2010-17 sayılı genelge

Mali Danışmanlık - 187-15196

Ankara, 28.07.2010

Özü: Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne ait Dinlenme ve Bakımevinde kalacakların vereceği taahhütnameler hak.

 

G E N E L G E

( 17 )

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden alınan ve T.C SGK Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Dinlenme ve Bakımevinde kalacak kişilerden istenilen ve taahhütte bulunanın dışında iki kişinin daha imza koyduğu taahhütnamenin ne şekilde damga vergisi ve harca tabi tutulacağı hususunda Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat edilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımızda,

“Taahhütnamenin incelenmesinden, Dinlenme ve Bakımevinde kalacak kişinin;

- Dinlenme ve Bakımevine kabul edildiği tarihten, emekli maaşının ödeneceği tarihe kadar olan süreye ilişkin bakım ücretinin peşin olarak ödeneceği,

- Takip eden aylara ilişkin bakım ücretinin emekli maaşından kesilmesinin yanısıra gelebilecek artışların de kabul edildiği,

- Emekli aylığından karşılanmayan bakım ücreti farklarının öngörülen süre içerisinde ödeneceği, aksi halde kanuni faizleri ile birlikte tahsilinin kabul edildiği,

- Hastalık ve diğer bakım hallerinde kurum tarafından yapılan masraflarla, sebep olunan hasar ve zararların ödeneceği,

hususlarının yanı sıra, diğer bazı konularda davranış tarzı ile ilgili taahhütte bulunulduğu görülmektedir.

Ayrıca taahhütte bulunanın dışında bu kağıda imza koyan şahısların (kefil mi yoksa üçüncü şahsın edimini taahhüt manasında mı) hangi sıfata haiz oldukları hususunda bir belirleme yapılmamıştır.

Bununla birlikte taahhütnamenin, Dinlenme ve Bakımevinde kalacak kişinin 492 sayılı Kanunun 42. maddesindeki “...Mevzuatın belirlediği kurallara uymak üzere ilgili kamu kurumlarına verilen taahhütnameler” meyanında buradaki hal ve davranış şekline ilişkin olarak düzenlendiği cihetle bu kağıtta değer gösterilmesinin zorunlu olamayacağı düşünülmektedir.”

denilerek işlem örneğinin Başkanlıklarınca da tetkiki ile varılacak sonucun Birliğimize bildirilmesi talep edilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 27.07.2010 günlü toplantısında görüşülen 13.07.2010 günlü ve 63996 sayılı yazıda;

“Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

(5766 sayılı Kanunun 11 inci maddesi ile değişen fıkra) Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz. "

hükmü yer almaktadır:

Buna göre, kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatta belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnamelerde değer gösterilme mecburiyeti bulunmamaktadır.

Yazınız ekinde yer alan "taahhütname" başlıklı kağıdın orijinal metni 492 sayılı Kanunun yukarıda açıklanan 42 nci maddesi kapsamında değer gösterme mecburiyeti bulunmayan kağıtlar kapsamında yer almaktadır. Ancak söz konusu kağıdın orijinal metnine müdahale edilerek "Aylık bakım ücreti 650,00 TL. (Altıyüzelli)" ifadesinin yazıldığı görülmektedir.

Buna göre, söz konusu taahhütname başlıklı kağıdın ihtiva ettiği değer üzerinden nispi damga vergisi ve nispi harca tabi tutulması gerekmektedir.”

denilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne göre 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesindeki değer mecburiyetine tabi olmayan bu nevi bir taahhütnamenin, taahhütnamede yazılan bir aylık ödeme tutarı üzerinden nispi damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.

Diğer taraftan değer mecburiyeti kapsamında bulunmayan bu nevi taahhütnamede “aylık bakım ücreti” veya başkaca bir ad altında bir değer gösterilmemesi halinde bu kağıt damga vergisine tabi tutulmayacak, işlemden sadece maktu harç tahsil olunacaktır.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

 

 

BAŞKAN

Fahri KÖSE

(Beyoğlu 37. Noteri)