişen yeni oran dikkate alınarak hesap yapılmalıdır.)

29 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca, rehinli aracın rehin borçlusu malike bırakılması durumunda araç sahibi aracını kiraya verebilir. Rehinli araca dair yapılan kira sözleşmesi rehin alacaklısına adli tebligat yoluyla bildirilmelidir, bu nedenle işlemden rehin alacaklısı sayısı kadar fazla nüsha yazdırılır ve bu bildirimin sayısı vezne servisi “TAHAKKUK” ekranında muhatap adedi kutusuna girilir, diğer kutulara işleme göre gerekli bilgiler girilerek işlem makbuzu kesilir.

ÖNEMLİ NOT: Kira sözleşmesi kiracı ve kiralayanın yanında müteselsil kefil tarafından da imzalanmışsa, işlem tamamlanmadan önce TBK 583.Madde uyarınca işlemde özel olarak yazılması gerekenlerle, kefilin el yazısı ile yazması gereken kısımların tam ve doğru olarak el yazısı ile yazılmış olduğu kontrol edilmelidir. Müteselsil kefilin evli olup olmadığı araştırılmalı,28 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca kefilin medeni durumunu gösteren nüfus kayıt örneği işleme dayanak olarak eklenip, veznede ücretlendirilir, evli ise TBK 584. Maddedeki istisnai durumlar hariç eşinin kefalete muvafakatı aranmalıdır.

İşlem usulüne uygun olarak tamamlandıktan sonra işlem damga vergisinin kira sözleşmesinden daha yüksek olan kefaletten alınması için veznede 4.31 kodunda, “MÜTESELSİL KEFİLLİ İŞLEM” kutusu işaretlenir, işleme uygun diğer bilgi girişleri yapılıp makbuz kesilir.

ÖNEMLİ NOT: Kira sözleşmesini kiraya veren ve kiracının yanında adi kefil de imzalamışsa, işlem tamamlanmadan önce TBK 583.Madde uyarınca işlemde özel olarak yazılması gerekenlerle, kefilin el yazısı ile yazması gereken kısımların tam ve doğru olarak el yazısı ile yazılmış olduğu kontrol edilmelidir.

28 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca, kefilin evli olup olmadığı araştırılmalı, kefilin medeni durumunu gösteren nüfus kayıt örneği işleme dayanak olarak eklenip, veznede ücreti alınmalıdır, kefil evli ise TBK 584. Maddedeki istisnai durumlar hariç eşinin kefalete muvafakatı aranmalıdır.

Adi kefili kira sözleşmelerinde kira sözleşmesinin damga vergisi kira bedeli üzerinden, kefaletin damga vergisi kefalet tutarı üzerinden ayrı ayrı hesaplanır, kira işleminin ve adi kefaletin damga vergisi toplanarak birlikte alınır, harç ise kira sözleşmesinin tarafları ve kefil için ayrı ayrı hesaplanır ve yüksek olandan harç alınır, bu duruma vezne servisinde 4.31 kodunda ilgili kutulara gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra, adi kefillerin toplam sayısı “ADİ KEFİL SAYISI “ kutusuna girilir, kefalet tutarı ise “ADİ KEFALET TUTARI” kutusuna girilerek işlem makbuzu kesilir.

KİRA SÖZLEŞMESİ -DAMGASIZ

2016/20 sayılı genelge ile;

Bir iktisadi işletmeye dahil olmayan bir taşınmazın;

-Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri (Büro),

-Gerçek kişilerce mesken,

-Gelir vergisinden muaf esnaflarca işyeri

-Gelir vergisinden muaf serbest meslek erbabınca işyeri

-Gelir vergisi uygulamasında basit usulde vergilendirilen mükelleflerce iş yeri, olarak kiralanması halinde, bu kira mukavelelerinden ve tabii olarak bu mukavelelere konulan (adi ve/veya müteselsil) kefalet şerhleri ile teminatlar ve bu meyanda depozito, cezai şart gibi taahhütlerden de damga vergisi tahsil olunamayacağı noterlere duyurulmuştur, İstisnanın uygulanması için gelir vergisinden muaf olan mükelleflerin işyeri kira sözleşmelerinde vergi dairesinden gelir vergisinden muaf olduklarına dair yazı istenmelidir.

Kira sözleşmesinden damga vergisi alınmaması gereken durumlarda, damga vergisi alınmaksızın makbuz kesimi için; Vezne Servisi- Tahakkuk ekranında 4.31 nolu işlem kodu seçilir ve kutulara işleme uygun bilgi girildikten sonra, EK İŞLEMLER- İSTİSNA EKLE sekmesinden “DAMGA VERGİSİ” -“DAMGA VERGİSİ ALINMAZ” seçilip, “İstisna Açıklaması” kutusuna gerekli açıklama yazılarak “UYGULA(F4)” yapılır.

Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadî işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri üzerine konulacak kefalet şerhleri ve teminatlar için de damga vergisi istisnası uygulanır ve damga vergisi alınmaz.

ÖNEMLİ NOT: Aile konutunun kiraya verilmesi durumunda kiraya verenin eşinin muvafakatının aranması uygun olur, kiraya verenin eşi de işleme katılırsa, harç hesabında kiraya veren ve eşinin imzası “1” kabul edilir. Mesken kirasında kiraya verilen taşınmaz aile konutu değilse, aile konutu olmadığına dair tarafların sözleşmeye beyanın alınması uygun olur.

KOOPERATİF HİSSE DEVRİ (VEZNE KODU 4.24)

2018/157 Sayılı genel yazı ile; “492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle, şirketlerin kuruluş, pay devri, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nevi değişikliği işlemlerine tanınan harç istisnası kapsamına kooperatifler tarafından yapılacak bu nevi işlemler de dahil edildiği..” noterlere duyurulmuştur. NBS yazı servisinde 4.2.4 kodundan hazırlanan kooperatif hisse devir işlemi vezne servisi tahakkuk ekranında 4.24 kodunda işleme uygun bilgi girişleri yapılıp, makbuz kesilerek işlemden harç alınmaksızın, diğer ücretlerle birlikte sözleşmede yazılı değer üzerinden nispi damga vergisi alınması sağlanır.

MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ (VEZNE KODU 4.61)

(ÖNEMLİ NOT: VEKALETEN YAPILAMAZ)

(30 sayılı Birleştirilmiş Genelgede mal rejim sözleşmeleri konusunda geniş bilgiler mevcuttur)

Mal rejimi sözleşmeleri evlenmeden önce yapılabileceği gibi evlendikten sonra da yapılabilir. Mal rejim sözleşmesinin hükümleri sözleşmenin yapıldığı tarihten ileriye doğru yürürler, geriye doğru hüküm ifade etmezler. İlgililerin medeni durumlarına ve seçtikleri mal rejimine göre NBS yazı servisinde 4.6 lı kodlardan uygun olandan işlem hazırlanır.

ÖNEMLİ NOT:

Türk Medeni Kanunu’nun 203. maddesine göre, eşler mal rejimi sözleşmelerinde diledikleri değişikliği

yapamayacakları gibi, diledikleri ilâveleri de yapamazlar, mal rejim sözleşmelerinde yalnızca kanunda yazılı sınırlar içinde değişiklik yapılabilir.

NBS de bulunan mal rejim sözleşmelerine ilgililer özel maddeler ilave etmek isterlerse veya değişiklik yapmak isterlerse bu maddelerin kanuna aykırı hüküm içermemesine noterler tarafından dikkat edilmelidir. TMK.204.maddesi uyarınca küçükler ile kısıtlılar yasal temsilcilerinin rızasını alarak bu işlemi yapabilirler.

TMK “Sözleşmenin şekli” başlıklı 205.maddesi uyarınca; Mal Rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılabilir. Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur.” Bu madde uyarınca MAL REJİMİ SÖZLEŞMELERİ VEKALETEN YAPILAMAZ. İşlem fotoğraflı yapılır.

Vezne sevisinde 4.61 kodundan makbuz kesilir, işleme değer yazma zorunluluğu yoktur, işlemde değer yoksa veznede “SÖZLEŞME BEDELİ” kutusu boş geçilir, eğer işlemde değer varsa, bu değer veznede “SÖZLEŞME BEDELİ” kutusuna girilerek diğer ücretlerle birlikte değer üzerinden harç ve damga vergisi de alınarak işlem makbuzu kesilir.

MİRASÇILIK BELGESİ (VEZNE KODU: 23.1)

( BU İŞLEMİ YALNIZCA NOTER, İMZAYA YETKİLİ HUKUK FAKÜLTESİ        MEZUNU VEYA        İMZA YETKİLİ NOTER

STAJYERİ İMZALAYABİLİR )

(15 sayılı Birleştirilmiş Genelge)

Noterlik Kanununu 71/B maddesi uyarınca;” ... Noterler bu Kanunun 71/A maddesinde belirtilen işlemleri bizzat yaparlar. Ancak, noterlik dairesinde imza yetkisi verilmiş hukuk fakültesi mezunu görevli veya noter stajyeri mevcut ise bu işlemler onun tarafından da yapılabilir...” hükmü yer almaktadır, bu nedenle Mirasçılık Belgesi işlemi yalnızca noter, imza yetkili hukuk fakültesi mezunu veya imza yetkisi bulunan noter stajyeri tarafından imzalanır.

Tamamlanıp, yevmiye numarası verilmiş olan mirasçılık belgesinden daha sonra ibrazdan veya daireden örnek çıkarılmak istenmesi durumunda, imzaya yetkili diğer noterlik personelleri de örnek çıkarma işlemini imzalayabilir.

Mirasçılık belgesi, mirasçılık belgesi hazırlamaya yetkili personel ve noterler tarafından NBS programı-Yazı servisi - Çekişmesiz İşlemler/Çevrimiçi İşlemler- Mirasçılık Belgesi (işlem kodu 23.1.1) kısmından hazırlanır, talep formu ve mirasçılık belgesinin dayanağı olan nüfus kayıt örnekleri de aynı sayfadan yazdırılır. Yazı servisinde mirasçılık belgesinin hazırlandığı sayfada, mirasçılık belgesi hazırlanmasına ve belge verilmeyecek durumlara dair bilgiler yer almaktadır.

Noter tarafından mirasçılık belgesi hazırlamak için yetkilendirilmiş katipler bu işlemi hazırlayabilir. Bu yetkilendirmeyi noter NBS uygulamasına giriş yaptıktan sonra YAPILANDIRMA- “Mirasçılık Belgesi Yetki Tanımlama” ekranında görüntülenen o noterlikte çalışan personel listesinden yetki vereceği personelin isminin sağındaki “YOK” kelimesine tıklayıp, gelen uyarıda “EVET” işaretleyince Mirasçılık Belgesi Hazırlama Yetkisi “VAR” olur ve yetkilendirilen personel mirasçılık belgesi işlemini yalnızca hazırlamak için yetkilendirilmiş olur.

-Yazı servisinde 23.1.1 kodundan işlem hazırlanır, kod seçilince açılan ekranda, mirasçılık belgesi yasal mirasçı tarafından talep ediliyorsa talep eden yasal mirasçının T.C nosu yazılarak sorgulama başlatılır.

-Mirasçılık Belgesi temsilci tarafından talep ediliyorsa, talep eden yasal mirasçının T.C nosu ile sorgulama yapıldıktan sonra TEMSİLCİ EKLE kutusu işaretlenir, “Temsilcinin T.C. Kimlik Numarası” kutusuna temsilcinin T.C nosu yazılıp sorgulama yapılır ve temsilci bilgileri geldikten sonra temsil belgesinin türüne göre gerekli bilgiler girilir. Temsilcinin belgesi (vekalet, vesayet kararı, velayete ilişkin belge ve sair) yalnızca noter nüshasına eklenir, eklenen bu belge nedeniyle ayrıca ücret alınmaz.)

-Mirasçılık Belgesi Yetki Belgesi olan bir kişi tarafından talep edilirse, “YETKİ BELGESİ İLE” kutusu işaretlenir ve Yetkilinin T.C nosu ile sorgulama yapılarak yetkili bilgilerine ulaşılır, ardından yetki belgesi bilgileri girilir, yetki belgesi yalnızca noter nüshasına eklenir, eklenen bu belge nedeniyle ayrıca ücret alınmaz.

Daha sonra Miras Bırakanın T.C nosu girilerek “SORGULA” yapılarak miras bırakanın bilgilerine ulaşılır.

Mirasçılık belgesi yasal mirasçı veya temsilcisi tarafından talep edildiği durumlarda, (Yetki Belgesi ile işlem yapılması durumu hariç) murisin T.C nosu bilinmiyor ise “MURİS BUL” kutusu tıklanarak açılan sayfada muris cinsiyet ve alt ya da üst soy durumuna uygun seçim yapılarak açılan listeden muris seçilir.

“Talep Belgesi Oluştur” kısmından talep formu üretilir, talep formuna talep edenin imzası alınır. “Belge OluşturF5” tıklanır, “Mirasçı Listesi” mirasçı isimleri ve payları birlikte görüntülenir, “İşleme Devam Et (F4)” tıklanıp, mirasçılık belgesi ve ekranın sağ üst köşesindeki göz ikonundan nüfus kayıt örneği görüntülenir. Nüfus kayıt örnekleri PDF formatında değiştirilemez olarak üretilirken, mirasçılık belgesi değiştirilebilir belge olarak üretilmektedir.

Noterler mirasçılık belgesi talep edenle yaptıkları görüşmeye göre talep edenin beyanı, nüfus kayıtları ile mirasçılık belgesini karşılaştırıp gerekli kontrolleri yaptıktan sonra yasal mirasçılar ve miras paylarının doğru olduğuna kanaat getirirlerse, biri talep edene, biri noterlik cildbendine, biri Mirasçılık Belgesine itiraz olursa mahkeme tarafından istendiğinde gönderilmek üzere Mirasçılık Belgesi Kartonuna takılması için en az 3 nüsha ( ilgilinin talebi fazla ise talebi kadar) mirasçılık belgesi hazırlarlar. Fazla sayıda mirasçılık belgesi talep edilirse işlem yazıcıya gönderilirken talebe göre suret sayısı arttırılır.

ÖNEMLİ NOT:        Çocuksuz vefat eden kişilerin mirasçılık

belgesi hazırlanırken çok dikkatli inceleme yapılmalıdır, muris

evli iken vefat etmişse, sağ kalan eşi ile birlikte ikinci zümresinin mirasçılığı söz konusu olacağından, ikinci zümrede kimler bulunup bulunmadığı, talep edene sorularak öğrenilmeli, vefat eden murisin anne ve baba T.C. numaralarından sorgulama yapılarak, onların        nüfus

kayıtlarına ulaşıp onların sağ olup olmadığı, vefat etmişlerse onların başkaca altsoyunun bulunup bulunmadığı, mutlaka dikkatli şekilde kontrol edilmeli, özellikle de nüfus kayıtlarında nakiller olması durumunda hatalı kayıt aktarımları nedeniyle aradaki mirasçılık bağı kopabileceğinden, eğer sağ kalan eş tek başına mirasçı oluyor ise (bu ihtimalin çok düşük bir ihtimal olması nedeniyle) sistem reddetmese bile kayıtlarda eksiklik olduğu düşünülürse, mirasçılık belgesi talebi reddedilip, ilgili mahkemeye yönlendirilmelidir.

Mirasçılık belgesi hazırlanırken, sistem tarafından belge verilmesine engel bir durum tespit edilirse, sistem tarafından ret belgesi üretilmektedir. Sistem tarafından mirasçılık belgesi üretilse bile noter tarafından belge verilmeye engel bir hal tespit edilirse, noter mirasçılık belgesi talebini reddedip, ilgiliyi mirasçılık belgesini alması için mahkemeye yönlendirmelidir.

Mirasçılık belgesi NBS yazı servisinde 23.1.1 nolu koddan hazırlanıp,        yazdırıldıktan        sonra vezne servisinde

“TAHAKKKUK LİSTESİ’ ne düşer, tahakkuk listesinden seçilip, vezne tahakkuk ekranına getirilir, yazıcıdan yazdırılan toplam nüsha sayısı, asıl ve suret nüsha sayısı ile yazı sayfa sayıları “TAHAKKUK” ekranında görüntülenir, mirasçılık belgesi yazıcıdan çıktı alındıktan sonra herhangi bir şekilde ilgiliye verilecek suret nüsha sayısı arttırılmışsa, tahakkuk ekranında toplam nüsha ve suret nüsha sayısı arttırılır, aksi taktirde tahakkuk ekranına geldiği şekilde işlem makbuzu kesilir.

ÖNEMLİ NOT:

1)15 sayılı Birleştirilmiş Genelgenin “Mirasçılık Belgesi Verilmesinde Uygulanacak Yöntem” başlıklı 4. Maddesinde açıklandığı üzere talep formu, nüfus kayıt örnekleri ve yalnız noterlik nüshasına eklenmesi gereken temsil belgeleri için ücret alınamaz, bu hüküm uyarınca da vezne servisinde mirasçılık belgesi işlem makbuzunu keserken, yazı servisinden gelen yazı sayfa sayısı hiçbir şekilde arttırılmaz.

2)Mirasçılık belgesinin noterde kalan nüshasına talep formu, talep edenin kimliği ve mirasçılık belgesi hazırlanmasına esas nüfus kayıt örnekleri mutlaka eklenmelidir. İleride mirasçılık belgesine itiraz olursa, nüfus kayıt örnekleri mirasçılık belgesi hazırlanmasına esas delil olarak mahkemece değerlendirilecektir.

3)Sistem tarafından üretilen mirasçılık belgesi, noterlere kolaylık        olması        amacıyla        hazırlanmış        olup, talep

edenden alınan        bilgilerle, nüfus kayıt örneklerinde

çelişki olup olmadığı, mirasçılar ve paylarının doğru olup olmadığı,        mevcut duruma uygun bulunup

bulunmadığı, NOTER tarafından mutlaka kontrol edilmeli, üretilen belge ile mevcut mirasçı ve payları arasında bir uygunsuzluk var ise noterler red belgesi üreterek, mirasçılık belgesinin mahkemeden alınması için ilgili yönlendirilmelidir.

MİRAS SÖZLEŞMELERİ (Taksim, Feragat, Ölünceye Kadar Bakma vs...) (VEZNE KODU 4.52)        (18 sayılı

Birleştirilmiş Genelge)

Mirastan Feragat Sözleşmesi Vekaleten Yapılamaz.

Medeni Kanun 528 ve devamı maddeleri uyarınca; miras bırakanın sağlığında, miras bırakan ile bir mirasçısı arasında bir karşılık sağlanarak veya karşılık sağlanmadan yapılabilir. Karşılık sağlanarak yapılırsa sözleşmede aksi belirlenmemişse, feragat edenin altsoyu için de hüküm ifade eder. Feragat miras payının bir kısmı veya tamamı için yapılabilir. Resmi vasiyet şeklinde yapılır. NBS Yazı servisinde 4.5.2 kodundan işlem tanıklı hazırlanır, hazırlanan işlemin İşlem Formülleri ile uygunluğu kontrol edilerek yazdırılır.

İşleme ilgililerin fotoğrafı yapıştırılır.

İşlem yazı servisinde kendi kodundan yazdırılıp, veznede makbuzu kesildikten sonra işlem e-imzası yapıldığında, nüfusa otomatik olarak bildirim yapılmakta ve MİRAS BIRAKANIN nüfus kaydına işlenmektedir. “Mirastan Feragat Sözleşmesi” işlemi tamamlandıktan sonra bildiriminin miras bırakanın nüfus kaydına işlenip işlenmediği mutlaka kontrol edilmeli, bildirim yapılamamışsa NBS-YARDIMCI PROGRAMLAR- ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR- NVİ ÖLÜME BAĞLI TASARRUF BİLDİRİMİ kısmından sorgulama yapıp bildirimi tamamlanmalıdır.

Makbuzu kesilen Mirastan Feragat Sözleşmesi diğer ölüme bağlı tasarruflar gibi noterlikteki Vasiyet Fihristi’ ne işlenir.

Miras bırakanın ölümü nüfus tarafından noterliğe bildirilince veya miras bırakanın ölümü resmi şekilde öğrenilince, kasada kapalı zarfta bulunan “Mirastan Feragat Sözleşmesi” açılmak için noterliğin bulunduğu yerdeki savcılık kanalıyla ilgili sulh hukuk hakimliğine gönderilir, “Mirastan Feragat Sözleşmesi” gönderilmine dair üst yazının bir nüshası cildbende takılı sözleşmeye eklenir, ayrıca Vasiyet Fihristi’ ne de işlenir.

18 sayılı Birleştirilmiş Genelgede belirtildiği üzere Noterliklerce ilgili mahkemeye intikal ettirilen mirastan feragat sözleşmelerinin mahkemece açılmamasına ve iade edilmesine karar verilmesi halinde, noterliklerce yapılacak işlem bulunmadığından, iade edilen evrakın ve mahkeme kararının cildbende yapıştırılmış işleme eklenmek suretiyle muhafaza edilmesi gerekmektedir.

MUVAFAKATNAME - (VEZNE KODU 7.1)

KÜÇÜKLERİN YURT DIŞI MUVAFAKATI;

45 Sayılı Birleştirilmiş Genelge ile 2013/5, 2000/61, 1980/23 sayılı genelgelerde “Küçüklerin Yurt Dışı Muvafakatı” işlemi ile ilgili açıklamalar vardır.

Küçük yurt dışına yalnız çıkacaksa anne ve babanın muvafakatı gereklidir. Anne ve baba bir arada ise işlem birlikte yapılır, farklı yerlerde ise ayrı ayrı yapılır.

Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 92/b maddesi uyarınca, işleme küçüğün veya anne babanın kimlik fotokopisi eklenmesi gereklidir.

Yönetmelikteki bu düzenlemeye rağmen, TNB Yönetim

Kurulu’nun 17.10.2017 günlü kararı ile; “Reşit olmayan kişinin yurt dışına çıkabilmesi için ana ve babasının vereceği muvafakatnameler ile velilerin çocuklarına velayeten yapacakları tüm işlemlerde;... NBS üzerinden ..., aile kayıt tablosu sorgulanarak; velayete ya da boşanmanın varlığında ise velayetin kime bırakıldığına ilişkin bilgilere ulaşılabilmesi halinde bu bilgilerin çıktısının alınarak evraka dayanak olarak eklenmesi, ancak ilgili veriye herhangi bir nedenle ulaşılamıyor veya veri yok ise ilgililerden bu husustaki belgeler temin edilerek işleme devam edilebileceğine ve getirilen belgelerin de müstenidat olarak evraka eklenmesi..” gerektiği noterlere duyurulmuştur.

Küçüklerin yurt dışına çıkması için muvafakat İşlemi hazırlandıktan sonra, vezne “TAHAKUK” ekranında 7.1 kodundan makbuz keserken;

“İmza Adedi” 1 girilir. (Anne baba bir arada olsa dahi imza adedi 1 girilir.)

Asıl Yazı Sayfası- NBS yazı servisinden yazdırılıp, Vezne Servisi -Tahakkuk Listesi’ nden çağrılarak “TAHAKKUK” ekranında makbuzu kesilirse sistem tarafından otomatik olarak hesaplanan işlemin asıl nüshasının yazı sayfa sayısı “Asıl Yazı Sayfası” kutusuna gelmektedir. İşleme eklenen ve 20 satırı geçmeyen çocuğun kimlik fotokopisi veya nüfus kayıt örneği noterlikte fotokopi çekilmişse, yazı ücreti alınması için “1” sayısı, işlemin asıl yazı sayfa sayısının üzerine eklenir, nüfus kayıt örneği dairede değil dışarıda fotokopi çekilmişse asıl yazı sayfa sayısına eklenmez, karşılaştırma ve ek karşılaştırma kutusuna “1” girilir.

İşlemde suret nüsha var ise

Suret Yazı Sayfası- NBS yazı servisinden yazdırılıp, vezne servisinde Tahakkuk Listesi‘nden çağrılarak “TAHAKKUK” ekranında makbuzu kesilirse, sistem tarafından otomatik olarak hesaplanan işlemin suret nüshasının yazı sayfa sayısı da “Suret Yazı Sayfası” kutusuna gelmektedir. İşleme eklenen ve 20 satırı geçmeyen çocuğun kimlik fotokopisi veya nüfus kayıt örneği nedeniyle “1” sayısı, noterlikte fotokopi çekilmişse işlemin suret yazı sayısının üzerine eklenir, dairede değil dışarıda fotokopi çekilmişse suret yazı sayfa sayısına eklenmez, karşılaştırma ve ek karşılaştırma kutusuna “1” girilir.

İşlemde suret nüshası var ise tahakkuk ekranında “Dayanak” kutusu bilgi girilebilir olur, bu durumda “Dayanak” kutusuna “1” yazılır (20 satırı geçmeyen çocuğun kimliği veya nüfus kayıt örneğinden suret harcı alınmaması için dayanak kutusuna 1 girilir.)

2) Rehinli Aracın Rehinli Olarak Satılmasına Muvafakat; 2007/31 Sayılı genelge uyarınca, rehin alacaklısı tarafından verilecek bu muvafakatnamelerde aracın kasko bedeli üzerinden nispi harç alınır. Vezne işlem kodu 7.1 dir.

Muvafakat işlem metninde daha yüksek bir değer ve damga vergisi alınmasını gerektiren bir taahhüt yoksa, vezne tahakkuk ekranında “Vergiye Tabi Değer” kutusuna aracın kasko bedeli girilir, işleme uygun diğer bilgi girişleri de yapıldıktan sonra işlem makbuzu kesilir.

ÖRNEK ÇIKARMA İŞLEMLERİ

Örnek onay şerhinden dolayı yazı ücreti alınmaz. Örnek onay şerhi dışında örneği çıkarılacak belgedeki tüm karakterler, noktalama işaretleri hariç 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, son sayfa 20 satırdan az olsa da 1 kabul edilerek, örnek işleminin toplam sayfa sayısı bulunur, belgenin noterlik dairesinde fotokopisi çekilerek örneği çıkarılırsa yazı ücreti, dışarıda fotokopi çekilerek örneği çıkarılırsa karşılaştırma ücreti alınır.

Noterlik dairesinde fotokopi makinesi olması durumunda örnek çıkarılacak belge aslından, noterlik dairesinde fotokopi çekilerek örnek çıkarılmalıdır.

ÖNEMLİ NOT: Asıl belgenin dışarıda fotokopisi çekilerek örnek çıkarılmak istenmesi durumunda asıl belge ile fotokopisi çok dikkatli şekilde kontrol edilmeli ve fotokopilerin aslının birebir aynısı olduğuna kanaat getirince örnek onayı yapılmalıdır.

24 sayılı Birleştirilmiş Genelgede örnek çıkarma işlemleri ile ilgili geniş açıklamalar mevcuttur.

Şöyle ki;

1-Avukatlar ile stajyeri veya yanında çalışan yardımcısı avukata verilmiş dava vekaletnamesinin aslını veya avukat tarafından ‘ASLI GİBİDİR’ şeklinde onayladıkları fotokopisini ibraz ederek müvekkilinin noterlik dairesindeki işleminin örneğini alabilir. Verilen bu örnekten diğer gider ve ücretlerle birlikte suret harcı da alınır.

2-Noterler kendileri resmi kurumların internet sitesine girerek bu siteden aldıkları çıktıya örnek onayı yapabilirler. Noter veya personeli ilgili siteye mutlaka kendisi girip belge çıktısını almalıdır, bu şekilde örneği çıkarılan belgeye “ASLI GİBİDİR” şerhi düşülmez,

NBS yazı servisinde “WEB SİTESİNDEN ÖRNEK” başlıklı, 3.1.8 kodundan işlem yapılır;

Bu örneğin, talep üzerine Noterliğimizce internetten saat {...} itibariyle girilen {...} web sitesinde yayınlanan belgenin aynı olduğunu ve çıktısının Noterliğimizce alınarak talep eden ilgiliye (.) adet örneğinin verildiğini onaylarım.” şerhi yazdırılarak örnek onayı yapılır.

3-Noterlik Kan.94/.3 madde ve Medeni Kanun 589. maddesi uyarınca açılmamış vasiyetnameden örnek ancak vasiyet edene ve noter onaylı vekaletname ile özel yetkisi bulunan vekile verilebilir. Açılmamış vasiyetnameden mahkeme talep etse dahi örnek verilemez.

ÖRNEK (VEZNE KODU 3.1)

TİCARET SİCİL GAZETESİ ÖRNEK ONAYI;

İbraz edilen gazetenin tamamı onaylanacaksa;

Gazetenin tamamındaki noktalama işaretleri hariç bütün karakterler 50 harf 1 satır, 20 satır 1 sayfa, son sayfa 1 sayfadan az olsa bile 1 hesabıyla toplam sayfa sayısı bulunur,

Gazetenin yalnızca bir bölümü onaylanacaksa;

O bölüm çerçeve içine alınır, yalnız bu bölüm satır hesabıyla sayılıp sayfa sayısı bulunur.

Ticaret sicil gazetesinin bu şekilde hesaplanan toplam sayfa sayısından yazı ücreti alınması için; noterlik dairesinde fotokopisi çekilirse vezne tahakkuk ekranında 3.1 “ÖRNEK“ kodunda “Suret Yazı Sayfası” kutusuna girilir, karşılaştırma kutusuna sayı girilmez, ticaret sicil gazetesi dışarıda fotokopi çekilirse karşılaştırma ücreti alınması için toplam sayfa sayısı “Karşılaştırma Suret” kutusuna girilir, yazı sayfa kutularına sayı girilmez, işleme uygun diğer kutulara da gerekli bilgi girişi yapıldıktan sonra işlem makbuzu kesilir.

ÖRNEK- DAMGA VERGİLİ (2002/6 sayılı Genelge)

Örnek çıkarılması için notere getirilen belge aslı damga vergisine tabi bir kağıt ve damga vergisi ödenmemişse, noterler damga vergisi ödenmeden bu belgeden örnek çıkaramazlar.

İhale sözleşmesi, akaryakıt bayilik sözleşmesi, kira sözleşmesi... gibi damgaya tabi bütün sözleşmeler, taahhütler, kısaca damgaya tabi olan her türlü kağıdın damga vergisi ödenmemişse ve noterlikte örnek onayı yapılacaksa süresi içinde olmak kaydıyla (Yurt içinde noterlik dışında tanzim edilen belgelerin tanzim tarihinden itibaren 15 günlük sürede ise noterlikte örnek onay işlemi yapılırken ödenmeyen damga vergisi de tahsil olunabilir) vezne servisi “TAHAKKUK” ekranında 3.1 “ÖRNEK” kodu seçilip işleme uygun gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra, bu ekranının alt kısmında yer alan “ +EK İŞLEMLER”        - “DAMGA EKLE” ”NİSPİ DAMGA”

sayfasında açılan listeden örneği çıkarılacak kağıda göre tahsil edilecek damga vergisi nispeti seçilir, “Damgaya Tabi Değer” kutusuna örnek çıkarılacak kağıttaki değer girilip, diğer noter giderleri yanında damga vergisi de tahsil edilerek örnek çıkarılabilir.15 günlük süre geçmişse damga vergisi noterler tarafından tahsil edilemez , ilgilisince vergi dairesine yatırıldıktan sonra noterlikte örnek çıkarma işlemi yapılır.

KİRA SÖZLEŞMESİNDEN ÖRNEK ÇIKARMA

(2016/20, 2005/1, Sa. Genelgeler)

Örneğin; Dışarıda hazırlanıp, imzalanmış damga vergisine tabi olup damga vergisi ödenmemiş bir kira sözleşmesinden, örnek çıkarılacaksa ve imzalandığı tarihten itibaren 15 gün geçmemiş ise toplam kira bedeli üzerinden damga vergisi alınarak örnek onayı yapılır.

(iktisadi işletmeye dahil olmayan bir taşınmazın; dernek ve vakıflarca yerleşim yeri-büro, gerçek kişilerce mesken, gelir vergisinden muaf esnaflarca işyeri, gelir vergisinden muaf serbest meslek erbabınca işyeri, basit usulde vergilendirilen mükelleflerce iş yeri kira sözleşmesi damga vergisinden istisnadır, bunların örneği çıkarılırken damga vergisi alınmaz)

2018/19 sayılı genelgeye göre kira bedelinin net olarak belirlendiği ve stopajın kiracıya ait olacağına dair açıkça düzenleme bulunan işyeri kira sözleşmelerinde, net kira bedeli üzerinden stopaj tutarı hesaplanır, hesaplanan stopaj tutarı ile kira bedeli toplanıp, vezne yönünden brüt işlem değeri bulunur.

Bu genelge uyarınca stopajın kiracıya ait olduğuna dair hüküm bulunan kira sözleşmesindeki net kira bedeli üzerinden, veznede harç ve damga vergisine esas brüt kira tutarını belirlemek için;

Süre belli ise; Aylık net kira x 100/80 hesabına göre aylık brüt kira tutarı x süre,

Süre belli değilse; Aylık net kira x 100/80 hesabına göre aylık brüt tutar ile 12 çarpılarak bulunacak brüt tutar üzerinden damga vergisi alınır.

(Bu hesaplamada işyeri kira stopaj oranı %20’dir, işlem anındaki kira stopaj oranı değişmişse, değişen yeni oran dikkate alınarak hesap yapılmalıdır.)

Örneği çıkarılacak damga vergisine tabi kira sözleşmesinde kefil yoksa ve imzalandığı tarihten itibaren 15 günlük süre geçmemiş ise;

VEZNE-TAHAKKUK ekranında işlem kodu 3.1 seçildikten sonra bu ekranının alt kısmında yer alan “+EK İŞLEMLER”- “DAMGA EKLE”-“NİSPİ DAMGA” kısmı kullanılarak tahsil edilecek damga vergisi nispeti (2023 yılı için) binde 1,89 seçilip, kira süresine göre hesaplanan toplam kira bedeli “Damgaya Tabi Değer” kutusuna yazılıp, tahakkuk ekranında diğer kutulara işleme uygun bilgi girişleri yapılarak diğer ücret ve giderlerle birlikte nispi damga vergisinin de tahsil edilmesi sağlanır.

Örneği çıkarılacak damga vergisine tabi kira sözleşmesinde müteselsil kefil varsa ve imzalandığı tarihten itibaren 15 günlük süre geçmemiş ise ; VEZNE- TAHAKKUK ekranında işlem kodu 3.1 seçildikten sonra bu ekranının alt kısmında yer alan “ +EK İŞLEMLER” - “DAMGA EKLE”-”NİSPİ DAMGA toplam kira bedeli için damga vergisi nispeti (2023 yılı için) binde 9,48 seçilip, toplam kira bedeli (kira süresine göre hesaplanan toplam kira bedeli) “Damgaya Tabi Değer” kutusuna yazılıp, tahakkuk ekranında diğer kutulara işleme uygun bilgi girişleri yapılarak diğer ücret ve giderlerle birlikte nispi damga vergisinin de tahsil edilmesi sağlanır.

“ADİ KEFİLLİ KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ-DAMGALI” VEZNE KODU 3.6

Örneği çıkarılacak damga vergisine tabi bir kira sözleşmesinde adi kefil varsa ve 15 günlük süre içinde ise;

Vezne servisi tahakkuk ekranında “Adi Kefili Kira Sözleşmesi Örneği-Damgalı” 3.6 kodunda işleme uygun bilgi girişi yapıldıktan sonra “Vergiye Tabi Değer” kira süresine göre hesaplanan toplam kira bedeli girilerek işlem makbuzu kesilir.

KOLLEKTİF ŞİRKET HİSSE DEVİR KARARINDAN ÖRNEK ÇIKARMA (2018/3 sayılı Genelge)

Kollektif şirket hisse devri damga vergisine tabi bir işlemdir, bu nedenle kollektif şirket hissesinin ortak olmayan birine devrine muvafakat verilmesine dair karar defterine alınan ve bütün ortaklarca imzalanan karardan noterlikte örnek çıkarılmak istenmesi durumunda, Vezne Servisi-Tahakkuk ekranında 3.1 “ÖRNEK” kodu seçilir, işleme uygun bilgi girişleri yapıldıktan sonra +EK İŞLEMLER” - “DAMGA EKLE”-”NİSPİ DAMGA” kısmında açılan listeden (2023 yılı için) damga vergisi nispeti binde 9,48 seçilir, “Damgaya Tabi Değer” kutusuna ortak olmayan kişiye hisse devri gibi ana sözleşme tadili gerektiren durumlarda (kararda damga vergisine esas daha yüksek bir değer yoksa) toplam sermeye değeri yazılıp, bu değer üzerinden nispi damga vergisi alınması sağlanır, karar tarihinden itibaren 15 günlük süre geçmişse damga vergisini noter tahsil edemez, Damga vergisi, gecikme cezası ve varsa faizi ilgilisi tarafından vergi dairesine yatırtıldıktan sonra örnek çıkarma işlemi yapılır.

DAMGASIZ ÖRNEK - 2016/18 sayılı genelgede Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin pay devirlerine ilişkin sözleşme, karar ve bu kağıtlarla ilgili işlemlerden damga vergisi alınmayacağı belirtilmektedir, bu nedenle anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin pay devirlerine ilişkin kararlardan örnek çıkarılmak istenmesi durumunda, vezne servisi “Tahakkuk” ekranında 3.1 “ÖRNEK” kodundan gerekli bilgi girişleri yapılır, “HESAPLA” yaptıktan son işlem makbuzu kesilir.

İHALE        KARARINDAN        ÖRNEK        ÇIKARMA

(2008/25,2007/49,23 Sa. Genelgeler)

Resmi daireler ve kamu tüzel kişiliğine sahip kurumların her türlü ihale kararlarından damga vergisi ödenmeden örnek çıkarılamaz, damga vergisi ödenmemiş olan ihale kararlarından 15 günlük süresi içinde ise damga vergisi örnek onayı işlemi sırasında noter tarafından tahsil edilir. Bu durumdaki örnek çıkarma işleminin makbuzu kesimi için vezne servisi “TAHAKKUK” ekranında 3.1 “ÖRNEK” kodu seçildikten ve işleme uygun gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra ekranının alt kısmında yer alan “+EK İŞLEMLER”- “DAMGA EKLE” “NİSPİ DAMGA” kısmı işaretlenir, tahsil edilecek damga vergisi nispeti (2023 yılı için) binde 5,69 seçilip, “Damgaya Tabi Değer” kutusuna ihale kararında yer alan satılacak veya satın alınacak malın toplam değeri girilerek damga vergisi alınır.

ÖRNEK- MAKTU DAMGA VERGİLİ

1)Aslı 1,00 TL’den fazla damga vergisine tabi olup, damga vergisi ödenmiş kağıtların örneğinin çıkarılması durumunda örneğinden maktu damga vergisi alınır. Bu durumda, VEZNE-TAHAKKUK ekranında örnek onay kodlarından işleme uygun örnek işlem kodu seçilip, gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra bu ekranının alt kısmında yer alan “ +EK İŞLEMLER” - “DAMGA EKLE” “MAKTU DAMGA” kısmı seçilir, açılan listenin en alt sırsında bulunan Suret Damga/Tercüme (2023 yılı için) 2.20 TL. seçilip, diğer ücretlerle birlikte maktu damga vergisinin de tahsil edilmesi sağlanır.

2)T.C Gümrük Çıkış Beyannamelerinden örnek çıkarma işleminin makbuz kesimi için vezne servisi “TAHAKKUK” ekranında 3.1 “ÖRNEK” kodu        seçilir,

beyanname tek yapraklı ve fotokopisi dairede çekilirse “Suret Yazı Sayfası” kutusuna “2” girilir, bu durumda karşılaştırma kutusu boş bırakılır.

Beyanname fotokopisi dışarıda çekilirse “Karşılaştırma Suret” kutusuna “2” girilir, bu durumda yazı kutusu boş bırakılır.

(Asıl belge ile fotokopileri dikkatlice karşılaştırılır, birebir aynı olduğuna kanaat getirilince örnek çıkarma işlemi yapılır.)

Toplam sayfa sayısı “2 “olan Gümrük Çıkış Beyannamesi ile birlikte “1” sayfalık eki varsa ve fotokopisi noterde çekilmişse, beyannameyle birlikte ekinin toplam sayfa sayısı “3” olduğundan “Suret Yazı Sayfası” kutusuna “3” yazılır, bu durumda karşılaştırma kutusu boş geçilir,

Sayfa sayısı “2” olan Gümrük Çıkış Beyannamesi ve “1” sayfalık eki dışarıda fotokopi çekilmişse, beyanname ve ekinin toplam sayfa sayısı “”3 olduğundan “Karşılaştırma Suret” kutusuna “3” yazılır, bu durumda “Suret Yazı Sayfası” kutusu boş geçilir, tahakkuk ekranında işleme uygun diğer bilgi girişleri yapıldıktan sonra. Bu ekranının alt kısmında yer alan “+EK İŞLEMLER”- “DAMGA EKLE” “MAKTU DAMGA” kısmı seçilerek, maktu damga vergilerinin yer aldığı listeden Suret Damga/Tercüme (2023 yılı için 2.20.TL.) seçilip, diğer ücretlerle birlikte maktu damga vergisi de tahsil edilir.

ÖRNEK-DEĞERLİ KAĞIT 2 OLAN (VEZNE KODU 3.2)

Proteste, Vekaletname, Re'sen Senet (düzenleme işlemler) gibi daha pahalı değerli kağıt bedeli alınan işlemlerin örneğinin çıkarılmasında vezne servisinde, 3.2 “ÖRNEK-DEĞERLİ

KAĞIT 2 OLAN” kodu kullanılır, bu ekrandaki “İşlem bir yapraktır” kutusu örneği çıkarılan işlem metnine eklenmiş ekler varsa, ekleri hariç işlem metninin 1 yaprağa yazdırıldığı durumlarda işaretlenir, işleme uygun diğer bilgi girişleri de yapıldıktan sonra işlem makbuzu kesilir.

ÖRNEK- EK SURET HARÇLI (VEZNE KODU 3.4) (1990/18,45 Sa. Gen.)

NÜFUS CÜZDANI:

Dairede fotokopi çekilirse;

Ek harç sayfa adedi:1,

Bir Nüshadaki Yaprak Adedi:1

Suret Yazı Sayfası-1 verilir,

Dışarıda fotokopi çekilirse;

Ek harç sayfa adedi:1,

Bir Nüshadaki Yaprak Adedi:1

Karşılaştırma Suret -1 verilir

DİPLOMA: Arka yüzünde bilgi bulunan ve arka yüzü de onaylanan diplomalar;

Dairede fotokopi çekilirse;

Ek harç sayfa adedi:1,

Bir Nüshadaki Yaprak Adedi:1

Suret Yazı Sayfası-1 verilir,

DİPLOMA: Arka yüzünde bilgi bulunan ve arka yüzü de onaylanan diplomalar;

Dışarıda fotokopi çekilirse;

Ek harç sayfa adedi:1,

Bir Nüshadaki Yaprak Adedi:1

Karşılaştırma Suret -1 verilir

TARES SİCİL KAYIT ÖRNEĞİ ÇIKARMA (VEZNE KODU: 3.7)

6750 Sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu uyarınca TARES sistemi üzerinden yapılmış olan teslimsiz taşınır rehni işlemi ile ilgili olarak sonradan NBS-YARDIMCI PROGRAMLAR- “TARES Sorgulama İşlemleri” kısmından yapılan sorgulama sonucu çıkarılacak örnek işlemlerinin makbuzu veznede 3.7 “TARES SİCİL KAYIT ÖRNEĞİ ÇIKARMA” kodu kullanılarak kesilir.

TARES sicil sorgulaması yapılarak alınan sicil kaydı örneğinin bir nüshasında bulunan her bir yaprak “1” sayfa kabul edilerek bulunan toplam sayı, “Örnek Çıkarılacak Sayfa” kutusuna girilir, her bir sayfa için Rehinli Taşınır Sicili Yönetmeliği’nin “Ücretler” başlıklı 20.madde, 2.fıkra hükmüne göre çıkarılan “Rehinli Taşınır Sicili Ücret Tarifesi” ‘nde yer alan maktu ücret alınır, başkaca bir ücret alınmaksızın işlem makbuzu kesilir.

ÖNEMLİ NOT: 6750 Sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu uyarınca TARES sistemi üzerinden yapılmış olan teslimsiz taşınır rehni işlemi tamamlandıktan sonra noterlik dairesinde cildbende takılı rehin sözleşmesinden veya ibraz edilen TARES rehin sözleşmesinden örnek istenmesi durumunda, diğer bütün noterlik işlemleri gibi daireden örnek çıkarma işlemi yapılır,

Vezne servisi “TAHAKKUK” ekranında 3.1 “ÖRNEK” kodu kullanılır, kaç nüsha örnek hazırlanmışsa sayısı “Toplam Nüsha Sayısı” kutusuna yazılır, işlemin bir nüshasındaki yaprak adedi sayılır, toplamı “Bir Nüshadaki Yaprak” kutusuna yazılır, işlemin bir nüshasında bulanan karakterler (noktalama işaretleri hariç), satır sayfa hesabıyla sayılır, bulunan toplam sayfa sayısı “Suret Yazı Sayfası” kutusuna yazılır, “HESAPLA” yapılıp makbuz kesilir, alınması gereken ücretlerle birlikte surat harcı da alınarak örnek çıkarılır.

ÖRNEK - MAHKEMEYE GÖNDERİLEN (Vezne Kodu 3.9)

Noterlik Kanunu 55.maddenin son fıkrasında, soruşturma yetkisi bulunan kişilerle Cumhuriyet Savcılarının isteyecekleri örneklerin ücrete tabi olmadığı, diğer resmi mercilere verilecek örneklerden yalnız yazı ücreti alınır hükmü yer almaktadır.

Mahkemeler tarafından noterlikte yapılmış olan bir işlemden örnek istenmesi durumunda, makbuzu kesimi için vezne servisinde işlemin değerli kağıt durumuna göre 3.1 veya 3.2 kodundan uygun olan işlem kodu seçilir, ekranda gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra tahakkuk ekranını alt kısmında bulunan “+EK İŞLEMLER”- “İSTİSNA EKLE” kısmından “Suret Harcı”-“Suret Harcı Alınmaz” seçilir, “İstisnanın Açıklaması” kutusuna gerekli açıklama yazılarak “Uygula(F4)” yapılır, harç ve noter ücreti alınmadan, yazı ücreti, değerli kağıt bedeli ve KDV alınarak işlem makbuzu kesilebileceği gibi, vezne servisi tahakkuk ekranında 3.9 “Örnek-Mahkemeye Gönderilen” kodundan da işlem uygun bilgi girişi yapılarak işlem makbuzu kesilebilir.

PROTESTO (VEZNE KODU 22)

26 Sayılı Birleştirilmiş Genelgede protesto işlemleri ile ilgili geniş açıklamalar mevcuttur.

Ödememe protestoları vadeyi izleyen iki iş günü içinde çekilir. Senetler vadeden sonraki 1.iş gününde veya 2.iş gününde protesto yapılabilir.

Örneğin; Vadesi Perşembe'ye rastlayan senetlerin Cuma veya Pazartesi; vadesi Cuma'ya rastlayan senetlerin Pazartesi veya Salı günü protestosu yapılabilir.

26 sayılı Birleştirilmiş Genelgede protesto çekilen şahsın taahhüdünü yerine getirmeye davet edildiğinin Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca araştırılması gerektiği belirtilmiştir. Buna göre protesto edilecek senetlerin noterlere tevdiinde ihbar ve ibrazın yapıldığına dair kayıtlar aranır ve protesto işlem metninde "İhbarın veya ibrazın yapıldığı tarih (DAVET TARİHİ) yazılır.

2002/19 sayılı Genelge uyarınca muhatabın birden çok adresine tebligat talep edilmesi halinde, muhataba tebliğ edilecek beher nüsha için ayrı ayrı harç alınması gerekmektedir. Örneğin tek muhataplı protesto işleminde muhatabın iki adresi varsa bu durumda MUHATAP ADEDİ “2” girilmelidir.

26 sayılı Birleştirilmiş Genelgeler uyarınca, ibraz süresi içinde muhatap bankaya ibraz edilen çek ödenmezse, banka

tarafından çek arkasına bu yazdırıldıktan sonra, ibraz süresi içinde noterde karşılığı bulunmayan ÇEK için ödemeden imtina protestosu çekilebilir.

BANKA PROTESTOSU (VEZNE KODU 22.1)

Bankalar tarafından protesto için getirilen senetlerin makbuzu 22.1 nolu koddan kesilir.

Protesto için senet aslının notere ibrazı zorunludur. (Fotokopi veya aslı gibidir yapılan senet nüshasının ibrazı ile protesto işlemi yapılamaz)

Birden fazla noter olan yerde noterler bağlı bulundukları oda tarafından kendilerine bildirilen banka şubelerinin protesto işlemlerini yapabilirler, kendilerine verilmeyen şubelerin senet protesto işlemini kabul edemezler, bankalar tarafından yaptırılan protesto işlem geliri ortak hesaba dahildir, makbuz kesilen banka protestolarının ortak hesaba dahil edilebilmesi için işlem makbuzu vezne servisi “TAHAKKUK” ekranında, 22.1 “BANKA PROTESTOSU” kodundan kesilir. Vezne tahakkuk ekranında makbuzu kesilecek banka şubesinin isminin listeden seçilebilmesi için öncelikle, NBS- YARDIMCI PROGRAMLAR- TANIMLAMA İŞLEMLERİ- PROTESTO BANKA TANIMLAMA kısmından noterin bulunduğu ilde, noterin protesto işlemini yapabileceği banka ve şubesi seçilip, “Banka Listesine Ekle” yapılır.

Vezne “TAHAKKUK” ekranı, 22.1 vezne kodunda “Muhatap Adedi” ve “E Muhatap Adedi” kutularına protesto çekilecek muhatap adedi girilir, “HESAPLA” yapılır ve işlem makbuzu bu şekilde kesilir. Makbuzu kesilen protesto işlemlerinin tebliğ işlemleri gecikmeksizin postaya verilmelidir.

SÖZLEŞME (VEZNE KODU 4.71)

Taşınmaz Satış Vaadi Ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri;

34 sayılı Birleştirilmiş Genelge, 2017/5 sayılı genelge, 2016/58 sayılı genel yazı, 2007/6 ve 2006 /31 sayılı genelgeler taşınmaz satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri ile ilgilidir.

Bu sözleşme NBS yazı servisinde 4.7.26 veya 4.7.34 nolu kodlardan düzenleme şeklinde hazırlanır, işlemde taraf olan vüklenici-müteahhidin yetki belgesinin bulunması zorunlu olup, yetki belge numarası işleme yazılır, müteahhitlik yetki belgesi bulunmayanlar işleme yüklenici müteahhit olarak katılamazlar.

İşleme ilgililerin fotoğrafı yapıştırılıp, nüfus cüzdanı/kimlik kartı ve tapu fotokopileri dayanak olarak eklenir, ayrıca ilerde doğabilecek ihtilafların önlenmesi için sözleşmeye göre yapılacak inşaatın kat ve bağımsız bölüm sayısı ile yönleri, hangi bağımsız bölümün kime ait olduğunu gösterir paylaşım krokisinin işleme eklenmesi uygun olur.

ÖNEMLİ NOT: Eğer satışı vaad edilecek taşınmazın tapu senedi işlem anında ibraz edilemiyorsa, sözleşme metninin içine yüklenicinin, sözleşme konusu taşınmazın vaadde bulunan arsa sahibinin malı olduğunu bildiğine ve tapu senedi veya başkaca sahiplik belgesi ibraz edilmeksizin işlem yapılmasını kabul ettiğine dair beyanı yazılır.

“Düzenleme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi Ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri” vezne servisi “TAHAKKUK” ekranında, 4.71 “SÖZLEŞME” kodunda,        “İşlem Tipi”-

“Düzenleme” seçilir,

Sözleşme metni incelenerek, sözleşmede yazılı olan değer ile emlak beyan değeri ( emlak beyan değerinde arsa ve binaya ait değer varsa bu iki değer toplamı) ve işleme eklenen tapu senedinde taşınmazın satış bedeli yazıyor ise bu 3 bedelden yüksek olanı üzerinden nispi harç alınması için bu değer vezne tahakkuk ekranındaki “Sözleşme Bedeli” kutusuna girilir.

15/3/2017 tarihli ve 30008 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 13/3/2017 tarihli ve 2017/9973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Karar ile, Damga Vergisi Kanununa bağlı “Damga Vergisine Tabi Kağıtlar” başlıklı (1) SAYILI TABLO’ nun 14. Maddesinde yer alan (Ek: 23/2/2017-6824/5 md.) Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri ‘nin damga vergisi oranı “Binde 9,48” yerine “0” olarak uygulanacağı hüküm altına alınmıştır, “0” oranı değiştirilmediği sürece sözleşme metninde damga vergisi doğuracak herhangi bir taahhüt yok ise damga vergisi alınmaz, ancak damga vergisi alınmasını gerektiren bir taahhüt varsa damga vergisi mutlaka alınmalıdır.

Damga vergisi alınmayacaksa, TAHAKKUK ekranında işleme uygun bütün bilgi girişleri yapıldıktan sonra +EK İŞLEMLER”- “İSTİSNA EKLE” sekmesi tıklanarak, Damga Vergisi- “Damga Vergisi Alınmaz” yapılır, açıklama kutusuna istisna açıklaması yazılır istisna uygulaması yapılır, damga vergisi alınmaz, ”HESAPLA” yapılıp makbuz kesilince, diğer ücretlerle birlikte değer üzerinden nispi harç da alınır.

488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun 6.maddesinin sonuna 15.07.2016 tarih ve 6728 Sa. Kanunu 24.maddesi ile eklenen; “         Pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir

sözleşmenin müeyyidesi mahiyetinde olan taahhütlerden, başlı başına bir sözleşmeye konu olmadıkça damga vergisi alınmaz...” hükmü uyarınca sözleşmede cezai şart, cayma tazminatı olsa bile bu şartlardan dolayı da damga vergisi alınmaz.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ (VEZNE KODU 6.1)

(45 sayılı Birleştirilmiş Genelge, 2006/36 sayılı genelge,)

45 sayılı birleştirilmiş genelgenin 3.maddesi uyarınca aile konutunun tahliye taahhütnamelerinde bu taahhüde diğer eşin muvafakatı alınmalıdır. Türk Medeni Kanunu 194.madde uyarınca eğer eş muvafakat vermezse tahliye taahhüdü hukuken o eş için sonuç doğurmayabilir.

Tahliye taahhüt metni ilgili tarafından dışarda yazılıp notere getirilirse, NBS yazı servisinde 6.5.1 “Dışarda Hazırlanan Taahhütname Onayı” kodundan onay şerhi yazdırılıp, taahhüde ilgili imzası alınıp işlem tamamlanır,

Tahliye taahhüt metni noterde yazılacaksa, yazı servisinde 6.4.20 numaralı “Tahliye Taahhütnamesi” kodundan işlem hazırlanır.

ÖNEMLİ NOT:

Aile konutunun tahliye taahhüt işlemlerinde tahliye taahhüdünde bulunan kişinin evli olup olmadığı araştırılır. KPS üzerinden taahhütte bulunanın T.C. kimlik numarası ile yapılan sorgulama sonucu alınan, nüfus kayıt örneği ile medeni durumu tespit edilir, bu nüfus kayıt örneği işlemin bütün nüshalarına eklenir.

Taahhütte bulunan evli ise eşinin tahliye taahhüdüne muvafakat etmesi gereklidir.

Aile konutunun tahliye taahhüdünde bulunan evli ise taahhütname işlemine eşi de katılarak muvafakat etmişse, bu muvafakat aynı asıldan doğma olduğu için NBS vezne servisi TAHAKKUK ekranı 6.1 kodunda 2 eşin imzası için “ İMZA ADEDİ” kutusuna “1” yazılır, işlemin yazı sayfa sayısının üzerine işleme eklenen nüfus kayıt örneği nedeniyle 1 eklenir, İşlem metninde tahliye taahhüdü dışında değer içeren bir taahhüt yok ise veznede “Vergiye Tabi Değer” kutusu boş geçilir, yapılan işleme uygun olarak vezne tahakkuk ekranındaki diğer kutulara gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra işlem makbuzu kesilir.

ÖNEMLİ NOT:

Tahliye taahhüdü gibi değer girilmesi zorunlu olmayan davranış taahhütleri dışındaki bütün taahhütlerdeki işlem değeri “Vergiye Tabi Değer” kutusuna girilerek nispi harç ve damga vergisi alınmalıdır.

TAŞINIR REHİN SÖZLEŞMESİ (VEZNE KODU 26.1)

(33 sayılı Birleştirilmiş Genelge, 2020/1 sayılı Genelge, 2017/18 sayılı Genelge)

6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu 1.1.2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 6750 sayılı kanunla, bu kanunda sayılı taraflar arasında yine bu kanunda sayılı varlıklar üzerinde, zilyetliğinin devrine gerek olmaksızın Rehinli Taşınır Sicili’ ne tescil ile rehin kurulmasına ilişkin esaslar düzenlenmiştir. Bu kanunun 3.maddesi ile rehnin tarafları sınırlı olarak sayılmıştır. Rehin veren; Tacir, Esnaf, Çiftçi, Üretici Örgütü veya Serbest Meslek Erbabı, Rehin alan ise Kredi kuruluşları, Tacir, Esnaf olmak zorundadır.

NBS yazı servisinde 26.1.1,        26.1.2 veya 26.4.1

kodlarından uygun olan seçilip işlem hazırlanır. 6750 sayılı Kanunda sayılan taraflar arasında, yine kanunda sayılan taşınır varlıklar üzerinde TARES sistemi kullanılarak yapılan rehin sözleşmesi metninde 6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunun getirdiği harç, damga vergisi, değerli kağıt bedeli istisnalarını kaldıracak herhangi bir taahhüt olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer istisnayı kaldıracak bir durum yok ise 6750 Sayılı Kanun uyarınca TARES sistemi kullanılarak yazılı olarak yapılacak taşınır rehin sözleşmelerinin makbuzu vezne servisi, “TAHAKKUK” ekranında “26.1” kodundan kesilir. Makbuz kesimi ile birlikte rehin işlemi Rehinli Taşınır Sicili’ ne otomatik olarak tescil edilir.

TARES ÖNEMLİ NOT: TARES sisteminde “Varlık Türü” listesinden seçilen varlıklar üzerinde rehin kurulmakta ve bu varlıklar için rehin sicile tescil edilmektedir. Bu nedenle özellikle dışarıda hazırlanan sözleşme metinleri ile rehinli varlık listesi kontrol edilmeli ve ikisi arasında tutarsızlık varsa bu giderildikten sonra işlem tamamlanmalıdır. Çünkü bazı TARES rehin sözleşme metinlerinde bu sözleşmede yazılı rehinli varlıklarla sınırlı olmaksızın “.. .ticari işletmenin tamamı rehinlidir..” “..ticari işletmenin tamamı üzerinde rehin tesis edilmiştir..” şeklinde cümleler yazılmaktadır, ancak rehin sözleşmesi hazırlanırken “TAŞINIR REHİN SÖZLEŞMESİ TANIMLAMA “ ekranında “Varlık Yürü” olarak “TİCARİ İŞLETME” seçilmediği için “TİCARİ İŞLETME” üzerinde rehin tesis edilmemekte ve dolayısıyla da TARES siciline de tescil edilememektedir. Rehinli varlık listesinden seçilmeyen bir varlığın, sözleşme metnine manuel olarak yazılmış olması durumunda bu varlık sözleşme metninden mutlaka çıkarttırılmalıdır.

6750 sayılı Kanun uyarınca Rehin işlemi hazırlanırken, 6750 sayılı Kanun, ilgili yönetmelikler, 2020/1 sayılı Genelge, 2019/33 sayılı Birleştirilmiş Genelgeler, 2017/18 sayılı Genelge dikkatlice incelenmelidir. Taşınır rehin sözleşmesi metninde 6750 sayılı Kanunla getirilen istisnayı kaldıracak şekilde hüküm varsa işlem makbuzu işleme uygun olan 26,1 veya 26,4 kodundan kesildikten sonra alınması gereken harç,

damga vergisi ve değerli kağıt bedeli ile harcın %30’u oranında noter ücreti hesaplanıp eksik kalan tutarlar veznede 93.1 nolu” İKMAL” kodundan ikmal edilmelidir.

ÖNEMLİ NOT:

6750 sayılı Kanun kapsamında rehin kurulduktan sonra, rehinle teminat altına alınmış alacak ve teminatı başkasına devredilecekse alacak ve alacağın teminatı olan rehninin birlikte devredilmesi gereklidir, diğer teminatlar gibi 6750 sayılı Kanun kapsamında özel sicile tescille kurulan taşınır rehni de alacaktan bağımsız olarak devredilemez.

6750 sayılı Kanun kapsamında rehinle teminat altına alınan alacakla bu alacağın rehni de devredilmek istenirse, NBS yazı servisinde 26.1.4 kodlu “ALACAK VE REHİN HAKKI DEVRİ SÖZLEŞMESİ” hazırlanıp, yazdırılınca vezne servisi “TAHAKKUK LİSTESİ” nde görüntülenir, “Tahakkuk Listesi” nden makbuz kesimi için “TAAHAKKUK” ekranına alınınca, “ Alacağın ve Taşınır Rehninin Devri” 26.5 kodu seçili gelir, harç ve damga vergisine esas değer “TEMLİK BEDELİ” kutusuna yazılır, “İMZA ADEDİ” kutusuna işlem taraflarının sayısı girilir, işleme uygun diğer bilgi girişleri de yapıldıktan sonra makbuz kesilip, devir işleminin 6750 sayılı Kanun kapsamındaki özel sicile tescil edilmesi sağlanır.

Devredilen alacak yönünden harç ve/veya damga vergisi istisnası varsa bu durumda tahakkuk ekranında 26.5 kodunda bütün bilgi girişleri yapılıp, “HESAPLA” yapıldıktan sonra ekranın altında bulunan “+ EK İŞLEMLER”- “İSTİSNA EKLE” kısmından alınmaması gereken tutarlar için istisna uygulaması yapılıp, “HESAPLA” yapıldıktan sonra işlem makbuzu kesilir. ÖNEMLİ NOT:. İstisna uygulaması yapılırken çok dikkatli olunmalı, istisna hükmünün yürürlükte olup olmadığı ve kapsamı etraflıca araştırılmalıdır.

TAŞINMAZ SATIŞ SÖZLEŞMESİNİN

VEZNEDE MAKBUZ KESİMİ

Makbuz kesilecek vezne bilgisayarı noter T.C. numarası ve şifresi ile açılır, noter vezne yetkilisi olarak tanımlanmamışsa, “NBS- YAPILANDIRMA-VEZNE YETKİLİSİ        TANIMLAMA        kısmında

görüntülenen listeden noter isminin sağındaki “Vezne Yetkisi”- “VAR” yapılır,

Vezne Servisi”- “Tahakkuk Listesi” açılır, sorgulama yapılır, yazı servisinde yazdırılan işlemler görüntülenir;

-Makbuzu kesilecek “Taşınmaz Satış Sözleşmesi vezne servisinde tahakkuk listesinden seçilip, “Tahakkuk Et (F4)” butonuna basılıp “TAHAKKUK” ekranına alınır,

-Tahakkuk ekranında tapu harcına ve noter ücretine esas tutar görüntülenir, noter tarafından kontrol edilir.

-Veznede makbuz kesimi yapıldığı anda, sözleşme konusu taşınmaz, alıcı adına tapuda tescili sağlanmış olacağından ve tescil işlemi dava açılıp mahkeme kararı dışında hiçbir şekilde iptal edilemeyeceğinden, sıkıntı ve mağduriyet yaşanmaması için, makbuz kesmeden önce noter tarafından bütün kontroller tam olarak yapılmalıdır.

Taşınmaz Satış Sözleşmesi işleminin veznede makbuz kesiminden sonra yevmiye kaydı hiçbir şekilde silinememekte, iptal edilememektedir.

Kaydet ve Makbuz (F3)” butonuna basılınca;

Sözleşme bilgileri elektronik ortamda TAKBİS ’e iletilir ve sistemsel olarak aşağıdaki kontroller yapılır.

-Taraflar ve taşınmaz için şerh ve rehin kontrolü,

-Satışı konu taşınmazın başvuru yapıldığı andaki TKGM ‘deki tapu kayıt bilgileri ile işlem anındaki bilgileri arasında, bir değişiklik olup olmadığının kontrolü,

-Tahsilat numarası ile tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelinin ödenip ödenmediğinin kontrolü yapılır,

-Sistemsel olarak yapılan bu kontroller sonrasında, taşınmazın tapu sicil kaydında herhangi bir değişlik yok ve ödemeler yapılmış ise,

-TKGM tarafından ilgili taşınmazın sicil kaydı değişikliğiyle, alıcı adına taşınmazın tesciline dair tapunun “TESCİL YEVMİYE NUMARASI, TESCİL TARİHİ VE SAATİ BİLGİSİ” oluşturulup veznede makbuz kesilir, NOTER TARAFINDAN İMZALANIR,

-Makbuzu kesimiyle, TKGM tarafında sözleşme konusu TAŞINMAZIN ALICI ADINA TESCİL EDİLMESİ SAĞLANMIŞ OLUR,

-Taşınmazın satış nedeniyle TKGM tarafından oluşturulan, tescil yevmiye numarası, tarih ve saat bilgisi sistemsel olarak alınır ve vezne ekranında görüntülenir,

-Tapunun tescil yevmiye numarası, tescil tarihi ve saati dakika bilgisi;

-“Taşınmaz Satış Başvuru Belgesi” üzerinde yazılı değilse başvuru belgesi üzerine,

-Noterlikte düzenlenmiş olan “Taşınmaz Satış Sözleşmesi” nin alt kısmındaki tanımlı alana NOTER TARAFINDAN ELLE YAZILIR,

-Vezne ekranında görüntülenen tapunun tescil yevmiye numarası, tescil tarihi ve saati bilgisine ayrıca NBS- “Listeler” altındaki “Taşınmaz Belge Gönderim Listesi” kısmından da erişilebilir

-Tapunun tescil yevmiye numarası, tescil tarihi ve saati bilgisine ayrıca tapu senedinin alt kısmında da yazılı olarak bulunmaktadır.

TAŞINMAZ SATIŞ SÖZLEŞMESİ- TAPU SENEDİ VERİLMESİ

-Taşınmaz satış sözleşmesinin NBS vezne servisinde makbuz basımının ardından alıcının tapu senedi vezne bilgisayarından görüntülenip yazdırılabilir,

-Tapu senedi ayrıca NBS- “Yardımcı Programlar”- “Sorgulama İşlemleri”- “Tapu Sorgulama İşlemleri”-“Tapu Senedi Sorgulama” tıklanarak açılan ekrandan sorgulanıp alınabilecektir. Bu ekranda “NBS İşlem Numarası” veya “Noterlik Yevmiye Numarası” ile sorgulama yapılır, tapu senedi PDF olarak açılır,

-Renkli        yazıcısı        bulunan        noterlikler “ÇERÇEVELİ        BASKI”

seçimiyle tapu senedini oluşturabilecektir.

-Renkli        yazıcısı        olmayan noterlikler, TNB Portal        -Benim

Sayfam-Yardım Destek-Teknik Destek-Tapu İşlemleri Destek ekranındaki, 2 farklı renkteki boş tapu senedinden, renkli olarak matbaada bastırılır ya da arkalı önlü çoğaltılır, satılan taşınmazın cinsine uygun boş tapu senedi yazıcıya yerleştirilip, yazdırma ekranında “Çerçevesiz Baskı” seçimiyle tapu senedi yazdırabilecektir, Tapu senedinin sağ alt köşesindeki “Siciline Uygundur” kısmı noter unvan/İsim kaşesi ve mühür basılıp NOTER tarafından imzalanır.

TAŞINMAZ SATIŞ İŞLEMİ SONRASI SATIŞ SÖZLEŞME VE BELGELERİNİN TKGM SİSTEMLERİNE GÖNDERİLMESİ -Tamamlanmış olan taşınmaz satış sözleşmesi, ilgili kimlikleri ve ek belgeler taranarak, TKGM sistemlerine EYP formatında gönderilir,

-Belge gönderimi için işleme katılan bütün ilgililerin kimlik belgeleri, sözleşme belgesi, taşınmaz satış başvuru belgesi ve diğer belgeleri tek tek taranır ve kaydedilir, - NBS - “Listeler” - “Taşınmaz Belge Gönderim Listesi” seçilir. - Açılan ekranda yevmiye kaydı oluşan taşınmaz satış sözleşmeleri listelenir. - Belgesi gönderilecek taşınmaz satış sözleşmesi seçilir,- Gönderilecek kaydın yanındaki aşağı ok simgesine basılır, “Gönderilecek Belge Yükle” seçilir ve seçili kayda ait belge TNB sistemlerine yüklenir. -Yanlış belge yüklendiği anlaşılırsa ilgili kaydın yanındaki ok simgesine basılır, “Gönderilecek Belge Sil” seçilir, yüklü belge silinir. -Doğru belge yüklendiğinden emin olduktan sonra, İlgili kaydın yanındaki aşağı ok simgesine basılır, “Belge Gönder” seçilip, gönderilmek üzere TNB sistemlerine yüklenen belge TKGM sistemlerine gönderilir. - Gönderme işlemi sırasında uygulama tarafından açılan e- imzalama ekranında noter kendi e-imzası ile imzalama işlemini yapar. e-imza ile imzalandıktan sonra EYP formatına çevrilerek TKGM sistemlerine gönderilir.

ÖNEMLİ NOT: TKGM sistemlerine gönderilmiş belgeler bir sonraki satışta eski tescil belgesi olarak görüntülenecektir, belgelerin        yanlış        olması durumunda,        güncelleme, silme

yapılamaz,        tekrar        belge        gönderilemez.        O yüzden        TKGM

sistemlerine gönderilmeden önce ekli belgelerin doğru belge olduğundan emin olunması gerekmektedir. -TKGM sistemlerine belge gönderimi yapıldıktan sonra taşınmaz satış sözleşmesi işlemi tamamlanmış olur.

ALACAĞIN DEVRİ-TEMLİKNAME (VEZNE KODU 11.1) (36 sayılı Birleştirilmiş Genelgede alacağın devrine dair açıklamalar mevcuttur)

36 sayılı Birleştirilmiş Genelge ile “...İlgili ya da ilgililerin noterlikte hazırlanan temlikname ya da temlik sözleşmesinde; “noterlik tarafından temlik borçlusuna veya temlik borçlusu ile temlik alacaklısına tebligat yapılmasını talep etmeleri” halinde, istemin işlem metnine yansıtılarak noterlikçe tebligat çıkartılması, tebligat çıkartılmasının istenmemesinde ise durumun iş kâğıdına işlenerek tebligat çıkartılmaması gerektiği ...” noterlere duyurulmuştur. Bu Birleştirilmiş Genelge uyarınca ilgilinin tebliğ yapılması veya yapılmaması yönündeki talebi yazı servisinde işleme alınır, bu talebe göre vezne servisi tahakkuk ekranında muhatap adedi ve diğer kutular doldurulur.

Alacağın Devri işlemi hazırlandıktan sonra vezne servisi tahakkuk ekranında makbuzu 11.1 nolu koddan kesilir.

İMZA ADEDİ” kutusuna işleme katılan kişi sayısınca imza adedi girilmelidir.

Temlik-Alacağın Devri tek taraflı yapılırsa;

Temlik edenin tebliğ talebi varsa bu talebi işlem metnine yazılarak ilgilinin talebine göre lehine temlik yapılana, borçluya, varsa ödemeyi yapacak kuruma,

Temlik - Alacağın Devri çift taraflı yapılırsa;

Tarafların tebliğ talebi varsa işlem metnine bu talep yazılarak ilgilinin talebine göre borçluya ve varsa ödemeyi yapacak kuruma,

Gecikmeksizin temlik işleminden 1 nüsha gönderilerek bildirim yapılır.

(Örneğin, icra dosyasındaki alacak devir edilecekse dosyanın bulunduğu icra dairesine ve dosya borçlusuna da Alacağın Devri Sözleşmesi gönderilir)

Tebliğ talebi üzerine yapılacak bildirimlerden dolayı tebliğ harcının alınabilmesi için bildirim sayısı MUHATAP ADEDİ kutusuna girilir.

ÖNEMLİ NOT:

İşlem tarafları borçluya veya ödemeyi yapacak kişi ya da kuruma tebliğ talep etmiyorlarsa, temlik işlem metninin içine tebliğ istemediklerine dair beyanları açık olarak alınmalıdır.

“TEMLİK BEDELİ” kutusuna devre konu işlem değeri girilir, işlemde teminatlarda devrediliyorsa teminatlar toplamı ile devredilenin toplam değerinden hangisi yüksek ise o tutar girilir. Örneğin; icra dosyasındaki alacağın tamamı faiz ve ferileri, teminatlarla birlikte devrediliyorsa devir tarihinde devre konu icra dosyası kaç liraya ulaşmışsa icra müdürlüğünden yazı alınarak bu toplam tutar ile teminat toplam tutarına bakılarak hangi değer yüksekse o değer

üzerinden harç ve damga vergisi alınmalıdır.

Eğer icra dosyasındaki alacağın tamamı değil de yalnızca bir kısmı devrediliyor ise devir işlemine yalnızca devredilen kısmi tutar yazılır, devralanın yalnızca bu kısmi tutarı almaya yetkili olduğu temlik metninde belirtilir, temlik metninde işlem değerini etkileyecek başkaca bir değer veya değeri hesap edilebilecek temlik edilen başka bir şey yoksa, NBS- Vezne Servisi- Tahakkuk 11.1 kodunda “TEMLİK BEDELİ” kutusuna temliknamede yazılı olan kısmi tutar girilir.

36 sayılı Birleştirilmiş Genelgede;

5510 Sa. Kanuna göre SGK dan alınan emekli maaş ve emekli ikramiyelerinin temlik edilemeyeceği,

4857 Sa. Kanun kapsamında işçi aylıklarının dörtte birinin devredilebileceği,

İşçi ihbar ve kıdem tazminatlarının devredilebileceği,

657 Sa. Kanun kapsamındaki devlet memurlarının aylıklarının        devredilebileceğine,        dair        hükümler

bulunmaktadır, temlik işlemi yapılırken bu genelgedeki hususlara dikkat edilmelidir.

ÖNEMLİ NOT:

Temlikname işleminin tamamlanmasından sonra taraflar bu sözleşmeden vazgeçmek ve temlik edene temlik konusu alacağı geri vermek isterlerse (veznede fesihname kodundan işlem makbuzu kesilmemeli) yeni bir temlikname işlemi ile alacak önceki hak sahibine devredilmeli, işlem harç ve damga vergisinin tam olarak tahsil edilmesi sağlanmalıdır.

ÖNEMLİ NOT:

6750 sayılı Kanun kapsamında rehinle teminat altına alınan alacak ve bu alacağın rehni devredilmek istenirse, devrin sicile tescil edilebilmesi için NBS yazı servisinde “ALACAK VE REHİN HAKKI DEVRİ SÖZLEŞMESİ” başlıklı 26.1.4 kodundan işlem hazırlanıp, vezne servisinde “Alacağın ve Taşınır Rehninin Devri” 26.5 kodundan işlem makbuzunun kesilmesi gereklidir, yazı veya vezne servisinde hataen başka kod kullanılmamalıdır.

TERK EDEN EŞİN ORTAK KONUTA DAVETİ - (VEZNE KODU 23.2)

(BU İŞLEMİ YALNIZCA NOTER, İMZAYA YETKİLİ HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNU VEYA İMZA YETKİLİ NOTER STAJYERİ İMZALAYABİLİR)

15 Sayılı Birleştirilmiş Genelge ile avukatların boşanma vekaleti veya terk için özel yetkiyi içeren vekaletnameler ile diğer vekiller ise bu işlemle ilgili özel yetki verilmiş vekaletname ile terk nedeniyle davet ihtarı çekebileceği noterlere duyurulmuştur.

Terk daveti işlemi hazırlanırken önce NBS yazı servisinden ÇEKİŞMESİZ İŞLEMLER kısmından ilgilinin talebine uygun olan - TERK EDEN EŞİN DAVETİ TALEP FORMU veya TERKE ZORLANAN EŞİN TALEP FORMU hazırlanır, bu forma ilgilinin imzası alınır. Bu form ücretlendirmeye tabi değildir.

Talep formundan sonra NBS yazı servisindeki TERK EDİLEN EŞİN DAVETİ İHTARI (23.2.3), TERKE ZORLANAN EŞİN İHTARI (23.2.4) veya TERKE ZORLANAN VE ENGELLENEN EŞİN İHTARI (23.2.5) kodlarından talebe uygun olan ihtar örneği seçilerek hazırlanır. İlgili veya vekili tarafından dışarıda hazırlanan ihtar metni kesinlikle kullanılmamalıdır.

Noterlik Kanununu 71/B maddesi uyarınca;” ... Noterler bu Kanunun 71/A maddesinde belirtilen işlemleri bizzat yaparlar. Ancak, noterlik dairesinde imza yetkisi verilmiş hukuk fakültesi mezunu görevli veya noter stajyeri mevcut ise bu işlemler onun tarafından da yapılabilir...” hükmü yer almaktadır, bu nedenle TERK DAVETİ yalnızca noter, imza yetkili hukuk fakültesi mezunu veya imza yetkili noter stajyeri tarafından imzalanır, imzaya yetkili katipler imzalayamaz. İşlem 4 nüsha hazırlanır, biri noterlik cildbendine yapıştırılır, biri talep eden işlem ilgilisine verilir, biri davet edilen eşe tebliğ edilir, bir nüsha ise terke dayalı boşanma davası açıldığında mahkeme tarafından istenmesi durumunda ücret almadan mahkemeye gönderilmek üzere “DAVET İHTARI” kartonuna takılır.

VASİYETNAME (4.51)

Vasiyet eden kaç yaşında olursa olsun rapor alınması uygun olur. Türk Medeni Kanunu ilgili maddeleri uyarınca vasiyet eden okur yazar da olsa işlem tanıklı olarak yapılır, işleme katılacak tanıkların TMK.536 maddesindeki yasaklılık hallerinin bulunmaması gerekir. (TMK.536.maddesi uyarınca fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okur yazar olmayanlar, miras bırakanın eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, resmî vasiyetnamenin düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamazlar.        Resmî vasiyetnamenin

düzenlenmesine katılan memura ve tanıklara, bunların üstsoy ve altsoy kan hısımlarına, kardeşlerine ve bu kişilerin eşlerine o vasiyetname ile kazandırmada bulunulamaz.)

18 sayılı Birleştirilmiş Genelgede belirtildiği gibi Vasiyetname işlemi vekaleten, vesayeten temsilen yapılamaz, bizzat vasiyet eden tarafından yapılmalıdır.

NBS yazı servisinde “VASİYETNAME” 4.5.6 kodundan hazırlanıp, işlem formülleri ile uygunluğu kontrol edilerek tamamlanmalı ve vasiyet edenin fotoğrafı yapıştırılmalıdır.

İşlem en az 3 nüsha hazırlanır, asıl nüshası cildbende yapıştırılır, bir suret vasiyet edenin ölümü halinde açılması için mahkemeye gönderilmek üzere zarfa konur kapatılarak kasaya alınır. Bir suret ise vasiyet edene verilir. Vasiyetname fihristine işlenir.

İşleme değer yazma zorunluluğu yoktur. Vasiyetname NBS yazı servisinde “VASİYETNAME” 4.5.6 kodundan hazırlanıp yazdırılınca, vezne servisi Tahakkuk Listesi’ nden, “TAHAKKUK” ekranına alındığında, makbuzu 4.51 nolu koddan hesaplanır. Vasiyetname değer yazılmadan hazırlanmışsa veznede damga vergisi alınmaz, maktu harç alınır, vasiyetnameye değer yazılmışsa bu değer “VERGİYE TABİ DEĞER” kutusuna girilerek değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınır.

ÖNEMLİ NOT:

Vasiyetnameye tapu senedi eklenirse tapu senedinde taşınmazın satış bedelinin yazılı olup olmadığı kontrol edilmeli, tapu senedinde değer varsa, vasiyetin metninde değer yazılı olmasa dahi, tapu senedindeki değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınmasına dikkat edilmelidir.

Vasiyetname metni ve varsa eki belgeler vezne tahakkuk ekranında “VERGİYE TABİ DEĞER” kutusuna girilecek değerin belirlenmesi yönünden dikkatlice incelenmelidir. Diğer kutulara da işleme uygun olarak gerekli bilgiler girildikten sonra işlem makbuzu kesilir.

Vasiyetname işlemi vasiyet edenin nüfus kaydına işlenmesi için noterin bulunduğu yer nüfus müdürlüğüne bildirilir (Nüfusa vasiyet örneği gönderilmez), NBS yazı servisinde “VASİYETNAME” 4.5.6 kodundan hazırlanıp yazdırılınca vezne servisi Tahakkuk Listesinden, “TAHAKKUK” ekranına alındığında 4.51 kodu seçili gelir, makbuz kesilip işlem e- imzası tamamlandığında bu vasiyetname nüfusa otomatik olarak bildirilmektedir.

Vasiyetname işlemi tamamlandıktan sonra, vasiyet edenin nüfus kaydı sorgulanıp, vasiyet bildiriminin nüfus kaydına işlenip işlenmediği mutlaka kontrol edilmeli, bildirim yapılamamışsa, NBS-YARDIMCI PROGRAMLAR- ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR- NVİ ÖLÜME BAĞLI TASARRUF BİLDİRİMİ kısmından sorgulama yapıp, vasiyet bildirimi tamamlanmalıdır.

Vasiyet edenin ölümü halinde, nüfus vasiyet edenin ölümünü noterliğe bildirince veya resmi bir belge ile vasiyet edenin ölümü öğrenilince, noterler tarafından gecikilmeksizin, kasada bulunan kapalı zarftaki vasiyet kapalı olarak bir üst yazı ile Noterliğin bulunduğu yerdeki Savcılık kanalıyla, ilgili Sulh Hukuk Hakimliğince açtırılmak üzere gönderilir, vasiyetin gönderildiği vasiyet fihristine işlenir, gönderildiğine dair üst yazı örneği cildbenddeki asıl vasiyet nüshasının arkasına eklenir.

ÖNEMLİ NOT: Vasiyetlerin vasiyet edenin ölümünden sonra açılması için noterlikçe gecikilmeksizin gönderilmesi olası hak kayıplarının önlenmesi ve noterin sorumluluğu açısından çok önemlidir.

VEKALETNAMELER;

13 ve 14 sayılı Birleştirilmiş Genelgeler vekaletlerle

ilgilidir.

1-13 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca

A- Noterlerin Temsil Yetkisi Verilmesini Kapsayan Vekâletname Düzenleyebilecekleri veya Bu Tür Vekâletnamelerdekiİmzayı        Onaylayabilecekleri

İşlemler:

-Kazai rüştü talep hakkı (MK. m. 12)

-Şahsiyet haklarına tecavüzün men'ini talep hakkı (MK. m. 24/25)

-Adının kullanılması çekişmeli olan kişiye tanınan "korumayı" talep hakkı (MK. 26)

-Adın değiştirilmesini isteme hakkı (MK. m. 27)

-Evlenmenin iptalini talep hakkı (MK. m. 148 vd.)

-Boşanma davası açma hakkı (MK. m.161 vd.)

-Soybağının reddi (MK. m. 286)

-Evlenme yoluyla soybağının kurulmasına itiraz hakkı (MK. m. 294)

-Evlat edinme (MK. m. 305 vd.)

-Evlatlık ilişkisinin kaldırılması (MK. m. 317/318)

-Tanıma (MK. m. 295) (Bu konu doktrinde tartışmalı olmakla birlikte, Yönetim Kurulunca önceki genelgede olduğu gibi bu kısımda belirtilmesine karar verilmiştir.)

-Tanımanın iptalini dava hakkı (MK. m. 297/298)

-Babalık davası açma hakkı (MK. m. 301)

-Genellikle kanuni temsilciye tanınan izin veya icazet verme hakları (Nişanlanma, evlenme, evlat edinme gibi hususlar)

-İstek üzerine kısıtlama talebi (MK. m. 408)

-Manevi tazminat talep hakkı (BK. m. 47/49, MK. m. 25, MK. m. 121)

-Bağışı iptal hakkı (BK. m. 244)

-Eşlerden birinin aile konutu ile ilgili kira sözleşmesinin feshedilmesine, aile konutunun devredilmesine veya aile konutu üzerindeki hakların sınırlandırılmasına ilişkin rızası (MK. m. 194)

Yukarıda belirtilen işlemlerin vekaleten yapılabilmesi için vekâletnamede özel yetki verilmesi gerekir.

8)İradi Temsil Yoluyla Yapılamayacak İşlemler:

-Nişanlanma (MK. m. 118) ve nişanı bozma hakkı (MK. m. 119 vd.)

-Evlenme (MK. m. 124 vd.)

-Zina yapan, hayata kast eden, pek kötü veya onur kırıcı davranışta bulunan eşin affı (MK. m. 161 ve m.162)

-Eşlerin oturacakları konutu birlikte seçme hakkı (MK. m. 186)

-Eşlere tanınan evlilik birliğini temsil hakkı (MK. m. 188)

-Velayet hakkının kullanılması (MK. m. 335 vd.)

-Ölüme bağlı tasarruf yapma hakkı (MK. m. 502/503; m. 531 vd.)

-Mirastan yoksunlukta miras bırakanın affı (MK. m. 578)

2-13 sayılı Birleştirilmiş Genelge ile; Türk Medeni

Kanununun 462. ve 463. maddelerinde belirtilen işlemleri yapmak için vasinin Kanunda öngörülen makamlardan izin alması gerektiği, bu işlemler için vekaletname düzenlenmesi sırasında ise izin alınmasına gerek olmadığı belirtilmektedir.

3-13 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca; Hacizli araçlar üzerinde, borçlunun fiili kullanım hakkı da dahil olmak üzere her türlü tasarruf yetkisi kanun hükmü ile sınırlandığından, alacaklının muvafakatı ve icra memurunun müsaadesi olmadan hacizli aracın yurtdışına çıkarılmasına yetki veren vekaletnamelerin noterliklerde yapılmaması gerekmektedir. Bu nedenle aracın yurt dışına çıkarılması için vekalet hazırlanırken aracın hacizli olup olmadığı kontrol edilmesi uygun olur.

4-13 sayılı Birleştirilmiş Genelge ile mümeyyiz küçüklerin kanuni temsilcilerinin rızası olmadan AVUKATA dava vekaleti verebileceği durumlar sayılmıştır.

-Hakim kararı ile bir meslek ve sanatla uğraşmasına izin verilen küçükler meslek ve sanatın gereği ile ilgili alacak ve borç davaları için,

-Tasarruf hakkı kendisine bırakılan mal ve alacaklarla ilgili davalar için,

-Haklarında ceza mahkemelerinde sanık sıfatıyla dava açılması durumunda avukata bu ceza davalarla sınırlı dava

vekaleti

-Ayırt etme gücüne sahip olan küçükler nafaka davası ile ilgili olarak bizzat vekâlet verebilirler.

5-13 sayılı Birleştirilmiş Genelgede belirtildiği gibi Türk Medeni Kanunu 102.madde uyarınca; resmî senetle vakıf kurma işleminin temsilci aracılığıyla yapılması, temsil yetkisinin noterlikçe düzenlenmiş bir belgeyle verilmiş olmasına ve bu belgede vakfın amacı ile özgülenecek mal ve hakların belirlenmiş bulunmasına bağlıdır. Bu nedenle vakıf kurulması için vekalet düzenlenirken bu hükme uygun düzenlenmelidir. Vakıf kurulmasına ilişkin vekaletnameler düzenleme şeklinde ve fotoğraflı olarak yapılır.

6-14 sayılı Birleştirilmiş Genelge uyarınca; Merkez

Bankasındaki Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat ve Süper Döviz hesaplarından yapılacak ödemeleri ile ilgili olarak yapılacak vekaletnameye ilgilinin pasaport harf ve numaralarının yazılması ve yakın tarihte çekilmiş resminin yapıştırılması zorunludur. Ayrıca işlem nüfus cüzdanı yerine pasaport eklenerek yapılmalıdır.

7-13 sayılı Birleştirilmiş Genelgede belirtildiği gibi 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun 2. maddesine göre ; Yapı denetim şirketleri ile        yapılacak DENETİM

SÖZLEŞMELERİNİN        AKTEDİLMESİ        İÇİN        YAPI

MÜTEAHHİDİNE VEKALET VERİLMESİ YASAKLANMIŞTIR. Bu nedenle yapı denetim şirketi ile yapılacak olan hizmet sözleşmesinin akdi için yapı müteahhidine vekalet verilmesi yasaktır. Noterliklerde yapı müteahhidine verilecek vekaletlerde bu yetki verilmemelidir.

8-13 sayılı Birleştirilmiş Genelgede belirtildiği gibi 4941 Sayılı Çek kanunu uyarınca; gerçek kişiler kendisi adına çek düzenlemek için bir başkasını vekil tayin edemez. Bu nedenle gerçek kişiler adına bu konuda vekalet düzenlenmemelidir. Tüzel kişiler çek keşide etmek ve borçlanmak için yetki verebilirler.

9-13 sayılı Birleştirilmiş Genelge ile oto satım, bankadan para çekme yetkisi verilen vekaletnameler, gayrimenkul satışına yetki veren vekaletnamelere, araç alım vekaletnamelerine,

tapuda işlem yapılmasını gerektiren bütün vekaletnamelere (tapuda iş takibi amacıyla verilen vekaletler hariç) kimlik fotokopisi ekleneceği belirtilmiştir.

10-14 sayılı Birleştirilmiş Genelge ile silah devir etmek ve devir almak işlemlerini yalnızca hukuken gerçekleştirip evrak imzalamak için vekalet verilebileceği, silah ve merminin fiilen teslim alınması ve taşınması için vekalet verilemeyeceği, ancak 21.03.1991 tarihli ve 91/1779 Karar Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında yönetmeliğin 22.maddesi kapsamına giren ve genelge ekindeki listede sayılan kamu görevlileri tarafından yine aynı kamu görevlilerine silah ve mermi teslim alma için vekalet verilebileceği açıklanmıştır.

VEKALETNAME - (VEZNE KODU 1.1)

2016/24 sayılı genelge bir kısım vekaletnamelerin harç ve mali yönü ile ilgilidir, bu genelge uyarınca;

1)Bir şahsın aynı vekaletnamede birbirinden farklı işler için ayrı ayrı şahısları vekil tayin etmesi durumunda, düzenlenen vekaletnamede yer alan farklı işlerin her biri için ayrı ayrı harç alınması gerekmektedir. Örneğin; 1 kişi tarafından aynı vekaletle, 2 ayrı kişiye 2 ayrı iş için vekalet verilmesi durumunda veznede imza adedi 2 girilir.

2)1 avukatın değişik işler için aldığı vekaletnameleri başka bir avukata tek bir vekaletname ile devretmesi halinde, devredilen her bir vekaletname ayrı iş kabul edilerek devredilen her bir vekalet için ayrı ayrı harç alınması gerekmektedir, bu durumda devredilen kaç tane vekalet varsa, toplam vekalet sayısı “İMZA ADEDİ” kutusuna girilir ve her biri için ayrı ayrı harç alınması sağlanır.

Vekaletname işlemlerinin makbuzu NBS WEB vezne servisinde 1.1 kodundan kesilir. Yazı servisinde hazırlanan vekalet işlemi yazdırılınca Vezne Servisi Tahakkuk Listesine düşer, listeden makbuzu kesilecek vekalet işlemi seçilerek 141

tahakkuk ekranına getirilir, hazırlanan işleme uygun olarak vekalet verenlerin imza sayısı doğru olarak belirlenir ve bu sayı “Vezne Servisi” - “Tahakkuk” ekranındaki “İMZA ADEDİ” kutusuna vezne yetkilisi tarafından girilir, ekrandaki diğer kutular işleme uygun doldurularak vekaletnamenin makbuzu kesilir.

ÖRNEK:

1) Vekalete katılan ilgililerden bir veya birkaçı imza atamıyorsa ve HMK 206.madde uyarınca vekalet veren bir veya birkaç ilgili için harç alınmayacaksa; VEZNE SERVİSİ-TAHAKKUK ekranında 1.1 kodunda İMZA ADEDİ kutusuna vekalet veren bütün ilgililerin (imza atan ve atamayanların toplamı) sayısınca imza sayısı girilir, diğer kutulara da gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra “ + EK İŞLEMLER “ sekmesinden “MUAFİYET EKLE”- “Muafiyet Uygulanacak Kişi Ekle” kısmından “ilgili” isimlerinin yazılı olduğu kutudan harç alınmayacak ilgili ismi seçilir, “ASIL HARÇ” - “HARÇ ALINMAZ” yapılır, “Açıklama” kutusuna gerekli açıklama yazılır, “UYGULA(F4)” yapılarak vekalet işleminden ismi seçilmiş ilgili veya ilgililer için harç alınmaksızın makbuzu kesilir.

2)2022/70 Sayılı Genelge ile; İlgili mahkeme tarafından verilecek adli yardım kararının, 6100 sayılı Kanunun, 335 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan tüm hususları kapsayacak şekilde düzenlenmesi durumunda, 335 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan husustan yararlanılmasına yönelik olarak kabul edilmesi halinde, İlgililerce, noterliklerde düzenletilmek istenilen vekaletnamelerden harç tahsil edilmeyeceği, bu işlem sebebiyle değerli kağıt bedeli ve noterlik ücreti tahsil olunacağı noterlere duyurulmuştur.

Bu genelge uyarınca, adli yardımdan yararlanan ilgilinin adli yardım kapsamında kendisine temin edilen avukata dava vekaleti vermesi durumunda, buna ilişkin karar bilgi amaçlı noterde kalan işleme eklenir ve bu kapsamda yapılacak dava vekaletnamesi işleminden adli yardımdan yararlanan kişi için vekalet harcı alınmaz,

ÖRNEK ; Adli yardımdan yararlananın, adli yardım kararı kapsamında, kendisine tayin edilen avukata verdiği dava vekaletinin makbuz kesimi; NBS Yazı servisinde hazırlanıp yazdırılan avukat dava vekaleti Vezne - Tahakkuk Listesi’nden”- Tahakkuk” ekranına çağrılır, “VEKALETNAME “ 1.1 kodu seçili gelir, ekranındaki “İMZA ADEDİ” kutusuna “1” sayısı yazılır, diğer kutulara da vekalete göre gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra tahakkuk ekranının alt kısmında bulunan “        + EK

İŞLEMLER “ sekmesinden “MUAFİYET EKLE”- “Muafiyet Uygulanacak Kişi Ekle” kısmından “ilgili” isimlerinin yazılı olduğu kutudan harç alınmayacak ilgili ismi seçilir, “ASIL HARÇ” - “HARÇ ALINMAZ” yapılır, “Açıklama” kutusuna gerekli açıklama yazılır, “UYGULA(F4)” yapılarak vekalet işleminden ismi seçilmiş ilgili için harç alınmaksızın makbuzu kesilir.

KERİME ÖNLEN

KADIKÖY 23.NOTERİ