2010-14 sayılı genelge

Mali Danışmanlık - 130-11275

Ankara, 01.06.2010

Özü: Kredi için üçüncü kişilerin vereceği teminata istisna hak.

 

G E N E L G E

( 14 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından Beşiktaş 22. Noterliğine hitaben düzenlenen 13.01.2010 günlü ve 81 sayılı yazıda, bankadan kullanılan kredi borçlarının teminatı olarak üçüncü kişiler tarafından verilmiş rehin vesair teminatlarla ilgili işlemlerin damga vergisi ve harca tabi tutulacağı bildirilmiştir. Bu görüş, konuya ilişkin mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil ettiğinden sözü edilen görüşün düzeltilmesini teminen konuya ilişkin Birliğimiz görüşüne de yer verilmek suretiyle Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat edilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 27.05.2010 günlü toplantısında görüşülen 14.05.2010 tarih ve 044501 sayılı yazıda;

“İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, Beşiktaş 22. Noterliğinden Birliğinize intikal ettirilen ve İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından adı geçen noterliğe hitaben düzenlenen 13.01.2010 tarih ve 81 sayılı yazısında, bankadan kullanılan kredi borçlarının teminatı olarak üçüncü kişiler tarafından verilmiş rehin vesair teminatlarla ilgili işlemlerin damga vergisi ve harca tabi tutulacağının bildirildiği belirtilerek, konuyla ilgili Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunulduğu anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan, Beşiktaş 22. Noterliği de bilgilendirilmek üzere İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına hitaben yazılan Başkanlığımızın 12.05.2010 tarih ve 43374 sayılı yazısında konuya ilişkin olarak gerekli açıklama yapılmıştır.”

denilmiş olup, Gelir İdaresi Başkanlığının Beşiktaş 22. Noterliğini de bilgilendirmek üzere İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına hitaben yazdığı 12.05.2010 tarih ve 43374 sayılı yazıda;

“Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “IV. Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (23) numaralı fıkrasında ise bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kağıtlar ile bu kağıtlar üzerine konulacak şerhlerin (kredilerin kullanımları hariç) damga vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinin son fıkrasında; bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödemelerine ilişkin işlemlerin harca tabi tutulmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan 18 seri No.lu Damga Vergisi Sirküleri “3-Kredinin teminatına ilişkin damga vergisi ve harç istisnası uygulaması” başlıklı bölümünde söz konusu istisna kapsamında kullandırılan kredilerin teminatına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar ile bu amaçla yapılan işlemlere münhasıran kullandırılan krediye ilişkin olması kaydıyla istisnanın uygulanması gerektiği açıklanmıştır.

Buna göre, ............. Mermer ve Tersanecilik San. Tic. A.Ş.'nin ....... ............. Bank N.V.'den kullandığı krediye ilişkin olarak ............... Gemi İnşaat San. ve Tic. A.Ş. ile adı geçen banka arasında münhasıran söz konusu kredinin teminatına ilişkin düzenlendiği anlaşılan ipotek sözleşmesinin, Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/23 bölümü gereğince damga vergisine, bu konuda yapılacak noter işlemlerinin 492 sayılı Kanunun 123 üncü maddesi hükmü uyarınca da harca tabi tutulmaması gerekmektedir.”

şeklinde görüş bildirilmiştir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı yazısında görüleceği üzere bankalardan, yurtdışı kredi kuruluşlarından ve uluslararası kurumlardan kredi kullanan bir kişi veya şirket borcu için kredi kuruluşuna üçüncü şahıs tarafından verilen kredi teminatlarına 2007/39 sayılı genelgemiz esasları çerçevesinde damga vergisi ve harç istisnasının uygulanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

 

 

BAŞKAN

Hasan YENİ

(İstanbul 28.Noteri)