2022-182 sayılı genelyazı

Mali Danışmanlık-86-21418

Ankara   25.04.2022

Özü: 7394 sayılı Kanun İle Getirilen Damga Vergisi İstisnası hk.

 

 

 

……………..NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

……………..NOTERLİĞİNE

 

 

 

           15.04.2022 tarih ve 31810 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un;

           19 uncu maddesi ile 05.01.2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa Geçici 6 ncı madde,

           34 üncü maddesi ile 6361 sayılı Kanuna Geçici 9 uncu madde,

           eklenmiştir.

           İlgili Kanunlara eklenen geçici maddelerle getirilen damga vergisi istisnası aşağıda açıklanmıştır.

           Ek fiyat  farkı veya sözleşmelerin feshi

           Geçici Madde 6/b

           …….

1/4/2022 tarihinden önce 4734 sayılı Kanuna göre ihale edilen (3 üncü maddesindeki istisnalar dahil) yapım İşlerine ilişkin Türk lirası üzerinden imzalanan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden (geçici kabulü onaylanmamış olan) sözleşmelerde, 1/1/2022 ile 31/3/2022 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) iş programına göre gerçekleştirilemeyen İş miktarı için süre uzatımı verilebilir.

1/1/2022 tarihinden önce 4734 saydı Kanuna göre İhale edilen mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin Türk lirası üzerinden yapılan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmelerden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla gerçekleşme oranı ilk sözleşme bedelinin yüzde 15’ine kadar olanlar (bu oran dahil) yüklenicinin başvurusu üzerine feshedilip tasfiye edilir. Geçici 5 inci maddeye göre devredilen sözleşmeler için bu fıkra kapsamında fesih başvurusunda bulunulamaz. Feshedilen sözleşmelerde birinci fıkranın (a) ve (b) bendindeki hükümler uygulanmaz. Sözleşmenin feshi halinde yüklenici hakkında fesihten kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmaz ve yüklenicinin teminatı iade edilir. Bu durumda, fesih tarihine kadar gerçekleştirilen imalatlar dışında idareden herhangi bir mali hak talebinde bulunulamaz ve 4734 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin (j) fıkrasının (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel iade edilmez. Yüklenici tarafından can ve mal güvenliği ile yapı güvenliğine yönelik idarece uygun görülecek tedbirlerin alınması şarttır. Bu kapsamda düzenlenecek fesihnamelerden damga vergisi alınmaz. Bu fıkra kapsamında feshedilen sözleşmelere konu edilen mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine yeniden ihale edilebilir.

denilmektedir.

           Anılan bu madde hükmü ile 4734 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle,

-01.01.2022 tarihinden önce 4734 sayılı Kanuna göre ihale edilen mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin Türk Lirası üzerinden yapılan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle devam eden sözleşmelerden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle gerçekleşme oranı ilk sözleşme bedelinin yüzde 15’ine kadar olanlar (bu oran dahil) yüklenicinin başvurusu üzerine feshedilip tasfiye edilebilir.

 

-Geçici 5 inci maddeye göre devredilen sözleşmeler için bu madde kapsamında fesih başvurusunda bulunulamaz.

           Bu kapsamda, fesih ile ilgili düzenlenecek olan fesihnameler damga vergisinden müstesnadır.

           Bu fesihnamelere damga vergisi istisnası uygulanabilmesi, ihale makamının, fesih işleminin bu kanun hükümleri esas alınarak yapıldığını teyit etmesine bağlıdır.

Diğer taraftan, fesih işleminden harç alınması gerekmektedir.

 

           Madde 34- 6361 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

Geçici madde 9

……

12- Bu madde kapsamında, mevcut tasarruf finansman sözleşmelerinin devrine ilişkin olarak devreden şirket, devralan şirket ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu arasında düzenlenen sözleşmeler ile devreden şirketteki sözleşmesini devralan şirkette devam ettirmek İsteyen müşteri İle devralan şirket arasında düzenlenecek tasarruf finansman sözleşmeleri damga vergisinden istisnadır.

           denilmektedir.

           Buna göre, mevcut tasarruf finansman sözleşmelerinin devrine ilişkin olarak;

-Devreden şirket, devralan şirket ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu arasında düzenlenen sözleşmeler,

-Devreden şirketteki sözleşmesini devralan şirkette devam ettirmek isteyen müşteri ile devralan şirket arasında düzenlenecek tasarruf finansman sözleşmeleri,

damga vergisinden istisna edilmiştir.

Ancak, sözkonusu işlemlerden harç alınması gerekmektedir.

           Sözkonusu maddeler Kanununun yayımı (15.04.2022) tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

Dursun CİN

Başkan

 

 

(GENEL YAZI –  182 )

 

 

 

Ek: Geçici Maddeler

 

Ek için tıklayınız.