2024-79 sayılı genel yazı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

Hukuki Danışmanlık

Sayı : E-23240125-659-663481-16.02.2024

Konu : Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hakkında

 

GENEL YAZI(79)

 

İlgi : a) Birliğimize ait 2020/58 sayılı Genel Yazı

       b) Birliğimize ait 2024/50 sayılı Genel Yazı

 

İlgi (a) ve (b) sayılı genel yazılarımızla 19.02.2020 tarihli ve 31044 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Danıştay 8. Dairesinin 2019/1316 E. 2023/4046 K. sayılı ve 28/09/2023 tarihli kararı ile bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının a, b, c, ç ve d bentlerinin iptaline karar verildiği hususu duyurulmuştur.

16.02.2024 tarih ve 32462 sayılı Resmi Gazetede Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlanmış olup, Yönetmelikte yapılan değişikliklerin noterlik çalışmalarını ilgilendirdiği düşünülen kısımları aşağıda çıkarılmıştır.

"MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(1) Kurumun, kuruculuk koşullarını taşıyan başka bir gerçek veya tüzel kişiliğe devredilebilmesi için aşağıdaki belgelerle birlikte valiliğe müracaat edilir:

a) Valiliğe müracaat tarihinden önceki otuz gün içinde alınmış ve kurumu devredecek kurucu temsilcisine devir yetkisi veren yetkili kurul kararı.

b) Kurumu devralacak gerçek kişi ise kurucuya, tüzel kişi ise kurucu temsilcisine ait 5 inci maddede sayılan belgeler.

c) Eğitim personeli ile diğer personelin görevlendirme teklifleri ve yenilenen iş sözleşmeleri.

ç) Kurumu devralacak gerçek kişi ya da tüzel kişi adına kurucu temsilcisinin kurumun vadesi gelmemiş olanlar da dâhil olmak üzere, tüm borç ve alacaklarını ve devir almadan önce işlenen fiillerle ilgili devirden sonra verilebilecek idari para cezalarını ve kapatma kararını da kabul edeceğini gösterir noterlikçe düzenlenen devir senedi.

d) Kurum binası kurucuya ait ise tapu senedinin millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği; kurum binası kiralık ise tapu senedi örneği ile başvuru tarihi itibarıyla okullarda öğretim süresi kadar, diğer kurumlarda da en az bir yıllık kira sözleşmesinin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği ya da kısmen veya tamamen Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar, özel bütçeli idarelerin mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile idare ve temsil ettiği mazbut vakıflara ait taşınmazlar üzerinde açılacak kurumlar için başvuru tarihi itibarıyla okullarda öğretim süresi kadar, diğer kurumlarda en az bir yıl o kurum tarafından kullanılabileceğini gösterir kira sözleşmesi, irtifak hakkı sözleşmesi veya resmî muvafakatname.

e) Bir arada bulunan kurumlardan herhangi birinin devrinde, her kurumun Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlarda belirtilen bölümlerin tamamının bulunduğunu, ikiden fazla bir arada bulunan kurumların devrinde ise devri yapılmayan kurumların bir arada faaliyette bulunma şartlarını taşıdığını gösterir yerleşim planı.

f) Milletlerarası okulların devirlerinde devir alacak yabancı uyruklu gerçek kişi ya da tüzel kişilerle ilgili olarak Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirtilen Cumhurbaşkanı Kararı.

" MADDE 31- Bu Yönetmeliğin;

a) 25 inci maddesi ile değiştirilen 57 nci maddenin birinci fıkrasının ikinci cümlesi yayımı tarihinden 6 ay sonra,

b) Diğer hükümleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer." Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Emine ÇAĞLAYAN

Başkan

 

Ek için tıklayınız.