2023-68 sayılı genelyazı

Mali Danışmanlık-319-63896

Ankara,   27.01.2023

Özü: ÖTV İstisnası/İndirimi kapsamında Araç Alımı Taahhütnamesi hk.

 

 

 

............. NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............. NOTERLİĞİNE

 

 

 

Son zamanlarda noterliklerimizden Birliğimize sıklıkla sorulan sorularda 4760 sayılı Özel Tüketim ÖTV Kanunu hükümleri çerçevesinde engelliler tarafından özel tüketim vergisi istisnası/indirimi çerçevesinde iktisap edilen araçlar ile ilgili olarak düzenlenen taahhütnamelerin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı sorulmaktadır.

Birliğimize intikal eden üç (3) adet taahhütname örneğinin incelenmesinden, bu işlemlerin 4760 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin 2 nci fıkrası ve uygulama Tebliğinin II/c-1 bölümünde ifade edilen engelliler tarafından ÖTV istisnası/indirimi prensipleri çerçevesinde iktisap edilen araçlarla ilgili olarak istisna/indirim kapsamındaki ÖTV tutarları yönünden düzenlendiği anlaşılmaktadır.

Sözü edilen taahhütnameler yönünden tayin olunan görüşler aşağıda belirtilmiştir.

           1-Vergi Dairesine hitaben düzenlenen EK:1 taahhütnamede ÖTV istisnası/indirimi yönünden mevzuata aykırı bir durumun tespiti halinde iktisap sırasında alınmayan vergilerin vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte ödeneceği taahhüt edilmektedir.

           Sözkonusu taahhütname mevzuatın belirlemiş olduğu kurallara uymak amacıyla kamu kurumuna hitaben düzenlenmekte olduğundan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi hükmü gereğince değer gösterilmesi mecburi olmayan kağıtlar arasında yer almaktadır.

           Bu sebeple sözkonusu taahhütnamede satın alınan aracın marka, model ve tipini ifade eden bilgilere yer verilmekle birlikte istisna/indirime konu ÖTV miktarına yer verilmemiş olması kaydıyla bu taahhütname damga vergisine tabi tutulmayacak, işlemden sadece maktu harç alınacaktır.

           2-Araç satın alınan otomobil bayisine hitaben düzenlenen ve satın alınan aracın marka, model, tipi ve tanıtıcı bilgilerini ihtiva eden Ek:2 taahhütnamede, ÖTV istisna/indirim prensiplerine aykırı durumun hasıl olması halinde gerek alınmayan vergilerin ceza ve gecikme faizi ile birlikte ödeneceği ve gerekse araç alınan firmanın üstlenmek durumunda kalacağı maddi külfetlerin karşılanacağı, ayrıca bu konuda doğacak tüm zarar/ziyan ve benzeri maliyetlerin tek başına karşılanacağı taahhüt edilmektedir.

           Sözkonusu taahhütname iktisap edilen aracın marka, model, tipi ve diğer tanıtıcı özelliklerinin yanısıra, istisna/indirim sonucu ödenmeyen ÖTV ve ÖTV’nin KDV tutarlarının toplamı üzerinden nispi harç ve damga vergisine konu olacaktır.

           Bu nedenle Ek: 2 taahhütnamede, iktisap edilen araç ile ilgili iktisap sırasında ödenmeyen ÖTV tutarına, bu ÖTV tutarına isabet eden KDV tutarınında ilavesi ile bulunacak tutar üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınması gerekir.

           3-Yine ilgili otomobil firmasını hitaben ÖTV istisnası/indirimi kapsamında düzenlenmekle birlikte henüz iktisap edilmeyen/iktisap amacıyla müracaat edilen bir araç için düzenlenmiş olmakla birlikte hangi marka, model, tip yada diğer özellikleri belirtilmemiş olan bir araç için düzenlendiği düşünülen Ek:3 taahhütnamede de  yine istisna/indirim prensiplerinin ihlali yada aksinin tespiti halinde, ilk iktisapta ödenmeyen vergilerin vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte ödeneceğinin yanısıra, firmanın ödemek zorunda olacağı tutarları da tazmin edeceği taahhüt edilmektedir.

           Sözü edilen taahhütname yukarıda da belirtildiği üzere henüz iktisap edilen ve aracın tanıtıcı bilgilerini de ihtiva eden bir belge vasfında olmadığından, bu kağıtta herhangi bir değerin gösterilmesine ihtiyaç bulunmadığından, bu kağıttan sadece maktu harç tahsili gerekir.

           Şu kadar ki bu taahhütnamede de Ek:2 taahhütnamedeki bilgilere yer verilmesi halinde bu taahhütname için öngörülen değer toplamı üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Emine ÇAĞLAYAN

Başkan

 

 

Ek: 3 Adet İşlem Örneği

 

GENELYAZI:( 68 )

 

Ek için tıklayınız.