BANKALARIN HESAP ÖZETİ İŞLEMLERİ - ANKARA NOTER ODASI

 

1. Bankanın hesap özeti ve bunun ilgiliye tebliğini isteyen yazısı aynı veya ayrı kağıtlarda bulunabilir. Hesap özeti ve tebliğ isteyen yazıdaki karakterler toplamından Harçlar Yasası 135. maddeye göre (50 harf bir satır ve 20 satır bir sayfa hesabıyla) karşılaştırma ücreti alınmalıdır.

 

2. Hesap özetinin ilgiliye tebliğini isteyen yazının, banka yetkililerince imzalanması ve imzalamaya yetkili olduklarına ilişkin belgenin gösterilmesi zorunludur. Belgenin görüldüğü işleme yazılmakla beraber, ilgili kısımlarının nereden hangi tarih ve numara ile verilmiş olduğunu gösteren örnekleri harçsız olarak işlemin bütün nüshalarına noksansız olarak eklenmelidir (Noterlik Kanununun 79. maddesi Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 92.maddesi). Belgenin gösterildiği, noter tarafından yazılırsa dayanak olması nedeniyle yazı ücreti, banka tarafından yazılırsa bankanın yazmış olduğu diğer bütün karakterlerle toplanarak karşılaştırma ücreti alınmalıdır. 1989/13 ve 2000/65 sayılı genelgeler

 

3. Hesap özetini imzalayan banka yetkililerinin imzalamaya yetkili olduklarına ilişkin belge; ya noterden onaylı imza sirküleridir ya da ticaret sicil memurluğunca düzenlenmiş yetki belgesidir. İmza sirküleri veya yetki belgesinin tamamının örneklerinin işlemin bütün nüshalarına eklenmesi zorunludur. Yetki belgesinin geçerlilik süresi, verildiği tarihten itibaren bir yıldır. Banka yetkililerinin imza sirküleri veya yetki belgesi olmadan, yetki ve yetkililerin ilan edildiğine dair ticaret sicil gazetesi esas alınarak da hesap özeti tebliğe çıkarılabilir. 2000/65 sayılı genelge

 

4. Bankalar anonim şirket şeklinde kurulmak zorundadırlar. Bankanın açtığı şubenin, şube unvanı ile bu şube adına imzaya yetkili olanların isim ve soy isimleri ile görevlerinin, şubenin bulunduğu yer ticaret siciline tescili ve tescil edilen hususların ilanı yasa gereğidir (Türk Ticaret Kanunu. 42/23). Kural olarak imza sirküleri ticaret sicil gazetesi esas alınarak yapılmalıdır. Ticaret sicil gazetesinde ilanın uzun zaman alması nedeniyle ticaret sicil memurunun; “tescil edilmiş olup ilanı yapılmaktadır” şeklinde vereceği yazıya dayanarak da imza sirküleri hazırlanabilir.

 

Tescil edilmeden imza sirküleri yapılamaz. İlandan önce fakat tescilden sonra yapılabilir. Tescil ve ilanı sağlamak için ticaret sicil memurluğuna yazılan imza beyannamesi (tescil talepnamesi) ile kesinlikle işlem yapılmamalıdır. Bu, imza sirküleri değildir, ticaret siciline tescili sağlamaya yönelik imza örneğidir. Bankanın iç işi olarak, şubeye yapılan atama kararı ile de imza sirküleri yapılmamalı, ticaret siciline tescil edilmesi beklenmelidir. Tescil edilip ilanın yapılmakta olduğuna dair ticaret sicil memurluğundan bir yazı getirilmeli veya ilanı içeren ticaret sicil gazetesi getirilmelidir.

 

5. Banka şubesine ait imza sirküleri veya yetki belgesinin noterlik dairesinde bulunduğunun işleme yazılmasının ve dayanak örneklerinin tamamının işleme eklenmemesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur. Bu şekilde işlem yapılmamalıdır. Dayanağın tamamının bütün örneklerinin işlemin tüm nüshalarına eklenmesi zorunludur (Noterlik Kanununun 79. maddesi, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 92.maddesi).

 

6. Noter tarafından, “işbu hesap özetinin istek üzerine, PTT aracılığıyla hesap sahibine tebliği uygun bulunmuştur.” diye yazılacak ve bundan dolayı da yazı ücreti alınacaktır. Eğer bu yazı da banka tarafından yazılmış ise, banka tarafından yazılmış diğer yazılarla toplanarak karşılaştırma ücreti alınacaktır.

 

7. Hesap özetinin tebliğ edileceği kişi sayısınca tebliğ harcı alınacaktır. Ayrıca tebliğ ücreti ve Değerli Kağıtlar Yasası 2009/3 sayılı genel tebliğinin 1cprotesto bendine göre değerli kağıt ücreti alınmalıdır.

 

8 Bankalarca kredi borçlularına, borcun bildirim tarihindeki mevcut durumunu göstermek üzere gönderilen hesap özeti bildirimlerine harç istisnası uygulanması olanaklı değildir. 2008/7 sayılı genelge

 

9 Hesap özeti bildirimleri, kredinin temini ve bunların teminatları ile geri ödemelerine ilişkin ise harç istisnası uygulanacağı bilinmelidir. 2007/43, 2007/57 ve 2008/7 sayılı genelgeler

 

10 Sonuç olarak; hesap özetinin hesap sahibine PTT aracılığıyla tebliğinin uygun bulunduğuna dair yazıyı ve bankanın tebliğ isteyen yazısını imzalayanların yetkili olduklarına ilişkin dayanak noter tarafından yazılırsa yazı ücreti, bu yazılar banka tarafından yazılı getirilirse; bankanın yazmış olduğu diğer bütün yazılarla toplanarak sayfa hesabına göre karşılaştırma ücreti alınmalıdır.

 

11 Yetki belgesinin eki bulunmamaktadır. Ticaret sicil memurunun imzası ve mührünü taşımaktadır. Noterce onaylanmış imza sirkülerinin, dayanak dediğimiz eklerinin fotokopilerinin noksansız olarak işlemin bütün nüshalarına harçsız olarak eklenmesi yasal bir zorunluluktur. Yetki belgesinin tek kağıt olması işlem maliyetini düşüreceği gibi, birkaç kağıttan meydana gelen imza sirkülerinin de maliyeti yükselteceği bir gerçektir.


Ankara Noter Odası   Hukuk Komisyonu