MİRASÇILIK BELGESİ VE TERK EDEN EŞİN DAVET EDİLMESİ HAKKINDAKİ BİRLEŞTİRİLMİŞ 15 SAYILI GENELGE

BİRLEŞTİRİLMİŞ GENELGELER DİZİNİ

Hukuki Danışmanlık – 26459        

Ankara, 12.06.2019

Özü:Mirasçılık belgesi verilmesi  ve terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işlemleri

 

 

G E N E L G E

No. (15)

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

 

Bilindiği üzere; 6217 sayılı Kanun ile 1512 sayılı Noterlik Kanununa 71 inci maddesinden sonra gelmek üzere “Diğer İşlemler” başlığıyla “Üçüncü Bölüm” ve 71/A, 71/B, 71/C maddeleri eklenmiş ve Adalet Bakanlığınca hazırlanan Mirasçılık Belgesi Verilmesi ve Terk Eden Eşin Ortak Konuta Davet Edilmesi İşlemlerinin Noterler Tarafından Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin” Resmi Gazetenin 04.10.2011 tarihli ve 28074 sayılı nüshasında yayımlanması üzerine, Noterlik Kanununun 71/A maddesinde belirtilen mirasçılık belgesi verilmesi ve terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işlemlerinin noterler tarafından da yapılmasına başlanmıştır.

Birliğimizce yayımlanan, mirasçılık belgesi verilmesi ve terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işlemleriyle ilgili bazı konuları kapsayan genelge ve genel yazıların birleştirildiği bu genelge, Yönetim Kurulunun 10.06.2019 tarihli toplantısında görüşülerek kabul edilmiştir.

 

I- MİRASÇILIK BELGESİ İŞLEMLERİ:

 

1- Mirasçılık belgesi işlemlerini yapabilecek görevliler:

 

 Noterlik Kanununun 71/B maddesi gereğince, mirasçılık belgesi işlemlerinin bizzat noterler tarafından yapılması zorunludur. Ancak, noterlik dairesinde imza ye tk isi verilmiş huk uk fakültesi mezunu görevli veya noter stajyeri mevcut ise belirtilen işlemler bunlar tarafından da yapılabilir.

 

2-Hukuk fakültesi mezunu personelin, usulünce kendilerine imza yetkisi verildikten sonra mirasçılık belgesini yapabilecekleri:

 

Noterlik dairesinde çalışmak üzere  işe alınan hukuk fakültesi mezunu personelin adaylık süresi dolmadan mirasçılık belgesi  yanında diğer evrakı da imzalama yetkisinin bulunup bulunmadığının Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden sorulması üzerine, adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen 12.03.2012 tarihli ve 3247/6369 sayılı cevap yazısında; ... gerek 1512 sayılı Noterlik Kanununa 6217 sayılı Kanun ile eklenen 71/B maddesinde, gerekse Mirasçılık Belgesi Verilmesi ve Terk Eden Eşin Ortak Konuta Davet Edilmesi İşlemlerinin Noterler Tarafından Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin

11. maddesinde, ‘kendisine imza yetkisi verilmiş olan hukuk fakültesi mezunu görevli ya da noter stajyerinden’ bahsedilmiş, ancak imza yetkisi verilmesi hususunu düzenleyen ve genel hüküm niteliğinde olan Noterlik Kanununun 36. maddesinde belirtilen üç aylık süreye herhangi bir istisna getirilmemiştir.

 

Bu itibarla, noterliklerde işe alınan hukuk fakültesi mezunlarının, Noterlik Kanununun ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 73.maddesi gereğince kendilerine imza yetkisi verildikten sonra, mirasçılık belgesi verilmesi ve terk eden eşe ihtar gönderilmesi işlemlerini ve mevzuatın kendilerine tanıdığı diğer işlemleri yapabilecekleri düşünülmektedir.” denilmiştir.

Bu görüş doğrultusunda, hukuk fakültesi mezunlarının noterliklerde işe alınmasıyla imza yetkisi verilmesinde, Noterlik Kanununun 36 ve 44’üncü, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 9.maddesi ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 73.maddesi hükümleri doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir.

 

3-Noterliklerden mirasçılık belgesi alabilecek kişi ve kurumlar:

 

a) Mirasçılar:

 

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 598’inci maddesinin, “Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe, mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.” hükmünü içermesi nedeniyle, bu belgeyi mirasçıların kendileri veya temsilcileri alabilir.

 

b)Temsilciler:

 

Avukatlar:

Avukatlar, ibraz edecekleri genel dava vekaletnamesi ile müvekkillerine ait mirasçılık belgesini alabilirler.

Diğer vekiller:

Avukatlar dışında kalan diğer vekiller, ancak bu konuda verilmiş yetkiyi içeren vekaletnameleri mevcutsa noterliklerden mirasçılık belgesi alabilirler.

Veli, vasi ve kayyımlar:

Veli, vasi ve kayyımlar, hakim ve vesayet makamından izin almaksızın küçükler ve kısıtlılar adına noterliklerden mirasçılık belgesi isteyebilir ve alabilirler.

 

c)Mahkemelerce yetkilendirilenler:

 

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 16.02.2012 tarihli ve 2269/4342 sayılı görüşü doğrultusunda; mirasçı olmadığı halde dava taraflarından birisine ait mirasçılık belgesinin çıkarılması için mahkemelerce yetkilendirilen kişiler ile kurum ve kuruluşların temsilcileri/vekilleri mahkemeler tarafından usulüne uygun düzenlenmiş yetki belgeleriyle başvurmaları durumunda noterliklerden mirasçılık belgesi alabilirler.

 

ç) İcra dairelerince yetkilendirilenler :

 

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 6344/12852 sayılı görüşü doğrultusunda; icra daireleri tarafından mirasçılık belgesi alması hususunda yetkilendirilmiş kişiler de, sözü edilen daireler tarafından usulüne uygun düzenlenmiş yetki belgeleriyle başvurmaları durumunda noterliklerden mirasçılık belgesi alabilirler.

 

d) Mevzuatlarında bu konuda düzenleme bulunan kurum ve kurulu şlar:

 

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun hükümleri uyarınca mirasçılık belgesi alabilecek kurum ve kuruluşlar:

aa) 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 6’ncı maddesinin 2’nci fıkrasında yer alan hüküm gereğince, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) veya İdare (belediye ve mücavir alan sınırları içindeki belediyeler, bu sınırlar dışında il özel idareleri, büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmesi halinde büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçe belediyeleri) kamulaştırma işlemlerinin yürütülmesi için mirasçılık belgesi çıkartmaya yetkilidir.

bb) Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 7’nci maddesinin değişik 5’inci fıkrasında yer alan hüküm nedeniyle de, tapuda kayıtlı malikin ölmüş olması halinde, tebligat işlemleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü olan illerde bu Müdürlük, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre mirasçılık belgesi çıkartmaya yetkilidir.

 

e) Sulh hukuk mahkemesi satış memurlarınca yetkilendirilenler :

 

Yönetim Kurulunun 10 Mart 2014 günlü toplantısında alınan kararı gereğince, sulh hukuk mahkemesi satış memurlarınca mirasçılık belgesi alması hususunda yetkilendirilmiş kişiler de, sözü edilen memurlar tarafından usulüne uygun düzenlenmiş yetki belgeleriyle başvurmaları halinde noterliklerden mirasçılık belgesi alabilirler.

 

f) Maliye Bakanlığı tahsil birimlerince yetkilendirilenler:

 

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 17.08.2015 tarihli ve E.347/11055 sayılı görüşü doğrultusunda; 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında yapılacak takiplerle ilgili olarak, tahsil dairesi amirliklerince mirasçılık belgesi alması hususunda yetkilendirilmiş kişilere, sözü edilen amirlikler tarafından usulüne uygun düzenlenmiş ve hangi takip için istendiğini belirten yetki belgeleriyle başvurmaları halinde mirasçılık belgesi verilecektir.

 

g) Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar :

 

4721 sayılı TMK ‘nın 16’ncı maddesinin “Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler. Karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada bu rıza gerekli değildir.” hükmü dikkate alındığında, mirasçı konumunda bulunan ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, şahıslarına bağlı bir hak olması nedeniyle noterliklerden mirasçılık belgesi talebinde bulunabilirler ve bu belgeyi alabilirler.

 

ğ) Mevzuatlarında özel bir düzenleme bulunmayan kurum ve kuru luşların mi rasçılık belgesi alamayacakları:

 

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 03.10.2012 tarihli 1054/22203 sayılı görüşü doğrultusunda; ilgili mevzuatlarında özel bir düzenleme bulunmayan kurum ve kuruluşlar mirasçılık belgesi alamazlar. Ancak, yukarıda yer verildiği gibi açılmış bir davada mahkemeler tarafından yetkilendirilmelerini müteakip, kurum veya kuruluş temsilcilerinin/vekillerinin usulüne uygun olarak mahkemece düzenlenen yetki belgeleriyle başvurmaları halinde kendilerine mirasçılık belgesi verilebilecektir.

 

h) Eşi noter olan avukatın müvekkiline ait mirasçılık belgesini eşinin noterliği n den alamayacağı:

 

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 16 Ağustos 1984 tarihli ve 22629 sayılı görüşünde, “müvekkilleri adına yapacağı bir noterlik işleminde avukatın, o işlemin ilgilisi sayılacağının” belirtilmesi nedeniyle, eşi noter olan avukatın, müvekkiline ait mirasçılık belgesini eşinin noterliğinden alması mümkün bulunmamaktadır.

 

4-Mirasçılık belgesi verilmesinde uygulanacak yöntem :

 

-Mirasçılık belgesi talebinde bulunan ilgililer yazılı veya sözlü olarak noterlere başvuracaklardır.

 

-Başvuru üzerine talep, örneği programda bulunan forma geçirilecektir. Talep, temsilci aracılığıyla yapılmış ise bu hususa da yer verilecek ve temsil belgesi forma eklenecektir.

 

-Düzenlenecek form ve varsa eki temsilci belgesi, yevmiye defterine kaydedilmeyecek ve ücrete tabi tutulmayacak, işlemin yapılmasından sonra sadece cilbende konulan mirasçılık belgesine eklenecektir. Gerek talep formu ve gerekse buna ekli temsilci belgeleri sahiplerine verilen mirasçılık belgelerine eklenmeyecektir.

 

-Başvurudan sonra; yukarıda belirtilen Yönetmeliğin 4’üncü maddesinde açıklandığı şekilde temin edilecek nüfus kayıtları noter tarafından incelenecek ve öncelikle ilgilinin yasal mirasçı olup olmadığı tespit edilecektir.

 

-İlgilinin nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olduğunun tespit edilmesi halinde özel kanunlardaki usuller de dikkate alınarak ilgiliye, miras paylarını gösterir mirasçılık belgesi ve suretleri verilecektir.

 

a)Mirasçılık belgesi verilmesinin, bilirkişi incelemesi yapılması, tanık dinlenmesi zorunluluğunun bulunması gibi nedenlerle yargılamayı gerektirmesi,

b)Nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması,

c)Mirasçılık belgesinin yabancılar tarafından talep edilmesi veya talebin yabancılık unsuru taşıması durumlarında mirasçılık belgesi noterler tarafından verilemeyecektir.

 

-TMK nın 314. maddesinin son fıkrasında yer alan “Evlat edinme ile ilgili kayıtlar, belgeler ve bilgiler mahkeme kararı olmadıkça veya evlatlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanamaz.” hükmü nedeniyle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce nüfus kayıtlarına erişim engellendiği için noterliklerde evlatlıklarla ilgili mirasçılık belgesi verilememektedir.

-23 Kasım 1990 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3678 sayılı Kanunla Türk Kanunu Medenisi’nde yapılan değişiklikle sağ kalan eşin mirastan gelen intifa hakkı kaldırılmıştır. Ancak 23 Kasım 1990 tarihinden önceki ölümlerde, ölüm tarihindeki yürürlükte olan mevzuat uygulanacağından sağ kalan eşin intifa hakkını seçme hakkı bulunmaktadır.Sağ kalan eşin bu seçimlik hakkını kullanmasının tespit ve değerlendirilmesi mahkemelerin görevi içinde bulunduğundan, sağ kalan eşin mülkiyet veya intifa hakkı ile ilgili tercihini mahkemeye beyan etmesi gerekmektedir. Bu sebeple, sağ kalan eşin bu tercihini notere beyan etmesi ve noterin de buna göre mirasçılık belgesi düzenlenmesi mümkün değildir.

 

-Talebin reddi halinde, örneği programda bulunan ret formu iki adet düzenlenecek ve biri dairede kalacak, diğeri ise ilgiliye verilecektir. Dairede kalan ret formu, başvurma formu ile birlikte “Mirasçılık Talebinin Reddine Dair Dosya”ya konulacaktır. Ret formu da, yevmiye defterine kaydedilmeyecek ve ücrete tabi tutulmayacaktır.

 

-Mirasçılık belgesi, ikisi dairede kalmak ve biri de talep sahibine verilmek üzere en az üç adet düzenlenecektir. İlgilinin talebi halinde kendisine, formda belirttiği sayıda örnek verilecektir. Bu örnekler, örnek çıkarma işlemlerinde olduğu gibi suret harcı ile ücrete tabi tutulacaktır.

 

-Dairede kalan mirasçılık belgelerinden biri A grubu cilbende yevmiye sırasına göre konulacak, diğeri ise “Mirasçılık Belgesi Dosyası”nda saklanacaktır.

 

-Mirasçılık belgesine itiraz edildiği takdirde sulh hukuk mahkemesince noterlik dairesinden mirasçılık belgesinin istenmesi halinde, dosyada bulunan mirasçılık belgesi doğrudan mahkemeye gönderilecek, mahkemenin talep yazısı ile bu yere yazılacak cevap yazısının kopyası “Mirasçılık Belgesi Dosyası”nda saklanacaktır.

 

-Mahkemece, itiraz üzerine verilen karar gönderildiğinde, cilbentte bulunan mirasçılık belgesine eklenmesi yanında, Noterlik Kanununun 81. maddesi gereğince kararın tarihi, esas ve karar sayısı ile mahiyeti işleme yazılacaktır.

 

5- Örnek verilmesi işlemleri :

 

a)Mirasçılık belgesi örneğinin imza yetkisi bulunan başkatip veya katipler tara fından da verilebileceği:

 

Noter veya noterlik dairesinde imza yetkisi verilmiş hukuk fakültesi mezunu görevli veya noter stajyeri mevcut ise bunlar tarafından imzalanmış olan mirasçılık belgesinin gerek dairede bulunanlarından, gerekse sahipleri tarafından ibraz edilenlerinden örnek talep edilmesi halinde örneklerinin, imza yetkisi bulunan başkatip veya katipler tarafından onaylanarak verilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

b)Bir mirasçı tarafından alınan mirasçılık belgesinin, diğer mirasçılar tarafı ndan örneğinin alınabileceği:

 

Yönetim Kurulunun 03.11.2014 günlü toplantısında, bir mirasçı tarafından alınan mirasçılık belgesinin, diğer mirasçılar tarafından örneğinin talep edilmesi halinde bunların da ilgili kabul edilerek örnek alabileceklerine karar verildiğinden, çıkarılan mirasçılık belgesinin örneklerinin diğer mirasçılar tarafından alınması da mümkün bulunmaktadır.

 

c) Mahkemeler ile Cumhuriyet başsavcıl ıklarının örnek istemesi :

 

İtiraz dışında, mahkemeler ve Cumhuriyet başsavcılıklarınca mirasçılık belgesinin örnek ve asıllarının istenmesi halinde genel kurallara göre işlem yapılacaktır.

 

6-Alınacak giderler:

 

Mirasçılık belgesi verilmesine ilişkin noter ücreti ile yazı ücreti Noterlik Ücret Tarifesi’nde yer alan ilgili madde hükmü doğrultusunda hesaplanıp alınacaktır.

Noterlik Kanununun 71/B maddesi gereğince, mirasçılık belgesi işlemine ilişkin düzenlenen kağıtlar değerli kağıt bedellerinden istisnadır.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 7’nci maddesinin 9’uncu fıkrasında yer alan istisna hükmü nedeniyle 6306 sayılı kanun ve bu Kanunun Uygulama Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda çıkartılacak mirasçılık belgeleriyle ilgili olarak noter harcı alınmayacaktır.

 

 

II-TERK EDEN EŞİN ORTAK KONUT DAVET EDİLMESİ İŞLEMLERİ

 

1-Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işlemlerini yapabilecek görevliler :

 

Noterlik Kanununun 71/B maddesi gereğince, terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işlemlerinin bizzat noterler tarafından yapılması zorunludur. Ancak, noterlik dairesinde

imza yetk isi verilmiş huk uk fak ültesi mezunu g örevli veya noter stajyeri mevcut ise belirtilen işlemler bunlar tarafından da yapılabilir.

 

2- Hukuk fakültesi mezunu personelin, usulünce kendilerine imza yetkisi veri ldikten sonra terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işlemlerini yapabilecekleri:

 

Noterlik dairesinde çalışmak üzere  işe alınan hukuk fakültesi mezunu personelin adaylık süresi dolmadan mirasçılık belgesi yanında diğer evrakı da imzalama yetkisinin bulunup bulunmadığının Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden sorulması üzerine, adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen 12.03.2012 tarihli ve 3247/6369 sayılı cevap yazısında; ... gerek 1512 sayılı Noterlik Kanununa 6217 sayılı Kanun ile eklenen 71/B maddesinde, gerekse Mirasçılık Belgesi Verilmesi ve Terk Eden Eşin Ortak Konuta Davet Edilmesi İşlemlerinin Noterler Tarafından Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesinde, ‘kendisine imza yetkisi verilmiş olan hukuk fakültesi mezunu görevli ya da noter stajyerinden’ bahsedilmiş, ancak imza yetkisi verilmesi hususunu düzenleyen ve genel hüküm niteliğinde olan Noterlik Kanununun 36. maddesinde belirtilen üç aylık süreye herhangi bir istisna getirilmemiştir.

Bu itibarla, noterliklerde işe alınan hukuk fakültesi mezunlarının,Noterlik Kanununun 36. ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 73.maddesi gereğince kendilerine imza yetkisi verildikten sonra, mirasçılık belgesi verilmesi ve terk eden eşe ihtar gönderilmesi işlemlerini ve mevzuatın kendilerine tanıdığı diğer işlemleri yapabilecekleri düşünülmektedir.” denilmiştir.

Bu görüş doğrultusunda, hukuk fakültesi mezunlarının noterliklerde işe alınmasıyla imza yetkisi verilmesinde,Noterlik Kanununun 36 ve 44’üncü, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 9.maddesi ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 73.maddesi hükümleri doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir.

 

3-Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işleminin yapılmasını talep edeb i lecek kişiler ve yetkili noterlik :

 

Sözü edilen davet işleminin, bizzat eşin kendisinin veya vekilinin yapması gerekmektedir.

 

6100 sayılı HMK’ nın 74’üncü maddesi hükmü uyarınca, avukatlar boşanma davası açma yetkisini veya sadece bu işe ilişkin yetkiyi içeren, diğer vekiller ise bu konuda özel yetkiyi içeren, noterliklerde veya noterlik görevini ifa eden mercilerce verilmiş vekaletnamelerle noterliklerden terk eden eşin ortak konuta davet edilmesine ilişkin ihtar gönderebilirler.

 

İhtar göndermek isteyen eş, herhangi bir yer noterliğinden bu işlemin yapılmasını talep edebilir.

 

4-Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işlemlerinde uygulanacak ntem:

 

-Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi talebinde bulunan ilgililer yazılı veya sözlü olarak noterlere başvuracaklardır.

 

-Başvuru üzerine talep, örneği programda bulunan forma geçirilecektir.

 

-Düzenlenecek form, yevmiye defterine kaydedilmeyecek ve ücrete tabi tutulmayacaktır. İşlemin yapılmasından sonra cilbentteki ihtarnameye eklenecektir.

 

-Talebin forma geçirilmesinden sonra, hazırlanacak ihtar sürelere uyulup uyulmadığı, giderlerin gönderilip gönderilmediği, ortak konutun uygun olup olmadığı gibi dava şartlarının oluşup oluşmadığı araştırılmadan gönderilecektir.

 

-İhtarnamede, konuta dönüşle ilgili İKİ AYLIK süre mutlaka belirtilecek, bu sürenin başlangıcı ile ilgili bir ibareye yer verilmeyecektir.

 

-Davet edilen ve yanında bulunan çocukların ortak konuta dönebilmesi için gereken giderler ile konuta kabul edilmemesi halinde dönüş için yol ve konaklama giderlerini karşılayacak yeterli paranın PTT ile konuta teslim şeklinde gönderildiği ihtarnamede belirtilecektir. Talepte bulunanın buna dair makbuzu ibraz etmesi halinde makbuzun tarih ve numarasına da ihtarnamede yer verilecektir. İbraz edilmediği takdirde, talep edenin paranın gönderildiğine dair beyanı ile yetinilecektir.

 

-Terk eden eşe ihtarın tebliğ işlemleri, 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılacaktır.

 

-Türk Medeni Kanununun 164’üncü maddesi uyarınca, bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla da yapılır.

 

-Dışarıda hazırlanarak getirilen ihtarname metni yazılı başvuru olarak kabul edilecek, noter tarafından yukarıda açıklanan usulde ihtarname çekilecektir.

 

-Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesine ilişkin ihtar, ikisi dairede kalmak, birisi davet edilen eşe gönderilmek ve biri de talep sahibine verilmek üzere en az dört adet hazırlanacaktır.

 

-Dairede kalan ihtarlardan biri A grubu cilbende yevmiye sırasına göre konulacak, diğeri ise “Terk Eden Eşin Ortak Konuta Davet Edilmesine İlişkin İhtar Dosyası”nda saklanacaktır.

 

-Boşanma davası açıldığı takdirde ilgili mahkemece ihtarnamenin istenmesi halinde, dosyada bulunan ihtarname doğrudan mahkemeye gönderilecek, mahkemenin talep yazısı ile bu yere yazılacak cevap yazısının kopyası “Terk Eden Eşin Ortak Konuta Davet Edilmesine İlişkin İhtar Dosyası”nda saklanacaktır.

 

 

5- Örnek verilmesi işlemleri :

 

a)Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işleminin örneğinin imza yetkisi bulunan başkatip veya katipler tarafından da verilebileceği:

 

Noter veya noterlik dairesinde imza yetkisi verilmiş hukuk fakültesi mezunu görevli veya noter stajyeri mevcut ise bunlar tarafından imzalanmış olan terk eden eşin ortak konuta davet edilmesine ilişkin ihtarın, gerek dairede bulunanlardan, gerekse sahipleri tarafından ibraz edilenlerinden örnek talep edilmesi halinde örneklerinin, imza yetkisi bulunan başkatip veya katipler tarafından onaylanarak verilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

b) Mahkemeler ile Cumhuriyet başsavcıl ıklarının örnek istemesi :

 

Terk nedeniyle açılan boşanma davası dışında, mahkemeler ve Cumhuriyet başsavcılıklarınca bu ihtarın örnek ve asıllarının istenmesi halinde genel kurallara göre işlem yapılacaktır.

 

6-Alınacak giderler:

Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesine ilişkin ihtara ilişkin noter ücreti ile yazı ücreti Noterlik Ücret Tarifesi’nde yer alan ilgili madde hükmü doğrultusunda hesaplanıp alınacaktır.

Noterlik Kanununun 71/B maddesi gereğince, terk eden eşin ortak konuta davet edilmesine ilişkin ihtar işlemine ilişkin düzenlenen kağıtlar değerli kağıt bedellerinden istisnadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim. Saygılarımla,

 

 

 

Dursun CİN

Başkan

 

 

Ek:        Yönetmelik

 

 

 

12/06/2019 H. Danışmanlık Personeli    :F.KORKMAZ

12/06/2019 Hukuki Danışman        :Ş.ARTAR

12/06/2019 Genel Sekreter Yard.        :B.EMEL

12/06/2019 Genel Sekreter        :İ. GÜL

 

 

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN GENELGE VE GENEL YAZILAR: 02.03.2016 tarihli ve (2) sayılı genelge,
26.08.2016 tarihli ve Hukuki Danışmanlık-15525 (112) sayılı genel yazı, Yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlükten kaldırılan genelge ve genel yazılara, TNB internet sayfasında yer alan “YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN GENELGE VE GENEL YAZILAR” bölümünden ulaşılabilir.