2012-80 sayılı genel yazı

Mali Danışmanlık - 175-12555

Ankara, 26.06.2012

Özü: Yeni işe başlayan mükelleflerin defter tasdiki hakkında.

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

 

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulama ve Veri Yönetimi Daire Başkanlığından alınan 27.04.2012 günlü ve 46484 sayılı yazıda, noterliklere müracaatta bulunan bir kişinin,

- Defter tasdik talebinde bulunduğu,

- Yapılan incelemede kişiye ait vergi kaydı bulunamadığı, veya,

- Vergi kaydı olmayan ve yeni işe başladığını beyan eden kişiye, bulunduğu ilde mükellefiyet kaydı olmadığı, mükellefiyetinin başka bir ilde olduğu cihetle defter tasdiki yapılmadığı,

- Başvurulan iki ayrı noterde de bu durumun yaşandığı,

İfade edilerek, 406 sıra numaralı VUK Genel Tebliği esasları uyarınca yeni işe başlayan mükelleflerin defter tasdik taleplerinin karşılanması ve mükelleflerin mağduriyetlerinin önlenmesi hususunda noterlerin bilgilendirilmesi talep edilmektedir.

Bilindiği üzere 213 sayılı Kanunun 221 inci maddesinde ilk işe başlayan mükelleflerin defterlerini işe başlamadan önce tasdik ettirmeleri gerekmektedir. Dolayısı ile bu mükelleflerden gerçek kişiler yönünden bir vergi mükellefiyet kaydından bahsedilmesi söz konusu olmamaktadır.

Ayrıca bir defaya mahsus bir iş için örneğin araç alım veya satımı için bir vergi numarası (potansiyel vergi numarası) sahibi olan mükellefler bakımından da bu numaranın hangi ilden verildiğine bakılmaksızın yeni işe başlama prensipleri doğrultusunda defter tasdik taleplerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan yeni faaliyete başlayan tüzel kişiliklerin defter tasdik taleplerinde bunlardan varsa vergi kimlik numarası, vergi kimlik numarası yoksa ticaret sicil numarası, o da yoksa başkaca bir şey aranılmadan yeni işe başlama şerhi verilerek defter tasdikinin yapılması icap eder.

Bu nedenlerle yeni işe başladığını beyan eden mükellefler bakımından defter tasdiki için vergi mükellefiyet kaydı aranılması söz konusu değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

Yunus TUTAR

BAŞKAN

(Beykoz 2. Noteri)

 

(Genel Yazı 80)