2011-65 sayılı genel yazı

Noterlik İşleri 2051185913219

Ankara : 10.06.2011

Özü: Harç, damga vergisi, değerli kağıt beyannamelerinin gönderilmesinde dikkat edilecek hususlar.

 

 

..................NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

..................NOTERLİĞİNE

 

 

Noterler, 1512 Sayılı Noterlik Kanununun 118. maddesi gereğince ilgililerden makbuz karşılığı tahsil ettikleri harç, damga vergisi, değerli kağıt bedelleri ile motorlu araç trafik ve tescil belgesi bedellerini, 119. madde gereğince her ayın 1. ile 15. ve 16. ile sonuncu günlerine ait iki devre halinde hazırlanan beyanname ile bildirmek ve her ayın 15. ve son gününü takip eden 7 işgünü içinde ilgili daireye yatırmakla yükümlüdürler.

119. maddenin 5. fıkrasında noterlerin ilgili dairelere vereceği iki nüsha beyannameden bir nüshası ve eki makbuz nüshalarının ilgili dairede kalacağı, diğer nüshaya   Kapsadığı para vezneye yatırılmıştır  veya  Kapsadığı paranın posta veya banka havalesi ile gönderildiğine dair makbuz ibraz edilmiştir  şerhleri verilerek, resmi mühür ve imza ile onaylandıktan sonra notere geri verileceği, noterin ise bu nüshayı 71. madde uyarınca vereceği aylık cetvel ile birlikte Türkiye Noterler Birliğine göndereceği hüküm altına alınmıştır.

 

Beyannamelerin elektronik ortamda verilmeye başlanmasıyla birlikte, elektronik ortamda verilen beyannamede vergi dairesinin tahsil tarihi ile mühür ve imzasının aranmasına gerek olmadığı Yönetim Kurulumuzca karara bağlanmıştır.

Ancak , beyannamesini elektronik ortamda veren bazı noterlerimizden gelen beyannameler ekinde tahsil makbuzu yerine bilgisayardan alınan tahakkuk makbuzlarının gönderildiği, beyannamesini kağıt ortamında gönderen bazı noterlerimizden gelen beyannamelerde ise vergi dairesinin mühür ve imzasının bulunmadığı tespit edilmiştir.

 

Uygulamada birliği sağlamak ve gereksiz yazışmaların önlenmesi açısından;

Beyannamelerini elektronik ortamda veren noterlerimizin, elektronik olarak verdiği beyanname örnekleri ile birlikte beyannamedeki miktarların vergi dairesi hesabına yatırıldığı tarihi belirten vergi tahsil alındısı veya banka dekont örneğinin,

 

Beyannamesini kağıt ortamında veren noterlerimizin ise vergi dairesinin mühür ve imzasını taşıyan beyanname örnekleri ile birlikte beyannamedeki miktarların vergi dairesi hesabına yatırıldığına dair vergi dairesi tahsil makbuzu veya banka dekont örneğinin aylık iş cetveli ekinde gönderilmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

Fahri KÖSE

BAŞKAN

(Beyoğlu 37. Noteri)

 

Genel Yazı: 65