2013-5 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 145-11093

Ankara, 13.06.2013

Özü: Küçük çocuklar için anne ve babanın muvafakatı hak.

 

G E N E L G E

(5)

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden Birliğimize intikal ettirilen yazıdaki, yurtdışına çıkacak olan küçük çocuklara pasaport verilebilmesi için anne ve babanın muvafakat etmesine ilişkin noter işlemlerinde işlemin kaç imza üzerinden değerlendirileceği hususu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 30.05.2013 günlü toplantısında görüşülen 11.04.2013 tarih ve 59491943-140.02.01(36)-30438 sayılı yazıda;

 

“İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, yurt dışına çıkacak olan küçük çocuklara pasaport verilebilmesi için anne ve babanın muvafakat etmesine ilişkin noter işlemindeki harç uygulamasıyla ilgili tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinde, noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanlarının noter harçlarına tabi olacağı belirtilmiş, 44 üncü maddesinde, “Bir kişinin, birden çok kişiyi temsil etmesi harcın artırılmasını gerektirmez.

 

Şu kadar ki, bütün imzaların tasdiki kanunen şart olan muamelelerde vekaleten imza edilmesi halinde, vekilin imzasının tasdikinden alınacak harç temsil ettiği kişilerin sayısınca çoğaltılır.

Bir işte müştereken hareket eden vekillerin ve bir borca kefalet eden müteselsil kefillerin bir kağıda koyacakları birden çok imzalar bir imza sayılır.

 

Ancak müteselsil, haiz olduğu birden fazla sıfatlara dayanarak imza ederse sıfatları sayısınca harç çoğaltılır. Bir kişi hem kendisi için ve hem başkalarını temsil suretiyle imza ederse kendisi için ayrı, başkaları için de yukarıdaki fıkralara göre ayrı harç alınır.

 

Birden ziyade kimseler, bir kağıda ayrı ayrı işler için imza atıyorlarsa her birinden imza ettikleri kısım için ayrı ayrı harç alınır.” denilmiştir.

 

Aynı kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I-1bendinde, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için (01.01.2013 tarihinden itibaren) binde 1,13 oranında nispi harç alınacağı; II-1 bendinde de, belli meblağı ihtiva etmeyen ve alınacak harç miktarı kanun ve tarifede ayrıca gösterilmemiş olan senet, mukavele ve kağıtlardaki imzaların her birinden maktu esasa göre harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

 

Öte yandan, 5682 sayılı Pasaport Kanununun 17 nci maddesinin (c) bendinde reşit olmayanların yalnız seyahat etmek üzere pasaport alabilmeleri için kanuni mümessillerinin muvafakatlerini havi resmi bir makamdan tasdikli belge ibraz etmeleri gerektiği; 4721 sayılı Medeni Kanunun 335 inci maddesinde ergin olmayan çocuğun ana ve babasının velayeti altında olduğu, 342 nci maddesinin birinci fıkrasında ise anne ve babanın velayet çerçevesinde üçüncü kişilere karşı çocuklarının yasal temsilcisi oldukları hüküm altına alınmıştır.

 

Görüldüğü gibi, reşit olmayan bir kişinin pasaport alabilmesi kanuni temsilcisinin muvafakatine bağlanmış, reşit olmayan çocuklarda velayetin anne- baba tarafından birlikte kullanılması benimsenmiştir.

 

Buna göre, reşit olmayan bir kişinin pasaport alışına anne ve babanın muvafakat etmesine ilişkin noter işleminde, anne ve babanın imzalarının velayete dair müşterek imza olarak değerlendirilerek tek imza üzerinden harç alınması gerekmektedir.”

şeklinde görüş bildirilmiştir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığının görüşüne istinaden, reşit olmayan bir kişinin pasaport almasına anne ve babanın muvafakat etmesine ilişkin noter işleminde, anne ve babanın imzalarının velayete dair müşterek imza olarak değerlendirilerek tek imza üzerinden harç alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

 

Yunus TUTAR

Başkan