2017-9 sayılı genelge

Mali Danışmanlık-81-6089

Ankara, 30.03.2017

Özü: Noterlerce fazla ve yersiz tahsil edilen damga vergisi ve harçların vergi dairelerince ilgililerine iadesi hakkında

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

GENELGE ( 9 )

 

Muhtelif noterliklerden, Birliğimize intikal ettirilen yazılarda, 1512 sayılı Kanun hükümleri gereğince ilgililerden nakden tahsil olunarak, Kanunda belirtilen sürelerde vergi dairelerine beyan edilerek ödenen damga vergisi ve harç tutarları ile değerli kağıt bedellerinin, işlem ilgililerince, noterlikteki işlem sırasında fazladan tahsil olunduğu iddiası ile iadesi talep edildiğinde, söz konusu iadenin temini için vergi dairelerine müracaatta bulunulduğu, vergi dairelerince yapılan inceleme sonucunda varsa fazla veya fuzulen tahsil olunduğuna karar verilen tutarların mükellefe iadesine karar verildiği ifade edilerek,

Vergi dairelerince ilgililerin iade talebi uygun görüldüğünde, işlemi yapan noterden ilgili dönem beyannamesinin iadesine karar verilen tutarların tenzili suretiyle düzeltilerek yeniden verilmesi istenildiği, bu suretle iadenin öncelikle Notere yapılacağı, işlem ilgililerine de bu iadenin noter tarafından gerçekleştirileceği,

gibi bir uygulamanın söz konusu olması dolayısıyla konu Birliğimizce 09.03.2016 gün ve Mali Danışmanlık-44-5155 sayılı yazı ile Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.

 

Yazımızda;

“…..

Vergi dairelerince yapılan inceleme sonucunda varsa fazla veya fuzulen tahsil olunduğuna karar verilen tutarların mükellefe iadesi uygulamasında vergi dairelerince noterlikleri yakından ilgilendiren ve gerekçesi tarafımızdan anlaşılamayan bir uygulama yürütülmektedir.

 

Şöyle ki; Vergi dairelerince ilgililerin iade talebi uygun görüldüğünde, işlemi yapan noterden ilgili dönem beyannamesinin iadesine karar verilen tutarların tenzili suretiyle düzeltilerek yeniden verilmesi istenilmektedir. Bu suretle iadenin öncelikle Notere yapılacağı, işlem ilgililerine de bu iadenin noter tarafından gerçekleştirileceği gibi bir uygulama söz konusudur.

 

Görüleceği üzere, bu nevi bir iade sürecinin içerisinde olmak noter açısından sıkıntılı bir hali ifade etmektedir. Zira noterin kendisine iade edilen tutarları kayıtlarına alması söz konusu olmadığı gibi, iade sebebiyle yapacağı işlemleri de noterlik işlemleri arasında dolayısıyla da bu işi noterlik görevleri arasında saymak mümkün değildir.

Bu sebeple, yapılacak iadelerde noterin yapacağı işlemin, iadesi talep edilen tutarlar yönünden vergi dairelerine hitaben düzenlenecek;

          “ ...... Noterliğimizde ..... tarih ve ..... sayılı yevmiye yapılan ve ilgilisi ..... olan işlemden .... TL. damga vergisi, ..... TL harç ve ....... TL değerli kağıt bedeli olmak üzere toplam ..... TL tahsil edilmiş olup ..... Ayı ..... dönem beyannamesi ile dairenize bildirilerek ödenmiştir.

           İlgilinin iade talebinin dairenizce de kabul görmesi halinde iadesi talep edilen tutarların doğrudan ilgiliye iadesi uygun olacaktır.”

 

Meyanındaki bir yazıyı vergi dairesine tevdi etmesinin yeterli olması gerektiği düşünülmektedir.

 

Konunun Başkanlığınızca tetkiki ile işlem sahiplerine yapılacak iadeler yönünden noterlerin böyle bir uygulama sürecine dahil edilmemesi uygun olacaktır.”

 

şeklindeki Birliğimiz görüşünü ihtiva eden yazı ile Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından mevcut uygulamanın devam ettirilip ettirilmeyeceği hususunda görüş talep edilmiştir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan 10.03.2017 gün ve 29700 sayılı yazı ekinde bulunan ve Gelir İdaresi Başkanlığınca tüm birimlerine dağıtılan 09.03.2017 günlü ve 28661 sayılı Genel Yazıda,

          “…noterler tarafından muhataplarından fazla veya yersiz olarak tahsil edilen vergi, resim ve harçlar ile değerli kağıt bedelinin, ret ve iadesinin yapılabilmesi için; ödenen bu vergi, resim ve harçlar ile değerli kağıt bedelinin fazla veya yersiz tahsil edildiğine ve iade edilmesi gerektiğine dair yazının mükellef tarafından ilgili noterden alınması ve iade edilecek tutarın aktarılacağı banka ile hesap numarası (IBAN) bilgilerinin yer aldığı 429 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli (6) numaralı “Diğer İadelere İlişkin Talep Dilekçesi” ne eklenmesi ve ilgili noterin bağlı olduğu vergi dairesine başvuru yapılması gerekmektedir.

           İade talebi başvurusu üzerine vergi dairesince;

- Vergi, resim ve harçlar ile değerli kağıt bedelinin fazla veya yersiz olarak tahsil edildiğinin anlaşılması,

- Noter tarafından tahsil edildiğini gösteren makbuzların asıllarının görülmesi,

- Bu tutarın beyan edildiği dönem beyannamesinin tespit edilmesi,

- Bildirilen dönem beyannamesine ilişkin tahakkuk tutarlarının ödendiğinin anlaşılması

halinde noterlerden düzeltme beyannamesi aranılmaksızın, düzeltme fişi kuralına göre noterin dosyasından Vergi Usul Kanununun 120 nci maddesi hükümleri doğrultusunda vergi, resim ve harçlar ile değerli kağıt bedelini ödeyen kişiler lehine gerekli düzeltme işleminin yapılması ve 6183 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi de göz önünde bulundurularak iade işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Ayrıca, noterlikçe fazladan tahsil edilmiş olan vergi, resim ve harç tutarları üzerinden notere ödenen beyiye aidatlarının noterden tahsili gerekmektedir."

denilmektedir.

        Bu görüş çerçevesinde, noterlerce, ilgililerinden fazla ve yersiz tahsil edildiği iddia edilen damga vergisi, harç tutarları ve değerli kağıt bedellerinin iade sürecinde, ilgililerin, işlem yapan noterlikten, ödedikleri bedellere ilişkin olarak alacakları yukarıda muhtevası belirtilen bir yazı ile vergi dairelerine başvurmalarını takiben, başvurunun vergi dairesince yapılacak inceleme sonucunda uygun bulunması halinde, noterlerce düzeltme beyannamesi düzenlenmesine gerek kalmaksızın düzeltme fişi ile iade işleminin doğrudan ilgilisine yapılacağı anlaşılmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

Yunus TUTAR

Başkan