2011-61 sayılı genel yazı

Mali Danışmanlık  32412468

Ankara, 27.05.2011

Özü: Şirket kuruluşu tescil talepnamesinde harç hk.

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

 

Bir noterliğimizden Birliğimize intikal ettirilen ve Yönetim Kurulumuzun 17.05.2011 günlü toplantısında görüşülen yazıda, 18.03.2011 tarih ve 2011/1 nolu Birliğimiz Genelgesinde limited ve anonim şirketlerin kuruluş aşamasında, kuruluş işlemleri için gerekli imza beyannamesi ile ana sözleşme örneklerinin tasdik işlemlerinden harç aranılmaması gerektiğinin bildirildiği, ancak, kuruluş aşamasında çoğunlukla tescil talepnamesinin onaylatıldığı ifade edilerek, kuruluş aşamasında istenilen tescil talepnamesinden de harç aranılıp aranılmayacağının bildirilmesi istenilmektedir.

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinde;

........ Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerinin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ......... bu Kanunda yazılı harçlardan müstesnadır hükmü yer almaktadır.

 

Birliğimizin 2011/1 sayılı genelgesine esas teşkil eden, Gelir İdaresi Başkanlığınca Sanayi ve Ticaret Bakanlığına gönderilen 03.03.2011 tarih ve 22283 sayılı yazıda, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş işlemlerinin 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesine istinaden bu Kanunda yazılı olan harçlardan istisna olduğu, bu bağlamda, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluşu aşamasında, kuruluş işlemleri için gerekli olan imza beyannamesi ile ana sözleşme örneklerinin noterde tasdiki işlemlerden harç aranılmaması gerektiği bildirilmiştir.

 

Diğer taraftan, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun  Tescil  ile ilgili 29 uncu ve müteakip maddelerinde, sicil memurluğuna dilekçe ile müracaat edilerek tescil talebinde bulunulacağı, dilekçedeki imzanın noterlikçe tasdik edilmesi halinde ayrıca hüviyeti ispata lüzum olmadığı hükmüne yer verilmiştir. Kanunun 42 nci maddesinde de;

Her tacir, ticari işletmenin açıldığı günden itibaren 15 gün içinde ticari işletmesini ve seçtiği ticaret ünvanını, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan ettirmeye mecburdur.

 

Her tacir kullanacağı ticaret ünvanını, ve bunun altına atacağı imzayı notere tasdik ettirdikten sonra sicil memuruna tevdi etmeye mecburdur. Tacir hükmü şahıs ise ünvanla birlikte onun namına imzaya selahiyetli kimselerin imzaları da notere tasdik ettirilerek sicil memuruna verilir.

denilmektedir.

 

Buna göre, Gelir İdaresi Başkanlığı görüşünde yer almamakla birlikte anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluşları sırasında düzenlenen ve notere onaylatılan tescil talepnamelerinden de harç alınmaması, Ancak, kuruluş işlemleri bittikten sonra noterlikten istenilen tescil talepnamesi suretlerinden harç alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Fahri KÖSE

(Beyoğlu 37. Noteri)

(Genel Yazı 61)