2021-191 sayılı genelyazı

Mali Danışmanlık-134-20110                                                          

Ankara       07.06.2021

Özü: 7319 Sayılı Kanun Hk.

 

 

………………..NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

………………..NOTERLİĞİNE

 

 

 

           25.05.2021 günlü ve 31491 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7319 sayılı Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 6 ncı maddesi ile 4632 sayılı Kanuna Geçici 4 üncü “madde eklenmiş, Kanunun 12 nci maddesi ile 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 33/A maddesi başlığı ile birlikte değiştirilmiş olup, eklenen bu geçici madde ile bazı kuruluşlar nezdinde emeklilik planları kapsamındaki birikimlerin bireysel emeklilik sistemine aktarımları ile ilgili kağıt ve işlemlere damga vergisi ve harç istisnası getirilmiş, değişiklik yapılan 33/A maddesinin 7 nci bendinde ise Özel Riskler Yönetim Merkezine damga vergisi muafiyeti getirilmiştir.

           Noterlikleri ilgilendiren bu maddeler aşağıda açıklanmıştır.

4632 sayılı Kanuna eklenen “Geçici madde 4- Yetkili organlarınca karar alınması kaydıyla, üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi kapsamındakiler hariç olmak üzere sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketleri nezdinde 1/1/2021 tarihi İtibarıyla mevcut bulunan emeklilik taahhüt planları kapsamındaki yurt içi ya da yurt dışındaki birikimler ve taahhütlere ilişkin tutarlar (plan esaslarına göre aktarım tarihine kadar mutat yapılan ödemeler nedeniyle oluşanlar dahil), 31/12/2023 tarihine kadar kısmen veya tamamen bireysel emeklilik sistemine aktarılabilir.

Emeklilik taahhüt planlarındaki belirlenmiş fayda esaslı olmayan birikim ve taahhütlerin aktarımında birinci fıkrada belirtilen yetkili organ kararı aranmayabilir.

Birinci fıkra kapsamında bireysel emeklilik sistemine aktarılan tutarlar gelir vergisinden müstesnadır. Bu kapsamda aktarım yapan üyeler aktarım tarihinden itibaren üç yıl içinde malûliyet ve ölüm haricindeki bir nedenle sistemden ayrılamaz. Aktarım yapan üyelerin sistemde kazanacakları süreye ve üyelerden sosyal güvenlik sistemi ve tabi olduğu vakıf senedi kapsamında emeklilik hakkı kazanmış olanların aktarım sonrası sistemde emeklilik hakkı kazanacağı yaşa İlişkin esas ve usuller Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca belirlenir.

Bireysel emeklilik sistemine aktarılan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince daha önce gider kaydedilmemişse, aktarıldığı yılın ticari kazancının tespitinde dikkate alınır.

Birinci fıkrada belirtilen aktarımın yapılması amacıyla gerçekleştirilen taşınmaz veya iştirak hissesi satışından doğacak kazancın, bu kapsamda aktarılan kısma isabet eden tutarı kurumlar vergisinden müstesnadır.

Birinci fıkra kapsamında yapılan işlemler her türlü harçtan, düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden, lehe alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır. Şu kadar ki, bu istisna aktarılacak tutarla sınırlı olarak uygulanır.

Bu madde kapsamında emeklilik sözleşmesi akdetmiş olan katılımcılardan, aktarıma ilişkin olarak giriş aidatı dahil herhangi bir kesinti yapılmaz.

           Bu kapsamda aktarılan tutarlar aktarım sonrasında 193 sayılı Kanunun bireysel emeklilik sistemine ilişkin hükümleri çerçevesinde vergilendirilir. Bu madde kapsamında yapılacak aktarıma ve bireysel emeklilik sisteminde hak kazanılacak süreye ilişkin usul ve esasları belirlemeye Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilidir.”

           denilmektedir.

          Madde hükmüne göre, 01.01.2021 tarihi itibariyle mevcut bulunan emeklilik taahhüt planları kapsamındaki yurt içi ya da yurt dışındaki birikimler ve taahhütlere ilişkin tutarlar, 31.12.2023 tarihine kadar kısmen veya tamamen bireysel emeklilik sistemine aktarılabilir, bu kapsamda yapılan işlemler harç ve damga vergisinden müstesna tutulacaktır. Ancak, istisna aktarılacak tutarla sınırlı uygulanacaktır.

          5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 33/A maddesi Özel Riskler Yönetim Merkezi ve olağanüstü teminat maddesinin 7 nci fıkrasında,

           “(7) Özel Riskler Yönetim Merkezi, gelir ve kurumlar vergisinden muaftır. Bu muafiyet, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak vergi kesintilerini kapsamaz. Özel Riskler Yönetim Merkezi, kendisine yapılacak bağış ve yardımlar ile her türlü ivazsız intikaller yönünden veraset ve İntikal vergisinden; taraf olduğu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar yönünden damga vergisinden muaftır.”

           denilmektedir.

           Bu madde hükmüne göre, Özel Riskler Yönetim Merkezinin taraf olduğu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar yönünden damga vergisinden muaf olduğu anlaşılmaktadır.

           Bu maddeler Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Dursun CİN

Başkan

 

 

(GENEL YAZI-  191 )