2008-41 sayılı genelge

Mali Danışmanlık - 614-24186                                                          

Ankara, 24.12.2008

Özü: Kaybedilen hesap cüzdanı sebebiyle yapılan ödemenin gerektiğinde geri  verileceği taahhüdü hk.

 

GENELGE

(41 )

                   NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

                   NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden alınan yazı ekinde yer alan;

"T.İmar Bankası T.A.Ş. Bakırköy/İncirli Şubesi nezdinde açmış olduğum…….. nolu yatırım  hesabımla  ilgili  Hesap  Cüzdan  aslını ve/veya  bu  hesaptan yaptığım alımlarla ilgili Menkul Kıymet Satış İşlem Sonuç Formu aslını kaybettiğim. İşbu belgeler hükümsüz olup, anılan belge asılları olmadan tarafıma ödeme yapılmasını belge aslı olmadan yapılacak bu ödemeden sonra belge asıllarını ibraz ederek hak iddia edilmesi halinde doğacak hukuki ve cezai tüm sorumluluğun tarafıma ait olduğunu belge asılları olmadan tarafıma yapılacak ödeme nedeniyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'yi ibra ettiğimi belge asıllarının sonradan ortaya çıkması ve belgeler nedeniyle üçüncü bir kişiye ödeme yapılması durumunda aldığım parayı tahsil ettiğim tarihten itibaren 6183 sayılı AATÜHK hükümlerine göre yürütülecek faizi ile birlikte TMSF'ye iade etmeyi, iade etmediğim takdirde şahsımdan TMSF'nca 6183 sayılı AATUHK hükümlerine göre tahsil edilmesini kabul ve beyan ederim."

şeklindeki "kayıp beyanı ve ibraname" başlıklı işlemin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı hususunda Gelir İdaresi Başkanlığı görüşü talep edilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 16.12.2008 günlü toplantısında görüşülen 04.11.2008 günlü ve 106305 sayılı cevabi yazıda ise;

"İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, banka tarafından yapılan ödemenin gerektiğinde iadesine dair kabul ve beyanı içeren "kayıp beyanı ve ibraname" başlıklı işlemin ve bu işleme ilişkin kağıdın ne şekilde harca ve damga vergisine tabi tutulacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinin 2 nci fıkrasında, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu belirtilmiştir.

Buna göre, değer gösterilmesinin zorunlu olmadığı anlaşılan yazınıza konu işlemin 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin 11-1 numaralı bendi uyarınca maktu harca tabi tutulması, ancak söz konusu kağıt için damga vergisi aranılmaması gerekmektedir."

denilmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,          BAŞKAN

         HASAN YENİ

         İSTANBUL 28.NOTERİ

A.KAHRAMAN

ŞK.