2016-138 sayılı genel yazı

2016/164 sayılı genel yazı esaslarına göre işlem yapılması gerekir.


Mali Danışmanlık -237-17957

Ankara,17.10.2016

Özü: Şehit Ailelerine ÖTV'den Muafen Araç Alımında Düzenlenen Feragat ve Taahhütnamlerde Damga Vergisi ve Harç Hk.

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

 

 

Maliye Bakanlığınca 13.10.2016 günlü ve 29856 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Özel Tüketim Vergisi (II) sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:2) ile Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendine göre, (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi tebliğde belirtilen taşıtların, 12.04.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılan kişilerden hayatını kaybetmiş olanların eş ve çocuklarından birisi, eş veya çocuğu yoksa ana ve babasından birisi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den müstesna tutulmuştur.

Buna göre;

 

A-Tebliğin 1 inci maddesinin  6.4 İstisna Uygulaması  bölümünde;

  ..

İstisnadan, hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün eşinin yararlanmak istemesi ve hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulü ile ortak (her ikisi için de öz) çocuğu/çocukları olmakla birlikte bu çocuğun/çocukların reşit veya mümeyyiz olmaması halinde (velayeti veya vesayeti dul eşte olmak şartıyla ) çocuktan/çocuklardan hakkından feragat ettiğine dair beyan aranmaz. İstisnadan dul eşin yararlanmak istemesi ve hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün, dul eşten olsun olmasın, reşit çocuğu/çocuklarının olması halinde, her bir çocuktan istisna hakkından feragat ettiğine dair beyan aranır. Hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün, dul eşten olmayan reşit veya mümeyyiz olmayan çocuğunun/çocuklarının olması durumunda ise bu çocuk/çocuklar adına veli veya vasiden, hakkından feragat ettiğine dair beyan aranır.

İstisnadan, hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün reşit çocuğunun yararlanmak istemesi halinde, dul eş ve varsa diğer çocukların her birinden (reşit veya mümeyyiz olmayan çocuk/çocuklar adına veli veya vasiden) haklarından feragat ettiklerine dair beyan aranır.

 

Hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulü ile ortak ve dul eşin kendi velayeti altındaki reşit olmayan çocuk veya çocuklardan biri adına istisnadan yararlanılmak istenmesi halinde, dul eşten ve varsa dul eşin velayeti altındaki diğer reşit olmayan çocuk/çocuklardan haklarından feragat ettiklerine dair beyan aranmaz.

Hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün vefat ettiği tarih itibariyle eş veya çocuğunun olmaması halinde, söz konusu istisnadan anne veya baba yararlanabilir. Bu durumda, istisnadan annenin yararlanmak istemesi halinde babadan; babanın yararlanmak istemesi halinde anneden, hakkından feragat ettiğine dair beyan aranır.

 

İstisnadan yararlanma hakkı olan eş veya çocuktan, eş ve çocuğun olmaması halinde ise anne veya babadan herhangi birisinin hayatta olmaması halinde, hayatta olmayan kişi Vukuatlı Nüfus Kaydı Örneği Belgesi ile tevsik edilir ve bu kişi için ayrıca feragat ettiğine dair beyan aranmaz.

Feragat beyanı noter huzurunda yazılı olarak yapılır.  denilmektedir.

 

Noter huzurunda yapılacak bu nevi feragatnameler, hayatını kaybeden harp ve vazife malulünün ÖTV'den muafiyet hakkının eş ve çocuklarından birisi, yoksa ana ve babasından birisine intikali konusunda olup 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesine göre değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmamaktadır. Yanısıra, Birliğimizin 2006/15 sayılı Genelgesinde açıklandığı gibi, miras hakkından feragat anlamındaki taşıt hakkından feragatta değer gösterilme zorunluluğu bulunmadığından, benzer konuda olan bu nevi feragatnamelerin de değer gösterilmeksizin 492 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tarifenin II/11 fıkrası gereğince (2016 yılı için 60,80 TL) maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

B) Tebliğin  E- Geçici Hükümler  bölümünün,  1. Ticari Taşıtların Yenilenmesinde Geçici 7 nci Madde Uygulanması  bendinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla maliki olunan trafik tescil kuruluşlarınca ticari yolcu veya yük taşımacılığında kullanılmak üzere kayıt ve tescil edilmiş her bir taşıt bakımından, aynı cins bir taşıtın ilk iktisabında ÖTV'den müstesna olduğu hükmüne yer verilmiştir. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten 30.06.2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) ilk iktisabı vergiden müstesnadır denilmektedir.

 

Söz konusu Tebliğin  1.2. İstisna Uygulaması  bölümünde,  İstisnadan yararlanmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler tarafından, icra edilen faaliyetin türüne göre, Tebliğin (VI/E/1.1.3.) bölümünde belirtilen belgeler ÖTV mükellefine ibraz edilir. Belge ve içerdiği bilgilerin eksik olması halinde istisna uygulanmaz.

 

Ayrıca istisnadan yararlanan tarafından, istisna kapsamındaki taşıtların ilk iktisabından önce, örneği Tebliğ ekinde (EK:10) olarak yer alan Ticari Taşıtların Yenilenmesinde Verilecek Taahhütname düzenlenir ve ÖTV mükellefine verilir. Kamu kurum ve kuruluşları için bu taahhütname aranmaz.

 

Aranan belgelerin ibrazı şartıyla istisna kapsamındaki taşıtları ilk iktisap kapsamında teslim edenler ile bu taşıtlara ait ithalat işlemlerini gerçekleştiren gümrük idareleri tarafından ÖTV uygulanmadan işlem yapılır.

denilmektedir.

 

Sözü edilen Ek 10: Ticari Taşıtların Yenilenmesinde Verilecek Taahhütname  örneğinin incelenmesinde, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesine göre mevzuatın belirlemiş olduğu kurallara uyulması amacıyla kamu kurumlarına verilen kural taahhütnamesi niteliğine haiz olduğundan değer gösterilme zorunluluğu bulunmayan bu taahhütnameden, Birliğimizin 2008/25 sayılı Genelgesinde açıklandığı gibi değere konu edilmeksizin maktu harç alınması gerekmektedir.

 

Sözkonusu Tebliğ ve Eki taahhütname örneği ekte gönderilmiştir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

 

Yunus TUTAR

Başkan

 

Genel Yazı : 138

 

Ek için tıklayınız.