2017-126 sayılı genel yazı

Mali Danışmanlık -190-14434

Ankara, 09.08.2017

Özü:Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 7033 Sayılı Kanun Hakkında

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Resmi Gazete’nin 01 Temmuz 2017 günlü ve 30111 sayılı nüshasında yayımlanan 7033 sayılı “Sanayinin Geliştirilmesi Ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda yapılan değişiklik ve noterlikleri ilgilendiren bu hüküm ile ilgili açıklama aşağıda belirtilmiştir.

7033 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (52) numaralı fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“53. Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde bulunan arsaların tahsisine ilişkin olarak düzenlenen sözleşmeler ve taahhütnameler.”

Söz konusu fıkradan anlaşılacağı üzere, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde bulunan arsaların tahsisine ilişkin olarak düzenlenen sözleşmeler ve taahhütnameler damga vergisinden istisna edilmiştir.

Bu nevi sözleşme ve taahhütnameler ile ilgili noterlik işlemlerinden değer üzerinden nispi harç tahsil olunacağı tabidir.

Bu hüküm yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bilgi edinilmesi rica olunur.

                         

Yunus TUTAR

Başkan

 

Genel Yazı:126