2018-158 sayılı genel yazı

Mali Danışmanlık-219-31561

Ankara 16.11.2018

Özü: Noterlerin defter beyan sistemine dahil olması hakkında

 

……………….NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

……………….NOTERLİĞİNE

 

 

İlgi: 18.12.2017 günlü Mali Danışmanlık-268-21653 sayılı Genel Yazımız.

 

İlgide kayıtlı Genel Yazımızda, Gelir İdaresi Başkanlığınca 17.12.2017 günlü ve 30273 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 486 sıra numaralı Vergi Usu! Kanun Genel Tebliğinde yer alan ve bazı mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların defterlerinin bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ile elektronik ortamda belge düzenlenebilmesi amacıyla geliştirilen Defter- Beyan Sistemi,

Yanı sıra yine aynı günlü ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 487 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan e-belge ve bu meyanda serbest meslek erbabı için e- serbest meslek makbuzu,

hakkında açıklamalar yapılmıştır.

Bahse konu Genel Yazımızda uygulamanın 01.01.2018 yılında başlayacak olduğu ancak noterlerin bu tarihte uygulamaya dahil edilmediği belirtilmiştir.

Bu defa Gelir İdaresi Başkanlığınca yapılan duyuruda, noterlerin, 01.01.2019 tarihinden itibaren uygulama kapsamına dahil edildiği, buna bağlı olarak da, 12.11.2018 tarihinden itibaren sistemi kullanmak için gerekli başvurunun www.defterbevan.qov.tr internet adresinden ya da noterlerimizin gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerinden alınmaya başlandığı bilgisi edinilmiştir.

01.01.2019 tarihinden itibaren başlanılacak uygulama yönünden noterler için aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

1 - Başvuru

a) Defter-Beyan Sistemini kullanacak olan noterlerin,.sistemi kullanmaya başlayacakları 01.01.2019 tarihinden önceki, ayın (Aralık) son gününe kadar (bugün dahil) defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapmaları gerekmektedir.

-Söz konusu başvuruyu, noterler;

-Kendileri veya

-340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan "Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” düzenledikleri meslek mensupları aracılığıyla,

yapabileceklerdir.

 b) Hali hazırda vekalet görevini yürütmekte olan noter vekilleri de bu prensibe uygun olarak hareket edeceklerdir.

2-a) Defter-Beyan Sisteminin uygulanmaya başlanmasından sonra noterlik görevine ilk defa başlayan noterler mükellefiyet tesis ettirmek ve söz konusu sistemi kullanma zorunluluğu çerçevesinde, kendileri veya yukarıda belirtildiği şekilde aracılık ve sorumluluk yetkisi verdiği kişiler aracılığıyla işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iş günü mesai saati sonuna kadar gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine başvuru yapacaklardır. Söz konusu başvuru işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iş gününün sonuna (saat 23.59’a) kadar www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden de yapılabilecektir.

b) İlk defa vekalet görevine başlayacak noter vekilleri de aynı şekilde işlem yapacaklardır.

3-Sisteme giriş, kullanıcı kodu ve şifre temini

Defter-Beyan Sistemine kullanıcı kodu veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) ve şifre bilgileri kullanılarak www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılacaktır.

-Sisteme giriş sırasında kullanılacak şifre bilgisi, noterin kendisi veya noterden yetkilendirdiği kişi tarafından gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine yapılacak başvuru ile alınabilecektir.

-Gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesiyle iletişime geçerek noter olanlarda KULLANICI GRUBU kısmının NOTER, noter vekili olanlarda ise NOTER VEKİLİ olarak güncellenmesi gerekmektedir.

Kullanıcı kodu ve şifre bilgisi olmayanlar, sistemin kullanımına ilişkin kullanıcı kodu ve şifrelerini gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine yapılacak başvuru ile alabileceklerdir. Yeni alınacak kullanıcı kodlarında da KULLANICI GRUBU kısmının noter olanlarda NOTER, noter vekili olanlarda ise NOTER VEKİLİ olmasına dikkat edilmelidir.

-Şifrenin vergi dairesine başvurularak talep edilmesi halinde, vergi dairesi tarafından muhataba müracaat anında sistemden üretilecek şifreyi ihtiva eden kapalı bir zarf verilecektir. Şifre zarfının muhataba tesliminde, "... Vergi Dairesi Başkanlığı/Müdürlüğünün....... vergi kimlik numaralı mükellefi…..’ya Defter-Beyan Sistemi ve İnternet Vergi Dairesi işlemlerinde kullanılmak üzere kullanıcı kodu ve şifreyi ihtiva eden zarf, kapalı olarak teslim edilmiştir,” şeklinde bir “Teslim Tutanağı” tanzim edilecek ve söz konusu tutanak, mükellef veya yetkilendirdiği kişi, müdür/vergi dairesi müdürü veya müdür yardımcısı tarafından tarih konulmak suretiyle imzalanacaktır. Tanzim edilen teslim tutanağı ilgili vergi dairesinde muhafaza edilecektir.

-Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce vergi dairelerinden elektronik beyanname gönderebilmek için temin edilen kullanıcı kodu ve şifre bilgisi ile sisteme giriş yapılabilecektir.

-Sistemi kullanacak noterler, istemeleri halinde, çalışanlarını sistemin belirli fonksiyonlarını kullanmak üzere sistem kullanıcısı olarak tanımlayabilecek ve yetkilendirebileceklerdir. Bu durumda, tanımlanan kişilerin sisteme girişte kullanacakları şifreler, Defter-Beyan Sistemi içerisinden elektronik ortamda üretilerek kullanıcıya gösterilecektir. Bu şekilde sistem kullanıcısı olarak tanımlanan kişiler, kendileri için oluşturulan kullanıcı kodu ve şifreyi kullanarak sisteme giriş yapabileceklerdir.

Noterler ve noter vekilleri için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Defter-Beyan Sistemi Noterler Başvuru Klavuzu” Genel Yazımız ekindedir.

Sistemin verimli kullanımına ilişkin olarak Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü tarafından gerekli teknik alt yapı çalışmaları da devam etmektedir.

18.12.2017 günlü Mali Danışmanlık-268-21653 sayılı Genel Yazımızda belirtilen e-belge ve bu anlamda e-serbest meslek makbuzu uygulamasına dahil olma hususu mükelleflerin ihtiyarına bırakılmıştır.

Bu bakımdan, noterler açısından henüz bu safhada e-serbest meslek makbuzu yönünden bir müracaat yapılması söz konusu olmayacaktır.

Diğer taraftan işletme hesabına göre defter tutan mükellefler de yürürlükteki mevzuat gereği 01/01/2019 tarihinden itibaren defter beyan sistemine dahil olacaklardır. Ancak, bu konuda farklı bir düzenleme veya gelişme olduğunda duyurulacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

Dursun CİN                                                                                                                                                                              

Başkan

 

 

GENEL YAZI:158

 

Ek: 1 Klavuz

 

 

Ek için tıklayınız.