2018-9 sayılı genelge

Mali Danışmanlık -75-8161

Ankara, 06.04.2018

Özü: Ticari Plaka Satışlarında Harç ve Damga Vergisi Hakkında

 

...........................NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

...........................NOTERLİĞİNE

 

GENELGE ( 9 )

06.04.2018 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan Katma Değer Vergisi Kanunu Ve Bazı Kanunları İle 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 7104 sayılı Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe giren 21 inci maddesi ile 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı Tarifenin “I. Değer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar:” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasına son paragraftan önce gelmek üzere eklenen;

“Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin işlemlerde, alım satım bedeli üzerinden (Alınacak harcın miktarında, bu fıkrada düzenlenen üst sınır dikkate alınmaz.) (Binde 30)”

Şeklindeki paragraf hükmü ile taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin işlemlerde değer üzerinden alınacak harcın nispeti belirlenmiştir.

Yapılan değişikliğe göre değer üzerinden alınacak binde 30 nispetindeki harç, imza başına olmayacak, işlemden doğrudan bu nispet dahilinde tahsil olunacaktır.

Hesaplanacak harç yönünden asgari harç tutarı dikkate alınacak olmakla birlikte, azami harç uygulaması söz konusu olmayacaktır.

Ayrıca, ticari plaka devrinde düzenlenen sözleşmelerden değer üzerinden binde 9,48 nispetinde damga vergisinin de alınacağı tabiidir. Bilgi edinilmesini rica ederim. Saygılarımla,

 

Yunus TUTAR

Başkan