KİMLİKLER-ARAÇ TESCİL İŞLEMLERİNDE KULLANILACAK KİMLİKLER ve KONTROLÜ

 

 

Tescil işlemini talep eden, gerçek kişi ise Birleştirilmiş 1 sayılı genelgede belirtilen kimlikler; tüzel kişi ise imza sirküleri, dernek tüzüğü, vakıf senedi vb. belgelerle tüzel kişiliği temsil ettiğine ve yetkisine ilişkin belge aslı aranarak işlem yapılır ve dayanak belge fotokopisi noterlikte kalan işleme eklenir.

 

Vekaletname ile işlem yapılması talep edildiğinde, azil bilgisi kullanıcı tarafından NBS ekranından kontrol edilip, vekaletname aslı esas alınarak işlem yapılır. Vekaletname fotokopisi noterlikte kalan işleme eklenir. Azledilmiş olan vekil tarafından sunulan vekaletname ile işlem yapılmaz.

Vasi tarafından işlem yapılan durumlarda, vasi atama kararı alınır, gerekli kontroller yapıldıktan sonra, noterlikte kalan işleme eklenir.

 

Gerçek kişilerde TC kimlik numarası esas alınarak Kimlik Paylaşım Sisteminden (KPS); tüzel kişilerde vergi numarası esas alınarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından (GİB) elektronik ortamda bilgi kontrolü yapılır.

 

Yabancı gerçek kişilerde “99” ile başlayan numara veya vergi numarası; yabancı tüzel kişilerde vergi numarası ile işlem yapılır.

 

 

Nüfus cüzdanı - Tapuda işlem yapılmasını gerektiren işlemler dahil olmak üzere, noterlik işlemlerinde kullanılabilir. Tapuda işlem yapılmasını gerektiren noterlik işlemlerinde kullanılabilmesi için T.C. kimlik numaralı ve fotoğraflı olması şarttır.

 

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı - Tapuda işlem yapılmasını gerektiren işlemler dahil olmak üzere, noterlik işlemlerinde kullanılabilir.

 

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı tapu işlemlerinde kullanılabilir.

 

Sürücü Belgesi - T.C. kimlik numarası üzerinden KPS ’den alınacak bilgilerin noterlik işlemine yazılması ve buna ilişkin olarak yazıcıdan alınacak çıktının da işleme eklenmesi suretiyle noterlik işleminde kullanılabilir.T.C. kimlik numarası olmayan sürücü belgeleri de, noterlik işleminde kullanılabilir. Tapuda işlem yapılmasını gerektirenler işlemlerde kullanılmaz.

 

Pasaport - Tapuda işlem yapılmasını gerektirenler dahil olmak üzere Noterlik işleminde kullanılabilir.

 

 Yabancı uyruklunun işlemine başlamadan önce, yabancı uyruklu kişinin, Okuryazar, Türkçe bilip bilmediği dikkate alınmadan; pasaportunun, mutlaka Türkçe diline çevrilmiş ve çeviriye ait işlem makbuz bedelinin vezneden tahsil edilmiş olması, bu çeviri fotokopisinin yapılacak işleme, dayanak olarak eklenmesi  gerekir.

 

Çipli pasaportlar - T.C. kimlik numarası üzerinden KPS ’den alınacak bilgilerin noterlik işlemine yazılması ve buna ilişkin olarak yazıcıdan alınacak çıktının da işleme eklenmesi suretiyle noterlik işleminde kullanılabilir.Tapuda işlem yapılmasını gerektirenler işlemlerde kullanılmaz. .

 

Geçici Kimlik Belgesi - Geçerlilik süresi içinde ibraz edilmesi koşuluyla, Tapu işlemleri dahil, noterlik işleminde kullanılabilir.Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı aldığı belirlenen kişilerin eski nüfus cüzdanlarını ibraz ettiklerinin anlaşılması halinde ise bunların noterlik işlemlerinde kullanılmaması gerekmektedir.

 

Askeri Kimlik Kartı - Türk Silahlı Kuvvetleri personeline verilen kimlik kartları noterlik işleminde kullanılabilir.

 

Avukat Kimlikleri - Tapuda işlem yapılmasını gerektirenler dahil olmak üzere noterlik işleminde kullanılabilir.Avukat Kimliklerinin tapu işlemlerinde kullanılabileceği burada yazılıdır.

 

Basın Kartı - Noterlik işleminde kullanılabilir.Basın Kartları resmi kimlik olmasına rağmen, tapu işlemlerinde kullanılabileceği konusunda burada bir açıklama yoktur.

 

Hakim ve savcı kimlikleri - dahil tüm noterlik işleminde kullanılabilir.Hakim ve savcı kimlikleri resmi kimlik olmasına rağmen, tapu işlemlerinde kullanılabileceği konusunda burada bir açıklama yoktur.

 

İkamet Tezkeresi - Tapuda işlem yapılmasını gerektirenler hariç, 11.04.2014 tarihinden önce verilmiş ise, diğer Noterlik işleminde kullanılabilir.11.04.2014 tarihinden sonra verilen “İkamet İzin Belgesi” tek başına kimlik olarak kabul edilmeyecek, bu belge sahibi kişilerin pasaportlarının veya yabancı kimliklerinin olması nedeniyle işlemlerinde, “İkamet İzin Belgeleri” ile tercüme edilmiş pasaportları veya yabancı kimlikleri birlikte kullanılacaktır.

 

İkamet İzni Belgesi - Tapuda işlem yapılmasını gerektirenler hariç, 11.04.2014 tarihinden önce verilmiş ise, diğer Noterlik işleminde kullanılabilir.11.04.2014 tarihinden sonra verilen “İkamet İzin Belgesi” tek başına kimlik olarak kabul edilmeyecek, bu belge sahibi kişilerin pasaportlarının veya yabancı kimliklerinin olması nedeniyle işlemlerinde, “İkamet İzin Belgeleri” ile tercüme edilmiş pasaportları veya yabancı kimlikleri birlikte kullanılacaktır.

 

Mavi Kart - 12.04.2013 tarihinden önce verilen Mavi Kartlar tapu işlemlerinin yapılması sırasında kimlik tespitinde kullanılamayacak, bunların yanında ayrıca pasaport veya iş sahibinin uyruğunda bulunduğu ülkenin kimliği aranacaktır.

 

Mavi Kart - 12.04.2013 tarihinden sonra verilenler tek başına Noterlik işleminde kullanılabilir. Tapuda işlem yapılmasını gerektiren işlemler için tüm noterlik işlemlerinin yapılması sırasında kimlik tespitinde kullanabilecektir.

 

Milletvekilleri, yasama organı eski üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlara verilen kimlikler - Tapuda işlem yapılmasını gerektirenler dahil olmak üzere noterlik işleminde kullanılabilir.

 

Noter Kimlikleri - Noterlik işleminde kullanılabilir. Noter kimlikleri resmi kimlik olmasına rağmen, tapu işlemlerinde kullanılabileceği konusunda burada bir açıklama yoktur.

 

Suriyeli yabancılar için verilen Geçici Koruma Kimlik Belgesi - Noterlik işleminde kullanılabilir. İkamet ilinden başka bir ilde noterliklere başvuran Suriye uyruklu yabancıların, ikamet ettikleri ilden aldıkları Yol İzin Belgesini ibraz etmeleri gerekir.

 

Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kayıt Belgesi- Noterlik işleminde kullanılabilir.

 

Uluslararası Koruma Statü Sahibi Kimlik Belgesi - Noterlik işleminde kullanılabilir.

 

Yabancı misyon personeli kimlikleri - Adres kaydettirme zorunluluğu bulunmadığından, gerek araç alım satım sözleşmelerinde gerekse diğer işlemlerde bu personelin kişisel adres kayıtları aranmayacak, adres kısmına görevli oldukları yabancı temsilciliğin isim ve adresinin yazılması ile yetinilecektir. (Bu kural Türk vatandaşı olmayan yabancı misyon personeli içindir.) Yabancı misyon personeline ait kimlikler buradaki bazı şartlarda kullanılabilir.

 

Kimlikleri bulunmayan kişilerin, araştırmalar sonucunda kimliklerinin tespitine dair bilgi elde edilememesi hâlinde, beyanlarına istinaden düzenlenen sorgu tutanağı, tutuklama müzekkeresi gibi belgelerde yer alan veya göç idaresi birimleri ya da geri gönderme merkezlerince belirlenen ve kayıt altına alınan kimlik bilgileriyle, bulundukları yerde avukatlara vekâletname vermeleri mümkün bulunmaktadır. 2021/97 sayılı genelyazı


Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve Geçici Kimlik Belgesi

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartına dayanılarak ve üstünde yer alan bilgilere göre Noterlik işleminde kullanılabilir.Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı sahibi olan kişilerin, eski nüfus cüzdanları işlemde kullanılmaz.Tapuda işlem yapılmasını gerektiren noterlik işlemlerinde kullanılması şarttır.

 

Geçici Kimlik Belgesi - Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı isteyenlere verilen Geçici Kimlik Belgesinin Geçerlilik süresi içinde ibraz edilmesi koşuluyla, Noterlik işleminde kullanılabilir.

 

Nüfus cüzdanı

Nüfus cüzdanı - Noterlik işleminde kullanılabilir.Tapuda işlem yapılmasını gerektiren noterlik işlemlerinde kullanılması şarttır.T.C. kimlik numaralı ve fotoğraflı olması gerekir.

Nüfus cüzdanı - Araç alım ve satımlarında öncelikli olarak kullanılmalıdır.

Nüfus cüzdanı - Nüfus cüzdanlarının geçerlilik süresi ne kadar?

Nüfus cüzdanı: (13.03.2009 - 30.03.2009) ve (14.08.2010 - 12.09.2010) tarihleri arasında düzenlenen nüfus cüzdanlarının geçerli olduğu için Noterlik işleminde kullanılabilir.

Nüfus cüzdanı - Kimlik Paylaşım Sisteminden alınan bilgiler ile nüfus cüzdanları arasında farklılık olması halinde yapılacak işlemler

Nüfus cüzdanı - Kişinin kimliğine ilişkin adı, soyadı, doğum tarihi, doğum yeri, anne adı, baba adı gibi bilgilerde farklılık bulunması halinde yapılacak işlemler

 

Sürücü Belgesi

01.01.2016 tarihinden itibaren verilen yeni sürücü belgeleri Noterlik işleminde kullanılabilir.

T.C. kimlik numarası olmayan sürücü belgeleri ilgilinin beyan edeceği, T. C kimlik numarası ile noterlik işleminde kullanılabilir.

Sürücü belgesinde yer almayan nüfus bilgilerinin, T.C. kimlik numarası üzerinden Sürücü Belgesi T.C. kimlik numarası üzerinden KPS ’den alınmak suretiyle noterlik işlemine yazılması ve buna ilişkin olarak alınacak çıktının da işleme eklenmesi suretiyle noterlik işleminde kullanılabilir.

T.C. kimlik numarası olmayan sürücü belgeleri Noterlik işleminde kullanılabilir.

 

TEMSİLEN ( VEKİL, VELİ, VASİ, KAYYUM, TEREKE TEM. SIFATIYLA) İŞLEM YAPILACAK

 

1. Vekil için vekaletname aslı,

2. Veli için velayeti altında bulunan küçüğün kimlik belgeleri veya N.B.S den alınan aile nüfus kaydı

3. Velayet ana ya da babaya verilmişse, mahkeme kararı dayanarak olarak eklenmelidir.

4. Türk Medeni Kanununun 194 ve Türk Borçlar Kanununun 584. maddeleri gereğince, eşler tarafından verilen muvafakatnamelerde, muvafakat verenin,  aile nüfus kaydı

5. Vasi ve kayyım için, mahkeme kararının aslı

6. İlgili,miras hukuku nedeniyle bir işlem yapıyor ise; ilgilinin mirasçı olduğunu doğrulayan mirasçılık belgesi istenir.

7. Dernek için yetki belgesi veya imza sirkülerinin aslı

8. Vakıf için yetki belgesi veya imza sirkülerinin aslı

9. Apartman veya Site için yetki belgesi veya imza sirkülerinin aslı

10. Adi ortaklık için yetki belgesi veya imza sirkülerinin aslı

11. Sivil toplum örgüleri için yetki belgesi veya imza sirkülerinin aslı

12. Şirketler için yetki belgesi veya imza sirkülerinin aslı

13. Kooperatifler için imza sirkülerinin aslı

14. Kamu kurumları için, temsil veya yetkilendirme belgesinin aslı

15. Vali için atama yazısı ve kimlik aslı

16. Kaymakam için atama yazısı ve kimlik aslı

17. Köy tüzel kişiliğini temsilen muhtar için yetkili makamların verdiği seçim tutanağı veya yetki belgesi ve kimlik aslı

18. Tereke temsilcisi için mahkeme kararı ve kimlik aslı

19. Kayyım için mahkeme kararı ve kimlik aslı

istenir, fotokopileri işlemin her nüshasına EKLENİR.

 

Dayanak alanına; Noterlik Kanununun 79. maddesi ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 92. maddesi, 1996/1 sayılı genelge ve ilgili diğer genelgeler uyarınca,  işleme harçsız olarak eklenmesi gereken vekalet, imza sirküleri, temsil belgeleri veya kimlik fotokopisi gibi belgelerin sayfa sayıları girilmelidir.

 

Örneğin; Noterlik işlemi vekaleten vekil tarafından yapılıyorsa vekaletin, sirkülere dayanılarak temsilci tarafından yapılıyorsa imza sirkülerinin işleme dayanak olarak yazılması zorunlu olduğu gibi Noterlik Kanununun 79. maddesi uyarınca eklenmesi de  zorunludur.

 

İşlemden suret nüsha isteniyorsa ve işleme dayanak(imza sirküleri v.s) eklenmişse; (dayanağın fotokopisi noterlikte çekilmişse) yazı, (dayanağın fotokopisi dışarıda çekilmişse;) karşılaştırma ve ek karşılaştırma kutularına yazacağımız rakamı, en alttaki dayanak kutusuna da yazmamız gerekir.

 

Asıl nüshalardan suret harcı alınmayacağından, suret nüsha isteniyorsa ve işleme dayanak eklenmişse, dayanak kutusuna girilen rakamlardan dolayı, suretler nedeniyle harç alınmasını engeller.

 

işlem dayanağı olan vekalet veya sirküler gibi belgeler işlemi hazırlayan noterlikte yapılmış olsa bile dayanağın işleme eklenmesi ve vezne girişlerinin ona uygun olarak girilmesi zorunludur. Örneğin şirket müdürü tarafından araç satış vekaleti verilmesi durumunda bu işleme imza sirküleri eklenmediği zaman Noterlik Kanunu'na aykırılık, hem de satış işleminin başka bir noterlikte yapılacak olması durumunda sirkülerdeki yetkilinin yetki ve süresi kontrol edilemez. Aynı durum avukatlar tarafından çekilen ihtarlar için de geçerlidir. ihtarnameye avukatın yetkisini gösterir vekalet dayanak olarak yazılıp baro pulu yapışmış olan fotokopisi işleme eklemelidir.

 

Müstenidatlar varsa, Noterlik Kanununun 79. maddesi gereğince; işlemin içeriğine dayanak metinleri ile birlikte yazılır ve  dayanakların tüm fotokopileri işlemin tüm asıl ve suretlerinin arkasına E K L E N İ R.

 

Müstenidat olarak kullanılan belgelerin uygun bir yerine en az 2x5 cm. ebadında ve üç satır halinde yaptırılacak ve içinde (MÜSTENİDATTIR-TEK BAŞINA KULLANILAMAZ) yazılı bir damganın yaptınlarak basılmasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

 

Noterlik Kanununun 79. maddesi ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 92. maddesi gereğince başkaları adına işlem yaptıracaklardan aranılacak, istenilecek belgeler:

 

Tüzel kişinin ilgili olması durumunda, Ünvanı buradan sorgulanır. Ünvanda kısaltma yapılmaz. Tam yazılır. Yetki belgesinin veya imza sirkülerinin aslı mutlaka görülür ve ibraz edilen herhangi birisinin fotokopisi müstenidat olarak işlemin asıl ve suretlerine eklenir.

İmza sirkülerleri ile işlem yaparken, başka bir noter tarafından düzenlenmiş imza sirkülerinin geçerliliğini herhangi bir usul ile kontrol etme yükümlülüğü bulunmadığı T.N.B.Danışmanlık Görüşü

 

Vasinin ve kayyımın ilgili adına işlem yaptırabilmesi için vasi veya kayyım veya veli olarak mahkeme kararı ve kimlikleri aranır. Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 92. maddesi Vesayet ve denetim makamının iznine bağlı işlemlerde ise, sulh ve asliye hukuk mahkemelerinin işlemin yapılmasına dair kararları aranmalıdır.

 

Banka adına yetkililerin yapacakları işlemlerde, esas olarak noterden tasdikli imza sirküleri veya ticaret sicili memurluğundan düzenlenmiş yetki belgesi ibraz etmeleri yeterlidir.

 

Noterlik Kanununun 79. maddesinin 1 nci fıkrasına göre, vekil, veli, vasi, kayyım, mümessil ve mirasçı sıfatıyla veya şirket ve dernek gibi tüzel kişiler adlarına noterlik işlemi yaptırmak isteyenler, sıfat ve yetkilerini ve işlemi yapmaya izinli olduklarını bildirir belge göstermekle yükümlüdürler.

 

Noterliklerde yapılan işlemlerde müstenit sayılan belgelerin fotokopisinin işlem kağıtları aslının arka yüzüne de çekilebileceği, ancak bu belgelerin fotokopisinin ayrı bir kağıda çekilmesi halinde ise değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğine karar verilmiştir.

 

Türk Medeni Kanununun 194 ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 584'üncü maddeleri gereğince, eşler tarafından verilen muvafakatnamelerin noterliklerde onaylanması veya düzenlenmesi sırasında, muvafakat verenin, lehinde beyanda bulunduğu kişi ile evli olup olmadığı hususunun noterlerce araştırılmasına ve buna dair belgenin bir örneğinin de dayanak olarak işlemin asıl ve örneklerine eklemesi gerekir.


Noterliklere ibraz edilen faksların, fakstan geçtikten sonra yapılmış bir onayı ihtiva etmemesi halinde noterlik işlemlerinde müstenidat olarak kullanılmaması gerektiği hakkında 1989/58 sayılı genelge

 

Ayırt etme gücüne sahip kısıtlıların bizzat veya vekille kullanabilecekleri kişiye sıkı sıkıya bağlı haklar (Genel olarak):. Birleştirilmiş 44 sayılı genelge

İradi temsil yoluyla yapılamayacak işlemler. Birleştirilmiş 44 sayılı genelge

Ayırt etme gücüne sahip kısıtlıların, temsilcilerinin katılımları olmaksızın ceza davaları ve hazırlık soruşturmalarıyla ilgili olarak bizzat vekâletname verebilecekleri. Birleştirilmiş 44 sayılı genelge

Ticaret şirketlerinin taşınmazlarla ilgili olarak tapuda yapacakları işlemler için verecekleri vekaletnamelere, Ticaret sicil müdürlüklerince verilmiş yetki belgelerinin esas alınması ya da imza sirküleri yetki belgesine istinaden düzenlenmiş ise vekaletnamede bu yetki belgesinden de bahsedilmesi gerekmektedir.

 

Tapu işlemleri için tevkil yetkisine istinaden düzenlenen vekaletnamelere dayanak vekaletnamenin eklenmesi gerekmektedir.

 

İlgilinin avukatı işlemi yapıyorsa;

 

Doktor raporlarının işlem örneğine eklenmesinin zorunlu olmadığı

 

Doktor raporlarında mühür, fotoğraf ve başhekim onayı aranmayacağı

 

Noterlik işlemlerinde kullanılacak dayanak belgeler:Genel olarak:

 

Noterlik Kanunu 79 uncu madde hükümlerinin ne şekilde uygulanacağı :

 

Daire dışında yazıl arak ve ya fotokopi ya da teksir yolu ile çoğaltılarak getirilen kağıtlardan karşılaştırma ücreti alınacağı

 

Dayanak belgelerin fotokopilerinin iş kağıdının arka yüzüne çekilebileceği

 

Noterlik işlemleriyle ilgili fotokopi çekimlerinden çekim ücreti alınmayacağı

 

Fotokopi çekimi için iş sahiplerinin daire dışına gönderilmemesi

 

Birinci ve ikinci sınıf noterliklerde fotokopi makinesi bulundurulmasının zorunlu olduğu

 

Zorunluluk nedeniyle işlemlere eklenecek dayanak belgeler dışında, güvenlik amacıyla noter tarafından işlemin dairedeki nüshasına eklenecek belgelerden herhangi bir ücret alınmayacağı:

 

 Yabancı uyruklunun işlemine başlamadan önce, yabancı uyruklu kişinin, Okuryazar, Türkçe bilip bilmediği dikkate alınmadan; pasaportunun, mutlaka Türkçe diline çevrilmiş ve çeviriye ait işlem makbuz bedelinin vezneden tahsil edilmiş olması, bu çeviri fotokopisinin yapılacak işleme, dayanak olarak eklenmesi  gerekir.