2009-29 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 333-19274

Ankara, 27.10.2009

Özü: Protesto edilen senetlerle ilgili harç istisnası hak.

 

G E N E L G E

( 29 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden alınan yazıda, yazı ekinde bulunan Akbank Genel Müdürlüğünün 05.06.2009 tarih ve 2009/2 sayılı yazıları ile noterliklerine müracaat edilerek, 492 sayılı Harçlar Kanunu ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu kapsamında bankalar tarafından kullandırılacak kredilerin teminatı için alınan ve protesto edilen senetlerin harç ve damga vergisinden istisna tutulması gerektiğinden bahisle protesto edilmesi istenilen senetlerden damga vergisi ve harç alınıp alınmayacağı hususunda Birliğimiz görüşünün bildirilmesi talebi Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen 15.07.2009 tarih ve Mali Danışmanlık 236-12622 sayılı yazımızda;

 

"Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda ;

1- 4962 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle 07.08.2003 tarihinden sonra düzenlenen ve üzerinde kefalet şerhi de bulunmayan bonolar damga vergisinin konusu dışına çıkarılmıştır.

2- 5035 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle de damga vergisinin konusu dışına çıkarılan bonolar üzerine 02.01.2004 tarihinden sonra konulan kefalet şerhleri bakımından da damga vergisi istisnası getirilmiştir.

 

Yanısıra, protesto edilmesi istenilen senetlerin kredinin teminatı amacıyla düzenlendiği sabit olması halinde, protesto işlemi de muaccel hale gelen bir kredi sebebiyle yapılıyorsa kredi teminatını teşkil etmek üzere verilmiş olan senetle ilgili, söz konusu protesto işleminin kredinin geri ödenmesi manasında kabul edilerek harç istisnasından faydalandırılması gerekip gerekmediği hususunda tereddüte düşülmüştür.

 

Buna göre, noterlere protesto için gönderilen ve "bedeli teminattır" şeklinde kaşe vurulmuş olan bonolarla ilgili protesto işlemlerinden harç alınıp alınmayacağı hususunun tetkiki ile tayin olunacak görüşünüzün Birliğimize bildirilmesi" denilmek suretiyle görüş istenilmiştir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 14.10.2009 günlü toplantısında görüşülen 02.09.2009 tarih ve 083216 sayılı yazıda;

 

"İlgide kayıtlı yazınız ile ekinin incelenmesinden, Akbank T.A.Ş. tarafından kullandırılacak kredilerin teminatı için alınan senetlerin protesto işlemlerinden harç alınıp alınmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmaktadır.

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinde noter işlemlerinden bu Kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanların noter harçlarına tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

 

Aynı Kanunun 123 üncü maddesinde ise, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri, bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödemelerine ilişkin işlemlerin bu Kanunda yer alan harçlardan istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

 

Buna göre, Kanunda sayılan kuruluşlar tarafından kullandırılan kredilerin temin edilmesi, krediler için teminat verilmesi ve kredilerin geri ödenmesi ile ilgili olarak noterde, yargıda, icrada ve tapuda yapılacak işlemler harçtan istisna bulunmaktadır.

Bu nedenle, Akbank T.A.Ş. tarafından kullandırılan kredilerin geri ödenmesine yönelik olarak alınmış olan senetlerin protesto işlemlerinden harç aranılmaması gerekmektedir."denilmektedir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı görüşünde bankalar tarafından kullandırılan kredilerin teminatı için alınan senetlerin protesto işlemleri, kredinin geri ödenmesine yönelik olarak nitelendirildiğinden söz konusu protesto işlemlerinde harç aranılmaması gerektiği bildirilmiştir.

 

Buna göre protesto edilmesi talep edilen senet üzerinde, kullandırılan kredi ile ilgili olduğunun şerh edilmiş olması veya kredi ile ilgili olduğunun belgelendirilmesi halinde, bu senetlerin protesto işlemlerinden harç tahsil edilmemesi icabeder.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

 

 

BAŞKAN

Hasan YENİ

(İstanbul 28.Noteri)