2016-44 sayılı genel yazı

Mali Danışmanlık-98-9090

Ankara, 12.05.2016

Özü: Toki adına T.C. Ziraat Bankası şubelerince vekaleten yapılan ihtarnamelerde harç uygulaması hk.

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

 

İLGİ: 2007/43 sayılı genelge

 

Gelir İdaresi Başkanlığının görüşü esas alınarak yayımlanan ilgi Genelgemizde,

Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinin son fıkrasındaki,

"......... Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (Bu kooperatifler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek kefaletler dahil) bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödemelerine ilişkin işlemler harca tabi tutulmaz...."

şeklindeki hükümden hareketle,

 

Bankalarca kullandırılan kredinin temini ve bu krediler nedeniyle kredi kuruluşlarına karşı verilecek teminatlar ve alınan kredilerin geri ödenmesi safhasında geri ödemeye ilişkin işlemlerin harca tabi tutulmaması gerektiğinden, kredilerin vadesinde ödenmemesi sebebiyle noterlikler aracılığı ile keşide edilecek ihtarnamelerden harç alınmaması icabettiği duyurulmuştur.

 

Bu anlamda kredilerle ilgili muacceliyet söz konusu olduğunda alacaklı banka tarafından borçluya gönderilen ihtarnamelerden 2007/43 sayılı Genelgemiz esasları gereğince harç alınmamaktadır.

 

Ancak, TOKİ' den ev alanlarla ilgili olarak Ziraat Bankası Şubeleri tarafından gönderilen ihtarnamelerde harç istisnası uygulamasında tereddütler oluştuğu anlaşılmaktadır.

 

Şöyle ki; TOKİ inşa ettiği konutları isteklilere satarken TC Ziraat Bankası da kredi desteği sağlamaktadır.

 

Ancak bu krediyi ödemekte temerrüde düşenlere ihtarnameler yeni bir uygulamaya göre ekteki örnek ihtarname ile TOKİ adına vekaleten gönderilmektedir. İhtar eden de TOKİ olarak görünmektedir.

 

Bu durumda muhtevası itibariyle açıkça kredi yönünden temerrüt ve muacceliyete ilişkin olmakla birlikte bu ihtarnamelerle ilgili müfettiş teftişlerinde harç istisnası uygulamasında sorunlar doğması ihtimali bulunmaktadır.

 

Zira ihtarnameler, kredi kullandıran bankalar tarafından yukarıda belirtilen şartlar çerçevesinde gönderildiğinde harç istisnası uygulaması mümkün değildir.

 

Bu nedenlerle sözü edilen ihtarnamelerin ekli ihtarname muhtevasında gönderilmesi halinde harca tabi tutulması gerekmektedir..

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla

 

 

Yunus TUTAR

Başkan

 

Ek: İhtarname örneği

 

(Genel Yazı 44)



İHTAR EDEN : T.C. BAŞBAKANLIK TOPLU KONUT İDARESİ

MUHATAPLAR : ........(BORÇLU/KONUT SATIN ALAN)

ADRES:.....................

............................. TOPLU KONUT PROJESİ Projesi Toplu Konut Kredi Borcunuzun aylık taksitlerini ödemediğinizden dolayı sözleşmenin ve konut hakkınızın iptal edileceği ihtarıdır.

AÇIKLAMA : T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ile akdetmiş olduğunuz akdetmiş olduğunuz ........ tarihli GAYRİMENKUL SATIŞ SÖZLEŞMESİ ile adınıza satışı yapılan ...... ili ......... ilçesi ......... TOP KON PROJESİ projesi Etap: .......Ada: .........Parsel: .........Blok: ........Kapı: ...........Daire: .......... adresi 112 m2. konut için, T.C. Ziraat; Bankası A.Ş. .......... ŞUBESİ nezdinde adınıza açılan .......... nolu kredi hesabınıza sözleşme hükümleri gereğince ödenmesi gereken aylık taksitlerden 11.05.2016 tarihi itibariyle 9 adet olmak üzere toplamı 3.212,40-TL yatırılmadığı tespit edilmiştir.

 

11.05.2016 tarihi itibariyle hesabınızda ödenmemiş görülen borca tahakkuk eden gecikme faizi 80,00-TL olmak üzere TOPLAM:3.292,40-TL borcunuzu bu ihtarnamenin elinize geçtiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde ödeme gününe kadar işleyecek faiz ve diğer fer'ileri ile birlikte ödemenin gerekmektedir.

 

Belirtilen tutarın verilen süre içerisinde ödenmemesi halinde bir başka ihtar ve ihbara gerek kalmaksızın akdedilen sözleşmenin 9. maddesinin uygulanarak sözleşmenin ve konut hakkınızın, T.C Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından feshedileceğini vekil sıfatıyla ihtaren bildiririz.

 

SAYIN NOTER: 3 örnekten oluşan bu ihtarnamenin bir örneğinin muhataba tebliğini, bir örneğinin dairenizde saklanmasını tebliğ kayıtlı bir örneğinin de tarafımıza iadesini rica ederiz.

 

 

 

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi

Adına vekaleten

T.C. Ziraat Bankası

....................Şubesi