2012-7 sayılı genelge

Mali Danışmanlık - 117-8956

Ankara, 25.04.2012

Özü: Hazineye ait gayrimenkulün satışı ile ilgili taahhütname hak.

 

G E N E L G E

( 7 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden alınan yazıda, noterlikleri bölgesinde bulunan belediyeler tarafından istenen;

Taahhütname metni .............. ili ........ ilçesi ........ ada ....... pafta......... parsel yüzölçümlü ve hissedarları yazılı bulunan, yukarıda bahsi geçen taşınmazla ilgili 4706 sayılı yasanın 5 inci maddesine göre tarafımıza tapu işlemi yapılacak olup bu parselden yukarıda belirtilen hisse miktarını kabul eder, arsa bedelinden kendi hisseme düşen kısmı ...... belediyesinin tarafıma bildireceği hesaba ödeyeceğimi kabul beyan ve taahhüt ederim. bu taşınmazdaki hak sahipleri ve hisseleri bizlerin imza altına aldığı kişiler olup, aksi durumunda ve ispatı halinde her türlü yasal sorumluluğun tarafımıza ait olduğunu her türlü hukuki ve cezai sorumluluğu ve davaları şimdiden kabul ettiğimi kabul beyan ve taahhüt ederim.”

şeklinde düzenlenen taahhütnamede herhangi bir değer yazılıp yazılmayacağı hususunda bilgi verilmesi istenilmiş olup Yönetim Kurulunun 17.01.2012 tarihli toplantısında alınan 79 sayılı karara istinaden Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına işlemin bir örneği gönderilerek görüş talep edilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen 08.02.2012 tarih ve Mali Danışmanlık 44-2380 sayılı yazımızda;

“Bilindiği üzere, 4706 sayılı “Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 7 nci maddesinde; “Hazineye ait taşınmaz malların satış ve devir işlemleri ve bu işlemler sırasında düzenlenen belgeler vergi, resim ve harçtan müstesnadır.”

denilmektedir.

Yukarıdaki taahhütname metninden, 4706 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre tarafına tapu tahsis işlemi yapılacak olan kişi tarafından ilgili belediye adına tahsis yapılması halinde, arsa bedelinden kendi hissesine düşen kısmı, belediyenin bildireceği hesaba ödeyeceğinin taahhüt edildiği, fakat arsa bedelinin ne olduğunun belirtilmediği anlaşılmaktadır.

Bu durumda, söz konusu taahhütnamenin 4706 sayılı Kanunun 7 nci maddesine istinaden damga vergisi ve harçtan müstesna tutulması gerektiği düşünülmektedir.”

şeklinde Birliğimiz görüşü de belirtilerek, bu konuda yanlış bir uygulamaya mahal verilmemesi için işlem örneğinin Başkanlıklarınca incelenmesi sonucunda oluşacak görüşlerinin Birliğimize bildirilmesi istenilmiştir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 18.04.2012 günlü toplantısında görüşülen 26.03.2012 tarih ve 032898 sayılı yazıda;

“İlgi (a) ve (c)'de kayıtlı yazılarınız ve ekinin incelenmesinden, 4706 sayılı Kanun kapsamında düzenlendiği belirtilen taahhütnamenin damga vergisi ve harca tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 4706 sayılı Kanunun “Taksitle ödeme, satış bedelinden pay verilmesi, belediyelere devir” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Hazineye ait taşınmazların satış bedelinin taksitle de ödenebileceği, taksitle ödeme halinde, satış bedelinin en az dörtte birinin peşin, kalanının en fazla iki yılda ve taksitlerle kanuni faizi ile birlikte ödeneceği; “Kamu kurum ve kuruluşlarının yükümlülükleri ve diğer hükümler” başlıklı 7 nci maddesinin dördüncü fıkrasında, Hazineye ait taşınmaz malların satış ve devir işlemlerinin ve bu işlemler sırasında düzenlenen belgelerin vergi, resim ve harçtan müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.

İlgi (c)'de kayıtlı yazınız eki “taahhütname” başlıklı kağıdın incelenmesinden, İstanbul İli Şişli İlçesi Yayla Mahallesi, 10511 ada, 55 pafta, 10 nolu parselde bulunan 129,00 m2 olan ve hissedarları yazılı bulunan taşınmazın, 4706 sayılı Yasanın 5 inci maddesine göre tarafların hisse miktarlarına göre tapu işleminin yapılacağı, arsa bedelinin hisseye isabet eden kısmının belediyenin bildireceği hesaba ödeneceğinin kabul ve taahhüt edildiği anlaşılmıştır.

Buna göre, söz konusu taahhütnamenin, tapuda Hazine adına tescilli taşınmazın satış ve devrine ilişkin düzenlendiğinin tevsiki kaydıyla, 4706 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca damga vergisi ve harçtan müstesna tutulması gerekmektedir.”

denilmektedir.

Buna göre bu nevi işlemlerde, işlemin hazineye ait bir gayrimenkulün satışı ile ilgili olması halinde 4706 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince damga vergisi ve harç istisnası uygulanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

 

 

BAŞKAN

Fahri KÖSE

(Beyoğlu 37. Noteri)